Lübnan yaz saati uygulamasını erteledi

Lübnan’da yaz saatinin ertelenmesi, bazı sektörler ve havayolları için kafa karışıklığı yarattı

Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı (Shutterstock)
Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı (Shutterstock)
TT

Lübnan yaz saati uygulamasını erteledi

Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı (Shutterstock)
Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı (Shutterstock)

Lübnan hükümetinin yaz saati uygulamasını ertelenmesine yönelik aldığı ani karar, evrensel saatle doğrudan bağlantılı olarak çalışan bazı sektörlerde kafa karışıklığına neden oldu. Zira önümüzdeki pazar gününden itibaren ülkenin saati küresel saatten bir saat geride olurken, Lübnanlılar akıllı telefonlarını ve bilgisayarlarını yeni saat sistemine geçirmek dahil olmak üzere bir dizi değişkenle uğraşmak zorunda kalacak. İlgili sektörler, bu kararın yaz saatinin başlamasından sadece iki gün önce yani geç gelmesi sebebiyle hemen gerekli tedbirleri almaya başladı. İlk başta vatandaşlar akıllı telefonlarını ve otomatik programlamaya tabi cihazlarını kontrol edecek daha sonra Ulaştırma Bakanlığı otomatik programlama yapacak.
Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı Genel Müdürü Fadi el-Hasan Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda kararın ‘biraz karışıklık yaratacağını’ kabul etti, ancak ‘bununla başa çıkmanın zor olmadığını’ belirtti. Hasan “Karara uygun prosedürler havayollarına gönderilecek ve onlar da belirlenen uçuşların zamanlamasını ve tarifelerini değiştirecekler.  25 Mart cumartesi gününden 21 Nisan’a kadar Greenwich Mean Time’dan (GMT) 3 saat fazla olarak, çalışma süresi iki saat uzatılacak” dedi. Middle East Airlines (Lübnan Havayolları) “Bakanlar Kurulu’nun bu yıl yaz saati uygulamasını 25-26 Mart gece yarısından 20-21 Nisan 2023 gece yarısına kadar istisnai olarak ertelenmesine ilişkin kararı uyarınca, bu tarihten önce düzenlenmiş biletlerde uçuş saatleri, 26 Mart pazar gününden 20 Nisan perşembe gününe kadar uzanan dönem için yaz saati uygulamasının ertelenmesinin önceki halinde görünüyor ve Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndan kalkan tüm uçuşlar için kalkış saatleri bir saat ileri halde yazıyor” dedi. Bu istisnai karar, Lübnanlıların sosyal medyada yürüttüğü kampanya ve taleplerin ardından geldi. Vatandaşlar, hükümete, yaz saati uygulamasının diğer ülkelerde olduğu gibi Ramazan ayının sonuna ertelenmesini talep etti. Meclis Başkanı Nebih Berri, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile yaptığı telefon görüşmesinde aynı talepte bulundu. Dün yapılan bu görüşmenin ardından Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği yeni kararı açıkladı.
Dün yayınlanan bir video, Berri’nin Mikati’yi arayarak yaz aylarındaki çalışmalarını mübarek Ramazan ayının sonuna kadar ertelemesini istediğini ve Başbakan’ın ise sorunun uçuş programlarında ve diğer bazı sektörlerde olduğunu, böyle bir kararı almanın zorlaştığını söylediğini gösterdi. Video sosyal medyada viral oldu. Daha sonrasında Bakanlar Kurulu erteleme kararının duyurulduğunu açıkladı.
Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Mahmud Mekkiye “1988 yılında Bakanlar Kurulu’nun yaz mevsiminde yerel saatlerin bir saat ileri alma kararının, Başbakan tarafından verilen istisnai onaya istianeden bu yıl için istisnai olarak değiştirilmesine ve yaz saati uygulamasını 20-21 Nisan 2023 gece yarısına ertelenmesine karar verildi” açıklamasında bulundu.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times