Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler…

Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler…
TT

Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler…

Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler…

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi'deki Hari Nagar Hastanesi'nde görev yapan Hintli diş hekimi Dr. Nihal Yadav, diş dolgusu işleminin doğru yapılması halinde herhangi bir komplikasyonun yaşanmaması gerektiğini belirtti. Bununla birlikte, özel tıbbi web sitesi ‘only my health’ tarafından yayınlanan ve aşağıdaki gibi bir dizi prosedür öneren rapora göre, diş dolgularıyla boşlukları onardıktan sonra bazı şeylere dikkat edilmeli.
Peki, nedir bu dikkat edilmesi gerekenler…

1-Dişlerinizi nazikçe fırçalayın
Diş dolgusu yapıldıktan sonra ağrı ve rahatsızlık nedeniyle diş fırçalamamak normal görünebilir. Ancak Dr. Yadav, uygun ağız hijyenini sağlamak için dolgu işlemi yaptırdıktan sonra da dişlerinizi fırçalamanız gerektiğini söylüyor. Ağzınızda mikrop birikmesi riskini ortadan kaldırmak için dişlerinizi günde en az iki kez nazikçe fırçalamanız gerekir. Dişlerinize çok sert bastırmayın, nazikçe ve dikkatli bir şekilde fırçalayın. Bunun nedeni, sert fırçalamanın dişlerinize zarar vermesi ve daha fazla ağrıya neden olabilmesi.

2 – Diş ipini doğru kullanın
Dr. Yadav, dişlerinizi nazikçe fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanmayı da ihmal etmemeniz gerektiğinden bahsetti. Ayrıca dişlerinizi günde iki kez diş ipi ile temizleyebilirsiniz. Bu, dişlerinizin arasında yiyecek parçacıklarının kalmamasını sağlayacak.

3 - Katı gıdalardan kaçının
Dr. Yadav ayrıca fındık ve şeker kamışı gibi sert yiyeceklerin yenmemesini tavsiye etti. Bunu yapmak, diş iyileşirken aşırı strese neden olur. Bu da, düzgün yerleştirilmemişse diş dolgusunun yerinden çıkmasına neden olabilir.

4- Yapışkan gıdalardan kaçının
Diş dolguları ile boşluklar onarıldıktan sonra sert yiyeceklerin yanı sıra yapışkan yiyeceklerden de kaçınılmalı. Bu yiyecekler dişlerinize yapışabilir ve bakteri oluşumunu artırabilir. Ayrıca, dolgunun sertleşmesi zaman alıyorsa, nadiren görülse de bazı durumlarda yapışkan gıdalar dolguları yerinden oynatabilir.

5- Su içmekten kaçının
Yadav, “Dolgu cam iyonomer siman (GIC) ise, hastalara genellikle diş restorasyonundan sonra 30 ila 45 dakika su içmemelerini tavsiye ederiz. Bu, hastaların o sırada alması gereken acil önlem. Ancak kompozit dolgularda bu durum farklılık gösterir ve hastanın bu önlemlere uymasına gerek yok” diyor.

6- Şiddetli ısırmaktan kaçının
Hintli doktor, yiyeceklerin sert bir şekilde ısırılmaması veya çiğnenmemesi gerektiğini belirtiyor. Nazik olun, hafifçe ısırın ve yavaş çiğneyin. Bunun nedeni, ısırdığınızda dişlerinize çok fazla baskı uygulamanız, bunun da dolgu yerinde ağrı ve sızıya neden olması. Yavaş çiğnemeniz, diş dolgusunun yerleştirildiği bölgeyle sert bir temas kurmamanızı sağlayacak.



Yemek yedikten sonra yüzmek gerçekten riskli mi?

Doktorlar, bir şeyler yedikten sonra yüzmenin ciddi sorunlar yaratmayacağı görüşünde (Unsplash)
Doktorlar, bir şeyler yedikten sonra yüzmenin ciddi sorunlar yaratmayacağı görüşünde (Unsplash)
TT

Yemek yedikten sonra yüzmek gerçekten riskli mi?

Doktorlar, bir şeyler yedikten sonra yüzmenin ciddi sorunlar yaratmayacağı görüşünde (Unsplash)
Doktorlar, bir şeyler yedikten sonra yüzmenin ciddi sorunlar yaratmayacağı görüşünde (Unsplash)

Yemek yedikten sonra suya girmeden önce en az yarım saat beklenmesi gerektiği sıkça söyleniyor. 

Ebeveynler genellikle boğulma endişesiyle çocuklarını bu konuda uyarıyor.

Yemek yedikten sonra vücuttaki kanın mideye yöneleceği ve kolla bacak kaslarının düzgün çalışmasına yetecek kadar kan kalmayacağı düşünülüyor. 

Aynı anda sindirim ve yüzmenin getirdiği yorucu hareketlerle başa çıkamayan vücudun zorlanacağı, hatta belki de boğulacağı varsayılıyor. 

Bu düşünce ilk bakışta çok da mantıksız görünmeyebilir fakat doktorlar ortada gerçek bir risk olmadığını söylüyor. 

ABD merkezli Cleveland Clinic'ten Dr. Matthew Badgett, yemek yedikten sonra da kaslara yeterince kan akışı sağlandığını belirtiyor. 

Kuzey Karolina eyaletindeki Duke Primary Care Timberlyne adlı klinikte aile doktoru olan Dr. Mark Messick de vücudun sindirime yardımcı olmak için fazladan kan sağladığını ama bunun kasların çalışmasını engellemediğini ifade ediyor.

Uzmanlar yemek yedikten kısa süre sonra yüzmenin, en kötü ihtimalle küçük bir krampa yol açabileceğini söylüyor.

Amerikan Kızılhaçı'nın 2011'de yaptığı bir incelemede yemek yedikten sonra yüzmenin boğulma riski teşkil ettiğine dair kanıt bulunamamış ve bu düşüncenin bir "mit" olduğu sonucuna varılmıştı. 

Öte yandan Dr. Badgett yüzmeden önce yeterince su içilmesi gerektiğini vurguluyor. Doktor, yüzerken susuz kalma ihtimalinin genellikle göz ardığı edildiğini ve bunun kramplara yol açabileceğini söyleyerek ekliyor:

Suyun içindeyken terlesek de su kaybettiğimizin farkına varmayız.

Uzman ayrıca içki içtikten sonra yüzmemeyi tavsiye ediyor. Alkol tüketiminin koordinasyonun bozulmasına ve yanlış kararlar alınmasına yol açabileceğini ifade eden Dr. Badgett "Pek zinde olamayacaksınız" diye ekliyor.

Independent Türkçe, MedicalXpress, Duke Health, BBC Science Focus