Sisi’den Mısır halkına güven mesajı

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, ülkenin zor günler yaşadığını, ordu ve polisin fedakarlıkları ile bunun üstesinden geldiği söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Polis Akademisi’nde (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Polis Akademisi’nde (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Sisi’den Mısır halkına güven mesajı

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Polis Akademisi’nde (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Polis Akademisi’nde (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, vatandaşlarına ülkenin durumu hakkında güvence verdi. Mısır cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan Polis Akademisi’nde yaptığı  konuşmada, Sisi “Mısır iyi ve devlet güçlü” ifadelerini kullanarak ‘son dönemde yapılan fedakarlıkları hatırlama’ çağrısında bulundu.
Çok sayıda Polis Akademisi öğrencisi ve ailelerinin önünde konuşan Sisi, “Mısır, geçtiğimiz yıllarda çok zor günler geçirdi ancak ordu ve polis güçlerinin fedakarlıkları ve önce Allah’ın sonra çocuklarını iyi yetiştiren ailelerin sayesinde bu günlerin üstesinden gelmeyi başararak, daha iyi bir konuma geldi” ifadelerini kullandı.
Sisi Mısır vatandaşlarına hitaben “Hiçbir şeyden korkmayın, endişelenmeyin. Mısır halkının fedakarlıklarıyla, ülke güvenli bir yere dönüşene kadar yapılan fedakarlıkların boyutunu unutmayın” dedi.
Mısır, geçtiğimiz yıllarda terör saldırılara maruz kaldı, saldırılarda ordu ve polisten birçok personel hayatını kaybetti. Sisi geçen yıl Nisan ayında “2013 yılından bu yana yaşanan çatışmalarda şehit düşenlerin sayısı 3 bin 277’ye, yaralı sayısı ise 12 bin 280’e ulaştı” açıklamasında bulundu.
Mısır Cumhurbaşkanı çarşamba günü sabah saatlerinde Polis Akademisi’ni denetledi ve birkaç yeni öğrenciyle konuştu. Geliştirme çalışmalarının, her zaman en iyiye ulaşmak için devam ettiğini vurgulayan Sisi öğrencilerden, ‘vatanı koruma görevini yerine getirebilmeleri için eğitim ve öğretime önem vermelerini’ isterken, bunun ‘bir kişinin üstlenebileceği en asil görev’ olduğunu belirtti.
Sisi polis akademisi öğrencilerine ‘tüm olaylardan sürekli haberdar olma, her şey karşısında bilinçli ve olayları kavramış olma’ çağrısında bulundu. Ayrıca öğrencilere güvenlik ve düzeni sağlama görevlerinde başarılar diledi.
Mısır Cumhurbaşkanı, akademideki antrenman ve fiziki hazırlık alanlarını denetlerken, öğrencilerin çeşitli kondisyon çalışmaları yapıp bazı engelleri aşmasını izledi. Sisi, öğrencilerle yaptığı konuşmada Islah ve Rehabilitasyon Merkezleri’ne (hapishaneler) değindi. Bu bağlamda “Bu merkezlerin felsefesi, yapılan hatanın kişi için bir son olmamasına dayanıyor. Biz insanız ve hatalar yapabiliyoruz. Bu nedenle ceza felsefesi, insanı cezalandırmak değil, toplumu korumak amacıyla suçluları ıslah etmek amacıyla geliştirildi” ifadelerini kullandı. Ayrıca ‘Cezaevlerinin adını Islah ve Rehabilitasyon Merkezleri olarak değiştirerek toplumdaki zihinsel imajı değiştirmeye istekli olduğunu’ vurguladı.



Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
TT

Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)

Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani'nin açıklamaları, yardımcısı Muhsin el-Mendelavi ile yaşadığı tartışmanın ardından siyasi krize yol açarak dün yapılması planlanan oturumun ertelenmesine neden oldu.

El-Meşhedani, ‘Irak'ın kimliği’ olarak tanımladığı şeyin anayasa metninde belirtildiği gibi ‘Arap Birliği'nin kurucu üyesi’ olmakla ilişkilendirilmesini kınamış ve açıklamasında ‘bu kimliğin binlerce yıl öncesine dayandığını’ belirtmişti.

Söz konusu kimliğin bu bağlantıyla nitelendirilmesine ilişkin bir soruya cevaben el-Meşhedani, bu bağlantıyı tamamen uygunsuz bularak ‘saçma’ kelimesini kullandı ve siyasi bir krize yol açtı.

Oturumun ertelenmesine, yapılmaması konusunda ısrar etmesine ve açıklamalarını geri çekmemesine rağmen el-Meşhedani bugün X platformunda “Gerçek bir sınav anında Sünni bloklar başkan etrafında kenetleniyor” diye yazdı ve meclis başkanına destek vermek için parlamento merkezinde toplanan Sünni milletvekillerine atıfta bulundu.

Irak'ın siyasi geleneğine göre meclis başkanlığı Sünni güçlerin elindeyken, Kürtler cumhurbaşkanlığı, Şiiler ise başbakanlık koltuğuna oturuyor.

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu, yardımcısıyla patlak veren krizi kontrol altına almak amacıyla Sünni kampı dışından el-Meşhedani'ye desteğini açıklayan ilk siyasi bloklardan biri oldu.

İnşa ve Kalkınma Bloğu Sözcüsü Firas el-Meslemavi yaptığı basın açıklamasında, “Cabbar el-Kenani, Muhammed es-Sayhud, Kazım et-Tuki ve Murtaza es-Saadi'nin de aralarında bulunduğu 5 milletvekilinden oluşan blok liderliği, oturumu etkileyen sözlü tartışmalarla ilgili olarak parlamento içinde yaşananların koşullarını belirlemek üzere Temsilciler Meclisi Başkanlığı ile kapalı bir toplantı gerçekleştirdi” dedi.

El-Meslemavi, “Yaşananlar, meclis başkanlığının toplu olarak sorumlu olduğu bir emsal teşkil ediyor. Çünkü en yüksek yasama otoritesi olan yasama kurumunun başkanlığını ve üyelerini düzenleyen usul kuralları ve Temsilciler Meclisi yasası vardır. Bu nedenle bir blok olarak çözümlerle birlikteyiz ve oturumları düzenlemek ve önemli yasaları geçirmek için uygun yolları destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sudani liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu’nun el-Meşhedani ve yardımcılarıyla görüşmesi, parlamentodaki Sünni blokların el-Meşhedani'yi destekleyici bir tutum sergilemek üzere bir araya gelmesinin ardından gerçekleşti.

 Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)

Yanlış anlama

Sünni bir siyasetçiye göre, ‘el-Meşhedani'nin açıklamaları herhangi bir belirsizlik içermiyor, ancak Şii güçlerin yardımcısını bu yöne iten kasıtlı bir iradesi olduğu anlaşılıyor’.

Adının açıklanmaması kaydıyla Şarku'l Avsat'a konuşan Sünni siyasetçi, “El-Meşhedani ile pek çok konuda aynı fikirde olmasam da, Irak'ın kimliği ve anayasal olarak Arap Birliği üyeliğiyle ilişkilendirilmesi konusunda söyledikleri doğru. Hatalı olan Irak anayasasını hazırlayan taraftır” dedi.

Söz konusu tartışma, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Muhsin el-Mendelavi’nin el-Meşhedani'yi telefonla arayarak “Irak'a hakaret ettin” demesiyle başladı.

Telefon görüşmesiyle yetinmeyen el-Mendelavi tartışmayı sürdürmek üzere el-Meşhedani'nin ofisine gitti ve ‘Irak'ın kimliği’ hakkındaki açıklamalarına itiraz etti. El-Meşhedani ise “Irak, Arap Birliği kurumundan daha büyüktür, 7 bin yıllıktır ve kimliğini onlarca yıllık bir kurumdan alması makul değildir” şeklinde yanıt verdi.

El-Meşhedani'nin Arap Birliği'ne ilişkin açıklamaları, meclis başkanlığı ile ilişkilerde bardağı taşıran son damla gibi görünse de el-Meşhedani televizyonda yaptığı açıklamalarda, Irak'ta önümüzdeki ay gösteriler düzenleneceğini ve bir güvenlik sorunu yaşanması halinde ‘acil durum hükümetine’ gidilebileceğini söylemek gibi başka önemli konuları da gündeme getirdi. ABD'nin Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) ile ilgili olarak tüm siyasi liderlere mesaj gönderdiğini de doğrulayan el-Meşhedani, ABD'nin yaklaşımının Halk Seferberlik Güçleri’ni yapılandırmak değil, güvenlik güçlerine entegre etmek olduğunu belirtti.

‘Boşluğu doldurmak’

Araştırmacı Yahya el-Kubeysi Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Devlet içindeki Sünni temsiliyeti sadece bir boşluğu dolduruyor, çünkü bu boşluğu Şii siyasi aktörler yönlendiriyor.”

El-Kubeysi'ye göre bu durum, Federal Yüksek Mahkeme'nin Irak Temsilciler Meclisi eski Başkanı Muhammed el-Halbusi'yi görevinden alma ve parlamentodan ihraç etme kararına kadar uzanıyor.

El-Kubeysi, “Bu karar anayasal ya da yasal bir argümana dayanmıyordu; daha ziyade siyasi bir karardı. Federal Yüksek Mahkeme de bu kararı almak için bir araçtı” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı Seyf es-Saadi'ye göre ‘Temsilciler Meclisi'nin krizi 61. madde ve fıkralarında öngörülen yasama sürecinden sapması ve siyasi bloklar ile liderlerinin meclisin genel gidişatını kontrol etmesidir. Tüm sorumluluk meclis başkanlığına atfedilemez; aksine Temsilciler Meclisi Başkanı’nın sorumluluğu milletvekillerinin sorumluluğunu tamamlayıcı niteliktedir. Milletvekillerinin çoğu kendi bloklarının direktiflerini takip etmekte ve başkanlarının kararlarına uymamakta, bu da parlamento içinde tıkanıklığa yol açmaktadır.’

Es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, ‘beşinci parlamento döneminin sona erdiğini ve halen yürütme makamının performansını denetleyecek anayasal bir dayanaktan yoksun olduğunu’ ifade etti.