Mısır enflasyonla mücadele için tarım projelerini geliştiriyor

Mısır, ‘ithalatı azaltma ve Mısırlıların ihtiyaçlarını karşılama’ planının kapsamını genişletti

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli (Mısır Hükümeti)
Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli (Mısır Hükümeti)
TT

Mısır enflasyonla mücadele için tarım projelerini geliştiriyor

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli (Mısır Hükümeti)
Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli (Mısır Hükümeti)

Mısır, ‘ithalatı azaltma ve Mısırlıların ihtiyaçlarını karşılama’ planı kapsamında, enflasyonla mücadele için tarım projelerini genişletiyor. Bu arada Mısır hükümeti, yüksek fiyatlara karşı ‘indirimli’ ürün satan satış noktalarını artırmaya devam ediyor. Hükümet ayrıca ‘buğday, şeker, et ve kümes hayvanları stoklarının güvenli seviyede olduğunu’ belirtiyor. Diğer yandan, ‘küresel krizlerin vatandaş üzerindeki yansımalarını azaltmak için vatandaşa temel malları uygun fiyatlarla sağlamaya verdiği önemi vurguluyor.
Mısır Tarım Bakanlığı Sözcüsü Muhammed el-Kırş “Mısır, son yıllarda özellikle ekili alanların genişletilmesi ve vatandaşların gıda ihtiyaçlarının karşılanması için önemli projelerin kurulması gibi tarımsal ilerlemeler kaydetti” açıklamasında bulundu. Kırş bir televizyon kanalında çarşamba akşamı yaptığı konuşmada “Mısır’da Yeni Delta projesi, Tuşka ve Sina projeleri gibi tarım projeleri, uluslararası üne sahip Mısır tarımsal ihracatını artırmanın yanı sıra vatandaşların ihtiyaçları açısından kendi kendine yeterlilik sağlamayı, ithalatı azaltmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı.
Mısırlı yetkililer, ‘gıda ürünleri tekelcilerine, krizlerin faillerine ve fiyatları yükseltenlere müsamaha göstermediklerini’ belirtiyor. Mısır vilayetlerindeki yetkililerin ‘fiyatlardaki herhangi bir artışı’ engellemek için pazarlara yaptığı gezilerin devam ettiği bir dönemde, vatandaşlara zaman zaman ‘tekelcileri bildirme’ çağrısı yapılıyor.
Mısır Tarım Bakanlığı Sözcüsü “Tarımsal genişleme, Mısır’daki tarımsal projeler için gübre ihtiyacını ve Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından yakın zamanda açılışı yapılan azotlu gübre fabrikaları kompleksini de içeriyordu. Söz konusu kompleks, Mısır’daki tarımsal projeler için gübre ihtiyacını karşılamayı ve gübre ithalatını azaltmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı. Sözcü Mısır’ın azotlu gübre konusunda bir nevi yeterlilik elde ettiğine dikkat çekti. Mısır’daki tarım projelerinin, arazi kaynakları ile katma değer sağlamanın yanı sıra, gelecekteki üretim fırsatlarını ve gelecekte ortaya çıkacak genişlemeleri artırmayı hedeflediğini açıkladı.
Mısır Tarım ve Arazi Islahı Bakanı es-Seyyid el-Kasir dün (Perşembe) yaptığı açıklamada “Mısır’ın ana limanlarında merkezi laboratuvarlar kurma konusunda Cumhurbaşkanı Sisi’den direktifler bulunuyor. Bu adım ile gümrükten serbest bırakma prosedürlerinin güvenli ve hızlı bir şekilde yönetilmesinin yanı sıra bu süreçten sorumlu kurum sayısının, her limanda bir merkezi laboratuvarın varlığıyla sınırlandırılması hedefleniyor” ifadelerine yer verdi. Mısır hükümeti daha önce “Üretim çarkının tam kapasite ile dönmesini sağlamak ve vatandaşların temel ihtiyaçları karşılamak amacıyla, hala limanlarda kalan malların serbest bırakılmasını hızlandırmak için elinden geleni yaptığını’ belirtmişti.
Tarım Bakanı “Mısır’da sürdürülebilir tarımsal kalkınma için bir strateji geliştirildi. Bu strateji, mevcut tarımsal ekonomik kaynakları korumayı, iyileştirmeyi ve geliştirmeyi, daha fazla gıda güvenliği sağlamayı, tarım ürünlerinin yerel ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü artırmayı ve yeni entegre tarım topluluklarının kurulmasını hedefledi” açıklamasında bulundu. Mısırlı Bakan, Aralık ayı sonunda yaptığı açıklamalarda, ‘malların bulunabilirliğinin ve Mısırlıların kullanımına sunulmasının önemini’ de vurguladı.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.