Oscar kazanan Jamie Lee Curtis'i alkışlamayan Angela Bassett'a hayranlarından destek

Birçok kişi Black Panther yıldızını "heyecanlanmış gibi davranmadığı" için destekledi

(Robyn Beck/AFP)
(Robyn Beck/AFP)
TT

Oscar kazanan Jamie Lee Curtis'i alkışlamayan Angela Bassett'a hayranlarından destek

(Robyn Beck/AFP)
(Robyn Beck/AFP)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Jamie Lee Curtis'in sürpriz galibiyetiyle Angela Bassett'ın Oscar'da "hakkı yendi".
2023 töreninde, Her Şey Her Yerde Aynı Anda'da (Everything Everywhere All at Once) oynayan Lee Curtis'in En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü alması, Bassett'ın birinci sıradaki aday olarak görülmesi nedeniyle kalabalıkta şaşkınlığa yol açtı.
Aslında Curtis, Bassett ve önceki haftalarda En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında BAFTA (British Academy Film Awards/Britanya Akademisi Sinema Ödülleri) kazanan Banshees of Inisherin yıldızı Kerry Condon'ın ardından üçüncü favoriydi.
The Independent Türkçe'nin Oscar 2023'ün tüm kazananlarını derlediği listesine buradan, The Independent'ın törendeki tüm canlı gelişmeleri paylaştığı sayfasına da buradan ulaşabilirsiniz.
Pek çok kişi uzun Hollywood kariyeri göz önüne alındığında Curtis adına sevinirken, birçok kişi de 1994'te kendisini benzer bir konumda bulan Bassett için üzüntülerini dile getiriyor.
1994'te Aşkın Bununla Ne İlgisi Var? (What's Love Got to Do With It?) adlı biyografik filmdeki Tina Turner rolüyle En İyi Kadın Oyuncu dalında aday gösterilen Bassett, Jane Campion'ın filmi Piyano'nun (The Piano) yıldızı Holly Hunter'a yenilmişti.
Hayranları, Black Panther: Yaşasın Wakanda'daki (Black Panther: Wakanda Forever) rolüyle aday gösterilen Bassett'ın açıklamaya verdiği sönük tepkinin ardından oyuncuya övgüler yağdırıyor. Curtis galibiyetini kutlarken, duygulanan Bassett'ın yüzünde durgun bir ifade vardı. Pek çok kişi, oyuncunun "heyecanlanmış gibi davranmama" kararını destekledi.
"Angela Bassett'ın tepkisi gerçekti" diye yazan bir hayran şöyle ekledi:
"Oscar bunu ondan bir kez daha çalsın diye mi bu kadın bütün filmlerine o kadar çok şey verdi?!?"
Bir hayransa "Angela Bassett, Oscar'ı hak ediyor ve bunu da herkes biliyor" diye yazarak şöyle devam etti:
"Beni yanlış anlamayın, Jamie Lee Curtis'in olağanüstü işleri var ama Angela'nın Oscar'ı ÇOK gecikti ve onun yüzüne karşı saygısızlık yapıldığını görmek üzücü. Kaybettiğinde yüzünde durgun bir ifade vardı. O inanılmaz biri. HAKKI YENDİ."
Ariana DeBose'un "Angela Bassett o şeyi yaptı" sözlerini içeren, BAFTA'da söylediği viral rap şarkısına atıfta bulunan bir kişi, "Angela Bassett o şeyi böyle hakkı yensin diye yapmadı" dedi.
Açıklamanın ardından oyuncular Michael B. Jordan ve Jonathan Majors sahnede ödül takdim ederken Bassett'ı destekledi.
2023 töreni, 7 ödülle ayrılan Her Şey Her Yerde Aynı Anda için büyük zaferlere sahne oldu. Bunların arasında En İyi Film ve Michelle Yeoh'un aldığı En İyi Kadın Oyuncu ödülleri de var.
Sunucu Jimmy Kimmel; Avatar'ın yönetmeni James Cameron'la, geçen yılki Will Smith tokadıyla ve Babil'in (Babylon) gişedeki zayıf performansıyla dalga geçtiği bir açılış monologuyla Los Angeles etkinliğini başlattı. İzleyiciler Kimmel'ın Babil yorumlarını "belden aşağı" diye nitelendirdi.
Öte yandan Hugh Grant, "acı verici" bir kırmızı halı röportajında verdiği "kaba" cevaplarla daha tören başlamadan ortalığı karıştırdı.



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances