Afrika’da köle tarihi turizmi: Geçmişin mirası bugüne hizmet ediyor

Müzeler, hapishaneler ve kaleler kıtanın tarihini anlatıyor

Gambiya sahili, birçok kölelik hikayesini taşıyor (Shutterstock)
Gambiya sahili, birçok kölelik hikayesini taşıyor (Shutterstock)
TT

Afrika’da köle tarihi turizmi: Geçmişin mirası bugüne hizmet ediyor

Gambiya sahili, birçok kölelik hikayesini taşıyor (Shutterstock)
Gambiya sahili, birçok kölelik hikayesini taşıyor (Shutterstock)

 
Avrupa ve ABD’deki artan girişimler, 1980’lerin sonlarında ve 1990’ların başlarında, köleliğin tarihine ışık tuttu. Kısa süre sonra Afrika ülkeleri bu durumdan faydalanarak, köle ticareti tarihiyle ilgilenen kişileri, kölelerin Batı’ya yolculuklarından önceki aşamalarına ışık tutan müzeler, kaleler, gemiler ve tarihi hapishaneler dahil olmak üzere tarihi yerlere çekerek, ekonomik kazanç elde etme girişiminde bulundu.
Afrika meseleleriyle ilgilenen Sudanlı araştırmacı Abbas Muhammed Salih, ‘köle tarihi turizmi’ olarak adlandırılan turizmin gelişmesine katkıda bulunan faktörler arasında, ‘ulusal hükümetlerin, kölelik kampanyaları dönemine kadar uzanan bölgelerden, bir yandan turist kaynağı olarak veya vatansever duyguları harekete geçirecek bir sembol olarak yararlanma çabasının’ olduğunu belirtti.
Zamanla, atalarının topraklarını ziyaret etme özlemiyle kıtaya gelen insanların yanı sıra insanlık tarihinin en acımasız trajedilerinden birinden ders çıkarmaya çalışan meraklı kişiler tarafından köleliğin mirasına yönelik büyük bir turizm endüstrisi ortaya çıktı.


Portekizliler tarafından inşa edilen Porto Novo (Shutterstock)

Sudanlı araştırmacı Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Bu turizmin gelişmesinde rol oynayan kıta dışından faktörler var. Bunun başında, özellikle bilim camiasında tartışma için genel çerçeveler sağlayan dekolonizasyon hareketinin ortaya çıkışı yer alıyor. Diğer bir faktör de birçok ülkenin eski sömürgelerine yönelik özür dalgaları ve Afrika ülkeleriyle ilişkileri geçmişi geride bırakan yeni temeller üzerinde yeniden kurma çabaları yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Gana
Köle tarihi turizmini tanıtmada en önemli ülkelerin başında, Afrikalı ABD’liler arasında en popüler destinasyon haline gelen Gana yer alıyor. Gana bu turizm türünde yıllık 500 bin ziyaretçi ağırlıyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Cape Coast’un tarihi şehri ve limanı en öne çıkan yerler arasında sayılıyor. Cape Coast, çoğu kölenin batıya yolculuklarından önce tutulduğu Cape Coast Kalesi’ni de içerisinde bulunduruyor.


Senegal açıklarındaki Gorée Adası (Shutterstock)

Kale, yaya olarak hareket eden köle ticaretinden kalan, Çad ve Mali gibi uzak ülkelerden gelen eski prangaların bulunduğu Batı Afrika Tarih Müzesi’ni de içeriyor.
Kale ayrıca ‘Dönüşü Olmayan Oda’yı da içeriyor. Burası, kölelerin gemilere gönderilmek üzere itildiği bir alandan oluşuyor.
Aynı zamanda Asin Mansu şehri yakınlarındaki ‘Köleler Nehri’ olarak bilinen Donko Nsu Nehri’de buradan geçiyor. Köle ticaretinde, Batı’ya götürülen köleler Afrika topraklarından sonsuza dek zorla götürülmeden önce yıkanmak için son kez bu nehre dalıyordu.
Şehrin içerisindeki diğer bir sit alanı ise, insani miras listesinde yer alan ve Portekizliler tarafından 1482 yılında inşa edilen Elmina Kalesi olarak biliniyor. Kale, 200’e kadar kölelik kurbanının tıkıştırıldığı karanlık zindanları içeriyor.


Zanzibar’daki Stone Town (Shutterstock)

Öte yandan kalenin üst katlarında Avrupalılar için yapılmış lüks süitler yer alıyor. Yönetici odalarını, kadınlar mahzenine bağlayan merdivenler bulunuyor zira bu yöneticilerin kadınlar arasından seçme yapması kolaylaşıyordu.
Denize bakan tarafta, kölelerin gemilere nakledildiği ‘Dönüşü Olmayan Kapı’ bulunuyor. 18. yüzyılda yaklaşık 30 bin kölenin trajik yolculuklarına başlamak için bu kapıdan geçirildiği tahmin ediliyor.
Gana’da büyük bir köle pazarına ev sahipliği yapan Salaga şehri de bulunuyor. Bugün ziyaretçiler, kölelerin sunulduğu alandan geriye kalanları ve tacirlerin kölelerin görünüşlerini iyileştirmek ve en yüksek fiyata satmak için kölelerin yıkandığı şelaleleri de görebiliyor.

Senegal
Senegal’in başkenti Dakar açıklarında yer alan Gorée Adası, ülkenin köle tarihi turizmi açısından en üst sıralarda ve UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alıyor. Ada, Afrika kıyısındaki köle ticaret hareketleri için en büyük merkezi oluşturuyordu ve çoğu Batı Afrika’dan gelen köleler için düzinelerce ev içeriyordu. Bu evler, karanlık mimarisiyle, köle tacirlerinin evlerinin lüksüyle tam bir tezat oluşturuyor.
Adanın en belirgin özellikleri arasında 1776 yılında inşa edilen ‘Köleler Evi’ ve ‘Dönüşü Olmayan Kapı’ yer alıyor. 16. yüzyılın ortaları ile 19. yüzyıl arasında adadan geçen köle sayısının yaklaşık 20 milyon olduğu tahmin ediliyor.
Başkent Dakar’da, içeriğinin çoğunda köle ticaretinin tarihini ele alan Théodore Monod Afrika Sanatı Müzesi de bulunuyor.

Benin
Benin’in başkenti Porto-Novo, Portekizliler tarafından köle ticareti için bir merkez olarak inşa edildi. Şehir, en önemlisi Silva Müzesi olmak üzere, kale kalıntıları ve bu ticaretle ilgili diğer birçok turistik yeri içeriyor.
Bu yılın başında hükümet, daha fazla turist çekmek amacıyla, özellikle Benin Körfezi ile köle ticaretinin merkezi olan kıyı kenti Weida’da köle ticaretinin yapıldığı gemilerin bir kopya modelini içerecek bir turizm parkı inşa etmeye başladığını duyurdu. Weida’da ayrıca Ulusal Hafıza ve Kölelik Müzesi’ni de bulunuyor.

Gambiya
18. yüzyılda kölelik kurbanı olan ve ABD’den giden bir çocuğun hikayesini konu alan Alex Haley’nin ünlü romanı Roots’un kahramanı Kunta Kinte’nin vatanı Gambiya’dır. Bu destansı hikaye, Gambiya’da köle ticareti ile ilgili birçok turizm turuna ilham verdi, bu turlardan bazıları Kinte’nin memleketi Jufureh köyünde Kinte klanından bazılarıyla tanışma şansını içeriyor. Eskiden James Adası olan Kunta Kinte Adası da UNESCO dünya mirası listesinde yer alıyor.
Gambiya’da kölelikle bağlantılı en önemli yerlerden biri, köle ticareti için tarihi bir merkez olan Gambiya Nehri kıyısındaki tarihi Albrida olarak biliniyor. Yerleşim yeri bugün köleliğin hikayelerini anlatmaya adanan Ulusal Albreda Müzesi’ni ve bir köle nakliye gemisinin modelini içeriyor.

Tanzanya
Doğu Afrika’dan tek ülke olduğu ve önceki tüm ülkeler kıtanın batısında olduğu için Tanzanya bir istisna olarak karşımıza çıkıyor. Tanzanya’nın köle ticareti tarihinde turizm açısından en ünlüsü, taş şehir ya da İngilizcede Stone Town olarak biliniyor.
Şehir, 1873’te İngilizler tarafından kapatılan dünyadaki son köle pazarlarından birine sahip olmasıyla tanınıyor. Buradan yola çıkan gemilerle çok sayıda köle sevk ediliyordu, kölelerin birçoğu hayatını kaybediyordu.
Şehrin ünlü köşelerinden biri, Anglikan Katedral Kilisesi’dir. Bu kilisenin altlarında kölelerin gücünü test etmek için bağlanıp kırbaçlandığı bir ağaç bulunuyor. Günümüzde ağacın, kölelerin kanını simgeleyen kırmızı bir çizgiyle çevrelenmiş beyaz mermer bir daireyle çevrili olduğu görülüyor.
 



Somali: Şebab’ın haraç sorumlusu etkisiz hale getirildi

Somali: Şebab’ın haraç sorumlusu etkisiz hale getirildi
TT

Somali: Şebab’ın haraç sorumlusu etkisiz hale getirildi

Somali: Şebab’ın haraç sorumlusu etkisiz hale getirildi

Somali’de eş-Şebab terör örgütünün haraç almaktan sorumlu lideri de dahil olmak üzere 64 mensubu, Somali ordusu tarafından gerçekleştirilen askeri operasyonlarda etkisiz hale getirildi. Söz konusu operasyonlar, hareketin unsurlarına karşı yapılan ABD hava operasyonlarının yanı sıra geldi.

Şarku’l Avsat’ın Somali resmi haber ajansına SONNA’dan aktardığı habere göre, Güneybatı Bölgesel Eyaleti, Aşağı Şabel vilayetinde Somali ordusunun iki askeri operasyonunda 60’tan fazla eş-Şebab üyesi etkisiz hale getirildi. İlk operasyonda Aşağı Şabel’deki Kuntvari kentin Camidha bölgesinde büyük bir tırı hedef alırken, ikinci operasyonda biri silah taşıyan büyük tır dahil olmak üzere 4 araç hedef alındı.

SONNA ‘el-Kaide bağlantılı eş-Şebab hareketinin üst düzey bir liderinin başkent Mogadişu’ya 30 km uzaklıktaki Aşağı Şabel bölgesindeki Afgooye şehrinde etkisiz hale getirildiğini’ aktardı. Ajans Ali Raho adlı liderin, ‘çeşitli ticari şirketlere şantaj yaparak’ hareketin dayattığı vergileri toplamaktan sorumlu olduğunu’ ve ‘Somali güvenlik güçleri tarafından, doğru istihbarata dayalı olarak yürütülen askeri operasyonlar sırasında etkisiz hale getirildiğini’ açıkladı.

Somali ordusunun Danab olarak bilinen özel kuvvetleri de Aşağı Cuba bölgesindeki Kismayo şehrinin 60 km güneybatısındaki bir bölgede hareketin üç unsurunu ortadan kaldırmayı başardı.

ABD Afrika Kuvvetleri Komutanlığı (AFRICOM) cuma akşamı yaptığı açıklamada, bu bölgede Somali hükümetinin talebi üzerine, ordunun eş-Şebab’a karşı yürüttüğü çatışmalara destek olarak, ‘nefsi müdafaa için toplu bir müdahale’ olarak tanımladığı adımını başlattığını, üç eş-Şebab unsurunu etkisiz hale getirildiğini sivil zayiatın olmadığını söyledi.

Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre dün (Cumartesi) başkent Mogadişu’da yalan haberleri kontrol altına almanın yolları ve toplum üzerindeki etkileri konulu bir konferansın açılışında, ‘yanlış haberleri kontrol altına almak için katı önlemler alma’ sözü verdi.

Yanlış mesajlardan kaçınma çağrısı

Berri, ‘Harici milislerin topluma iletmeye çalıştığı, gerçekle hiçbir ilgisi olmayan yanlış mesajlardan kaçınılması gerektiğini’ belirtti.

Enformasyon Bakanı Aweys Jama medyaya ve topluma ‘Haricilerin Somali halkına yaydığı yanlış haberleri kontrol etme konusunda sorumluluklarını yerine getirme’ çağrısında bulundu. Devlet medyasının, Harici milislerin sosyal medyada yaydığı yanlış haberlerin önlenmesinde büyük rol oynadığına dikkat çekti.

Berri, ‘terörist Harici milisleri’ tasfiye etmek ve ülkedeki kalan birkaç bölgeyi ‘terörist’ hücrelerin elinden kurtarmak için çabaların hızlandırılması çağrısında bulundu ve hükümeti net bir plan yapmaya çağırdı.

Berri ayrıca bakanları inisiyatif alarak ordu güçlerinin ön saflarına gitme çağrısında bulundu. Önceliğin, eş-Şebab hareketinin kalıntılarının kontrolü altında kalan birkaç bölgeyi kurtarmak ve bu bölgelerin özgürleştirilmesinin ikinci aşamasını başlatmak olduğunu vurguladı. Son olarak terörist hareketin liderlerini ortadan kaldırmak için iş birliği ve ortak çaba çağrısında bulundu.


Senegal: Protestolarda kan dökülmesinin ardından gerilim artıyor

2 Haziran’da Dakar’da güvenlik güçleri ve protestocular arasında yaşanan çatışmaların bir kısmı (AP)
2 Haziran’da Dakar’da güvenlik güçleri ve protestocular arasında yaşanan çatışmaların bir kısmı (AP)
TT

Senegal: Protestolarda kan dökülmesinin ardından gerilim artıyor

2 Haziran’da Dakar’da güvenlik güçleri ve protestocular arasında yaşanan çatışmaların bir kısmı (AP)
2 Haziran’da Dakar’da güvenlik güçleri ve protestocular arasında yaşanan çatışmaların bir kısmı (AP)

Senegal’de muhalif lider Ousmane Sonko hakkında 2 yıl hapis cezasının verildiği geçtiğimiz Perşembe gününden bu yana çatışmalarda 6 kişi daha yaşamını yitirerek toplam ölenlerin sayısı 15’e yükseldi. Senegal’de durum hala gerginliğini koruyor.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre İçişleri Bakanlığı sözcüsü Maham Ka, “2 Haziran’da Dakar bölgesinde 4, Ziguinchor bölgesinde 2 olmak üzere 6 ölüm kaydettik” dedi. Geçtiğimiz Cuma akşamı Dakar’da, küçük grup genç göstericilerle polis arasında çatışmalar çıktı.

Yağma ve vandalizm

Dakar’da bankalar ve Auchan markalı dükkanlar da dahil olmak üzere birçok kamu ve özel mülk yağmalandı. Dün sabah (Cumartesi) birkaç caddede yollara yanmış lastikler ve taşlar saçıldı.

Yetkililer Facebook, WhatsApp ve Twitter gibi sosyal medyalarda nefret söyleminin ve vandalizmin yayılmasını durdurmak için sosyal ağlara erişim konusunda kısıtlamalar getirdiklerini söyledi.

Ordu stratejik noktaların etrafına konuşlandırıldı. Başkentin pek çok noktasına polis ve jandarma sevk edildi.

Olası tırmanış

Senegalliler, 21 yaşındaki genç bir kadını fuhuşa teşvik ettiği için 2 yıl hapis cezasına çarptırılan 2024 cumhurbaşkanı adayı Sonko’nun olası tutuklanmasının sonuçlarından korkuyor. Bu karar, Sonko’nun seçimden diskalifiye edilmesine yol açıyor. Sonko, yetkililerin kendisini cumhurbaşkanlığı seçimlerinden uzak tutma konusundaki entrikalarına atıfta bulunarak, aleyhindeki suçlamaları defalarca reddetti.

Sonko’nun partisi Bastev’de geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada, hükümeti kanlı ve otoriter aşırılıklar yapan Başkan Macky Sall istifa edene kadar direnişin kapsamını genişletme ve yoğunlaştırma çağrısında bulundu.

Bu arada Adalet Bakanı İsmail Madior gazetecilere verdiği demeçte, Sonko’nun her an tutuklanabileceğini söyledi. Hükümet sözcüsü, Perşembe gününden bu yana devam eden olayların siyasi talepleri olan popüler bir gösteri değil, vandalizm ve haydutluk eylemleri olduğunu söyledi.

Hükümet sözcüsü Observateur gazetesine verdiği demeçte, “Yapay gerginliği körüklemek için işe alınan sabotajcılarla karşı karşıyayız. Yaptıklarına devam ediyorlar. Ancak zaman tam iyileşme ve kamu düzenini koruma lehine oynuyor” dedi.

Uluslararası toplum, federasyon temsilcileri, yıldız golcü Sadio Mane gibi futbol yıldızları, Batı Afrika’da istikrarıyla tanınan Senegal’de kısıtlama ve şiddetin azaltılması çağrısında bulundu.


Somali'de Eş-Şebab'ın 26 Mayıs'taki saldırısında 54 Uganda askerinin öldüğü açıklandı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Somali'de Eş-Şebab'ın 26 Mayıs'taki saldırısında 54 Uganda askerinin öldüğü açıklandı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, Somali'de Eş-Şebab terör örgütünün 26 Mayıs'ta düzenlediği saldırıda 54 Uganda askerinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Museveni, yaptığı yazılı açıklamada, Somali'de görev yapan Ugandalı barış gücü askerilerine yönelik 26 Mayıs'ta terör saldırısı düzenlendiğini belirtti.

Eş-Şebab saldırısında aralarında komutanların da bulunduğu 54 Uganda askerinin hayatını kaybettiği bilgisini paylaşan Museveni, "Askerlerimiz saldırıya karşı dikkate değer bir direnç gösterdi." ifadesini kullandı.

Uganda, Somali'de askerlerinin hayatını kaybettiğini ilk kez açıkladı.

- Olay

Eş-Şebab üyeleri, 26 Mayıs'ta Afrika Birliği'nin Somali'deki Geçiş Misyonuna (ATMIS) ait üsse saldırı düzenlemişti.

Çok sayıda askerin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili resmi bir açıklama yapılmamıştı.

Somali ordusunun, Eş-Şebab'a karşı geçen yıl başlattığı operasyonlarda, çok sayıda bölge örgütten temizlenirken, örgüt ise zaman zaman şehirleri ve güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenliyor.


Afrikalı göçmenler Moritanya'daki protestoları körüklüyor

Moritanya polisi ve protestocular arasında çatışmalar / Fotoğraf: AFP
Moritanya polisi ve protestocular arasında çatışmalar / Fotoğraf: AFP
TT

Afrikalı göçmenler Moritanya'daki protestoları körüklüyor

Moritanya polisi ve protestocular arasında çatışmalar / Fotoğraf: AFP
Moritanya polisi ve protestocular arasında çatışmalar / Fotoğraf: AFP

Akarini Eminuh 

Bu haftanın başında Moritanya'nın başkenti Nuakşot, Afrika kökenli Ömer Cob adlı bir gencin bir polis merkezinde alıkonulurken hayatını kaybetmesinin ardından şiddetli isyanlara sahne oldu.

Gencin ailesi polisi onu öldürmekle suçlayınca, güvenlik güçleri ile Ömer Cob'un mensubu olduğu Afrika-Moritanya kökene sahip gençler arasında çatışmalar çıktı.

30’lu yaşlarındaki genç adamın, Afrika kökenli göçmenlerin yaşadığı diğer yakadan gelmesi bu bölgede bir öfke dalgasına neden oldu.

Ancak dikkat çekici olan, Moritanya makamlarının uyarıda bulunduğu Afrika ülkelerinden göçmenlerin gösterilere girmesi.

Yerel medya kaynaklarının Moritanya'nın kuzeyindeki Zouerate kentindeki gösterilere bu toplulukların katıldıklarını söylemesi üzerine bazıları sınır dışı edildi.

Açık uyarı

Moritanya, Sahra altı Afrika ülkelerinden binlerce genç için bir sığınaktı. Moritanya'nın büyük şehirlerinde, Senegal, Mali, Gine, Benin ve Gana'dan gelen topluluklar yaşıyor.

Bunların çoğu geçici mesleklerde çalışıyor, asıl istekleri ise, İspanya'nın Nouadhibou şehrinden Kanarya Adaları'na doğru yola çıkan kaçak göçmen teknelerinde umut yolculuğuna çıkmak.

Bazı resmi olmayan tahminler, Moritanya topraklarında bir milyon Afrikalı olduğunu gösteriyor.

Bu, Ömer Cob'un ölümü ardından meydana gelen protestoların şiddetini etkiledi.

Moritanya güvenliği, ayaklanmalara karışan yabancıları adalete teslim etme sözü vererek Afrikalı göçmenleri gösterilere katılmakla suçladı.

Moritanya hükümeti sözcüsü, ülkesinin "her kanun kaçağına demir yumrukla vuracağını", bunun yanında "tüm ülke halkını memnuniyetle kucaklayacağını" belirtti.

Moritanya Basın Ajansı Müdürü Abdullah İşfag el-Muhtar şu değerlendirmede bulundu:

Moritanya'daki Afrikalılar, Tunus ve Fas gibi bölge ülkeleri için oluşturduğu tehditten daha fazla Moritanya için güvenlik endişesi oluşturuyor. Bu yüzden Moritanya'ya girenleri sınırlamak için önlem almak gerekiyor. Genç adamın öldüğü bölgede çok sayıda yabancı var, bu nedenle orada durumlar oldukça karışık. Sosyal medya platformlarında paylaşılan, komşu ülkelerden gelen yabancıların içinde olduğu çok sayıda vandalizm videosu veya internet sitelerinde yayınlanan tahrik videoları buna örnektir.

Tutuklama ve sınır dışı etme

Moritanya makamları, Cob'un geçen pazartesi akşamı ölümünün ardından yayılan söylentileri ve kışkırtmaları azaltmak için ülkedeki internet hizmetini kesmeye başladı.

Moritanya'nın kuzeyinde yetkililer, son olaylarla bağlantılı olarak aralarında yabancıların da bulunduğu 22 kişiyi tutukladı.

Yerel basın kaynaklarına göre, tutuklananlar arasında sekizi Malili, üçü Senegalli ve biri Kongolu olmak üzere 12 yabancı vardı.

Kaynaklar, yabancı tutukluların son protesto ve ayaklanmalara katılmak ve kamu malına zarar vermekle suçlanarak ülkelerine sınır dışı edildiğine dikkat çekti.

Diğer taraftan Nuakşot'taki Mali büyükelçiliği, Moritanya'daki vatandaşlarını uyanık olmaya ve olaylara katılmaktan kaçınmaya çağırdı.

Avukat Muhammed Salim'e göre Moritanya Ceza Kanunu'nun 103. Maddesinde şu hüküm yer alıyor:

Bir toplantı veya toplantı vesilesiyle yapılan gösterilerde kullandığı görünür veya gizli bir silahı taşımaktan hüküm giymiş her yabancı hakkında yurt dışına çıkma yasağına hükmedilebilir.

Salim, konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle ifade etti:

Uluslararası sözleşmeler ve anlaşmalar, yabancı uyruklu kişilerin ikamet ettikleri ülkelerin iç yasalarına saygı göstermelerini tavsiye eder. Ancak son olaylarla bağlantılı olarak tutuklananlar bunun farkında bile değil.

İnsan hakları Aktivisti Ahmed el-Vedia, Afrikalılara yönelik alınan önlemler ve bu önlemlerin kısıtlamaların başlangıcı olup olmadığı sorusuna ilişkin olarak şu cevabı verdi:

Konu, ülkenin etnik açıdan çeşitlilik gösteren nüfusunu ve varlığını adeta tehdit eden krizleri göz önüne alarak yeni bir yaklaşım geliştirmeyi gerektiriyor.  On binlerce kişinin sınır dışı edilmesi gibi talihsiz sonların yaşanmaması için bu gereklidir.

Korku ve endişe

Moritanya makamının Afrikalılara yönelik uyarı kararları bu insanların birçoğunun hayatına gölge düşürüyor.

Gine'nin Konakri şehrinden gelen Yaya Osman da bunlardan biri ve başkent Nuakşot'ta bir inşaat atölyesinde şef olarak çalışıyor.

Osman, göçmenlere yönelik tedbir dalgasının kendisinin de taciz edilmesine yol açacağı endişesini gizlemiyor ve bazı göçmenlerin yıkıcı faaliyetlere girmesinin, Moritanya'da kalmak, bir arada yaşamak ve toplumla bütünleşmek isteyen binlerce kişinin hayatını olumsuz etkilediğine inanıyor.

Başkent Nuakşot'a yirmi sekiz yaşında gelen ve Moritanya'nın şehirleri arasında gidip gelerek çeşitli projelerde çalışma fırsatı bulan Yaya, şu şekilde konuştu:

Ülkeme dönüp evlendiğim için hiçbir gösteriye katılmayacağım. Karım onunla birlikte yaşamak için Nuakşot'a taşındı ve iki kızımı başkentte doğurdu. O da burada çalışıyor.

 

Independent Arabia


Kamerun’da koleradan ölenlerin sayısı 420’ye yükseldi

Kolera şiddetli ishal ve kusmaya neden olur (AFP)
Kolera şiddetli ishal ve kusmaya neden olur (AFP)
TT

Kamerun’da koleradan ölenlerin sayısı 420’ye yükseldi

Kolera şiddetli ishal ve kusmaya neden olur (AFP)
Kolera şiddetli ishal ve kusmaya neden olur (AFP)

Kamerun Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkili, ülkede son iki hafta içinde devam eden kolera salgınında 26 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle, toplam ölü sayısının 426’ya çıktığını bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, salgın Ekim 2021’de ilan edildi ve vakalarda bir düşüş döneminin ardından bu yıl Mart ayından bu yana vakalarda güçlü bir artış görüldü.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre, Bakanlık yetkilisi Linda Esso, Kamerun’da teyit edilen vaka sayısının şu anda bin 868 olduğunu söyledi.

Kolera şiddetli ishale, kusmaya ve halsizliğe neden olabilir ve esas olarak kontamine yiyecek veya su yoluyla bulaşır. Tedavi edilmezse saatler içinde insanı öldürebilir.

WHO tarafından dün yayınlanan bir raporda, 2023 başından bu yana, 14 Afrika ülkesinde kolera vakası bildirildiği ifade edildi.

Raporda, birçok ülke önceki yıllara göre daha yüksek vaka ölüm oranları bildirdiği için özellikle endişe duyulduğunun da altı çizildi.

Sağlık Bakanlığı’nın Reuters tarafından görülen bir durum raporunda ise, “Kamerun’da koleraya yakalananların yüzde 79’undan fazlası sağlık tesislerine orta veya ciddi durumda gidiyor. Bu da ölüm oranını artırıyor” denildi.


Burkina Faso'daki siyasi geçişi nasıl bir gelecek bekliyor?

Burkina Faso güvenlik güçleri bir eğitim tatbikatı sırasında (AFP)
Burkina Faso güvenlik güçleri bir eğitim tatbikatı sırasında (AFP)
TT

Burkina Faso'daki siyasi geçişi nasıl bir gelecek bekliyor?

Burkina Faso güvenlik güçleri bir eğitim tatbikatı sırasında (AFP)
Burkina Faso güvenlik güçleri bir eğitim tatbikatı sırasında (AFP)

Burkina Faso hükümeti, devam eden terör saldırıları ve çatışmaların genişlemesi ışığında "seçim yapılamaz" uyarısında bulundu. Uzmanlar, askeri otoriteyi siyasi geçiş sürecine ve kötüleşen güvenlik durumuna bağlamanın bu süreci zan altında bıraktığına inanırken, terör guruplarının darbe hükümetlerinde hukukun üstünlüğünün ve kurumların yokluğundan yararlandığını vurguladı.

2022 yılında iki askeri darbeye tanık olan Burkina Faso’ya, geçtiğimiz Eylül ayından bu yana Yüzbaşı İbrahim Traore liderliğindeki bir askeri geçiş otoritesine liderlik ediyor.

Bu hafta yaklaşık 40 kişinin öldürülmesinin ardından, Burkina Faso Başbakanı Apollinaire Kyelem de Tambela,"güvenlik olmadan seçim yapılamaz" dedi. Tambela, geçici Yasama Meclisi'nde yaptığı konuşmada, "Elinizde bir an önce güvenliğimizi sağlayacak sihirli bir değnek varsa seçimleri yapabiliriz. dedi. Toprağın bir kısmı ulaşılmazken şimdi seçim yaparsak kim seçilirse seçilsin kötü seçilmiş diyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Güvenlik ve yerel kaynaklar önceki gün AFP'ye verdiği demeçte, son iki saldırının aşırılık yanlısı gruplara mensup olduğundan şüphelenilen silahlı kişiler tarafından gerçekleştirildiğini ve bu saldırılar sırasında ordu personeli ile sivil işbirlikçilerin öldürüldüğünü söyledi. Son birkaç haftadır, ülkenin farklı bölgelerinde şiddet artarken, geçtiğimiz Mayıs ayındaki saldırılarda toplamda 100'den fazla kişi hayatını kaybeti.

Sivil toplum kuruluşlarına göre 7 yıl önceki şiddet olaylarında 10 binden fazla sivil ve askeri personel hayatını kaybederken, ki milyonu aşkın insan kaçmaya zorlandı.


Kenya Devlet Başkanı Ruto'dan "Afrika'da yerel para kullanalım" çağrısı

Ruto destekçileri sokakta (AA)
Ruto destekçileri sokakta (AA)
TT

Kenya Devlet Başkanı Ruto'dan "Afrika'da yerel para kullanalım" çağrısı

Ruto destekçileri sokakta (AA)
Ruto destekçileri sokakta (AA)

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, Afrika ülkeleri arasındaki ticarette dolar kullanılmasını eleştirerek "Afrika'da yerel para kullanalım." dedi.

Kenya basınındaki habere göre, Ruto, başkent Nairobi'de düzenlenen Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi (AfCFTA) ile ilgili düzenlenen forumda açıklamalarda bulundu.

Küresel olarak doların yükselişine dikkati çeken Ruto, "Afrika'da yerel para kullanalım" diyerek Afrika ülkelerinin, 2022'de başlatılan Pan-Afrika Ödeme ve Uzlaşma Sistemi'ne (PAPSS) dahil olması gerektiğini vurguladı.

Ruto, "Farklı para birimleri kullandığımızdan dolayı mal ve hizmetler için bir Afrika ülkesinden diğerine ödeme yaparken zorlanıyoruz. Bu nedenle hepimiz dolar kullanmak zorunda kalıyoruz." diye konuştu.

Yerel para kullanımının, doların küresel yükselişinde Afrika ülkelerinin ekonomilerini koruyacağının altını çizen Ruto, "Ülke içinde ve ülkeler arasında yerel para birimlerimizi kullanacak bir mekanizmaya sahip olmayı öneriyorum." ifadesini kullandı.

Afrikalı iş insanları ve bankalar, ülkeler arası para transferlerinde daha çok ABD ve Avrupa ülkelerindeki bankaları kullandığı için bu işlemler 3 ila 5 güne uzayabiliyor.

Pan-Afrika Ödeme ve Uzlaşma Sistemi, 13 Ocak 2022'de Gana'nın başkenti Akra'da başlatılmıştı.

Yeni sistem, Afrika ülkeleri arasında yerel para birimiyle ödeme yapılmasına olanak sağlıyor.


Güney Afrika ‘Rusya’ya silah sevkiyatı’ iddiasını soruşturuyor

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa (Reuters)
Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa (Reuters)
TT

Güney Afrika ‘Rusya’ya silah sevkiyatı’ iddiasını soruşturuyor

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa (Reuters)
Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa (Reuters)

Güney Afrika Devlet Başkanlığı Ofisi yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa’nın, geçen yıl bir Rus gemisinin Cape Town yakınlarındaki bir deniz üssünden silah sevkiyatı yaptığı yönündeki ABD iddialarını araştırmak üzere bir komisyon atadığını söyledi.

ABD'nin Pretorya Büyükelçisi Reuben Brigety 11 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “Aralık ayında Batı Kap vilayetinde bulunan Simon’s Tow’daki bir deniz üssüne yanaşan Rus gemisinin Güney Afrika’dan silah sevkiyatı yaptığından emin olduğunu” belirtti. Söz konusu iddia, dile getirildiği andan itibaren Güney Afrika tarafından reddedildi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters haber ajansından aktardığı habere göre bu iddialar ABD, Güney Afrika ve Rusya arasında diplomatik bir tartışmaya ve Güney Afrika’nın Ukrayna savaşındaki tarafsız konumunun sorgulanmasına neden oldu.

Güney Afrika ise tarafsız olduğunu ve savaşla ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına oy vermekten kaçındığını söyledi.

Ofis tarafından yapılan açıklamada “Başkan, iddiaların ciddiyeti, halkın ilgisi ve bu konunun Güney Afrika’nın uluslararası ilişkilerine etkisi nedeniyle soruşturma açılmasına karar verdi” ifadelerine yer verildi.

Üç üyeli komiteye soruşturma için 6 hafta verildi. Görev tanımı ise, yük gemisinin gelişinden kimin haberdar olduğunu, yüklenen ve boşaltılan malların içeriğini ve ‘yük gemisinin gelişiyle ilgili olarak anayasal, yasal veya diğer yükümlülüklere uyulup uyulmadığının’ öğrenilmesine dayanıyor.

Başkanın, soruşturmanın tamamlanmasından sonraki iki hafta içinde nihai bir rapor alması bekleniyor.


Kamerun'da kaçırılan 30 kadın serbest bırakıldı

Batı Kamerun, Anglofon azınlıktan ayrılıkçılar ile hükümet güçleri arasında kanlı bir çatışmaya sahne oluyor (AFP)
Batı Kamerun, Anglofon azınlıktan ayrılıkçılar ile hükümet güçleri arasında kanlı bir çatışmaya sahne oluyor (AFP)
TT

Kamerun'da kaçırılan 30 kadın serbest bırakıldı

Batı Kamerun, Anglofon azınlıktan ayrılıkçılar ile hükümet güçleri arasında kanlı bir çatışmaya sahne oluyor (AFP)
Batı Kamerun, Anglofon azınlıktan ayrılıkçılar ile hükümet güçleri arasında kanlı bir çatışmaya sahne oluyor (AFP)

Kamerunlu bir hükümet yetkilisi, Anglofon azınlıktan ayrılıkçılar ile hükümet güçleri arasında kanlı bir çatışmanın yaşandığı Kamerun'un batısında 20 Mayıs'ta kaçırılan yaklaşık 30 kadının serbest bırakıldığını açıkladı.

Kamerun İletişim Bakanlığı Medya Gözlemevi Müdürü Denis Omgba AFP'ye yaptığı açıklamada kaçırılan kadınların kaçırılmalarından üç gün sonra 23 Mayıs akşamı serbest bırakıldıklarını ifade etti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre yerel kaynaklar, yaşlı kadınların 20 Mayıs'ta kuzeybatı bölgesindeki Kegjom Kekou köyünde, bir gün önce ayrılıkçı isyancıların aylık vergilerine karşı bir protestoya katılmalarının ardından silahlı teröristler tarafından kaçırıldığını bildirdi.

Yetkililer, çoğunlukla Fransızca konuşulan Orta Afrika ülkesinde Anglofon azınlığın yaşadığı kuzeybatı ve güneybatı bölgeleri için bağımsızlık talep eden silahlı isyancılara atıfta bulunmak için hala “terörist” terimini kullanıyor.


Malavi'de ordu ve polis, yüzlerce mülteciyi baskınlarla toplayıp kampa götürdü

Kapasitesinin 4 katından fazla mülteciyi ağırlayan Dzaleka kampının dışında da 20 bine yakın kişi yaşıyor (BMMYK)
Kapasitesinin 4 katından fazla mülteciyi ağırlayan Dzaleka kampının dışında da 20 bine yakın kişi yaşıyor (BMMYK)
TT

Malavi'de ordu ve polis, yüzlerce mülteciyi baskınlarla toplayıp kampa götürdü

Kapasitesinin 4 katından fazla mülteciyi ağırlayan Dzaleka kampının dışında da 20 bine yakın kişi yaşıyor (BMMYK)
Kapasitesinin 4 katından fazla mülteciyi ağırlayan Dzaleka kampının dışında da 20 bine yakın kişi yaşıyor (BMMYK)

Malavi'de güvenlik güçlerinin mültecileri toplayıp zorla kamplara götürdüğü bildirildi. 

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'ın aktardığına göre, polis ve ordu geçen hafta aralarında 100 çocuğun da yer aldığı en az 400 mülteciyi Dzaleka kampına götürdü.

Malavi hükümeti, iki ay önce yayımladığı uyarıda, ülkedeki tüm mültecilere 15 Nisan'a kadar Dzaleka kampına geri dönmeleri gerektiğini aksi takdirde kampa zorla götürüleceklerini duyurmuştu. 

Polis, 17 Mayıs'ta başkent Lilongve'deki 4 bölgeye baskın düzenleyerek mültecileri kaldıkları evlerden çıkardı. Mültecilerin önce Maula Hapishanesi'ne, oradan da kampa nakledildiği aktarıldı.