Sana’da ölen Husiler için bağış toplanması halkın tepkisine yol açtı

Milisler, ihtiyaç sahipleri için yardım toplanmasını engelliyor.

Sana’daki kamplarda kalan Yemenliler zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. (EPA)
Sana’daki kamplarda kalan Yemenliler zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. (EPA)
TT

Sana’da ölen Husiler için bağış toplanması halkın tepkisine yol açtı

Sana’daki kamplarda kalan Yemenliler zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. (EPA)
Sana’daki kamplarda kalan Yemenliler zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. (EPA)

Husi milisleri onlarca küçük ve orta ölçekli dükkanların içine ve farklı mahallelerdeki camilerin önlerine bağış toplama kutuları yerleştirerek başkent Sana’daki Yemenlilerden daha fazla para toplamaya başladı.
Şarku’l Avsat’a konuşan Sana’daki yerel kaynaklar Husi milislerinin amirlerine ve yandaşlarına, Sana’nın Muin, el-Vahde es-Sevra semtlerinde halktan nakit bağış toplamaya çağıran yeni talimatlar verdiklerini aktardı. Bu adım, Ramazan Ayı’yla birlikte çeşitli dükkanlarda kurduğu bağış kutuları aracılığıyla atıldı.
Kaynaklara göre milisler bu kampanyaya dahil olmayan bir dizi Sana bölgesindeki tüccarları, dükkan, market ve restoran sahiplerini, bağış toplamak için dükkanlarına zorla kutular koymaya zorlayarak hedef almayı planlıyor.
Meşru olarak tanınmayan darbe hükümetinin bu hamleleri,, milyonlarca aboneye SMS aracılığıyla bildirerek evlerini terk etmek zorunda kalan yoksullara yardım etmemelerini ve bu kesimlere herhangi bir parasal bağışta bulunmamalarını istedi.
Milislere yandaş mahallelerdeki yetkililer, bu talimatları hem mahalle sakinlerine hem de dükkan sahiplerine dağıtmaya başlarken bir dizi dükkan sahibi, üst düzey yöneticilerin yararına olacak fonları toplamak için silah baskısıyla, dükkanlarına bağış toplama kutularının yerleştirilmesinden duydukları hoşnutsuzluğu aktardı.
Şarku’l Avsat’a yapılan açıklamalarda milislerin daha önce Sana’daki dükkanlarda, ölen milislerin aileleri için yürüttükleri bağış çabalarında başarısız olduklarını aktardılar.
Milisler kontrollerindeki şehirlerin çoğunda yaklaşmakta olan kıtlığa dair bir dizi uyarıyı görmezden gelmenin yanı sıra ajanlarını camilerde para toplamaya davet etmeye çağıran yeni talimatlar vermeye başvurdu.
Sana’nın farklı mahallelerinde sürece tanıklık eden Şarku’l Avsat’a, Husi milislerin cuma hutbeleri sırasında peş peşe başlattıkları kampanyalarla vatandaşlara yardım çağrısında bulunduğunu bildirdi.
İbadet eden vatandaşlar, Husi hatiplerin geçen cuma gününden bu yana Sana’a mahallelerindeki muhtaç ailelerin hayatlarını kurtaracaklarını vaat ederek kendilerini haklı çıkardıkları kampanyayla yardım istemeye başladıklarını aktardı.
Milisler, söz konusu kampanyaya destek vermeyenleri eylemsizlik, kayıtsızlık ve sosyal sorumluluktan kaçmakla suçladı.
Üst düzey milis liderlerine, yandaşlarına ve ölenlerin ailelerine yönelik bağış toplama kampanyası, başkent Sana’da öfkeye yol açtı.
Başkent sakinlerinden Sabri şu açıklamada bulundu:
“Yağma, soygun, başkalarının parasına ve malına el koymakla tanınan darbe grubunun, zor yaşam koşulları altında ezilen yoksulların ve muhtaçların yararına tahsis edilen hayır fonlarına el koyması nasıl mümkün olabilir?”
Sabri, insanların maaş ve gelir kaynaklarının kaybı ve kötüleşen ekonomik durumu nedeniyle çoğunluğun parasal bağışta bulunamaz hale geldiğinin de altını çizdi.
Sana’nın es-Senine mahallesinde ikamet eden Said, milislerin geçmişte birkaç kez Husi bağış toplama kutuları yerleştirdiğini ancak halkın itibar etmediğini belirtti. Vatandaşların çoğunluğunun bir dükkanda Husi fonlarının varlığına şaşırdıklarında hoşnutsuzluklarını gösterdiklerini vurguladı.
Husi milisleri daha önce Sana’a ve kontrolü altındaki diğer şehirlerdeki restoran ve dükkanlardan, kanser hastaları ve engelliler için bağış toplamak üzere, hayır kurumları tarafından kurulan yüzlerce hayır fonlarına el koydu ve yağmaladı.



İsrail polisi: Filistinlilerin saldırısında iki kişi öldü

İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
TT

İsrail polisi: Filistinlilerin saldırısında iki kişi öldü

İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)

İsrail yetkilileri bugün, kuzey İsrail'de bir Filistinli tarafından gerçekleştirilen bıçaklı ve araçla saldırıda iki kişinin öldüğünü açıkladı.

 İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail polisi (Reuters)Batı Şeria'da İsrail polisi (Reuters)

İsrail acil servisleri, yaklaşık 68 yaşında bir adamın araç çarpması sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

İsrail kamu yayın kuruluşu Kan ise yaklaşık 20 yaşında bir kadının bıçaklanarak öldürüldüğünü duyurdu.

 Ayrıca, iki kişinin de hafif yaralandığı belirtildi.

İsrail polisi, şüpheli saldırganın işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan bir Filistinli olduğunu açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, orduya saldırganın memleketi olan Batı Şeria'daki Kabatiye kasabasında operasyon başlatma emri verdi.

Ofisinden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Savunma Bakanı Yisrael Katz, cani teröristin geldiği Kabatiye’ye karşı İsrail ordusuna güçlü ve derhal harekete geçme talimatı verdi. Amaç, tüm teröristleri tespit edip etkisiz hale getirmek ve kasabadaki terörist altyapıyı çökertmektir."


Suriye Dışişleri Bakanlığı: SDG ile yapılan görüşmeler somut sonuç vermedi

Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
TT

Suriye Dışişleri Bakanlığı: SDG ile yapılan görüşmeler somut sonuç vermedi

Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili bugün yaptığı açıklamada, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yapılan görüşmelerin henüz somut sonuç vermediğini belirterek, ülkenin kuzeydoğusundaki kurumların devlet kurumlarına entegre edilmesi konusundaki söylemlerin, icraat adımları atılmadan teorik ifadelerden ibaret kaldığını kaydetti.

Suriye Haber Ajansı'na (SANA) konuşan kaynak, Suriye'nin birliğine yapılan tekrarlanan vurgunun, ülkenin kuzeydoğusundaki gerçeklikle çeliştiğini, burada devlet çerçevesinin dışında ayrı ayrı yönetilen idari, güvenlik ve askeri kurumların bulunduğunu ve bunun da sorunu çözmek yerine "bölünmeyi sürdürdüğünü" söyledi.

 SDG mensupları, Suriye'nin kuzeydoğusunda (AFP)SDG mensupları, Suriye'nin kuzeydoğusunda (AFP)

Sözlerine şöyle devam etti: "SDG liderliğinin Suriye devletiyle diyaloğun devam edeceğine dair sürekli işaretlerine rağmen, bu görüşmeler somut sonuçlar vermedi. Bu söylemin, gerçek bir durgunluk ve uygulamaya geçme konusunda gerçek bir irade eksikliği ışığında, medya amaçlı ve siyasi baskıları absorbe etmek için kullanıldığı görülüyor."

Sözlerine şöyle sürdürdü: “Kuzeydoğu Suriye'deki kurumların devlet kurumlarına entegre edilmesiyle ilgili konuşmalar, somut adımlar veya net zaman çizelgelerinden yoksun, teorik ifadeler alanında kalmıştır. Bu durum, SDG ile imzalanan 10 Mart anlaşmasına olan bağlılığın ciddiyeti konusunda şüpheler uyandırıyor.”

Petrol dosyasına gelince, Dışişleri Bakanlığı'ndaki resmi kaynak, SDG liderliğinin petrolün tüm Suriyelilere ait olduğu yönündeki tekrarlanan iddialarının, “devlet kurumları içinde yönetilmediği ve gelirleri genel bütçeye dahil edilmediği sürece” güvenilirliğini kaybettiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın SANA’dan aktardığına göre kaynak, görüşlerin yakınlaşmasından bahsetmenin, “zaman sınırlı uygulama mekanizmalarına sahip net, resmi anlaşmalara dönüştürülmedikçe anlamsız kaldığını” vurguladı.

Ayrıca, askeri dosyadaki anlaşmalardan bahsetmenin, "Suriye ordusu çerçevesinin dışında, bağımsız liderliğe ve yabancı bağlara sahip silahlı grupların varlığının devam etmesiyle bağdaşmadığını, bunun egemenliği zayıflattığını ve istikrarı engellediğini" ifade etti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı kaynağı, aynı durumun "sınır geçişlerinin tek taraflı kontrolü ve bunların pazarlık kozu olarak kullanılması için de geçerli olduğunu, bunun da ulusal egemenlik ilkelerine aykırı olduğunu" belirtti.


Suriye'nin Humus kentindeki camide meydana gelen patlamada altı kişi hayatını kaybetti

Camide meydana gelen patlamadan  bir kare (SANA)
Camide meydana gelen patlamadan bir kare (SANA)
TT

Suriye'nin Humus kentindeki camide meydana gelen patlamada altı kişi hayatını kaybetti

Camide meydana gelen patlamadan  bir kare (SANA)
Camide meydana gelen patlamadan bir kare (SANA)

Reuters'ın haberine göre, yerel bir yetkili, Suriye'nin Humus vilayetindeki Alevi mahallesinde bulunan bir camide bugün meydana gelen patlamada altı kişinin öldüğünü ve 20 kişinin yaralandığını açıkladı.

Devlet medyası, güvenlik güçlerinin bölgeyi kordon altına aldığını ve soruşturma başlattığını bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre yerel yetkililer, patlamanın intihar saldırısı veya bölgeye yerleştirilen patlayıcılar nedeniyle meydana gelmiş olabileceğini söyledi.