Hindistan’dan Rusya ile ithalatı kolaylaştırmak amacıyla dış ticarette BAE dirhemi adımı

BAE dirhemi cinsinden para birimleri (Reuters)
BAE dirhemi cinsinden para birimleri (Reuters)
TT

Hindistan’dan Rusya ile ithalatı kolaylaştırmak amacıyla dış ticarette BAE dirhemi adımı

BAE dirhemi cinsinden para birimleri (Reuters)
BAE dirhemi cinsinden para birimleri (Reuters)

Reuters, Hindistan hükümeti yetkililerinden ve bankacılık sektöründen kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Hindistan’ın uzun süredir devam eden siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle bankalardan ve tüccarlardan Rusya ile ithalat faaliyetleri sırasında Çin yuanı kullanmaktan kaçınmalarını istedi.
Şarku’l Avsat’ın  Reuters’tan aktardığı habere göre, Hindistan hükümeti yetkilileri, Rusya’dan düşük fiyatlı kömürün yanı sıra petrolün de en büyük alıcısı haline gelen Hindistan’ın, ticaret anlaşmalarında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dirhemini kullanmayı tercih ettiğini söylediler.
Konuyla doğrudan ilgili olan hükümet yetkililerinden biri, Yeni Delhi’nin, dış ticarette yuan kullanılması karşısında kendisini ‘rahat hissetmediğini’, ancak dirhem kullanımını ‘uygun bulduğunu’ söyledi. Bir diğer yetkili, Hindistan'ın, iki ülke arasındaki ilişkiler düzelene kadar dış ticarette yuan kullanılmasına izin veremeyeceğini belirtti.
Beş kaynak, Hindistan'ın dış ticarette yuan kullanma konusundaki isteksizliğinin arkasında ekonomik nedenler olup olmadığını söylemezlerken bankacılık sektöründen kaynaklar, Hindistan Merkez Bankası'nın dış ticarette yuan kullanılmasını desteklemediğini ve hükümetin Merkez Bankasını dış ticarette yuan kullanılmasından vazgeçirdiğini aktardılar.
Reuters’ın daha önce yayınladığı bir habere göre geçtiğimiz birkaç hafta içinde, Hindistan merkezli rafineri şirketleri Rusya’dan petrol alımlarının bir kısmında Rus rublesi kullanmaya başladılar. Ancak Rus rublesinin kısmen konvertibl para olmasından ve iki ülkenin çerçeveyi henüz tamamlamamasından ötürü aralarındaki ticaretin büyük bir kısmı halen diğer para birimleri ile yapılıyor.
Beş kaynak, görüşmeler gizli olarak yapıldığından kimliklerinin açıklanmamasını isterken ilk yetkili, hükümetin önümüzdeki aylarda Rusya'ya yapılacak ödemelerin çoğunu BAE dirhemi cinsinden yapmayı planladığını söyledi.
Rusya ile uzun bir geçmişi olan siyasi ve güvenlik ilişkilerine sahip Hindistan, Moskova'nın ‘özel askeri operasyon’ olarak adlandırdığı Ukrayna savaşını kınamaktan kaçınıyor. Hindistan aynı zamanda Rusya’dan silah alan ülkeler arasında önemli bir yere sahip.



Hong Kong'da tartışma yaratan öneri: "Yönetimin karalanması yasaklansın"

Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)
Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)
TT

Hong Kong'da tartışma yaratan öneri: "Yönetimin karalanması yasaklansın"

Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)
Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)

Shweta Sharma Muhabir 

Hong Kong'un yasama meclisi, milletvekillerinin yönetimi "karalamasını" yasaklayacak ve Pekin'in kent üzerindeki genel kontrolüne "samimi destek" verilmesini zorunlu kılacak bir dizi yeni etik kural teklif etti.

Sadakati sağlamayı amaçlayan kurallar, bunların ihlali durumunda uzaklaştırmalar ve maaş kesintilerini de içeren 5 aşamalı bir ceza sistemi öngörüyor.

Hong Kong Yasama Konseyi'ne (LegCo) bu hafta sunulan yeni etik kuralların, Meclis Komitesi tarafından incelendikten sonra bir sonraki yasama döneminin başında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Belgeye göre milletvekillerinin görevlerini yerine getirirken "Baş Yönetici'ye" ve Özel İdari Bölge (ÖİB) yönetimine "samimi destek" vermeleri ve yapıcı bir tutum sergilemeleri gerekiyor.

Metinde "Baş Yönetici'nin ve ÖİB yönetiminin görevlerindeki güvenilirliğini kasten karalamamalı; yürütmenin liderliğindeki yönetimin etkinliğini isteyerek zayıflatmamalı ya da baltalamamalılar" diye ekleniyor.

Ayrıca yalnızca Pekin'e ve Çin Komünist Partisi'ne (ÇKP) sadık kişilerin Hong Kong'da kamu görevi üstlenebileceği yönündeki emirlere atıfta bulunarak "Hong Kong'u vatanseverlerin yönetmesi" ilkesinin kapsamlı bir şekilde hayata geçirilmesi çağrısında bulunuyor.

Hong Kong Free Press'e göre LegCo Başkanı Andrew Leung, kuralların milletvekillerinin konuşmasını engellemeyeceğini söyledi ancak "kırmızı çizgiyi aşmamaları" gerektiğine dair onları uyardı.

LegCo yeni kuralları uygulamak için Üyelerin Menfaatleri Komitesi'nin rolünü genişleterek adını "Yasama Konseyi Denetleme Komitesi" olarak değiştirmeyi önerdi.

Yeniden yapılandırılan bu organ, milletvekilleri hakkındaki şikayetleri soruşturma ve disiplin cezaları uygulama yetkisine sahip olacak.

Gözlemciler bu etik kuralların, 2020'de çıkarılan ulusal güvenlik yasasından bu yana siyasi muhalefet üzerindeki denetimi sıkılaştırmak ve yalnızca Pekin yanlısı "vatanseverlerin" Hong Kong'u yönetmesini sağlamak amacıyla yürütülen daha geniş kapsamlı bir baskının parçası olduğunu belirtiyor.

Çin anakarasına sınır dışı edilmeleri öngören bir yasa tasarısına tepki olarak 2019'da patlak veren hükümet karşıtı kitlesel protestoların aylarca sürmesinin ardından Pekin, Haziran 2020'de ulusal güvenlik yasasını yürürlüğe koyarak muhalefeti etkin bir şekilde susturdu.

O zamandan beri, önde gelen birçok aktivist ya yargılanıyor ya hapse atılıyor, demokrasi yanlısı medya kuruluşları kapatılıyor ve sivil toplum örgütleri dağılıyor veya faaliyetlerini gizlice sürdüyor.

Mart 2021'de Pekin, Hong Kong'u yalnızca "vatanseverlerin" yönetebilmesini sağlamayı amaçlayan bir yasa çıkardı.

Bu reformla yasama meclisindeki demokratik temsil azaldı, seçimlere daha sıkı denetim geldi ve adayları değerlendirmek için Pekin yanlısı bir inceleme komitesi kuruldu.

Hong Kong yönetimi bu değişikliğin kentin istikrarını ve refahını koruyacağını iddia etse de demokrasi yanlısı adayların seçime girmesini fiilen engellediği için uluslararası kamuoyundan geniş çapta eleştiriye maruz kaldı.

 Independent Türkçe, independent.co.uk/asia