Mısır enflasyonla mücadele için tarım projelerini geliştiriyor

Mısır, ‘ithalatı azaltma ve Mısırlıların ihtiyaçlarını karşılama’ planının kapsamını genişletti

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli (Mısır Hükümeti)
Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli (Mısır Hükümeti)
TT

Mısır enflasyonla mücadele için tarım projelerini geliştiriyor

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli (Mısır Hükümeti)
Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli (Mısır Hükümeti)

Mısır, ‘ithalatı azaltma ve Mısırlıların ihtiyaçlarını karşılama’ planı kapsamında, enflasyonla mücadele için tarım projelerini genişletiyor. Bu arada Mısır hükümeti, yüksek fiyatlara karşı ‘indirimli’ ürün satan satış noktalarını artırmaya devam ediyor. Hükümet ayrıca ‘buğday, şeker, et ve kümes hayvanları stoklarının güvenli seviyede olduğunu’ belirtiyor. Diğer yandan, ‘küresel krizlerin vatandaş üzerindeki yansımalarını azaltmak için vatandaşa temel malları uygun fiyatlarla sağlamaya verdiği önemi vurguluyor.
Mısır Tarım Bakanlığı Sözcüsü Muhammed el-Kırş “Mısır, son yıllarda özellikle ekili alanların genişletilmesi ve vatandaşların gıda ihtiyaçlarının karşılanması için önemli projelerin kurulması gibi tarımsal ilerlemeler kaydetti” açıklamasında bulundu. Kırş bir televizyon kanalında çarşamba akşamı yaptığı konuşmada “Mısır’da Yeni Delta projesi, Tuşka ve Sina projeleri gibi tarım projeleri, uluslararası üne sahip Mısır tarımsal ihracatını artırmanın yanı sıra vatandaşların ihtiyaçları açısından kendi kendine yeterlilik sağlamayı, ithalatı azaltmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı.
Mısırlı yetkililer, ‘gıda ürünleri tekelcilerine, krizlerin faillerine ve fiyatları yükseltenlere müsamaha göstermediklerini’ belirtiyor. Mısır vilayetlerindeki yetkililerin ‘fiyatlardaki herhangi bir artışı’ engellemek için pazarlara yaptığı gezilerin devam ettiği bir dönemde, vatandaşlara zaman zaman ‘tekelcileri bildirme’ çağrısı yapılıyor.
Mısır Tarım Bakanlığı Sözcüsü “Tarımsal genişleme, Mısır’daki tarımsal projeler için gübre ihtiyacını ve Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından yakın zamanda açılışı yapılan azotlu gübre fabrikaları kompleksini de içeriyordu. Söz konusu kompleks, Mısır’daki tarımsal projeler için gübre ihtiyacını karşılamayı ve gübre ithalatını azaltmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı. Sözcü Mısır’ın azotlu gübre konusunda bir nevi yeterlilik elde ettiğine dikkat çekti. Mısır’daki tarım projelerinin, arazi kaynakları ile katma değer sağlamanın yanı sıra, gelecekteki üretim fırsatlarını ve gelecekte ortaya çıkacak genişlemeleri artırmayı hedeflediğini açıkladı.
Mısır Tarım ve Arazi Islahı Bakanı es-Seyyid el-Kasir dün (Perşembe) yaptığı açıklamada “Mısır’ın ana limanlarında merkezi laboratuvarlar kurma konusunda Cumhurbaşkanı Sisi’den direktifler bulunuyor. Bu adım ile gümrükten serbest bırakma prosedürlerinin güvenli ve hızlı bir şekilde yönetilmesinin yanı sıra bu süreçten sorumlu kurum sayısının, her limanda bir merkezi laboratuvarın varlığıyla sınırlandırılması hedefleniyor” ifadelerine yer verdi. Mısır hükümeti daha önce “Üretim çarkının tam kapasite ile dönmesini sağlamak ve vatandaşların temel ihtiyaçları karşılamak amacıyla, hala limanlarda kalan malların serbest bırakılmasını hızlandırmak için elinden geleni yaptığını’ belirtmişti.
Tarım Bakanı “Mısır’da sürdürülebilir tarımsal kalkınma için bir strateji geliştirildi. Bu strateji, mevcut tarımsal ekonomik kaynakları korumayı, iyileştirmeyi ve geliştirmeyi, daha fazla gıda güvenliği sağlamayı, tarım ürünlerinin yerel ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü artırmayı ve yeni entegre tarım topluluklarının kurulmasını hedefledi” açıklamasında bulundu. Mısırlı Bakan, Aralık ayı sonunda yaptığı açıklamalarda, ‘malların bulunabilirliğinin ve Mısırlıların kullanımına sunulmasının önemini’ de vurguladı.



Devlete ve Hizbullah'a karşı artan kızgınlık

Lübnan'ın güneyindeki Mecdal kasabasına perşembe günü İsrail tarafından düzenlenen saldırının ardından kasabadan dumanlar yükseldi (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Mecdal kasabasına perşembe günü İsrail tarafından düzenlenen saldırının ardından kasabadan dumanlar yükseldi (AFP)
TT

Devlete ve Hizbullah'a karşı artan kızgınlık

Lübnan'ın güneyindeki Mecdal kasabasına perşembe günü İsrail tarafından düzenlenen saldırının ardından kasabadan dumanlar yükseldi (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Mecdal kasabasına perşembe günü İsrail tarafından düzenlenen saldırının ardından kasabadan dumanlar yükseldi (AFP)

Güney Lübnan'ın cephe hattındaki köylerinde düzenlenen protesto ve gösteriler, etkilenenlere tazminat ödenmesindeki gecikme nedeniyle devlete ve Hizbullah'a karşı halkın duyduğu öfkeyi yansıtıyor. Bu durum, birçok kişinin köylerini terk ederek köylerinin dışında yeni bir hayat kurmasına neden oldu.

Bu hamleler, evlerini ve mülklerini kaybettikten sonra hala yerinden edilme deneyimini yaşayan ve İsrail'in neredeyse her gün oraları hedef aldığını ve zamanla hasarın daha da artacağını bilerek henüz yeniden inşa tazminatı alamayan sınır kasabalarındaki sakinlerin trajik yaşamının başlamasından iki yıldan fazla bir süre sonra geliyor.

Bu bağlamda siyasi analist Ali el-Emin, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, bu tür hareketlerin ortaya çıkmasının "normal olduğunu, çünkü köylerin neredeyse terk edildiğini" söylüyor. Emin, "Bu protestoların, halka sırt çevirenlere karşı yapıldığını ve protestocuların, onun (Hizbullah'ın) tutumlarının, meselenin ele alınmasına yönelik her türlü olasılığın ufkunu kapatmaya katkıda bulunduğuna inandıklarını" vurguluyor.


Şara: İsrail'e şiddeti ihraç etmeyeceğiz

Şara: İsrail'e şiddeti ihraç etmeyeceğiz
TT

Şara: İsrail'e şiddeti ihraç etmeyeceğiz

Şara: İsrail'e şiddeti ihraç etmeyeceğiz

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, dün İsrail'in güney Suriye'de silahsızlandırılmış bölge kurulması talebini, ülkesini "tehlikeli bir duruma" sokacağı gerekçesiyle reddetti ve "(Biz) İsrail de dahil olmak üzere şiddet ihraç eden bir ülke olmakla ilgilenmiyoruz" dedi.

Eş-Şara, Doha Forumu'na katılımı sırasında verdiği röportajda, bu yılın başlarında Dürzi ve Alevilerin yaşadığı bölgelerde yaşanan kanlı çatışmalara atıfta bulunarak, "Sahilde ve Süveyda'da işlenen suçların faillerini yargılayacağız" sözü verdi.

Eski Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in devrilme yıldönümü arifesinde, El-Arabiya/El-Hadath kanalı, devrik cumhurbaşkanını, 2024 yılında gizemli bir şekilde öldürülen danışmanı Luna eş-Şibl ile bir arada olduğu video kayıtları yayınladı. Danışmanıyla birlikte yapılan "Esed kayıtları", güçlerinde savaşan Suriye askerleriyle alay etme, devrik cumhurbaşkanının Şam Guta'sına yönelttiği hakaretler (Guta'ya lanetler yağdırma) ve "Kaplan" lakaplı askeri komutan Süheyl el-Hasan ile Lübnan "Hizbullahı"nı eleştirme gibi ifadeler içeriyor.

Suriyeliler, sızdırılan ses kayıtlarının Esed'in, bir yıl önce muhalif grupların Şam'a girmesi ve rejiminin devrilmesiyle askeri olarak ilk kez düşüş yaşamasının ardından, destekçileri ve Suriye'de ve komşu ülkelerde onunla birlikte savaşanların gözünde ikinci kez düşüş yaşadığına işaret ettiğini düşünüyor.


Arapların kaygısı Gazzelilerin Refah üzerinden göç etmesinin önlenmesine odaklandı

Gazze Şehri'ndeki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kampın genel görünümü (AFP)
Gazze Şehri'ndeki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kampın genel görünümü (AFP)
TT

Arapların kaygısı Gazzelilerin Refah üzerinden göç etmesinin önlenmesine odaklandı

Gazze Şehri'ndeki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kampın genel görünümü (AFP)
Gazze Şehri'ndeki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kampın genel görünümü (AFP)

İsrail, ateşkes anlaşmasının ikinci aşaması beklentisiyle ve belirsiz bir durum ortasında, Gazze Şeridi'nde kontrolü altındaki bölgelerin geri kalanını tahrip etmeye devam ederken, Arap ve İslam ülkeleri Gazzelilerin Refah üzerinden yerinden edilme tehlikesine karşı önleyici tedbirler almakla meşgul.

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, dün Doha Forumu'nda yaptığı açıklamada, "Refah Sınır Kapısı, Filistinlilerin yerinden edilmesi için bir geçit olmayacak, sadece Gazze'ye insani ve tıbbi yardım ulaştırmak için kullanılacak" ifadelerini kullandı.

Filistin Toprakları Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü Ofisi, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Refah sınır kapısının "önümüzdeki günlerde Kahire ile koordinasyon halinde yalnızca Gazze Şeridi sakinlerinin Mısır'a çıkışı için açılacağını" duyurdu.

Ayrıca Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, BAE, Endonezya, Pakistan, Türkiye ve Katar dışişleri bakanları cuma akşamı yaptıkları açıklamada, "Filistin halkını topraklarından çıkarmaya yönelik her türlü girişimi tamamen reddettiklerini" vurguladılar.