Lübnan yaz saati uygulamasını erteledi

Lübnan’da yaz saatinin ertelenmesi, bazı sektörler ve havayolları için kafa karışıklığı yarattı

Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı (Shutterstock)
Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı (Shutterstock)
TT

Lübnan yaz saati uygulamasını erteledi

Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı (Shutterstock)
Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı (Shutterstock)

Lübnan hükümetinin yaz saati uygulamasını ertelenmesine yönelik aldığı ani karar, evrensel saatle doğrudan bağlantılı olarak çalışan bazı sektörlerde kafa karışıklığına neden oldu. Zira önümüzdeki pazar gününden itibaren ülkenin saati küresel saatten bir saat geride olurken, Lübnanlılar akıllı telefonlarını ve bilgisayarlarını yeni saat sistemine geçirmek dahil olmak üzere bir dizi değişkenle uğraşmak zorunda kalacak. İlgili sektörler, bu kararın yaz saatinin başlamasından sadece iki gün önce yani geç gelmesi sebebiyle hemen gerekli tedbirleri almaya başladı. İlk başta vatandaşlar akıllı telefonlarını ve otomatik programlamaya tabi cihazlarını kontrol edecek daha sonra Ulaştırma Bakanlığı otomatik programlama yapacak.
Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı Genel Müdürü Fadi el-Hasan Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda kararın ‘biraz karışıklık yaratacağını’ kabul etti, ancak ‘bununla başa çıkmanın zor olmadığını’ belirtti. Hasan “Karara uygun prosedürler havayollarına gönderilecek ve onlar da belirlenen uçuşların zamanlamasını ve tarifelerini değiştirecekler.  25 Mart cumartesi gününden 21 Nisan’a kadar Greenwich Mean Time’dan (GMT) 3 saat fazla olarak, çalışma süresi iki saat uzatılacak” dedi. Middle East Airlines (Lübnan Havayolları) “Bakanlar Kurulu’nun bu yıl yaz saati uygulamasını 25-26 Mart gece yarısından 20-21 Nisan 2023 gece yarısına kadar istisnai olarak ertelenmesine ilişkin kararı uyarınca, bu tarihten önce düzenlenmiş biletlerde uçuş saatleri, 26 Mart pazar gününden 20 Nisan perşembe gününe kadar uzanan dönem için yaz saati uygulamasının ertelenmesinin önceki halinde görünüyor ve Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndan kalkan tüm uçuşlar için kalkış saatleri bir saat ileri halde yazıyor” dedi. Bu istisnai karar, Lübnanlıların sosyal medyada yürüttüğü kampanya ve taleplerin ardından geldi. Vatandaşlar, hükümete, yaz saati uygulamasının diğer ülkelerde olduğu gibi Ramazan ayının sonuna ertelenmesini talep etti. Meclis Başkanı Nebih Berri, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile yaptığı telefon görüşmesinde aynı talepte bulundu. Dün yapılan bu görüşmenin ardından Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği yeni kararı açıkladı.
Dün yayınlanan bir video, Berri’nin Mikati’yi arayarak yaz aylarındaki çalışmalarını mübarek Ramazan ayının sonuna kadar ertelemesini istediğini ve Başbakan’ın ise sorunun uçuş programlarında ve diğer bazı sektörlerde olduğunu, böyle bir kararı almanın zorlaştığını söylediğini gösterdi. Video sosyal medyada viral oldu. Daha sonrasında Bakanlar Kurulu erteleme kararının duyurulduğunu açıkladı.
Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Mahmud Mekkiye “1988 yılında Bakanlar Kurulu’nun yaz mevsiminde yerel saatlerin bir saat ileri alma kararının, Başbakan tarafından verilen istisnai onaya istianeden bu yıl için istisnai olarak değiştirilmesine ve yaz saati uygulamasını 20-21 Nisan 2023 gece yarısına ertelenmesine karar verildi” açıklamasında bulundu.



İsrail, Gazze'deki son rehinenin kalıntılarının iadesini görüşmek üzere Kahire'ye heyet gönderdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
TT

İsrail, Gazze'deki son rehinenin kalıntılarının iadesini görüşmek üzere Kahire'ye heyet gönderdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi yaptığı açıklamada, askeri ve güvenlik servislerinden temsilcilerin de aralarında bulunduğu bir heyetin, Gazze Şeridi'nde tutulan son İsrailli rehinenin naaşının iadesini görüşmek üzere dün Mısır'ı ziyaret ettiğini duyurdu.

Ofis tarafından yapılan açıklamada, "Başbakan'ın talimatları doğrultusunda bir heyet Kahire'ye gitti... ve son rehine Ran Gvili'nin derhal iadesini sağlamak amacıyla arabulucularla görüşmelerde bulundu." ifadeleri yer aldı. Açıklamada, "Görüşme sonucunda, çabaların derhal yoğunlaştırılması konusunda mutabakata varıldı" ifadeleri kullanıldı.

frgt
Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'na bağlı savaşçılar, Kızılhaç çalışanlarıyla birlikte, 1 Aralık 2025'te Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampının enkazı arasında İsrailli rehinelerin cesetlerini ararken nöbet tutuyor (EPA)

Ateşkes anlaşmasının 10 Ekim'de yürürlüğe girmesinden bu yana İsrail, Filistinli grupların teslimi geciktirdiği yönündeki suçlamalarına rağmen, 20 canlı rehineyi ve Gvili'ninki hariç tüm cesetleri aldı. Hamas, savaştan kalan devasa moloz yığınları nedeniyle cesetlerin kurtarılma sürecinin yavaş ilerlediğini savunuyor.


Tarabin aşiretinden Ebu Şebab'ın öldürülmesi Gazze'de karanlık bir dönemin sonu anlamına mı geliyor?

Yasir Ebu Şebab (Sosyal Medya)
Yasir Ebu Şebab (Sosyal Medya)
TT

Tarabin aşiretinden Ebu Şebab'ın öldürülmesi Gazze'de karanlık bir dönemin sonu anlamına mı geliyor?

Yasir Ebu Şebab (Sosyal Medya)
Yasir Ebu Şebab (Sosyal Medya)

Gazze Şeridi'ndeki Tarabin kabilesi, dün yaptığı açıklamada, üyelerinin her zaman Filistin halkının ve haklı davasının yanında olduğunu ve kabilenin adının, tarihini veya değerlerini temsil etmeyen konulara karıştırılmasına yönelik her türlü girişimi kesin bir dille reddettiğini belirtti.

İsrail kanalı i24NEWS’te yer alan açıklamada, kabilenin "yeminini bozup işgale bulaştığını" söylediği Yasir Ebu Şebab'ın öldürülmesinin, kendileri için "açık ve net bir duruşla kapatmaya çalıştıkları karanlık bir dönemin sonu" anlamına geldiği belirtildi.

Aşiret, "Filistin direnişinin tüm fraksiyonlarıyla tam bir uyum içinde olduğunu ve işgalin gündemine her ne pahasına olursa olsun hizmet eden herhangi bir grup veya milisi reddettiğini" vurguladı.

Aşiret, Gazze'deki tüm aileleri ve aşiretleri birlik olmaya ve "toplumsal veya ulusal yapıya müdahale etmeye çalışan herkesi reddetmeye" çağırarak, "Gazze'de ihanete veya işbirlikçilere yer olmadığını" vurguladı.

Filistin ve İsrail güvenlik kaynakları, İsrail kanalına, Gazze Şeridi'nin güneyindeki merkezi milislerin lideri Yasir Ebu Şebab'ın, liderliğini yaptığı milis gruplarıyla girdiği şiddetli çatışmada aldığı yaraları sonucu hayatını kaybettiğine dair yeni bilgiler aktardı.

Şarku’l Avsat’ın Kanal’ın internet sitesinden aktardığına göre kaynaklar, kavganın aşiret içindeki liderlik, yetki dağılımı ve nüfuz alanlarının paylaşımı konusundaki iç anlaşmazlıkların yanı sıra Ebu Şebab'ın İsrail ile iddia edilen iş birliğinden kaynaklanan artan gerginlik nedeniyle çıktığını belirtti. Kaynaklar, Ebu Şebab'ın bıçaklanma veya silahlı saldırıdan değil, darptan yaralandığını doğruladı.

Kaynaklar, Ebu Şebab'ın İsrail güvenlik güçlerinin yardımıyla acilen Gazze dışına tedavi için nakledildiğini, ancak Beerşeba'daki Soroka Hastanesi'ne kaldırılırken aldığı yaralar nedeniyle yolda hayatını kaybettiğini belirtti. Yardımcısı Gassan el-Dahini'nin milislerin komutasını otomatik olarak devralması bekleniyor.


Hamas, yurtdışındaki liderlerine yönelik Arap olmayan bir ülkede suikast girişimi bekliyor

İsrail'in Doha'daki Hamas liderlerine yönelik saldırısında hasar gören bina (Reuters)
İsrail'in Doha'daki Hamas liderlerine yönelik saldırısında hasar gören bina (Reuters)
TT

Hamas, yurtdışındaki liderlerine yönelik Arap olmayan bir ülkede suikast girişimi bekliyor

İsrail'in Doha'daki Hamas liderlerine yönelik saldırısında hasar gören bina (Reuters)
İsrail'in Doha'daki Hamas liderlerine yönelik saldırısında hasar gören bina (Reuters)

Hamas içinde, İsrail'in Filistin toprakları dışında bazı Hamas liderlerini hedef alan yeni bir suikast operasyonu düzenleyeceği beklentisi var.

Hareket içindeki üst düzey kaynaklar Şarku'l Avsat'a, özellikle önde gelen Hizbullah yetkilisi Heysem Tabatabai'nin suikastının ardından, liderliğe yönelik olası saldırılar konusunda endişelerin arttığını söyledi.

Bir kaynak, "hareketin liderliğinin Arap olmayan bir ülkede hedef alınacağına dair değerlendirmeler var" dedi, ancak hangi ülkede hedef alınacağını belirtmedi.

Şarku'l Avsat, yurt dışındaki Hamas liderlerine olası suikastları önlemek veya en azından zararlarını en aza indirmek için kişisel güvenlik ve ihtiyati tedbirlerle ilgili bir iç talimat belgesi dağıtıldığını öğrendi.

Belgede, "Belirli bir yerde yapılan toplantıların iptal edilmesi, farklı yerlerde yapılan periyodik olmayan toplantıların benimsenmesi gerektiği" belirtildi.

Talimatta liderlerden, "cep telefonlarını toplantı yerinden en az 70 metre uzakta tamamen izole etmeleri ve saat de dahil olmak üzere tıbbi veya diğer elektronik cihazların toplantı yerlerine girmesini engellemeleri" isteniyor.

Bu arada Gazze'deki kaynaklar, Hamas karşıtı silahlı milis grubunun lideri Yaser Ebu Şebab'ın dün öldürülmesinin, Tarabin aşiretinden iki kişinin arasında çıkan aşiret çatışması sırasında gerçekleştiğini bildirdi.

Şarku'l Avsat'a bilgi veren kaynaklar, Ebu Şebab'ın öldürülmesine katılan iki kişinin el-Dabari ve Ebu Sunayme ailelerine mensup olduğunu, her iki ailenin de Ebu Şebab ile birlikte Tarabin kabilesine mensup olduğunu belirtti.