Nobel Edebiyat Ödüllü Japon yazar Kenzaburo hayatını kaybetti

Japon yazar Kenzaburo Oe (Şarku'l Avsat)
Japon yazar Kenzaburo Oe (Şarku'l Avsat)
TT

Nobel Edebiyat Ödüllü Japon yazar Kenzaburo hayatını kaybetti

Japon yazar Kenzaburo Oe (Şarku'l Avsat)
Japon yazar Kenzaburo Oe (Şarku'l Avsat)

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Japon yazar Kenzaburo Oe, 88 yaşında öldü.
Japon yayınevi Kodansha'dan yapılan açıklamaya göre, Ocak 1935'te batıdaki Ehime eyaletinde doğan Kenzaburo yaşamını yitirdi.
Tokyo Üniversitesi'nde Fransız edebiyatı eğitimi alan ve 1957'de ilk eseri yayımlanan Kenzaburo, ertesi yıl 23 yaşındayken ülkesinde "Akutagawa Edebiyat Ödülü"nü kazandı.
Kenzaburo, "şiirsel bir güçle, yaşam ve masalın, günümüz insanının içinde bulunduğu çıkmazın rahatsız edici bir resmini oluşturmak için yoğunlaştığı hayali bir dünya oluşturduğu" değerlendirmesiyle 1994'te Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen ikinci Japon yazar oldu. Kawabata Yasunari, 1968'de Nobel Edebiyat Ödülü aldı.
Japon yazarın rapor niteliğinde kabul edilen, 1965'te yayımlanan "Hiroşima Notları" ve 1970'te yayımlanan "Okinawa Notları" eserlerinde savaşın ve nükleer silahların korkunçluğuna dikkati çektiği biliniyor.

Sosyal ve siyasi aktivist
Aktif yazarlığının yanı sıra sosyal ve siyasi olayların içinde de yer alan Kenzaburo, Japonya'da barışçıl anayasa taraftarlığı ve nükleer güç karşıtı görüşleriyle tanındı.
2004 yılında savaş karşıtı "Madde 9 Birliği" sivil hareketini kuran Kenzaburo, ülkesinin savaş karşıtı anayasasının muhafaza edilmesi için Japon hükümetine çağrı yaptı.
Kenzaburo, 20 bin kişinin hayatını kaybettiği Mart 2011'deki Tohoku depremi ve Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki sızıntı sonrası, nükleer santrallerin kaldırılması talebiyle milyonlarca kişinin imza verdiği kampanyanın temsilcilerinden biri oldu.
Japon yazar, felaketin ardından ABD merkezli The New Yorker dergisindeki yazısında "Nükleer reaktörlerin inşası yoluyla insan yaşamına aynı saygısızlığı sergileyerek hataları tekrarlamak, Hiroşima kurbanlarının hatırasına en kötü ihanet." ifadesini kullandı.
Kenzaburo Oe, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde Japonya'nın en ünlü modern edebiyatçılarından biri kabul ediliyor.
Yazarın öne çıkan eserlerinin arasında 1964'te yayımladığı, engelli doğan bir bebeğin babasının yaşadığı bunalımı anlatan ve yarı otobiyografi şeklinde nitelendirilen "Kişisel bir Sorun" ile 1967'de yayımladığı, iki erkek kardeşin çocukluklarını geçirdiği, atalarının ormanlık evine geri dönmeleri sonrası yaşadıkları huzursuz ilişkileri kaleme aldığı "Sessiz Çığlık" bulunuyor.



Pakistan yapımı korku filmi merak uyandırdı: Sinema salonlarına dehşet saçacak

Yönetmen Rafay Rashdi, Deemak'ın fikrinin yaklaşık 6 yıl önce duyurduğu Yaqeen adlı projeden evrildiğini belirtiyor (Wah Wah Productions)
Yönetmen Rafay Rashdi, Deemak'ın fikrinin yaklaşık 6 yıl önce duyurduğu Yaqeen adlı projeden evrildiğini belirtiyor (Wah Wah Productions)
TT

Pakistan yapımı korku filmi merak uyandırdı: Sinema salonlarına dehşet saçacak

Yönetmen Rafay Rashdi, Deemak'ın fikrinin yaklaşık 6 yıl önce duyurduğu Yaqeen adlı projeden evrildiğini belirtiyor (Wah Wah Productions)
Yönetmen Rafay Rashdi, Deemak'ın fikrinin yaklaşık 6 yıl önce duyurduğu Yaqeen adlı projeden evrildiğini belirtiyor (Wah Wah Productions)

Pakistan sineması, korku türünü yeniden kucaklamaya hazırlanıyor. Deemak (Türkçede "Termit" anlamına geliyor) adlı psikolojik doğaüstü gerilim filmi, yerel sinemayı yüksek prodüksiyon değerleri ve etkileyici hikaye anlatımıyla ileriye taşımayı hedefleyen önemli bir adımı temsil ediyor.

Badshah Begum ve The Java Plum Tree gibi yapımlarla tanınan Rafay Rashdi'nin yönettiği filmin senaryosu, Abus Jinns ve Jinnistan kitaplarının yazarı Ayesha Muzaffar'a ait. 

Deemak, bir aile evinde giderek artan doğaüstü olayların gölgesinde, kayınvalide ve gelin arasındaki gerilim dolu ilişkiyi ele alıyor. 

Filmde, Pakistan'ın önde gelen oyuncularından Faysal Quraishi, Sonya Hussyn, Samina Peerzada ve Javed Sheikh gibi isimler rol alıyor. Filmin dağıtımını Mandviwalla Entertainment üstlenirken, Geo Films medya partneri olarak projeye destek veriyor.

Deemak, doğaüstü olayların giderek daha korkutucu bir hal aldığı bir aile evinde geçiyor. Paranormal aktiviteler arttıkça, kayınvalide ve gelin arasında psikolojik bir savaş başlıyor ve arada kalan oğul, hayatındaki en değerli iki kadın arasında denge kurmaya çalışıyor.

Film özetinde, "Bir zamanlar tanıdık olan ev korku labirentine dönüşürken, yaşayanlarla öteki dünyaya ait varlıklar arasındaki çizgi her geçen gece daha da silikleşiyor" ifadelerine yer veriliyor. Yapım ekibi, hikayenin gerçek olaylardan esinlendiğini belirtiyor.

Film, cinlere dair kültürel anlatıları, psikolojik korku unsurlarıyla harmanlamayı hedefliyor. Yapım ekibi, bu yaklaşımın korku türüne Pakistan'a özgü bir katkı sağlayacağını düşünüyor.

Baş yapımcı Syed Murad Ali, projeye olan tutkusunu şu sözlerle dile getiriyor: 

Korku türüne her zaman derin bir ilgim oldu. Küçüklüğümden beri sayısız korku filmi izledim ve bir gün kendi korku filmimi yapma fikri hep aklımdaydı.

Ancak Ali'ye göre Deemak sadece bir eğlence filmi değil: 

Film sektörümüzde keşfedilmeyi bekleyen çok fazla yetenek var. Ancak sektörün ihtiyacı olan şey destek, yatırım ve kaliteli hikâye anlatımı. Ben Deemak’in tam olarak bunu temsil ettiğine inanıyorum.

Deemak, 6 Haziran'da Pakistan genelinde vizyona girecek.

Independent Türkçe, Variety, Geo News