İran: Belarus'la işbirliği ABD'nin yaptırımlarına karşı koymada yardımcı olabilir

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tahran'ı ziyaret eden Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'yu resmi törenle karşıladı

AA
AA
TT

İran: Belarus'la işbirliği ABD'nin yaptırımlarına karşı koymada yardımcı olabilir

AA
AA

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesinin Belarus'la işbirliğinin ABD'nin yaptırımlarına karşı koymada yardımcı olabileceğini söyledi.
İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) göre, Reisi, iki günlük ziyaret kapsamında Tahran'da bulunan Belaruslu mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko'yu Saadat Abad Sarayı'nda resmi törenle karşıladı.
Ortak basın toplantısında konuşan Reisi, "Sanayi, maden, ticaret, tarım ve yol alanlarındaki anlaşmaların iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacağını umuyoruz. Bu görüşmenin iki ülke arasındaki işbirliğinin arttırılması yönünde bir adım olmasını umuyoruz." dedi.
Belarus'la bölgesel ve bölge ötesi ilişkilerin arttırılması konusunda kararlı olduklarını dile getiren Reisi, "Şanghay İşbirliği Örgütü ve Avrasya Ekonomik Birliği teşkilatlarında çok iyi işbirlikleri olabilir ve bu işbirlikleri ortak çıkarlar doğrultusunda uluslararası işbirliğine yol açacaktır. Bu işbirliği yaptırımlarla başa çıkmanın bir yolu olabilir. İki ülke birbirlerinin kapasitelerinden faydalanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Lukaşenko'dan "ilişkileri geliştirme" vurgusu
Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko da 17 yıl aradan sonra Tahran'a yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Lukaşenko, "İşbirliğinin duraksadığı bir dönem vardı ama bu dönemi geride bıraktık. Bugün birçok belge ve mutabakat zaptı imzalandı, bunlar hayata geçirilirse ilişkileri geliştirme hedefimize ulaşabiliriz." dedi.
Ekonomik yaptırımların bazı fırsatları da beraberinde getirdiğini söyleyen Lukaşenko, iki ülke arasındaki ticaret hacminin istenen seviyede olmadığını, yapılan anlaşmalarla bu rakamların yükselebileceğini kaydetti.
Lukaşenko'nun Tahran ziyaretinin 2 gün sürmesi bekleniyor.



Kıtlıkla boğuşan Filistinliler, yardım deposuna akın etti

İsrail ablukası nedeniyle kıtlıkla boğuşan Filistinliler, WFP’nin yardım deposunu bastı (AFP)
İsrail ablukası nedeniyle kıtlıkla boğuşan Filistinliler, WFP’nin yardım deposunu bastı (AFP)
TT

Kıtlıkla boğuşan Filistinliler, yardım deposuna akın etti

İsrail ablukası nedeniyle kıtlıkla boğuşan Filistinliler, WFP’nin yardım deposunu bastı (AFP)
İsrail ablukası nedeniyle kıtlıkla boğuşan Filistinliler, WFP’nin yardım deposunu bastı (AFP)

Gazze Şeridi’ndeki yardım dağıtım faaliyetlerinin üçüncü gününde de kaos yaşandı.

İsrail ambargosu nedeniyle yardım bulmakta zorlanan birçok Filistinlinin, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’na (WFP) ait depoyu bastığı belirtiliyor.

AFP, Gazze’nin merkezindeki Deyr el-Balah şehrinde yer alan depoya giren Filistinlilerin üzerine ateş açıldığını aktarıyor. Bazı Gazzeliler depodan aldığı erzakla bölgeden ayrılırken üzerlerine ateş açıldığı bildiriliyor. Ancak ateşin kim tarafından açıldığı henüz tespit edilememiş. Olayda en az iki Filistinlinin ezilerek hayatını kaybettiği, iki kişinin de vurularak öldürüldüğü ifade ediliyor.

WFP’nin açıklamasında, yaklaşık üç aylık İsrail ablukasının ardından durumun “kontrolden çıktığı” belirtiliyor:

Gazze'nin acilen gıda yardımının artırılmasına ihtiyacı var. İnsanlara açlıktan ölmeyeceklerine dair güvence vermenin tek yolu budur.

WFP, yetkililerle sürekli iletişime geçerek bölgedeki durumun kötüleştiğini bildirdiğini ifade ediyor. İsrailli yetkililerin dün yaptığı açıklamada, BM ve uluslararası kuruluşlara ait un ve gıda gibi insani yardımları taşıyan 121 kamyonun Gazze'ye girdiği belirtilmişti.

Tel Aviv yönetimi, yardım dağıtımını sağlaması için ABD merkezli Gazze İnsani Yardım Vakfı'yla (Gaza Humanitarian Foundation/GHF) anlaşmıştı. ABD ve İsrail, Hamas’ın yardımları çalmaması için GHF üzerinden bir dağıtım ağı oluşturulduğunu savunuyor. Ancak BM ve uluslararası yardım kuruluşları, Filistinlileri dahil etmeden İsrail güdümünde çalışmakla suçladıkları GHF'yle işbirliği yapmayacaklarını belirtmişti. 

GHF'nin CEO'su Jake Wood da tarafsızlık ve bağımsızlık ilkeleriyle uyumlu şekilde işini yapmasının imkansız olduğunu vurgulayarak, yardım faaliyetleri henüz başlamadan pazar günü istifasını açıklamıştı. 

GHF’nin salı günkü yardım dağıtımı sürecinde de arbede yaşanmıştı. Filistinlilerin üzerine İsrail ordusu tarafından ateş açıldığı, en az üç kişinin öldüğü, 50’ye yakın kişinin de yaralandığı aktarılmıştı. İsrail ordusu, sivillerin üzerine ateş açılmadığını uyarı atışı yapıldığını iddia etmişti.

Gazze’deki yardım kaosu sürerken uluslararası toplumun İsrail’e tepkisi büyüyor. New York Times’ın haberinde, Birleşik Krallık’ın İsrail Maliye Bakanı Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir’e yaptırım uygulamayı değerlendirdiği belirtiliyor.

Kimliklerinin açıklanmaması şartıyla konuşan kaynaklar, yaptırımla ilgili değerlendirmelerin Britanya, Fransa ve Kanada’nın, askeri harekatı genişlettiği için İsrail’i kınadığı ortak açıklamanın ardından hızlandığını söylüyor. Yetkililer, Gazze’deki durumun daha da kötüleşmesi halinde Smotrich ve Ben-Gvir’in yaptırım listesine alınabileceğini ifade ediyor. Londra yönetiminin bölgedeki duruma göre kararını vereceği yazılıyor.

İki ırkçı bakan da Batı Şeria’da Yahudi yerleşimcilerin oluşturduğu yasadışı bölgelerde oturuyor. Hem Batı Şeria’daki yerleşimci karakollarının genişletilmesini hem de Filistinlilerin Gazze’den sürülmesini destekliyorlar. 

Independent Türkçe, Guardian, BBC, New York Times