Sudan'da askeri ve siyasi liderler, siyasi sürecin gidişatını değerlendirdi

Ülkedeki siyasi krizi sonlandıracak ve sivil hükümetin kurulması için zemin oluşturacak nihai anlaşmanın taslağını hazırlamak amacıyla bir mekanizma görevlendirilecek

AA
AA
TT

Sudan'da askeri ve siyasi liderler, siyasi sürecin gidişatını değerlendirdi

AA
AA

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalu başta olmak üzere çerçeve anlaşmayı imzalayan güçler, ülkedeki siyasi sürecin gidişatını görüşmek üzere toplandı.
Egemenlik Konseyinden yapılan açıklamaya göre, konsey başkanının başkent Hartum'daki konutunda gerçekleştirilen toplantıda çerçeve anlaşmayı imzalayan askeri ve siyasi liderlerin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği (AfB) ve Doğu Afrika’daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinden (IGAD) oluşan üçlü mekanizma, ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) oluşan dörtlü mekanizma ve Avrupa Birliği (AB) temsilcileri yer aldı.
Siyasi süreç sözcüsü Halid Ömer Yusuf, toplantının ardından yaptığı açıklamada, siyasi sürecin ilerleyişi ve geride kalan sürecin ele alındığını belirterek, toplantının önemli çıktılarla sonuçlandığına işaret etti.

Nihai anlaşmanın taslağını hazırlamak için mekanizma görevlendirilecek
Adalet, güvenlik ve askeri reform konularında yapılacak konferans ve çalıştayların gelecek hafta gerçekleştirilmesi konusunda mutabık kalındığını söyleyen Yusuf, şunları kaydetti:
"Üçlü mekanizma, üzerinde anlaşmaya varılan konulardan hareketle nihai anlaşma taslağının hazırlanması için çerçeve anlaşmayı imzalayan ve imzalamayan güçlerden oluşan bir siyasi mekanizmayı görevlendirecek. Ayrıca anlaşmayı imzalayan güçler ile üçlü mekanizma arasındaki ortak koordinasyon komitesi, kalan görevlerin belirlenmesi ve nihai anlaşmanın bir an önce imzalanması için bir takvim hazırlanması konusunda çalışmaya başlayacak."

16 aydır süren siyasi kriz için çözüm çabaları
Siyasi süreç, ordu komutanı Abdulfettah el-Burhan'ın olağanüstü hal ilanıyla sivil yönetime el koyduğu 25 Ekim 2021'deki askeri darbeden bu yana süren yönetim krizini çözmeyi amaçlıyor.
5 Aralık 2022'de siyasi krizin sona erdirilmesi amacıyla askerle "çerçeve anlaşma"yı imzalayan sivil güçler, 8 Ocak'ta mevcut siyasi sürecin yeni geçiş dönemine zemin hazırlayacak ve tarafları nihai anlaşmaya götürecek son aşamasını başlatmıştı.
Nihai anlaşma, adalet, güvenlik ve askeri reform, barışın sağlanması, eski rejimin izlerini ortadan kaldırma ve Doğu Sudan meselesi olmak üzere 5 temel konuyu kapsıyor.
"Çerçeve anlaşma"nın öne çıkan hükümleri arasında iki yıl sürecek geçiş döneminin başlaması, tamamen sivil hükümetin kurulması ve ordunun iktidardan uzaklaştırılması yer alıyor.



Irak Başbakanı: İran'daki rejimin çökmesi bölgenin istikrarını sarsar

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
TT

Irak Başbakanı: İran'daki rejimin çökmesi bölgenin istikrarını sarsar

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, İran’daki rejimin çöküşüne ilişkin ‘aceleci hesaplamalar’ konusunda uyarıda bulunarak, bunun bütün bölgenin istikrarını bozacağını ve zaten istikrarsız olan bölgede bir güvenlik boşluğu yaratacağını söyledi.

Sudani, dün İngiliz haber ağı BBC'ye verdiği röportajda şunları söyledi:

“İran'daki rejim, hızla çökecekmiş gibi gösterildiği kadar zayıf değil. Bu rejim köklü bir rejim ve çok sayıda destekçisi ve yandaşı var.”

Irak Başbakanı İran'daki rejimin çöküşünün Irak'a etkisiyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta, “Mantık, komşularda herhangi bir yerde çıkan yangının tüm bölgeye yayılacağını söylüyor. Bu yangından kimse korunamaz” ifadelerini kullandı.

Sudani, Irak'ın savaşın tüm bölgeye yayılmasından ‘gerçek bir endişe’ duyduğunu söyledi.

İsrail savaş uçakları, geçtiğimiz ay 12 gün süren savaş sırasında Irak hava sahasını kullanarak İran’daki hedefleri bombaladı. Başbakan Sudani bunu ‘ülkenin egemenliğinin ihlali’ olarak nitelendirdi.

Hükümetinin ülkenin savunma yapısında bir zayıflık tespit ettiğini, bunun üzerine Güney Kore ve Fransa'dan hava savunma sistemleri satın almak için çalışmalara başladığını ve son gerginliklerin ardından da bu süreci hızlandırmaya karar verdiğini söyleyen Irak Başbakanı, “Bizim bu tür ihlallere karşı koyacak yeterli ve ileri teknolojiye sahip bir hava savunma sistemimiz yok. Bu, aslında Irak'ı dahil olmadığı bir savaşa sürüklemek anlamına geliyordu” şeklinde konuştu.

Sudani, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Planlarımızı kesinlikle sürdüreceğiz ve İsrail ya da başka herhangi bir ülkenin Irak hava sahasını ihlal etmesine izin vermeyeceğiz. Mümkün olan tüm araçları kullanacağız.”

Irak'ın yeni radar sisteminin bazı parçalarını teslim aldığını ve bu yıl içinde sistemin büyük bir kısmını teslim alacağını belirten Sudani, “Güney Kore'den ilk sevkiyatı alacağız, ancak daha fazlasına ihtiyacımız var” dedi.

İsrail ile İran arasındaki ateşkesin kırılganlığından duyduğu endişeyi dile getiren Sudani, ateşkesi tehdit eden en önemli unsurlardan birinin İsrail hükümetinin başında Binyamin Netanyahu'nun bulunması olduğunu söyledi.

Irak Başbakanı, şunları söyledi:

“Bu, tüm bölge için bir endişe kaynağı, çünkü savaşları ve çatışmaları tüm bölgeye yaymak bu kişinin hayatta kalma stratejisidir. Bu da bölgedeki tüm ülkelerle sorunlar yaratıyor. Gazze'de ateşkes sağlanamadı, Lübnan'da da durum aynı, Suriye'ye istediği zaman saldırıyor. Bu endişe verici bir durum.”