BM’nin Sudan Temsilcisi: Sivil geçiş her zamankinden daha yakın

Perthes, bir sonraki hükümeti bekleyen ‘büyük zorluklar’ konusunda uyardı.

BM Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes (Reuters)
BM Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes (Reuters)
TT

BM’nin Sudan Temsilcisi: Sivil geçiş her zamankinden daha yakın

BM Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes (Reuters)
BM Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes (Reuters)

Birleşmiş Milletler’in Sudan’daki Entegre Geçiş Yardım Misyonu’na (UNITAMS) başkanlık eden Birleşmiş Milletler (BM) Sudan Özel Temsilcisi, siyasi süreçte ilerleme sağlama konusundaki iyimserliğini dile getirerek, devam eden zorluklara rağmen Sudan’ın çözüme ‘her zamankinden daha yakın’ olduğunu vurguladı.
Pazartesi akşamı Güvenlik Konseyi’ne brifing veren Volker Perthes, Sudanlı tarafların artık siyasi bir anlaşmaya varmaya ve sivil yönetime dönmeye yakın olduklarını söyledi. Geçtiğimiz Aralık ayında ‘Çerçeve Anlaşma’ olarak bilinen Sudan ve çok çeşitli sivil taraflarca imzalanan anlaşmaya atıfta bulunan Perthes, bunun demokratik sivil yönetime ve yeni bir geçiş dönemine geçişi amaçlayan siyasi sürecin yeni bir aşamasını başlatan önemli bir an olduğunu dile getirdi.
‘Korgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ve Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) liderliğindeki Hızlı Destek Güçleri’ olmak üzere askeri taraflar, iki yıl sürecek bir geçiş dönemini başlatmak ve seçimlerle sonuçlandırmak için diğer siyasi ve mesleki güçlere ek olarak, ana muhalefet koalisyonu ‘Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’ ile çerçeve anlaşma imzaladı.
Perthes, UNITAMS misyonunun son aylarda öne çıkan tartışmalı konuları ele almak ve tartışmalara çok fazla sayıda tarafı dahil etmek için farklı konferanslar düzenlemek üzere sarf ettiği çabalara değindi. Özel Temsilci, bu konferansların oturumlarının çoğu başkentin dışından gelen ve geniş bir sosyal, profesyonel ve politik yelpazeyi temsil eden yüzlerce kadın, erkek ve genci kapsadığını açıkladı.
BM yetkilisi, siyasi süreci reddettiklerini beyan edenlerin bir kısmının daha sonra bu konferanslara katıldığını açıkladı. Bu istişarelerde örneğin Doğu Sudan meselesi de dahil olmak üzere birçok fikir birliği alanının ortaya çıktığına dikkati çeken Perthes, o bölgede uzlaşmanın önünü açacak bir forum kurulması konusunda mutabık kalınarak bir atılım sağlandığını belirtti. Volker Perthes, istişarelerin ‘tamamen Sudan içerisinde’ olduğunu ve BM’nin üçlü mekanizmadaki iki ortağının, yani Afrika Birliği (AfB) ve Doğu Afrika’daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) ile işbirliği içinde bunları kolaylaştırmak için aktif olarak çalıştığını doğruladı.
Perthes, “Süreç mükemmel olmayabilir ve bazen çok yavaş ilerlediği için eleştirilebilir. Ancak sivil bir hükümetin kurulmasının önünü açan nihai bir anlaşmaya varmak için başta askeri yetkililer ve sivil muhalefet partileri olmak üzere geniş ve kapsayıcı bir taraf grubunu bir araya getirmeyi başardı” dedi. Uluslararası toplumun Sudan’ı desteklemek için ortak çabalarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu dile getiren BM Temsilcisi, çatışmaların nedenlerini ele alma, güvenlik önlemlerini uygulama, Sudanlıların yaşamlarını iyileştirme ve özgür ve adil seçimlere hazırlanma hususlarıyla ilgili temel sorunlarla başa çıkabilmesi için bir sonraki hükümete yardım çağrısında bulundu.
Volker Perthes, bir sonraki hükümetin karşı karşıya olduğu zorlukların çok büyük olduğuna dikkati çekerken, bu zorlukların ‘acil insani ve ekonomik ihtiyaçların ele alınması, güvenliğin ve adaletin sağlanması, insan haklarına saygı, barışın tesisi ve demokratik geçişin ilerletilmesi’ ile ilgili olduğunu vurgulayarak, “Bunların hepsi Sudan halkı için önemli gerekliliklerdir” dedi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre, Perthes ayrıca, BM’nin uluslararası ortaklarıyla birlikte, bir sonraki hükümetin öncelikleri ve anlaşmayı takip edecek geçiş dönemi için ortak destek sağlamayı koordine ettiğini ve planladığını da vurgularken, güvenlik sektörü reformunun ve güçlerin birleştirilmesinin mevcut süreçteki ‘en hassas’ konular arasında yer alacağını belirtti.
BM Temsilcisi, son konferansın güvenlik sektörü reformu ve ‘Hızlı Destek Güçleri’ ile silahlı hareketlerin ‘tek bir ulusal orduya’ entegrasyonu konusunu görüşmek üzere birkaç gün içinde düzenleneceğini belirtti. Ayrıca konferansın ilerleyen yıllarda uygulanmak üzere bir ‘ön yol haritasına’ ulaşmasını umut ettiğini söyledi. Bunun yanı sıra Perthes, son haftalarda ordu ve Hızlı Destek arasındaki gerilimin tırmanmasından duyduğu endişeyi dile getirirken, her iki tarafa da ‘sakinlik’ çağrısında bulundu. Aynı şekilde ortak bir güvenlik komitesi kurma kararları, güvenlik sektörü reformunun temel yönleri ve güçlerin entegrasyonu konusundaki anlaşmalara dair iyimserliğini de dile getirdi. Volker Perthes, Egemenlik Konseyi Başkanı Korgeneral Burhan ve yardımcısı Korgeneral Daklu’nun siyasi sürece ve askeri ve sivil liderler arasında son haftalarda çözüme ulaşmak için sağlanan işbirliğine yönelik bağlılığına övgüde bulundu. BM yetkilisi ayrıca sivil güçleri, bir başbakan seçme ve hükümeti kurma mekanizmalarına ilişkin tartışmaları bir an önce sonuçlandırmaya çağırdı.



Güvenlik Konseyi, Suriye Devlet Başkanı ve İçişleri Bakanı'na yönelik yaptırımları kaldırdı

TT

Güvenlik Konseyi, Suriye Devlet Başkanı ve İçişleri Bakanı'na yönelik yaptırımları kaldırdı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

BM Güvenlik Konseyi, pazartesi günü Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi planlanan Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara'ya yönelik yaptırımları kaldırdı.

ABD tarafından dün hazırlanan bir karar tasarısı, Suriye İçişleri Bakanı Enes Hattab'a yönelik yaptırımları da kaldırdı.

Karar tasarısına 14 ülke destek verirken, Çin çekimser kaldı.

Güvenlik Konseyi, "Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve ulusal birliğine tam saygı" taahhüdünü yineledi. Ayrıca, Suriye'nin tam, güvenli, hızlı ve engelsiz insani yardım erişimi sağlama ve terörizmle mücadele etme taahhüdünü memnuniyetle karşıladı. Güvenlik Konseyi kararı ayrıca, Suriye'nin "yabancı terörist savaşçıların" oluşturduğu tehdidi ele almasını, tüm Suriyelilerin insan haklarını korumasını, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele etmesini, geçiş dönemi adaletini ilerletmesini, kalan kimyasal silahları ortadan kaldırmasını ve kapsayıcı, Suriye liderliğinde bir siyasi süreç başlatmasını beklediğini belirtti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Mike Waltz, kararı memnuniyetle karşılayarak, "Konsey, bu metnin kabulüyle Suriye'nin yeni bir döneme girdiğine dair güçlü bir siyasi mesaj vermiştir" dedi. Çin ise oylamada çekimser kalırken, Çin Büyükelçisi Fu Cong, Suriye'de "kırılgan güvenlik durumundan" "faydalanabilecek" "yabancı terörist savaşçıların" varlığından özellikle endişe duyduğunu belirterek, Konsey'in durumu tam olarak değerlendirmemiş olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Suriye'ye Hoş Geldiniz

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise Güvenlik Konseyi oylamasının ardından Suriye'ye ve halkına verdiği destekten dolayı ABD'ye teşekkürlerini iletti. Dışişleri Bakanı Esad eş-Şeybani, "X" platformunda yaptığı paylaşımda, "Suriye, ABD ve dost ülkelere Suriye'ye ve halkına verdikleri destekten dolayı teşekkürlerini sunar" ifadesini kullandı. Şeybani, Suriye diplomasisinin "engelleri ortadan kaldırma ve daha açık ve istikrarlı bir Suriye geleceğine giden yolu açmada aktif varlığını ve istikrarlı ilerleme kaydetme yeteneğini" bir kez daha teyit ettiğini belirtti.

Eş-Şara'ya yönelik yaptırımların resmen kaldırılması büyük ölçüde sembolik nitelikte; zira benzer adımlar, başkanlık görevi sırasında Suriye dışına çıkmak zorunda kaldığı her seferinde atılmıştı. Varlık dondurma ve silah ambargosu da kaldırılacak. ABD Başkanı Donald Trump, eş-Şara'nın savaştan zarar görmüş ülkesinde barışa doğru "iyi ilerleme" kaydettiğini söylemesinin ardından, 10 Kasım'da Suriye Devlet Başkanı'nı görüşmeler için ağırlayacak.

sdfg
Trump ve Eş-Şara'nın geçen mayıs ayında Riyad'da gerçekleştirdiği görüşmeden (AP)

Bu, eş-Şara'nın Washington'a ilk ziyareti olsa da eylül ayında Birleşmiş Milletler'e yaptığı ve on yıllardır New York'ta BM Genel Kurulu'na hitap eden ilk Suriye devlet başkanı olduğu tarihi ziyaretinin ardından ABD'ye yapacağı ikinci ziyaret olacak. Geçtiğimiz yılın sonlarında yönettiği güçler tarafından Beşşar Esed'i deviren eş-Şara, mayıs ayında ABD başkanının bölge turu sırasında Riyad'da Trump'la ilk kez bir araya geldi. Washington, eş-Şara liderliğindeki silahlı grup Heyet Tahrir eş-Şam'ı geçen temmuz ayında terör örgütleri listesinden çıkardı. Şam, pazar günü yaptığı açıklamada, Suriye devlet başkanının Washington'da kalan yaptırımların kaldırılması, yeniden yapılanma ve terörle mücadele gibi konuları görüşeceğini belirtti.


Refah tünelleri: Hamas militanlarının tahliyesi için ödenebilecek olası bir bedel

Filistinli bir kız, dün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yıkılan binaların enkazı arasında oynuyor (Reuters)
Filistinli bir kız, dün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yıkılan binaların enkazı arasında oynuyor (Reuters)
TT

Refah tünelleri: Hamas militanlarının tahliyesi için ödenebilecek olası bir bedel

Filistinli bir kız, dün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yıkılan binaların enkazı arasında oynuyor (Reuters)
Filistinli bir kız, dün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yıkılan binaların enkazı arasında oynuyor (Reuters)

Bilgi sahibi kaynaklar, Gazze Şeridi ile ilgili devam eden görüşmeler hakkında bir öneri sunulduğunu açıkladı. Öneri, İsrail kontrolündeki Refah bölgesinde (Gazze'nin güneyinde) konuşlanmış Hamas militanlarının, tünellerin imha edilebilmesi için tüneller hakkında bilgi vermelerini ve silahlarını teslim etmelerini öngörüyor. Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre kaynaklar bu adımın, militanların Şeridin diğer bölgelerine tahliye edilmesi karşılığında olacağını söyledi. Kaynaklar, Hamas veya İsrail'in henüz öneriye yanıt vermediğini vurguladı.

Ateşkes anlaşmasında öngörüldüğü gibi, Hamas savaşçılarının İsrail kontrolü altındaki bölgelerde varlığını sürdürmesi, ateşkesin sürdürülebilirliğine tehdit olarak görülüyor. Refah, İsrail güçlerine karşı en az iki saldırıya tanık oldu. Hamas olaya müdahil olduğunu reddederken, İsrail onlarca Filistinlinin ölümüne yol açan saldırılarla misillemede bulundu.

Bu arada ABD, BM Güvenlik Konseyi'ne, Başkan Donald Trump'ın Gazze barış planını desteklemeyi amaçlayan bir karar tasarısı sundu. ABD misyonunun bir sözcüsü yaptığı açıklamada, Büyükelçi Mike Waltz'un öneriyi Konsey'in seçilmiş on üyesine ve birkaç bölgesel ortağa sunduğunu belirtti.

Ayrıca İsrail, "silah kaçakçılığını" önlemek amacıyla Mısır sınırında kapalı bir askeri bölge kurulacağını resmen duyurdu ve bu durum, iki ülke arasındaki artan gerilim konusunda yeni endişelere yol açtı.


Suriye, ABD'nin güneyde askeri varlık göstermesi yönündeki iddiaları reddediyor

Şam'ın güneydoğusundaki el-Mezza askeri hava üssü (Arşiv- Reuters)
Şam'ın güneydoğusundaki el-Mezza askeri hava üssü (Arşiv- Reuters)
TT

Suriye, ABD'nin güneyde askeri varlık göstermesi yönündeki iddiaları reddediyor

Şam'ın güneydoğusundaki el-Mezza askeri hava üssü (Arşiv- Reuters)
Şam'ın güneydoğusundaki el-Mezza askeri hava üssü (Arşiv- Reuters)

Suriye Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin güney Suriye'deki bir hava üssünde askeri varlığına dair haberleri yalanladı. 

Reuters dün, bilgili kaynaklara dayanarak, ABD'nin Suriye ve İsrail arasında Washington tarafından arabuluculuk edilen bir güvenlik anlaşmasının uygulanmasına yardımcı olmak amacıyla Şam yakınlarındaki bir hava üssünde askeri varlık kurmaya hazırlandığını bildirdi. Haberde, üssün, İsrail ve Suriye arasında olası bir anlaşma kapsamında silahsızlandırılmış bölge oluşturması beklenen güney Suriye bölgelerinin yakınında yer alacağı belirtildi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, Reuters haberinin doğru olmadığını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Suriye Arap Haber Ajansı'ndan (SANA) aktardığına göre kaynak, "Mevcut aşamada, Amerikan tutumunda merkezi Suriye hükümetiyle doğrudan etkileşime geçme, ülkeyi birleştirme çabalarını destekleme ve herhangi bir bölünme çağrısını reddetme yönünde bir değişim yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın pazartesi günü Beyaz Saray'da Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüşmesi bekleniyor. Bu, bir Suriye devlet başkanının gerçekleştireceği ilk ziyaret olacak.