Kremlin'e yakın kaynaklar: Wagner, Ukrayna'daki başarısızlığın ardından Afrika'ya yoğunlaşacak

"Rus ordusundaki üst düzey komutanlar, Putin'le Wagner lideri Prigojin'in arasını açıyor"

Wagner'in Ukrayna cephesindeki operasyonları kadar Afrika'daki faaliyetleri de Batılı ülkelerden tepki toplamıştı (AP)
Wagner'in Ukrayna cephesindeki operasyonları kadar Afrika'daki faaliyetleri de Batılı ülkelerden tepki toplamıştı (AP)
TT

Kremlin'e yakın kaynaklar: Wagner, Ukrayna'daki başarısızlığın ardından Afrika'ya yoğunlaşacak

Wagner'in Ukrayna cephesindeki operasyonları kadar Afrika'daki faaliyetleri de Batılı ülkelerden tepki toplamıştı (AP)
Wagner'in Ukrayna cephesindeki operasyonları kadar Afrika'daki faaliyetleri de Batılı ülkelerden tepki toplamıştı (AP)

Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun Ukrayna savaşında Kremlin'le yaşadığı anlaşmazlıkların ardından yeniden Afrika'ya odaklanmayı planladığı bildirildi.
Kremlin'e ve Rus istihbaratına yakın kaynakların ABD'nin önde gelen haber kuruluşlarından Bloomberg'le paylaştığı bilgilere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in Ukrayna cephesindeki faaliyetlerine eskisi kadar sıcak bakmıyor.
Kimlikleri gizli tutulan kaynaklar, Rus ordusundaki üst düzey komutanların Putin'le görüştüğünü ve özellikle Donetsk'teki Bahmut'ta yaşanan ağır çatışmaları örnek göstererek, Wagner'in askeri operasyonlarının başarısız olduğunu söylediğini iddia etti.
Buna göre ordu yetkilileri, Putin ve Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin'in arasını açarak, paralı asker şirketini Ukrayna savaşında devre dışı bırakmaya çalışıyor.
Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan Ukrayna savaşında çatışmalar Bahmut'ta yoğunlaşmış durumda. Ukrayna güçleri direnişi sürdürürken, Wagner askerleri de henüz şehri ele geçiremedi.
Rus siyasetine odaklanan Fransa merkezli analiz şirketi R. Politik'in kurucusu Tatyana Stanovaya ise Prigojin ve Putin arasındaki ilişkiye dair şu değerlendirmeleri yaptı:
"Prigojin herkesin yolunu kesiyor. Şu anda tek güvencesi, kendisini hâlâ belli açılardan yararlı olarak gören Putin'le kişisel ilişkisi."
Kaynaklar, Prigojin'in şimdilik Afrika'ya yeni askerler göndermeyi planlamadığını ama Ukrayna cephesinde yaşadığı sıkıntılar ve Kremlin'le arasındaki gerginlik nedeniyle, Wagner liderinin gelecekte bu kıtadaki faaliyetlerini yoğunlaştırmayı hedeflediğini bildirdi.
Wagner Grubu'na bağlı paralı askerler, Afrika'da aralarında Libya, Mali, Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nin de yer aldığı en az 10 ülkede faaliyet gösteriyor.
Öte yandan Prigojin, 9 Mart'taki açıklamasında, Bahmut'taki çatışmalarda destek olarak Savunma Bakanlığı'ndan daha fazla mermi ve mühimmat talep ettiği için devlete ait ilgili birimlere erişiminin durdurulduğunu savunmuştu.
Wagner çalışanlarının Rus ordusu karargahlarına girişinin yasaklandığını öne süren Prigojin, savaşçılarını zor durumda bıraktığı için Kremlin'i ihanetle de suçlamıştı.

Independent Türkçe, Telegraph, Bloomberg



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.