Hapishane yönetimiyle diyalog turlarının başarısız olmasının ardından, Esir Hareketi için Ulusal Acil Durum Yüksek Komitesi mahkumların dün ne kadar süreceği belli olmayan açlık grevine başladığını duyurdu. İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in mahkumlara yönelik politika ve prosedürlerine karşı kaydedilen en kapsamlı gerilimde, yarın Ramazan ayının ilk günü 2 bin mahkumun da açlık grevine katılacağı belirtildi.
Esir Hareketi’nin bildirdiğine göre, açlık grevi başlatanlardan Ammar Mardi’nin Fetih Hareketi’ni, Selame el-Katavi’nin Hamas’ı, Zeyd Besisi’nin İslami Cihad Hareketi’ni, Velid Hanatişe’nin Halk Cephesi’ni, Vecdi Cevde’nin Demokratik Cephe’yi, Basim Handekçi’nin ise Filistin Halk Partisi’ni temsil ettiği ifade edildi.
Acil Durum Komitesi'nin Salı günü Hapishaneler İdaresi'ne ne kadar süreceği belli olmayan bir grev başlatma kararlarını belirten bir mektup vermesi gerekiyordu.
Filistin Esirler ve Serbest Bırakılanlar Komisyonu, tüm kesimlerin temsilcisi konumundaki Esir Hareketi için Ulusal Acil Durum Yüksek Komitesi’nin Salı günü Hapishaneler İdaresi'ne tutukluların açlık grevine başlama kararını içeren bir yazı verdiğini bildirdi. Öncesinde ise Acil Durum Yüksek Komitesi ile Hapishaneler İdaresi arasında yapılan diyalog oturumları başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Filistin Esirler ve Serbest Bırakılanlar Komisyonu ve Esirler Kulübü, açlık grevinin başlangıcına yaklaşılırken tutukluların seferberliği yoğunlaştırdığını, ‘özgürlük veya şehitlik savaşına’ hazır olduklarını doğruladı. Yarın açlık grevine başlayacak olan tutsaklar arasında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Sekreteri Ahmed Saadet'in de bulunduğu belirtildi.
Mahkumlar, Hapishaneler İdaresi'ni Ben-Gvir’in aldığı bir dizi karardan geri adım atmaya zorlamak istiyor. Yaşam koşullarına ilişkin anlaşmalar, cezaevleri içi transferler, bazı bölümlerin ve fırınların kapatılması, duş kullanımının azaltılması, Knesset üyelerinin ziyaretleri hususunda tarafgir değişikliklerin getirilmesi gibi maddelerin yer aldığı bu kararlar, bu ayın başlarında Knesset Genel Kurulu tarafından ön okumada onaylanmıştı. Ayrıca bazı mahkumlara idam cezası verilmişti.
İsrail güvenlik teşkilatı, mahkumların yürüteceği açlık grevinin Ramazan ayında gerilime neden olacağına inanıyor.
Filistinli mahkumlar, Ben Gvir'in önlemlerine açlık greviyle meydan okuyor
https://turkish.aawsat.com/home/article/4226786/filistinli-mahkumlar-ben-gvirin-%C3%B6nlemlerine-a%C3%A7l%C4%B1k-greviyle-meydan-okuyor
Filistinli mahkumlar, Ben Gvir'in önlemlerine açlık greviyle meydan okuyor
El-Halil’de, İsrail mahkemelerinde tutuklu Filistinlilere yönelik dayanışma gösterisi (AFP)
- Ramallah: Şarku’l Avsat
- Ramallah: Şarku’l Avsat
Filistinli mahkumlar, Ben Gvir'in önlemlerine açlık greviyle meydan okuyor
El-Halil’de, İsrail mahkemelerinde tutuklu Filistinlilere yönelik dayanışma gösterisi (AFP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Sudan'ın Darfur bölgesindeki Faşir sokaklarında silahlarıyla kutlama yapan HDK üyeleri, 26 Ekim 2025 (AFP)
Sudan'ın Kuzey Darfur’un Faşir şehri yakınlarındaki Zemzem Mülteci Kampı, Ocak 2024 (Reuters)
Sudan'ın Port Sudan kentinde, HDK’ya ait İHA’ların yakıt depolama tesislerini hedef alan saldırısının ardından yakıt deposundan yükselen alev ve dumanlar, 5 Mayıs 2025 (Reuters)
Suriye hükümet güçleri, 19 Ocak 2026'da Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'da konuşlandı (AFP)
Halep Valisi Azzam el-Garib, Abdurrahman Selame’nin Rakka Valiliği görevine atanması münasebetiyle X üzerinden tebrik mesajı yayınladı.
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, 10 Mart 2025 tarihinde Suriye'nin başkenti Şam'da ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) lideri Mazlum Abdi ile tokalaşırken (SANA)