Rusya’da kadın mahkumlar, orduda yaşanan kayıpların ardından cepheye gönderiliyor

Rus ordusundaki kadın askerler (Sputnik ajansı)
Rus ordusundaki kadın askerler (Sputnik ajansı)
TT

Rusya’da kadın mahkumlar, orduda yaşanan kayıpların ardından cepheye gönderiliyor

Rus ordusundaki kadın askerler (Sputnik ajansı)
Rus ordusundaki kadın askerler (Sputnik ajansı)

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, savaşta verilen ağır kayıplar nedeniyle Rusya'nın muharip güçlerini yenilemek için alternatif kaynaklar aradığını iddia etti.
Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre, geçtiğimiz hafta, kadın mahkumları taşıyan bir tren Donetsk bölgesine gitti. Bu haftanın başlarında, Kremlin'in kadın mahkumları savaş bölgesine yakın Krasnodar bölgesindeki Kuchovka'ya taşıdığına dair haberler servis edildi. İngiliz Metro gazetesine göre, ordu ikmal bölgelerinde özel bir program kapsamında serbest bırakılan kadın mahkumlar, savaş alanında çeşitli görevlerde çalışmak üzere görevlendirildi.
Rus insan hakları aktivisti Olga Romanova, Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerine yaklaşık 100 kadının gönderildiğini düşünüyor. On binlerce erkek mahkûm askere alındı. Mahkumlara, ön saflarda altı ay görev yapıp hayatta kalmaları halinde cezalarını azaltan bir anlaşma teklif edildi.
Geçtiğimiz ay Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın personel kayıplarını telafi etmek için hüküm giymiş kadınları savaşa katılmaya zorladığını açıkladı.



Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
TT

Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer arasında dün yapılan telefon görüşmesinde, bölgedeki anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler ve İsrail'in İran'a yönelik askeri operasyonlarının yansımaları ele alınırken, tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi ve gerilimin azaltılması için her türlü çabanın sarf edilmesinin önemine değinildi.

Diğer yandan İsrail'in İran'a yönelik saldırısı bağlamında Suudi Arabistan ve Türkiye, gerilimin düşürülmesi ve itidalli davranılması için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini ve diyaloğa dönülerek tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesinin önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’dan aktardığına göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bölgede yaşanan gelişmeler gözden geçirildi ve söz konusu gelişmelerin krizin çözümüne yönelik mevcut diyaloğun kesintiye uğramasına yol açtığı ifade edildi.

Türk devlet televizyonu TRT, iki tarafın bölgesel ve küresel konuları ele aldığını belirtti. Erdoğan'ın, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail'in ‘bölgenin istikrar ve güvenliğine en büyük tehdidi oluşturduğunu’ söylediği ve bu tehdidin İran'a yönelik saldırıyla bir kez daha ortaya çıktığını belirttiği aktarıldı.

Erdoğan, ABD ile İran arasında nükleer müzakereler yoluyla uzlaşma arayışlarının sürdüğü bir dönemde İsrail'in İran'a yönelik saldırısının barış çabalarını baltalamayı amaçladığını ve İsrail saldırılarının İsrail'in ‘bölgesel ve küresel güvenliği sorumsuzca tehdit ettiğini’ bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Görüşme sırasında Erdoğan, ‘bölgenin yeni bir krizi kaldıramayacağı ve yıkıcı bir savaşın bölgedeki tüm ülkelere düzensiz göç dalgaları yaratabileceği’ uyarısında bulunarak, ‘nükleer anlaşmazlığın ancak devam eden müzakereler yoluyla çözülebileceğini’ vurguladı.