Yazarlar Birliği resmen talep etti: Hollywood senaryolarını ChatGPT yazabilir

Birçok öğrenci de ödevlerini yaparken gizlice ChatGPT'yi kullanıyor (Reuters)
Birçok öğrenci de ödevlerini yaparken gizlice ChatGPT'yi kullanıyor (Reuters)
TT

Yazarlar Birliği resmen talep etti: Hollywood senaryolarını ChatGPT yazabilir

Birçok öğrenci de ödevlerini yaparken gizlice ChatGPT'yi kullanıyor (Reuters)
Birçok öğrenci de ödevlerini yaparken gizlice ChatGPT'yi kullanıyor (Reuters)

Amerikan Yazarlar Birliği (WGA) sendikası, Hollywood senaryolarının yapay zekayla yazılmasına izin verilmesini istedi.
ABD'deki televizyon ve sinema yazarlarını temsil eden sendika, senaryo yazımında ChatGPT gibi yapay zeka destekli programların kullanılmasına imkan sağlanması için başvuru yaptı.
Buna göre yazarların yapay zekanın ürettiği metinlerden yola çıkarak ya da bu metinleri düzenleyerek senaryolar yazabilmesi isteniyor. Ayrıca tamamlanmış eserin tamamen yazara ait olması da talep ediliyor.
WGA, yapay zeka aracılığıyla hazırlanan çalışmaların “edebi eser” ya da “kaynak metin” olarak değerlendirilmeyeceğini, bu yüzden programın da yazar olarak görülmemesi gerektiğini belirtti.
Başvuruda, yapay zekanın daha çok bir metin yazma aracı şeklinde ele alınması, böylelikle senaristlerin telif hakkı ve benzeri konularda teknoloji firmalarıyla sorun yaşamayacağının temin edilmesi de istendi.
Sendika söz konusu taleplerini, yeni anlaşma imzalamak için görüşmelerini sürdürdüğü Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği'ne (AMPTP) iletti.
ABD'deki 350 televizyon kanalını ve film yapım şirketini temsil eden bir ticaret birliği olan AMPTP, başvuruya dair henüz açıklama yapmadı.
Yapay zeka destekli sohbet botu ChatGPT'nin son dönemde popülerliğinin artmasıyla, yazarların işini kaybedebileceği korkusu da gündeme gelmişti.
ABD'li OpenAI firmasının geliştirdiği ChatGPT'nin ilk sürümü geçen yıl yayımlanmıştı. Şirket, kısa süre önce sohbet botunun yeni dil modeli GPT'4'ü de duyurmuştu.
Sohbet botu akademide de endişe yaratmıştı.
Birleşik Krallık'taki Plymouth Marjon Üniversitesi'nden bir grup profesör, ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının akademik sahtecilik için kullanılmasını konu alan deneysel bir makale yayımlamıştı.
Fakat hakem onayından geçerek akademik eğitim dergisi Education and Teaching International'da yayımlanan deneysel makalenin de baştan aşağı ChatGPT tarafından yazıldığı ortaya çıkmıştı.
Independent Türkçe, Gizmodo, Variety



1400 yıllık altın kuzgun başı keşfedildi: İnanılmaz bir şey

(Minelab Metal Detectors/Facebook)
(Minelab Metal Detectors/Facebook)
TT

1400 yıllık altın kuzgun başı keşfedildi: İnanılmaz bir şey

(Minelab Metal Detectors/Facebook)
(Minelab Metal Detectors/Facebook)

İngiltere'nin güneybatısındaki Wiltshire'da metal dedektörü kullanan kişiler, yaklaşık 1400 yıl öncesine ait Anglosakson döneminden kalma altın ve lal taşından nadir bir kuzgun başı buldu.

Ayrıca küçük boncuklar ve üçgen lal taşlarıyla süslenmiş altın bir halka veya yüzük de keşfettiler.

Yaklaşık 60 gram ağırlığındaki kuzgun başı, çarpıcı bir lal taşı göz ve "tüylü" kısımlarının hatlarını çizen minik altın kürelerden oluşuyor.

Eserleri ocak ayında bulan iki dedektörcüden biri Paul Gould, bunların MS 7. yüzyıl Anglosakson dönemine tarihlendirildiğini söylüyor.

Kuzgun başının neyi temsil ettiği net değil ancak daha önceki araştırmalar, Cermen ve Viking çağlarında İskandinav tanrısı Odin'le bağlantılı şekilde karanlığı ve ölümü sembolize ettiğini gösteriyor.

Diğer dedektörcü Chris Phillips "Bu hayatta bir kez yapılacak bir keşif: Paul ve ben Sakson altınını keşfettik" diyor. 

İnanılmaz bir şey. Biraz duygusalım.

Ender nesneler halihazırda British Museum'daki uzmanlar tarafından temizlenip işlemden geçiriliyor.

Kuzgun başının sağ tarafında lal taşı bir gözün eksik olduğu tespit edildi ve içinden çıkarılan pislik, başka bir esere takılmış olabilecek küçük iğneleri gözler önüne serdi.

Phillips, uzmanlara atıfla kuzgun başının bir zamanlar bir boynuzdan yapılmış bir kadehin ucuna takılmış olabileceğini söyleyerek "hiçbir şeyin buna benzemediğini" ekliyor.

"Diğer taraf ya hasar görmüş gibi görünüyor ya da bu şekilde olması gerekiyor" ifadelerini kullanıyor.

Parıltılı, yanardöner görünümünü hâlâ koruyor.

Diğer altın ve lal taşı eserin ayrı bir mücevher mi yoksa daha büyük bir mücevherin parçası mı olduğu sorusu da cevapsız.

"Bunun bir yüzüğün parçası mı yoksa başka bir şeyin parçası mı olduğundan emin değiliz, belki de boynuzdan yapılan kadehe takılıydı" diyen Phillips, tüm lal taşlarının sağlam olduğunu da ekliyor.

Bu eserleri tam olarak kimin yaptığı belirsiz olsa da uzmanlar, Anglosakson ya da İskandinav kökenlerine uyduklarını söylüyor.

Daha önce Sutton Hoo ve Staffordshire istiflerinde de bulunan bunun gibi kuş benzeri mücevher parçalarının üzerinde, belirgin lal taşı kakmalı gözler ve gaga şekilleri vardı.

LiveScience'a göre Phillips, "Bölgede yapılacak sonraki araştırmalarda yer almayı umuyoruz ve tüm doğru prosedürleri uygulayarak keşif yapmaya devam edeceğiz" diyor.

Organizatörlerin alandaki metal dedektör çalışmalarını durdurduğu ve Wiltshire'ın irtibat görevlisini bilgilendirdiği bildirildi.

Independent Türkçe