İngiltere, Bangladeş'teki Arakanlılar için 6,31 milyon dolarlık yardım paketi açıkladı

Arakanlı Müslüman kadın ve çocuklar mülteci kamplarında zorlu yaşam mücadelesi veriyor (AA)
Arakanlı Müslüman kadın ve çocuklar mülteci kamplarında zorlu yaşam mücadelesi veriyor (AA)
TT

İngiltere, Bangladeş'teki Arakanlılar için 6,31 milyon dolarlık yardım paketi açıkladı

Arakanlı Müslüman kadın ve çocuklar mülteci kamplarında zorlu yaşam mücadelesi veriyor (AA)
Arakanlı Müslüman kadın ve çocuklar mülteci kamplarında zorlu yaşam mücadelesi veriyor (AA)

İngiltere, Myanmar'a geri dönmelerini sağlamak amacıyla uzun vadeli çözüm bulmak üzere Bangladeş'teki kamplarda yaşayan Arakanlılar için 6,31 milyon dolarlık yeni finansman paketi açıkladı.
İngiltere'nin Hint-Pasifik'ten Sorumlu Devlet Bakanı Anne-Marie Trevelyan, Bangladeş'e yaptığı ziyarette söz konusu yardım paketini duyurdu.
6,31 milyon dolarlık yardım paketi, Dünya Gıda Programı (WFP) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) aracılığıyla Cox's Bazar'daki mülteci kamplarına aktarılacak.
Ülkesinin Cox's Bazar'da yaşamlarını sürdüren Arakan halkını desteklemeye kararlı olduğunu vurgulayan Trevelyan, "İngiltere, Arakanlıların Myanmar'a güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde geri dönmesini sağlayacak uzun vadeli çözüm için baskı yapmaya devam ediyor." dedi.
Trevelyan'ın, Cox Bazar'daki mülteci kamplarını ziyaret etmesi bekleniyor.
Ayrıca Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ve Dışişleri Bakanı A. K. Abdul Momen ile görüşmesi beklenen Trevelyan, İngiltere-Bangladeş ilişkilerini ve iklim eylemi konusundaki ortaklığı geliştirmek amacıyla sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelecek.
İngiltere, 2017'den bu yana Arakanlılar ve Bangladeşli ev sahibi topluluklar için 421 milyon dolar destek sağladı.

Arakanlı Müslümanlara yönelik etnik temizlik
Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.
Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçilerin uyguladıkları kitlesel şiddetten kaçan 1 milyona yakın kişi, komşu ülke Bangladeş'e sığınmıştı.
Çok sayıda Arakanlı Müslüman, Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesindeki aşırı kalabalık mülteci kamplarından kaçarak diğer Müslüman ülkelere gitmek için hayatlarını tehlikeye atıp derme çatma teknelerle denize açılıyor.



Hong Kong'da tartışma yaratan öneri: "Yönetimin karalanması yasaklansın"

Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)
Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)
TT

Hong Kong'da tartışma yaratan öneri: "Yönetimin karalanması yasaklansın"

Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)
Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)

Shweta Sharma Muhabir 

Hong Kong'un yasama meclisi, milletvekillerinin yönetimi "karalamasını" yasaklayacak ve Pekin'in kent üzerindeki genel kontrolüne "samimi destek" verilmesini zorunlu kılacak bir dizi yeni etik kural teklif etti.

Sadakati sağlamayı amaçlayan kurallar, bunların ihlali durumunda uzaklaştırmalar ve maaş kesintilerini de içeren 5 aşamalı bir ceza sistemi öngörüyor.

Hong Kong Yasama Konseyi'ne (LegCo) bu hafta sunulan yeni etik kuralların, Meclis Komitesi tarafından incelendikten sonra bir sonraki yasama döneminin başında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Belgeye göre milletvekillerinin görevlerini yerine getirirken "Baş Yönetici'ye" ve Özel İdari Bölge (ÖİB) yönetimine "samimi destek" vermeleri ve yapıcı bir tutum sergilemeleri gerekiyor.

Metinde "Baş Yönetici'nin ve ÖİB yönetiminin görevlerindeki güvenilirliğini kasten karalamamalı; yürütmenin liderliğindeki yönetimin etkinliğini isteyerek zayıflatmamalı ya da baltalamamalılar" diye ekleniyor.

Ayrıca yalnızca Pekin'e ve Çin Komünist Partisi'ne (ÇKP) sadık kişilerin Hong Kong'da kamu görevi üstlenebileceği yönündeki emirlere atıfta bulunarak "Hong Kong'u vatanseverlerin yönetmesi" ilkesinin kapsamlı bir şekilde hayata geçirilmesi çağrısında bulunuyor.

Hong Kong Free Press'e göre LegCo Başkanı Andrew Leung, kuralların milletvekillerinin konuşmasını engellemeyeceğini söyledi ancak "kırmızı çizgiyi aşmamaları" gerektiğine dair onları uyardı.

LegCo yeni kuralları uygulamak için Üyelerin Menfaatleri Komitesi'nin rolünü genişleterek adını "Yasama Konseyi Denetleme Komitesi" olarak değiştirmeyi önerdi.

Yeniden yapılandırılan bu organ, milletvekilleri hakkındaki şikayetleri soruşturma ve disiplin cezaları uygulama yetkisine sahip olacak.

Gözlemciler bu etik kuralların, 2020'de çıkarılan ulusal güvenlik yasasından bu yana siyasi muhalefet üzerindeki denetimi sıkılaştırmak ve yalnızca Pekin yanlısı "vatanseverlerin" Hong Kong'u yönetmesini sağlamak amacıyla yürütülen daha geniş kapsamlı bir baskının parçası olduğunu belirtiyor.

Çin anakarasına sınır dışı edilmeleri öngören bir yasa tasarısına tepki olarak 2019'da patlak veren hükümet karşıtı kitlesel protestoların aylarca sürmesinin ardından Pekin, Haziran 2020'de ulusal güvenlik yasasını yürürlüğe koyarak muhalefeti etkin bir şekilde susturdu.

O zamandan beri, önde gelen birçok aktivist ya yargılanıyor ya hapse atılıyor, demokrasi yanlısı medya kuruluşları kapatılıyor ve sivil toplum örgütleri dağılıyor veya faaliyetlerini gizlice sürdüyor.

Mart 2021'de Pekin, Hong Kong'u yalnızca "vatanseverlerin" yönetebilmesini sağlamayı amaçlayan bir yasa çıkardı.

Bu reformla yasama meclisindeki demokratik temsil azaldı, seçimlere daha sıkı denetim geldi ve adayları değerlendirmek için Pekin yanlısı bir inceleme komitesi kuruldu.

Hong Kong yönetimi bu değişikliğin kentin istikrarını ve refahını koruyacağını iddia etse de demokrasi yanlısı adayların seçime girmesini fiilen engellediği için uluslararası kamuoyundan geniş çapta eleştiriye maruz kaldı.

 Independent Türkçe, independent.co.uk/asia