Mesut Özil, futbola veda etti

Faal futbol hayatı boyunca 4 farklı ligde 6 takımda forma giyen Mesut Özil, 645 maçta 114 gol ve 222 asistlik bir performans sergiledi

Yeşil sahalara veda eden Mesut Özil, arkasında başarıyla dolu bir kariyer bıraktı.
Yeşil sahalara veda eden Mesut Özil, arkasında başarıyla dolu bir kariyer bıraktı.
TT

Mesut Özil, futbola veda etti

Yeşil sahalara veda eden Mesut Özil, arkasında başarıyla dolu bir kariyer bıraktı.
Yeşil sahalara veda eden Mesut Özil, arkasında başarıyla dolu bir kariyer bıraktı.

Futbol hayatı boyunca 4 farklı ligde 6 takımda forma giyen Mesut, attığı goller ve yaptığı asistlerle dünya futbolunda adından sıklıkla söz ettirdi. Yıldız oyuncu, Almanya'da Schalke 04 ile Werder Bremen, İspanya'da Real Madrid, İngiltere'de Arsenal ve Türkiye'de Fenerbahçe ile Medipol Başakşehir formalarını giydi.
Kariyerinde toplamda 645 maça çıkan Mesut, 114 gol ve 222 asistlik performans ortaya koydu. Yıldız oyuncu, birer Dünya Kupası, İspanya Ligi, İspanya Kral Kupası, İspanya Süper Kupası, Almanya Kupası ile 2 Community Shield ve 4 FA Cup zaferine imza attı.
Profesyonel kariyerine 17 yaşında doğduğu ve büyüdüğü Almanya'da başlayan Mesut, Schalke 04 ile Werder Bremen'de 4 sezon boyunca gösterdiği gelişimle ön plana çıktı.

- 21 yaşında 15 milyon avroya transfer oldu
Milli takım tercihini Almanya'dan yana kullanan ve 2010 FIFA Dünya Kupası'nda sergilediği performansla göz dolduran yıldız futbolcu, 21 yaşında yaklaşık 15 milyon avro karşılığında dünyanın en köklü kulüplerinden Real Madrid'e transfer oldu.
İspanya'da oynadığı futbolla yükselen bir grafik çizen ve eflatun-beyazlı takımın vazgeçilmez oyuncuları arasında yer alan Mesut Özil, 2013'te 42,4 milyon sterlinlik yüksek bir bonservis bedeliyle Arsenal'in yolunu tuttu.
Kuzey Londra ekibinde özellikle Fransız teknik adam Arsene Wenger döneminde attığı gollerle takımına önemli katkı sağlayan 32 yaşındaki orta saha oyuncusu, İngiltere'de geçirdiği 7,5 yılın ardından taraftarı olduğu Fenerbahçe ile sözleşme imzaladı.
Sarı-lacivertli kulüp, bonservis bedeli ödemeden kadrosuna kattığı ve 3,5 yıllık sözleşme imzaladığı Mesut Özil'in maliyetiyle ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.

- Profesyonel kariyerine Schalke 04'te başladı
Almanya'nın Gelsenkirchen kentinde 15 Ekim 1988'de dünyaya gelen Mesut Özil, profesyonel kariyerine Schalke 04'te adım attı.
Zor şartlar altında bir çocukluk geçiren Mesut, Schalke 04'ün altyapısına seçilebilmek için büyük çaba gösterdi.
Girdiği seçmelerde tercih edilmeyen Mesut Özil, pes etmedi ve 2005'te Schalke 04'ün altyapısına kabul edilerek hayallerine kavuştu.
Schalke 04 ile Bundesliga'da ilk resmi maçına 2006-2007 sezonunda henüz 17 yaşında çıkan Türk asıllı Alman futbolcu, mavi-beyazlı takımda 1,5 sezon forma giydikten sonra yaklaşık 5 milyon avro bonservis bedeli karşılığında Werder Bremen'in yolunu tuttu.

- Werder Bremen'de büyük aşama kaydetti
Mesut Özil, Werder Bremen'de sergilediği performansla futbol kamuoyunun dikkatini çekmeye başladı.
Genç yaşına rağmen oynadığı futbol ve yeteneğiyle adından söz ettiren Mesut, Werder Bremen'de oynadığı süreçte milli takımda forma giymesi için Türkiye ile Almanya'dan teklif aldı. Annesi ve amcasının Türkiye'yi, babası ile abisinin ise Almanya'yı seçmesini istediği Mesut Özil, 2009 Şubat'ta tercihini doğduğu ülkeden yana kullandı.
Türk asıllı Alman futbolcu, 2008-2009 sezonunda Werder Bremen'de daha fazla süre almaya başladı. Mesut Özil, aynı sezon Bayer Leverkusen'i 1-0 yendikleri Almanya Kupası finalinde attığı golle takımının şampiyonluğa ulaşmasında başrol oynadı.
Ertesi sezon Diego Ribas'ın Juventus'a transfer olmasıyla Werder Bremen'in en önemli oyuncusu olarak kabul edilmeye başlayan Mesut, 2010 FIFA Dünya Kupası'nda sergilediği performansla büyük takımların dikkatini çekti.
Barcelona, Arsenal ve Manchester United'ın da kadrosuna katmak istediği yıldız oyuncu, FIFA Dünya Kupası'nın ardından 2010 Ağustos'ta yaklaşık 15 milyon avro karşılığında Real Madrid'e transfer oldu.

- Real Madrid'de 3 kupa kaldırdı
Mesut Özil, Real Madrid'de görev yaptığı dönemde form grafiğiyle vazgeçilmez oyuncular arasında yer aldı.
İspanya temsilcisine imza atmasının ardından "Şampiyonluklar kazanmak için Real Madrid'e transfer oldum." ifadesini kullanan Türk asıllı Alman oyuncu, forma giydiği 3 sezonda bu hedefine ulaşmayı başardı.
Portekizli teknik direktör Jose Mourinho'nun en fazla güvendiği isimler arasında yer alan Mesut, İspanyol basını tarafından Real Madrid'in efsane oyuncularından Guti'nin halefi olarak kabul edilmeye başlandı. Portekizli yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo ile iyi bir ikili olan Mesut Özil, Madrid ekibinde forma giydiği 159 maçta 27 gol attı ve çok sayıda gol pası verdi.
Real Madrid'de La Liga, İspanya Kral Kupası ve İspanya Süper Kupası'nı kazanan 32 yaşındaki oyuncu, 2013'te yaz transfer döneminin son gününde 42,4 milyon sterlin bonservis bedeli karşılığında Arsenal'e transfer oldu.

- Arsenal'e rekor bonservis bedeliyle transfer oldu
Mesut Özil, yaklaşık 7,5 sezon oynadığı Arsenal'de özellikle Fransız teknik adam Arsene Wenger döneminde sergilediği performansla adından sıkça söz ettirdi.
Türk asıllı Alman futbolcu, başka takımlardan aldığı tekliflere karşın Wenger ile yaptığı görüşmenin ardından kulüp tarihinin rekor bonservis bedeliyle Arsenal'e transfer oldu.
Arsene Wenger ile çalıştığı süreçte 3 İngiltere Federasyon Kupası ile bir Community Shield şampiyonlukları yaşayan 32 yaşındaki oyuncu, attığı goller ve verdiği gol paslarıyla takımına önemli katkı sağladı. Mesut, 2015-2016 sezonunda Arsenal'in en değerli futbolcusu ödülüne layık görüldü.
Deneyimli oyuncunun Arsenal'deki kariyeri, Wenger'in 2018'de görevinden ayrılmasının ardından düşüşe geçti. Mesut Özil, Arsene Wenger'den sonra Londra temsilcisinde teknik direktörlük yapan Unai Emery ve Mikel Arteta ile yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle son 2,5 sezonda bekleneni veremedi.
Mesut Özil, fazla forma şansı bulamadığı bu süreçte geçen sezon İngiltere Federasyon Kupası şampiyonluğu yaşadı. Deneyimli oyuncu, bu sezon ise sürpriz bir şekilde Premier Lig ve UEFA Avrupa Ligi kadrosuna alınmadığı için hiçbir resmi maçta forma giyemedi. Mesut, son karşılaşmasına ise 7 Mart 2020'de çıktı.
Arsenal'de 250'nin üzerinde maçta görev yapan Mesut Özil, 44 gol kaydetti.

- Türkiye'deki döneminde beklentileri karşılayamadı
Mesut Özil, Türkiye'deki döneminde beklentilerin oldukça uzağında kaldı.
Türkiye kariyerine Fenerbahçe'de başlayan yıldız oyuncu, sarı-lacivertlilerle 1,5 yıllık dönemde sadece 26 kez ilk 11'de forma giyebildi.
Söz konusu maçların büyük çoğunluğunu tamamlayamayan yıldız isim, transferinden sonra Fenerbahçe'de 37 karşılaşmaya çıktı ve 9 gol attı.
Mesut, Medipol Başakşehir'de de Fenerbahçe performansının üzerine çıkamadı.
Turuncu-lacivertli kulüple sözleşme imzaladıktan sonra büyük bölümünde sakatlık problemi yaşayan Mesut, yalnızca 8 maçta forma giydi ve gol sevinci yaşayamadı.

- Irkçılığa ve ayrımcılığa sessiz kalmadı
Mesut Özil, 2014 FIFA Dünya Kupası'nı kazandığı Almanya Milli Takımı'nı ırkçı ve ayrımcı saldırıların hedefi olması nedeniyle 30 yaşında bıraktı.
İngiltere'nin başkenti Londra'da bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile fotoğraf çektiren Mesut, maruz kaldığı ırkçı saldırılar ve haksız eleştirilerin ardından milli takım kariyerini noktaladı.
Ayrılık kararını 22 Temmuz 2018'de sosyal medya hesaplarından duyuran Mesut Özil, "Irkçılık ve saygısızlığa maruz kalmış hissederken, artık Almanya'yı uluslararası düzeyde temsil edemem. Almanya Futbol Federasyonunun üst düzey yöneticilerinin Türk kökenime saygı göstermemeleri ve beni bir siyasi propaganda aracına dönüştürmeleri, işleri dayanılmaz noktaya getirdi. Arkama yaslanıp öylece duracak değilim. Ayrımcılık asla kabul edilemez." ifadelerini kullanmıştı.
Deneyimli futbolcunun ayrılık kararı, takım arkadaşları ve futbol kamuoyu tarafından büyük destek bulmuştu.



Cardiff Stadyumu, Fury-Joshua maçı için özel izin istedi

Fury ve Joshua, karşılaşma öncesi karşı karşıya; aralarında danışman Turki Al eş-Şeyh (EPA)
Fury ve Joshua, karşılaşma öncesi karşı karşıya; aralarında danışman Turki Al eş-Şeyh (EPA)
TT

Cardiff Stadyumu, Fury-Joshua maçı için özel izin istedi

Fury ve Joshua, karşılaşma öncesi karşı karşıya; aralarında danışman Turki Al eş-Şeyh (EPA)
Fury ve Joshua, karşılaşma öncesi karşı karşıya; aralarında danışman Turki Al eş-Şeyh (EPA)

Ağır sıkletin iki yıldız boksörü Tyson Fury ve Anthony Joshua'nın karşılaşması öncesinde ringe çıkışlarının 12 Aralık günü saat 01.00'de başlaması planlanırken Cardiff'teki Principality Stadı yetkilileri, stadyumun yerel saatle 03.30'a kadar açık kalabilmesi için şehir meclisine özel izin başvurusunda bulundu.

İngiliz boks tarihinin en büyük karşılaşması olarak nitelendirilen mücadele için Galler'in başkenti Cardiff seçildi. Londra'daki Wembley Stadı da dahil olmak üzere diğer statlar, Kuzey Amerika'daki izleyicilerin karşılaşmayı takip edebilmesi için gerekli olan geç saatlere kadar çalışma iznini garanti edemedi.

Eski dünya şampiyonları arasındaki mücadele Netflix üzerinden canlı yayınlanacak.

Cardiff Şehir Meclisi Sözcüsü, henüz onaylanmayan özel izin başvurusunun canlı müzik performanslarının da sabaha karşı saat 03.00'e kadar sürmesine izin verilmesini içerdiğini belirtti.

Etkinlikler boyunca stadyumun çatısı kapalı tutulacak. Tüm bilet sahiplerinin 11 Aralık akşamı saat 23.30'da stadyumda bulunması gerekecek ve bu saatten sonra girişe izin verilmeyecek.

Karşılaşmanın biletlerinin satışına cuma günü başlanması planlanıyor.


Riyad’da dev boks gecesi: Canelo, Munguia ve Espinoza ringde

Riyad’daki dünya şampiyonluğu boks gecesinin posteri (Riyad Sezonu)
Riyad’daki dünya şampiyonluğu boks gecesinin posteri (Riyad Sezonu)
TT

Riyad’da dev boks gecesi: Canelo, Munguia ve Espinoza ringde

Riyad’daki dünya şampiyonluğu boks gecesinin posteri (Riyad Sezonu)
Riyad’daki dünya şampiyonluğu boks gecesinin posteri (Riyad Sezonu)

Genel Eğlence Otoritesi (GEA) Başkanı ve Suudi Boks Federasyonu Başkanı Turki Al eş-Şeyh, bugün (Perşembe) Meksika Dünyaya Karşı gecesinin 10 karşılaşmadan oluşan programını açıkladı. Gecenin ana maçında Meksikalı Saul Canelo Alvarez ile Fransız-Kamerunlu Christian Mbilli karşı karşıya gelecek. 31 Ekim’de Riyad Sezonu etkinlikleri kapsamında The Venue salonunda düzenlenecek gecedeki karşılaşmalar DAZN platformundan yayınlanacak.

Programda süper orta sıklet, tüy sıklet ve süper hafif sıklette dünya şampiyonlukları için yapılacak 3 karşılaşmanın yanı sıra Meksikalı boksörlerin farklı ülkelerden rakiplerle karşılaşacağı 6 mücadele daha yer alacak.

Ana karşılaşmada Canelo, geçen yıl ABD’li Terence Crawford ile yaptığı maçın ardından ilk kez ringe çıkacak. Meksikalı boksör, Dünya Boks Konseyi’nin (WBC) süper orta sıklet şampiyonluğu için Mbilli ile karşılaşacak.

Meksikalı boksör daha önce aynı sıklette tartışmasız dünya şampiyonu olmuş ve yaklaşık 5 yıl boyunca unvanlarını 9 kez korumuştu. Mbilli ise yenilgisiz kariyerini sürdürürken dünya şampiyonluğu unvanını ilk kez savunacak.

Munguia unvanını korumaya çalışacak

Gecenin öne çıkan yardımcı maçlarından birinde Meksikalı Jaime Munguia, Dünya Boks Birliği (WBA) süper orta sıklet şampiyonluk kemerini Rus Nikita Zon karşısında savunacak.

Munguia, geçen mayıs ayında Armando Resendiz’i yenerek elde ettiği unvanın ardından 46 galibiyet ve 2 mağlubiyetlik bir kariyerle ringe çıkacak. Zon ise ilk kez ülkesi dışında mücadele edecek. Rus boksörün kariyerinde 12 galibiyet ve 1 beraberlik bulunuyor; henüz mağlubiyet yaşamadı.

Bir diğer mücadelede Meksikalı Rafael Espinoza, Dünya Boks Örgütü’nün (WBO) tüy sıklet şampiyonluğu için bir numaralı aday konumundaki Venezuelalı Lorenzo Parra ile karşılaşacak.

Yenilgisiz Espinoza’nın kariyerinde 28 galibiyet bulunuyor. Meksikalı boksör, Aralık 2023’te elde ettiği dünya şampiyonluğu unvanını 4 kez korudu. Parra ise kariyerinde 24 galibiyet, 1 mağlubiyet ve 1 beraberlik aldı.

Süper hafif sıklette boşta bulunan unvan için mücadele

Dünya şampiyonluğu için yapılacak bir diğer karşılaşmada Meksikalı Lindolfo Delgado ile Kanadalı Artur Biyarslanov, Uluslararası Boks Federasyonu’nun (IBF) boşta bulunan süper hafif sıklet şampiyonluk kemeri için karşı karşıya gelecek.

Meksikalı boksörün kariyerinde 24 galibiyet bulunurken henüz mağlubiyeti bulunmuyor. Kanadalı rakibi ise 21 galibiyetle ringe çıkacak. İki boksör de Riyad Sezonu kapsamındaki maçlarda ilk kez mücadele edecek.

WBC’nin gümüş kemerini elinde bulunduran Meksikalı David Picasso ise WBO süper horoz sıklet sıralamasında bir numarada yer alan Filipinli Carl Martin ile karşılaşacak.

Picasso, geçen aralık ayında Japon Naoya Inoue ile yaptığı maçın ardından yeniden Riyad’a dönecek. Meksikalı boksörün kariyerinde 32 galibiyet, 1 mağlubiyet ve 1 beraberlik bulunuyor. Martin ise 28 galibiyetle yenilgisiz durumda.

Programdaki bir başka mücadelede 16 galibiyet ve 2 mağlubiyeti bulunan Meksikalı Raimundo Rojas Garcia, kariyerinde 5 galibiyet elde eden ve henüz yenilmeyen Japon Rito Tsutsumi ile karşılaşacak. Tsutsumi, geçen temmuz ayında Cidde’de Josh ve Brena arasındaki karşılaşmanın alt maçlarında da ringe çıkmıştı.

Gecenin diğer karşılaşmalarında Meksikalı Marcos Vazquez Rodriguez ile Kazakistanlı Bek Nurmaganbet, Meksikalı Carlos Emiliano Rojo Vazquez ile Rumen Flavius Bia ve Meksikalı Hector Octavio Aguirre ile Kübalı Bryan Leon Salgado karşı karşıya gelecek.

10 karşılaşmadan oluşan gecede Suudi boksör Sultan el-Muhammed de yer alacak. El-Muhammed, program kapsamında Eric Jahier Villegas ile karşılaşacak.


Ruanda, Formula 1 yarışına ev sahipliği yapma yolunda

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame daha önce ülkenin Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yapmak için teklif vereceğini belirtmişti (Reuters)
Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame daha önce ülkenin Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yapmak için teklif vereceğini belirtmişti (Reuters)
TT

Ruanda, Formula 1 yarışına ev sahipliği yapma yolunda

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame daha önce ülkenin Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yapmak için teklif vereceğini belirtmişti (Reuters)
Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame daha önce ülkenin Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yapmak için teklif vereceğini belirtmişti (Reuters)

Formula 1'in Afrika'ya kalıcı dönüşü yaklaşırken, Ruanda ev sahipliği yarışında Güney Afrika'yı geride bırakmaya hazırlanıyor.

Formula 1, takvimde yer almayan tek yerleşik kıta olan Afrika'da 1993'te Johannesburg yakınlarındaki Kyalami Pisti'nde gerçekleşen Güney Afrika Grand Prix'sinden bu yana yarış düzenlemedi.

Kyalami ve Cape Town takvime geri dönme konusunda ilgi göstermiş olsalar da Ruanda başkent Kigali'nin 40 kilometre dışında kalıcı bir tesis inşa etme planlarıyla bu iki şehirden önce davranmış görünüyor.

The Independent'ın edindiği bilgilere göre Ruanda'yla F1 paydaşları arasındaki görüşmeler sürüyor ve yakın zamanda duyuru yapılması bekleniyor. Çeşitli haberler Ruanda'da yapılacak bir yarışın 2030'dan önce gerçekleşmeyeceğine işaret ediyor.

Babası Anthony Afrika-Grenada kökenli Lewis Hamilton, daha önce Afrika'da bir F1 yarışı düzenlenmesine verdiği desteği dile getirmişti. Geçmişteki yaz tatillerini Afrika'da seyahat ederek geçiren Hamilton, Ruanda'yı "gerçekten olağanüstü" ve "yaşayabileceğimi hissettiğim bir yer" diye tanımlamıştı.

Marttaki Avustralya Grand Prix'sinde konuşan Hamilton, "Şu ana kadar Afrika'da 10 ülkeyi ziyaret etme ayrıcalığına sahip oldum" demişti.

Hâlâ görmem gereken çok yer var. Son 6, belki de 7 yıldır Afrika'ya bir grand prix kazandırmak için perde arkasında mücadele veriyorum. Paydaşlarla oturup 'Neden Afrika'da değiliz? Diğer tüm kıtalarda bir yarış varken neden Afrika'da yok?' diye soruyorum. Gerçekten çabaladıklarını biliyorum.

Hamilton, aynı tutkulu konuşmasında Afrika'ya ve halkına duyduğu hayranlıktan bahsederken, Afrikalılara da kıtalarını "geri almaları" çağrısında bulunmuştu. 

F1 patronu Stefano Domenicali de Portekiz'le Türkiye'nin takvime dönüşünü de içeren ve 2027 için planlanan yoğun 24 yarışlık takvime rağmen, sporun Afrika kıtasına geri dönmeyi hedeflediğini daha önce vurgulamıştı.

Ruanda daha önce, Devlet Başkanı Paul Kagame'nin konuşmasında Doğu Afrika ülkesinin bir grand prix düzenleme niyetini açıkladığı 2024 FIA ödül törenine ev sahipliği yapmıştı.

Ruanda'nın yanı sıra Güney Afrika (Kyalami ve Cape Town), Fas ve Nijerya da bir F1 yarışına ev sahipliği yapma konusunda ilgi gösterdi.

Takvime dahil olmaya istekli diğer yerler arasında Güney Kore, Hindistan, Tayland, Arjantin ve Malezya var.

Independent Türkçe