Ukrayna ordusu bir günde 1090 Rus askeri öldürdüklerini iddia etti

Çatışmaların yoğunlaştığı Bahmut'ta Rus profesyonel askerlerinin yanısıra Wagner savaşçılarının da Ukrayna ordusuyla çatışmaya girdiği biliniyor

Bahmut, Mayıs 2022'de Rusya tarafından ele geçirilmiş ardından Ukrayna güçleri şehri geri almayı başarmıştı (AP)
Bahmut, Mayıs 2022'de Rusya tarafından ele geçirilmiş ardından Ukrayna güçleri şehri geri almayı başarmıştı (AP)
TT

Ukrayna ordusu bir günde 1090 Rus askeri öldürdüklerini iddia etti

Bahmut, Mayıs 2022'de Rusya tarafından ele geçirilmiş ardından Ukrayna güçleri şehri geri almayı başarmıştı (AP)
Bahmut, Mayıs 2022'de Rusya tarafından ele geçirilmiş ardından Ukrayna güçleri şehri geri almayı başarmıştı (AP)

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada, cumartesi yaşanan çatışmalardan 1090 Rus askerinin öldüğü ve savaşın en ölümcül gününün yaşandığı öne sürüldü.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Oleksandr Şutupun tarafından yapılan açıklamada, 8 Rus tankı, 7 zırhlı muharebe aracı ve 4 top sisteminin de imha edildiği ifade edildi.
Şu ana kadar Kiev tarafından yapılan açıklamalarda bildirilen en yüksek rakam, 7 Şubat'ta öldürüldüğü iddia edilen 1030 Rus askeri olmuştu. 
Ukrayna ordu sözcüsü Serhiy Çerevatyi, pazar yaptığı açıklamada çatışmaların şiddetlendiği Bahmut'ta 239 Rus askerinin öldüğünü söylemişti.
Ukrayna güçlerinin tedarik zinciri için önemli olan Bahmut'a yönelik Rusya saldırısı ocağın ortalarından bu yana devam ediyor. Geçen hafta yayınlanan uydu fotoğraflarında bir zamanlar gelişmekte olan bir şehir olan Bahmut'un enkaz ve toz yığını haline dönüştüğü görülüyordu.

Geçen hafta BBC'ye konuşan Ukraynalı bir yetkili, "Bahmut, çok sayıda Rus öldürmek için eşsiz bir fırsat" ifadelerini kullanmıştı.
Bahmut'la ilgili İtalyan La Stampa gazetesine konuşan Zelenski'nin danışmanı Mihaylo Podolyak ise, "Rusya eğitimli askeri personelinin büyük bölümü, profesyonel ordusundan geriye kalanlar ve paralı askerlerle Bahmut'a saldırıyor" ifadelerini kullanmıştı.
Bahmut, Mayıs 2022'de Rusya tarafından ele geçirilmiş ardından Ukrayna güçleri şehri geri almayı başarmıştı.

Rus kadınlardan Putin'e çağrı
Rusya'da bir grup kadın ellerinde "580 Bağımsız Havan Topu Birliği" ve 11 Mart 2023 tarihi yazılı bir pankartla kamera karşısına geçerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çağrıda bulundu. 
Rus Telegram kanalı SOTA'da yayınlanan görüntülerde kadınlar, eşlerinin ve çocuklarının sadece 4 gün eğitim almalarına karşın saldırı gruplarına katılmaya zorlandığını öne sürdü.
Seferberlikle birlikte askere alınanların şiddetli çatışmaların olduğu bölgelere "koyun" gibi gönderildiğini belirten kadınlar, Putin'den eşlerini ve çocuklarını ön hatlardan çekmesini ve bölgeye mühimmat gönderilmesini istedi.

Independent Türkçe, NY Post, BBC, CNN



Moskova Belediye Başkanı, başkente doğru gelen 31 İHA’nın düşürüldüğün duyurdu

Ukrayna askeri birlikleri arasında insansız hava aracı yaygınlaştı (EPA)
Ukrayna askeri birlikleri arasında insansız hava aracı yaygınlaştı (EPA)
TT

Moskova Belediye Başkanı, başkente doğru gelen 31 İHA’nın düşürüldüğün duyurdu

Ukrayna askeri birlikleri arasında insansız hava aracı yaygınlaştı (EPA)
Ukrayna askeri birlikleri arasında insansız hava aracı yaygınlaştı (EPA)

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Rus hava savunmasının gece boyunca şehre doğru gelen 31 insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü söyledi.

Sobyanin, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, İHA’ların yaklaşık üç buçuk saatlik bir süre içinde düşürüldüğünü belirtti.

Sobyanin, enkazı incelemek üzere acil durum ekiplerinin gönderildiğini belirtti. Olayla ilgili herhangi bir yaralanma veya hasar bildirilmedi.

Rusya Sivil Havacılık Otoritesi (Rosaviatsiya), Moskova bölgesindeki tüm havaalanlarında operasyonların askıya alındığını duyurdu.        

Rusya'nın ikinci büyük şehri St. Petersburg'daki Pulkovo Havalimanı, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, başkentten gelen uçuşların yönünün değiştirilmesiyle ilgili sorunlarla karşılaştığını belirtti. Ayrıca, orta Rusya'daki birçok havalimanı da iniş ve kalkışları askıya aldı.


Trump, Venezuela kıyılarında bir petrol tankerine el konulduğunu duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

Trump, Venezuela kıyılarında bir petrol tankerine el konulduğunu duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, Washington ve Karakas arasındaki gerginliğin tırmanmasıyla birlikte, dün ABD'nin Venezuela kıyılarında bir petrol tankerine el koyduğunu doğruladı. Trump, "Venezuela açıklarında çok büyük bir petrol tankerine el koyduk; şimdiye kadar el konulan en büyük tanker" ifadesini kullandı.

Politico'nun haberine göre tanker Küba'ya gidiyordu ve Küba devlet petrol şirketi Cubametales tarafından Asya'daki aracılara satılmak üzere petrol taşıyordu.

İki ABD savaş uçağı çarşamba günü, ABD yönetiminin Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun iktidardaki günlerinin "sayılı" olduğunu ilan ettiği baskı kampanyasının başlangıcından bu yana Güney Amerika ülkesine en yakın nokta olarak kabul edilen bir noktada Venezuela Körfezi üzerinden uçtu.

Savunma Bakanı Pete Hegseth, Kongre liderlerine, uyuşturucu taşıdığından şüphelenilen bir tekneye düzenlenen ve ilk saldırıdan sonra teknenin enkazına tutunan iki kişinin ölümüne yol açan çifte saldırının videosunun tamamını yayınlamayı düşündüğünü bildirirken, kamuya açık uçuş takip siteleri, en geniş noktalarında yaklaşık 240 kilometre genişliğinde olan Venezuela Körfezi üzerinde uçan iki ABD Donanması F/A-18 savaş uçağının 30 dakikadan fazla bir süre su üzerinde daireler çizerek uçtuğunu kaydetti.

Bir savunma yetkilisi, uçuşu uluslararası hava sahasında yapılan “rutin bir eğitim uçuşu” olarak nitelendirdi ve uçakların silahlı olup olmadığını teyit edemediğini belirtti. Uçuşu, ABD uçaklarının yeteneklerini test etmek için tasarlanmış önceki tatbikatlara benzetti ve “provokatif olmadığını” vurguladı.

ABD ordusu daha önce de bölgeye B-52 Stratofortress ve B-1 Lancer bombardıman uçakları konuşlandırmış, Venezuela kıyılarına yakın uçuşlar gerçekleştirmişti; ancak F/A-18 savaş uçaklarının salı günü yaptığı gibi Venezuela topraklarına yakın uçuşlar yapmamıştı.


Musk, DOGE’dan pişman: “Bir daha uğraşmam”

Ocak ayında Musk liderliğinde kurulan DOGE, kasımda kapatılmıştı (Reuters)
Ocak ayında Musk liderliğinde kurulan DOGE, kasımda kapatılmıştı (Reuters)
TT

Musk, DOGE’dan pişman: “Bir daha uğraşmam”

Ocak ayında Musk liderliğinde kurulan DOGE, kasımda kapatılmıştı (Reuters)
Ocak ayında Musk liderliğinde kurulan DOGE, kasımda kapatılmıştı (Reuters)

Elon Musk, Hükümet Verimliliği Bakanlığı'nda (DOGE) geçirdiği süreyi değerlendirdi.

Musk, 2017-2019'ta İç Güvenlik Bakanlığı'nda basın sözcüsü yardımcısı olarak görev yapan Katie Miller'ın podcast'ine katıldı.

Teknoloji milyarderi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray Özel Kalem Müdür Yardımcısı Stephen Miller'ın eşiyle yaptığı söyleşide, DOGE'un tartışmalı federal bütçe kesintilerine dair şunları söyledi:

Biraz başarılı olduk. Bir dereceye kadar başarılı olduk. Hiç mantıklı olmayan, tamamen israfa yol açan birçok fonlamayı durdurduk.

Trump'ın seçim kampanyasına yaptığı desteklerle gündeme gelen Musk, ABD Başkanı tarafından DOGE'un başına getirilmişti.

Yönetimin ilk 5 ayında federal kurumlarda gerçekleştirdiği kesintilerle tartışma yaratan Tesla CEO'su, nisanda yaptığı açıklamada elektrikli otomobil şirketiyle ilgilenmek için DOGE'da geçirdiği süreyi azaltacağını duyurmuş, mayısta da görevden ayrılmıştı.

DOGE'un kesintileri nedeniyle binlerce federal çalışanın işine son verilmesi ABD'de tepki çekmişti. ABD'nin yanı sıra bazı Avrupa şehirlerinde de Tesla'ların kundaklandığı bildirilmişti.

Salı günü yayımlanan podcast'te Musk, bir daha DOGE gibi bir projenin başına geçmek istemediğini belirtti:

DOGE'la uğraşmak yerine, esasen şirketlerim üzerinde çalışmalıydım. Böylece ürettiğimiz arabaları kundaklamazlardı.

Space X CEO'su, DOGE'un başına geçtikten sonra katıldığı bir konferansta Nazi selamı verdiği iddiasıyla da yoğun eleştirilerin hedefi olmuştu.

Analistlere göre Tesla'nın net kârının bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 71 oranında düşmesinde, Musk'ın DOGE’a odaklanması büyük rol oynamıştı.

Teknoloji milyarderiyle ABD Başkanı'nın arası, Trump'ın tartışmalı vergi indirimi tasarısı nedeniyle bozulmuştu. Sosyal medya üzerinden atışmaların ardından ikili daha sonra "dostluk mesajları" paylaşmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, Axios