Hamas, Filistin yönetiminin Şarm eş-Şeyh'teki güvenlik zirvesine katılmasını kınadı

Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kenti bugün Filistin, İsrail, Ürdün, Mısır ve ABD'den üst düzey siyasi ve güvenlik yetkililerinin katılımıyla 5'li bir güvenlik zirvesine ev sahipliği yapıyor

AA
AA
TT

Hamas, Filistin yönetiminin Şarm eş-Şeyh'teki güvenlik zirvesine katılmasını kınadı

AA
AA

Hamas, Filistin yönetiminin Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde bugün düzenlenen İsrail-Filistin gerilimine ilişkin güvenlik zirvesine katılmasına tepki gösterdi.
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in ihlallerinin Ürdün'ün Akabe kentinde Filistin yönetiminin de katılımıyla 26 Şubat'ta düzenlenen güvenlik zirvesinin ardından arttığı belirtildi.
Filistin yönetiminin Şarm eş-Şeyh'teki toplantıya katılarak "Filistin ulusal mutabakatından ayrılma konusunda ısrar ettiği" kaydedilen açıklamada, "Filistin halkına yönelik saldırılarını tırmandıran işgalci İsrail'in katıldığı Şarm eş-Şeyh güvenlik toplantısına Filistin yönetiminin de katılmasını kınıyoruz." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, Filistin yönetimine Şarm eş-Şeyh'teki toplantıda yer almamaları çağrısı yinelendi.
Hamas, İslami Cihad Hareketi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC) ve Filistin Demokratik Birlik Cephesi daha önce yaptıkları açıklamalarla Filistin yönetimine "Şarm eş-Şeyh'te düzenlenecek güvenlik toplantısına katılmama" çağrısında bulunmuştu.

İsrail ve Filistin'in de katıldığı güvenlik zirvesinin ilki Akabe'de yapılmıştı
İsrail ile Filistin arasındaki gerilimi azaltmayı hedefleyen güvenlik zirvesinin ilki Ürdün'ün Akabe kentinde 26 Şubat'ta düzenlenmişti.
Akabe'de Filistin, İsrail, Ürdün, ABD ve Mısır'ın katılımıyla düzenlenen güvenlik toplantısı sonrası yayımlanan kapanış bildirisinde, "Filistin yönetimi ile İsrail hükümetinin, tek taraflı eylemleri 3 ila 6 ay durdurmaya hazır olduklarını teyit ettiği" belirtilmişti.
Tek taraflı eylemlerin durdurulmasının, İsrail hükümetinin, 4 ay boyunca yeni yerleşim birimi inşasını tartışmaya açmaması ve 6 ay boyunca kaçak yerleşim birimlerine onay vermemesini içerdiği kaydedilmişti.
Akabe'de ayrıca ikinci toplantının Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde yapılması kararlaştırılmıştı.
Ancak İsrail, işgal altında bulunan Batı Şeria'daki baskınlarına devam etmiş, baskınlar ve çıkan olaylarda çok sayıda Filistinli hayatını kaybetmişti.
Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, bu sabah Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Şarm eş-Şeyh bugün Mısır, Filistin, İsrail, Ürdün ve ABD'den üst düzey siyasi ve güvenlik yetkililerinin katılımıyla 5'li bir toplantıya ev sahipliği yapıyor." ifadelerini kullanmıştı.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP