Mısır enflasyonla mücadele için tarım projelerini geliştiriyor

Mısır, ‘ithalatı azaltma ve Mısırlıların ihtiyaçlarını karşılama’ planının kapsamını genişletti

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli (Mısır Hükümeti)
Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli (Mısır Hükümeti)
TT

Mısır enflasyonla mücadele için tarım projelerini geliştiriyor

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli (Mısır Hükümeti)
Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli (Mısır Hükümeti)

Mısır, ‘ithalatı azaltma ve Mısırlıların ihtiyaçlarını karşılama’ planı kapsamında, enflasyonla mücadele için tarım projelerini genişletiyor. Bu arada Mısır hükümeti, yüksek fiyatlara karşı ‘indirimli’ ürün satan satış noktalarını artırmaya devam ediyor. Hükümet ayrıca ‘buğday, şeker, et ve kümes hayvanları stoklarının güvenli seviyede olduğunu’ belirtiyor. Diğer yandan, ‘küresel krizlerin vatandaş üzerindeki yansımalarını azaltmak için vatandaşa temel malları uygun fiyatlarla sağlamaya verdiği önemi vurguluyor.
Mısır Tarım Bakanlığı Sözcüsü Muhammed el-Kırş “Mısır, son yıllarda özellikle ekili alanların genişletilmesi ve vatandaşların gıda ihtiyaçlarının karşılanması için önemli projelerin kurulması gibi tarımsal ilerlemeler kaydetti” açıklamasında bulundu. Kırş bir televizyon kanalında çarşamba akşamı yaptığı konuşmada “Mısır’da Yeni Delta projesi, Tuşka ve Sina projeleri gibi tarım projeleri, uluslararası üne sahip Mısır tarımsal ihracatını artırmanın yanı sıra vatandaşların ihtiyaçları açısından kendi kendine yeterlilik sağlamayı, ithalatı azaltmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı.
Mısırlı yetkililer, ‘gıda ürünleri tekelcilerine, krizlerin faillerine ve fiyatları yükseltenlere müsamaha göstermediklerini’ belirtiyor. Mısır vilayetlerindeki yetkililerin ‘fiyatlardaki herhangi bir artışı’ engellemek için pazarlara yaptığı gezilerin devam ettiği bir dönemde, vatandaşlara zaman zaman ‘tekelcileri bildirme’ çağrısı yapılıyor.
Mısır Tarım Bakanlığı Sözcüsü “Tarımsal genişleme, Mısır’daki tarımsal projeler için gübre ihtiyacını ve Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından yakın zamanda açılışı yapılan azotlu gübre fabrikaları kompleksini de içeriyordu. Söz konusu kompleks, Mısır’daki tarımsal projeler için gübre ihtiyacını karşılamayı ve gübre ithalatını azaltmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı. Sözcü Mısır’ın azotlu gübre konusunda bir nevi yeterlilik elde ettiğine dikkat çekti. Mısır’daki tarım projelerinin, arazi kaynakları ile katma değer sağlamanın yanı sıra, gelecekteki üretim fırsatlarını ve gelecekte ortaya çıkacak genişlemeleri artırmayı hedeflediğini açıkladı.
Mısır Tarım ve Arazi Islahı Bakanı es-Seyyid el-Kasir dün (Perşembe) yaptığı açıklamada “Mısır’ın ana limanlarında merkezi laboratuvarlar kurma konusunda Cumhurbaşkanı Sisi’den direktifler bulunuyor. Bu adım ile gümrükten serbest bırakma prosedürlerinin güvenli ve hızlı bir şekilde yönetilmesinin yanı sıra bu süreçten sorumlu kurum sayısının, her limanda bir merkezi laboratuvarın varlığıyla sınırlandırılması hedefleniyor” ifadelerine yer verdi. Mısır hükümeti daha önce “Üretim çarkının tam kapasite ile dönmesini sağlamak ve vatandaşların temel ihtiyaçları karşılamak amacıyla, hala limanlarda kalan malların serbest bırakılmasını hızlandırmak için elinden geleni yaptığını’ belirtmişti.
Tarım Bakanı “Mısır’da sürdürülebilir tarımsal kalkınma için bir strateji geliştirildi. Bu strateji, mevcut tarımsal ekonomik kaynakları korumayı, iyileştirmeyi ve geliştirmeyi, daha fazla gıda güvenliği sağlamayı, tarım ürünlerinin yerel ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü artırmayı ve yeni entegre tarım topluluklarının kurulmasını hedefledi” açıklamasında bulundu. Mısırlı Bakan, Aralık ayı sonunda yaptığı açıklamalarda, ‘malların bulunabilirliğinin ve Mısırlıların kullanımına sunulmasının önemini’ de vurguladı.



Arap Koalisyonu, Aden'de silah dağıtımının ardından ez-Zubeydi'nin kaçtığını duyurdu

Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
TT

Arap Koalisyonu, Aden'de silah dağıtımının ardından ez-Zubeydi'nin kaçtığını duyurdu

Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’nun Ortak Kuvvetler Komutanlığı, Güney Geçiş Konseyi (GGK) Başkanı Aydarus ez-Zubeydi’nin hareketliliğine eşlik eden yeni ayrıntıları açıkladı. Açıklama, GGK’ye bağlı güçlerin Hadramut ve el-Mehra vilayetlerinde gerçekleştirdiği askeri girişimlerin ardından geldi.

Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki, Ortak Kuvvetler Komutanlığı’nın 4 Ocak tarihinde ez-Zubeydi’ye, son askeri tırmanışın nedenlerinin ele alınması amacıyla, 48 saat içinde Suudi Arabistan’a gelmesi yönünde bildirimde bulunduğunu belirtti. El-Maliki, görüşmenin Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi ve Koalisyon liderliği ile yapılmasının planlandığını ifade etti.

El-Maliki, söz konusu davetin, Suudi Arabistan’ın öncülüğünde yürütülen ve güneydeki tarafların tutumunu birleştirmeyi, istikrarı sağlamayı ve iç çatışmalara sürüklenmenin önüne geçmeyi amaçlayan kapsamlı bir diyalog konferansına hazırlık çerçevesinde yapıldığını kaydetti.

El-Maliki, yaptığı açıklamada, ez-Zubeydi’nin Yemen Hava Yolları’na ait bir uçakla seyahatinin fiilen organize edildiğini, ancak uçuşun saatlerce ertelendikten sonra iptal edildiğini belirtti. El-Maliki, bu durumun ardından sahada gerginlik yaşandığını, havalimanı çevresindeki sivil tesislerin yakınında silahlı unsurlar ve askeri araçların görüldüğünü ifade etti.

El-Maliki, GGK’ye bağlı güçlerin Aden kentinde çeşitli hareketlilikler gerçekleştirdiğini, askeri konuşlanma yapıldığını ve havalimanı içindeki hareketliliğin engellendiğini kaydetti. Açıklamada, bazı yolların kapatıldığı ve kent genelinde silahlı unsurların konuşlandırıldığı, Koalisyon’un bu durumu ‘gerekçesiz bir adım’ olarak değerlendirdiği ve bunun güvenlik ile istikrarı tehdit ettiği vurgulandı.

Arap Koalisyonu, ez-Zubeydi’ye ‘ev hapsi’ uygulandığı ya da alıkonulduğu yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı. Açıklamada, ez-Zubeydi’nin hareketlerinin serbest olduğu ve seyahatinin engellendiğine dair iddiaların asılsız olduğu belirtildi. Ayrıca, Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi’nin, Aden’de olası silahlı çatışmaların önlenmesi ve durumun kontrol altına alınması amacıyla Koalisyon’dan müdahale talebinde bulunduğu ifade edildi. Önceliğin sivillerin korunması, kentlerin militarizasyonunun önlenmesi ve askeri güçler arasında herhangi bir çatışmanın engellenmesi olduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre Koalisyon, sivil tesislerin çevresindeki tüm silahlı unsurların bölgeden çekilmesi ve hükümet ve güvenlik makamlarıyla koordinasyon içinde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ortak Kuvvetler Komutanlığı, Yemen hükümeti ve Aden’deki yerel yetkililerle koordinasyon halinde çalıştığını, güvenlikte herhangi bir bozulmanın önüne geçmeyi, istikrarı korumayı ve sivillerin riske atılmasını engellemeyi hedeflediğini bildirdi. Sahadaki güçlere talimatlara uyma, hayati tesislerden uzak durma ve koordine edilmemiş askeri hareketleri durdurma çağrısı yapıldı. Açıklamada, amacın ‘Aden’i korumak ve çatışmanın kente taşınmasını önlemek’ olduğu ifade edildi.

Koalisyon, açıklamasını, Husilere karşı cephede yer alan taraflar arasında görüş ayrılıklarını gidermeye yönelik siyasi çabalarını sürdürdüğünü ve Yemen hükümeti ile devlet kurumlarına desteğinin devam ettiğini vurgulayarak tamamladı. Kentlerin militarizasyonu ya da yeni bir tırmanışın, yalnızca çatışmanın yayılmasına ve güneydeki siyasi ve güvenlik tablosunun daha da karmaşık hale gelmesine hizmet edeceği uyarısında bulunuldu.


Kahire, Gazze anlaşmasını ilerletmek için önümüzdeki hafta Hamas heyetini ağırlayacak

Gazze Şeridi'nin güneyindeki enkaz yığınları arasında Hamas mensupları ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) üyeleri (AFP)
Gazze Şeridi'nin güneyindeki enkaz yığınları arasında Hamas mensupları ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) üyeleri (AFP)
TT

Kahire, Gazze anlaşmasını ilerletmek için önümüzdeki hafta Hamas heyetini ağırlayacak

Gazze Şeridi'nin güneyindeki enkaz yığınları arasında Hamas mensupları ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) üyeleri (AFP)
Gazze Şeridi'nin güneyindeki enkaz yığınları arasında Hamas mensupları ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) üyeleri (AFP)

Filistinli bir kaynak dün Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Kahire’nin gelecek hafta Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşmasının ilerletilmesi amacıyla Hamas’tan bir heyeti ağırlayacağını söyledi.

Hamas’a yakın kaynak, planlanan ziyaretin ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına ilişkin maddeleri ele alacağını, özellikle de anlaşmanın uygulanma sürecini ilerletmek amacıyla Gazze Şeridi’ni yönetecek teknokratlardan oluşan yönetim komitesinin isimlerinin netleştirilmesinin gündemde olacağını belirtti. Kaynak, Hamas lideri ve müzakere heyeti başkanı Halil el-Hayye’nin başkanlık edeceği görüşmelerin gelecek hafta başlayacağını, ancak heyetin Kahire’ye varış tarihinin henüz belirlenmediğini kaydetti.

Öte yandan Şarku’l Avsat dün El Fetih’e yakın iki Filistinli kaynakla da temas kurdu. Söz konusu kaynaklar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun engelleri karşısında, anlaşmanın ikinci aşamasına yönelik düzenlemelerde Mısır’ın rolünün büyük önem taşıdığını vurguladı. Netanyahu’nun dün yaptığı açıklamada, son İsrailli rehinenin cenazesi teslim edilmeden Refah Sınır Kapısı’nın açılmayacağını duyurmasının bu engellerin son örneği olduğu ifade edildi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN dün yaptığı haberde, Netanyahu’nun Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın, Gazze’de tutulan son İsrailli rehine Ran Gvili’nin cenazesi geri verilmeden açılmasını reddetme tutumunda ısrarcı olduğunu aktardı. Netanyahu’nun, bu konuda ABD yönetimiyle yapılmış anlaşmalar bulunduğunu savunduğu belirtildi.

Refah Sınır Kapısı’nın açılmasına yönelik bu İsrail geri adımı, Gazze ateşkes anlaşmasının ilk aşamasının başladığı 10 Ekim’de hayata geçirilmesi beklenen düzenlemenin uygulanmaması anlamına geliyor. İsrail gazetesi Haaretz’in pazar günü bilgili kaynaklara dayandırdığı haberinde ise Refah Sınır Kapısı’nın yakın zamanda iki yönlü olarak açılmasının planlandığı, kapının yönetiminde Avrupalı güçlerin merkezi bir rol üstleneceği ve bu güçlerin İsrail’e ulaştığı, bölgede konuşlandırılmaya hazır olduğu belirtilmişti.


Suriye: Halep'te ordu güçleri ile SDG arasında yeniden çatışmalar başladı

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Halep İç Hastalıkları Hastanesi'ni hedef almasının ardından hastalar ve yaralılar er-Razi Hastanesi'ne getirildi. (SANA)
Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Halep İç Hastalıkları Hastanesi'ni hedef almasının ardından hastalar ve yaralılar er-Razi Hastanesi'ne getirildi. (SANA)
TT

Suriye: Halep'te ordu güçleri ile SDG arasında yeniden çatışmalar başladı

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Halep İç Hastalıkları Hastanesi'ni hedef almasının ardından hastalar ve yaralılar er-Razi Hastanesi'ne getirildi. (SANA)
Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Halep İç Hastalıkları Hastanesi'ni hedef almasının ardından hastalar ve yaralılar er-Razi Hastanesi'ne getirildi. (SANA)

Suriye resmi haber ajansı SANA, Halep’te ordu ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki çatışmaların bugün yeniden başladığını bildirdi. Ajans, SDG güçlerinin es-Suryan mahallesini topçu ateşiyle hedef aldığını aktardı. Ordunun Halep’teki Kastelo ve Şihan hattında SDG unsurlarıyla çatıştığını belirten ajans başka detay vermedi.

Dün ise resmi Suriye medya organları, SDG’nin şehirdeki birkaç mahalleyi hedef aldığını ve ordunun ateş kaynaklarına karşılık verdiğini duyurmuştu. Bu saldırıların 4 sivilin ölümüne ve 10 kişinin yaralanmasına yol açtığı öne sürülmüştü. Ancak SDG, bu iddiaları reddederek, Halep’teki mahallelerin Suriye Savunma Bakanlığı’na bağlı silahlı gruplar tarafından ‘ağır silahlarla’ hedef alındığını, bunun sonucunda 3 kişinin hayatını kaybettiğini ve 26 kişinin yaralandığını açıkladı.