Birleşik Krallık'taki dişçi sırasını gören mülteci çocuk ve annesi Ukrayna'ya gitti

"Buradaki doktorlar iyi ama kuyruklar yüzünden durum kötü"

Rusya-Ukrayna Savaşı (AP)
Rusya-Ukrayna Savaşı (AP)
TT

Birleşik Krallık'taki dişçi sırasını gören mülteci çocuk ve annesi Ukrayna'ya gitti

Rusya-Ukrayna Savaşı (AP)
Rusya-Ukrayna Savaşı (AP)

7 yaşındaki Ukraynalı bir kız çocuğu, Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi'nin (NHS) bekleme listesi çok uzun olduğundan diş tedavisi için annesiyle birlikte Ukrayna'ya gitti.
Lisa ve annesi Oksana Martirosova, İskoçya'nın Aberdeenshire bölgesinde mülteci olarak yaşıyor. Ukrayna'da bir dişçiye gitmek için Polonya'ya uçmaları, daha sonra da savaştan zarar görmüş ülke boyunca 15 saatlik bir otobüs yolculuğu yapmaları gerekti.
The Press & Journal'a konuşan Martirosova "Lisa'nın ağrısı korkunçtu, antibiyotiklerle birkaç ay bekleyemezdi. Gerçekten korkuyor ve titriyordu; ona her gün ağrı kesici vermem gerekti" dedi.
Lisa'nın annesi şöyle ekledi:
"Bizim ülkemizde bu acil bir durum olurdu ve birkaç ay sonra değil, aynı gün ya da ertesi gün hastaneye giderdiniz. Bu saçmalık çünkü çok ciddi sorunlara yol açabilir. Küçük çocukları olanların bu sorunla nasıl yaşadığını bilmiyorum. Buradaki doktorlar iyi ama kuyruklar yüzünden durum kötü."
The Independent'ın haberine göre, NHS hizmetlerini bekleme sürelerinin Birleşik Krallık (BK) genelinde hızla artmasıyla, bazıları "sistemin bozulduğunu" söylüyor.
Sağlık hizmetini yetkilendirilmiş bölgesel hükümetin kontrol ettiği İskoçya'da da durum aynı. İskoçya Kamu Sağlığı Kurumu'nun yakın zamanda yayımladığı bir raporda, 6 bin 856 kişinin iki yıldan uzun süredir hastanede tedavi görmeyi beklediği tespit edildi.
Bazı gelişme işaretleri de var. Eylül 2022'de, iki yıldan uzun süredir bekleyenlerin sayısı 7 bin 282'ydi.
Ancak birçok kişi hâlâ bu durumun kabul edilemeyeceğini düşünüyor.
Martirosova'nın ailesinin geçen yıl vize almasına yardım eden, İşçi Partili İskoç Parlamentosu Üyesi Michael Marra, Daily Mirror'a konuşarak durumdan ötürü İskoç Ulusal Partisi (SNP) hükümetinin Sağlık ve Sosyal Hizmet Bakanı Humza Yousaf'ı suçladı.

"Humza Yousaf'ın NHS'yi feci şekilde yönetmesi çok ama çok fazla kişi için umutsuz bir durum yarattı. Mültecilerin tıbbi tedavi için savaştan zarar görmüş bir ülkeye geri dönmek zorunda kalması tam anlamıyla akla ziyan bir şey. Astronomik bekleme süreleri, hastaları acilen ihtiyaç duydukları tedaviyi almak için aşırıya kaçmaya zorluyor."

İskoç Hükümeti sözcüsü, The Mirror'a "Yerinden edilmiş tüm Ukraynalıların sağlığı ve refahı öncelik olmaya devam ediyor" dedi.

"Öte yandan NHS'nin karşılaştığı zorluklar İskoçya'ya özgü değil ve BK'nin geri kalanında da hissediliyor. İskoç Hükümeti bu baskılarla ilgilenmek ve onları hafifletmek için destek hizmetlerine odaklanmış durumda ve pandeminin yol açtığı, planlı sağlık randevusu yığılmalarını temizlemeye çalışıyoruz."



Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
TT

Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın yeni açıkladığı ilk verilere göre yılın ilk 6 ayında 4,67 milyar euroluk faiz dışı bütçe fazlası sağlandı. 

2025'in ilk yarısı için 2,24 milyar dolarlık bütçe fazlası hedeflenmişti ama son rakam, hedefin iki katının aşıldığını gösterdi.

2025'in ilk yarısındaki bütçe fazlasının 2,24 milyar dolar seviyesini bulmasının amaçlandığı ülkede, hedefin iki katının üstüne çıkıldı. 

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Naftemporiki, büyüme eğiliminin devam etmesinin ve sene sonunda faiz dışı bütçe fazlasında 10 milyar dolar sınırının aşılmasının beklendiğini bildiriyor.

Eğer bu hedef de tutturulursa Doğu Avrupa ülkesi gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 4'ü kadar faiz dışı bütçe fazlası sağlayacak. 

Resmi rakamlara göre, faiz dışı bütçe fazlası geçen yıl 11,4 milyar euroyu bularak GSYH'nin yüzde 4,8'ine ulaşmıştı. 

Orta sınıfın vergi yükünün hafifletilmesi, dezavantajlı gruplara ekonomik yardım sağlanması ve barınma krizini çözecek önlemlerin alınması için hazırlık yapan Yunanistan yönetimi, bu başarıyla birlikte rahatladı.

Ev sahibi olmayanlara bir aylık kira yardımı gibi planlar gündemde.

Ağustosta bu hazırlıkların tamamlanması ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'in eylülde düzenlenecek Selanik Uluslararası Fuarı'nda halka seslenerek müjdeleri sıralaması bekleniyor. 

Uzmanlar, 2009-2018'de ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın vergi kaçakçılığını engelleyip elektronik ödeme sistemlerinin kullanımını artırarak bu başarıyı sağladığını bildiriyor. 

Tüm bunlara rağmen Yunanistan yurttaşları, Avrupa Birliği (AB) içindeki en ağır vergi yüküne sahip olup en düşük maaşları alan halklardan biri.

Orta sınıfın gelirinden kesilen vergi oranları yüzde 36'yla 44 arasında değişirken şirketlerden yalnızca yüzde 22 isteniyor. 

Independent Türkçe, Naftemporiki, The National Herald, Reuters