Baharda yeni saldırı planlarından vazgeçen Rusya, 400 bin sözleşmeli asker almayı planlıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
TT

Baharda yeni saldırı planlarından vazgeçen Rusya, 400 bin sözleşmeli asker almayı planlıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)

Rusya, son aylarda sahada büyük atılımlar gerçekleştirememesiyle birlikte bu baharda Ukrayna'ya yeni bir saldırı düzenleme planlarından geri adım attı. Bunun yerine Rus kuvvetleri, yaklaşan bir Ukrayna saldırısına karşı koymak için saflarını güçlendirmeye odaklanacak.
Bloomberg’in konu hakkında bilgi sahibi kaynaklardan aktardığı habere göre, Kremlin, Ukrayna'daki savaşta tükenen kuvvetlerinin saflarını yenilemek için bu yıl 400 bin sözleşmeli asker toplamaya çalışıyor.
Habere göre Kemlin, sözleşmeli askerlik kampanyası yoluyla, Rusların öfkesiyle karşılanan ve Rus vatandaşlarını savaşta ön saflara gitmeye mecbur kılan zorunlu askerliğe (genel seferberlik) alternatif arıyor. Rusya’da seferberlik ilanı geniş çapta reddedilirken, geçtiğimiz sonbaharda yaklaşık bir milyon Rus ülkeden kaçtı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde yeniden seçilmek için kampanyasını yoğunlaştırıyor.
Savaş alanlarında son askere alma sürecinde seferber edilmiş yaklaşık 300 bin asker mevcut. Ukraynalı ve Batılı yetkililere göre, Rusya'nın son aylarda büyük şehirlerin hiçbirini kontrol edememesi, askeri planlarının başarısı hakkında soru işaretlerine yol açtı.
Ukrayna, Avrupa ülkeleri ve ABD’de eğitim almış ve son birkaç ayda müttefiklerinden aldığı modern silahlarla donatılmış yeni kuvvetlerin yardımıyla önümüzdeki haftalarda büyük bir karşı saldırı başlatmayı planlıyor.

Putin'in seçim zaferini tehdit eden bir karar
Ajansa göre, Rusya, Ukrayna saldırısına hazırlık olarak 3 yıllık bir süre için orduya kaydolan gönüllü askerleri işe almak için bir kampanya başlattı. Kaynaklar, Rus yetkililerin başlangıçta gazileri ve kırsalda yaşayanları orduya aldığını ortaya çıkardı.
Bloomberg, bazı yetkililerin bu yıl 400 bin sözleşmeli asker çekme hedefinin ‘gerçekçi olmayabileceğini’ söylediğine dikkati çekti. Zira bu sayı yaklaşık olarak işgalin başlamasından önceki Rus kuvvetlerinin toplam sayısına eşit.
Diğer yandan Tufts Üniversitesi'ndeki Fletcher Hukuk ve Diplomasi Okulu'nda misafir araştırmacı olan bağımsız Rus askeri analist Pavel Luzhin, yeni gönüllü sayısının bu yıl önceki yıllara göre en düşük seviyelere ulaştığını belirtti.

En geç 2024 yılına kadar
Geçtiğimiz Aralık ayında, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya'nın sözleşmeli asker sayısını 2023'ün sonuna kadar 521 bine çıkaracağını söyledi.
Şoygu, ordunun kadrosunda 2023'ten 2026'ya kadar büyük çaplı değişiklikler yapılacağını kaydetti.
Putin ise geçtiğimiz yılın sonlarında yaptığı bir konuşmada, asker sayısını 1,5 milyona çıkarma planını onayladığını ifade etmişti.
Şoygu, Eylül ayında Rusya'nın 25 milyon yedek askeri olduğunu, ancak başlangıçta bunların yüzde 1'inden biraz fazlasını göreve çağırdıklarını söyledi.
Ukrayna Askeri İstihbarat Başkan Yardımcısı Vadym Skibitsky önceki gün yayınlanan bir röportajda, Rus kuvvetlerinin ‘en geç 2024'ün sonuna kadar savaşı sürdürebileceğini’ söyledi.



İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
TT

İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)

İsrail'le 12 günlük çatışmanın ardından İran ülke içindeki baskıyı artırıyor.

Guardian'ın haberinde, 13 Haziran'da İsrail'in saldırısıyla başlayan ve İran'ın misillemesinin ardından 24 Haziran'da ABD'nin arabuluculuğunda ateşkes ilan edilen çatışmaların, İran'da "geniş çaplı bir iç baskı dalgasını" tetiklediği belirtiliyor.

İsrail'in 23 Haziran'da Evin Hapishanesi'ne düzenlediği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılıyor. Hayatta kalan bazı mahkumların da daha kötü koşullardaki cezaevlerine nakledildiği yazılıyor.

Mahsa Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle hapse atılan aktivist Rıza Handan'ın, bombalamadan sonra daha kötü şartlardaki bir hapishaneye gönderildiği belirtiliyor. 60 yaşındaki aktivistin kızı şunları söylüyor:

Ne babamın ne de diğer mahkumların yatağı var, yerde uyumak zorunda kalıyorlar. Bir keresinde uyandığında battaniyesinin içinde 6 ya da 7 tahtakurusu bulmuştu.

Kadın mahkumların da yanlarına kişisel eşyalarını bile alamadan Karçak Hapishanesi'ne gönderildiği belirtiliyor. İdam cezasına çarptırılan Kürt yardım çalışanı Pakşan Azizi'den en az iki gündür haber alınamadığı aktarılıyor. Af Örgütü'ne göre Azizi, "barışçıl insani yardım ve insan hakları faaliyetleri" nedeniyle cezalandırıldı. Tahran yönetimiyse kendisini "devlete karşı silahlı isyanla" suçluyor.

Savaş sonrası İran genelinde bir güvenlik baskısı dalgası başlatıldığı da ifade ediliyor. Kolluk kuvvetlerinin kontrol noktaları oluşturduğu ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle birçok kişinin tutuklandığı aktarılıyor.

İsrail-İran çatışmalarında Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

İran devlet medyasında geçen ay çıkan haberlerde, İsrail istihbaratı adına çalıştığı iddia edilen 700 kişinin yakalandığını duyurulmuştu. ABD merkezli İran İnsan Hakları Merkezi'nin (CHRI) verilerine göre 6 kişi casusluk iddiasıyla idam edildi. CHRI'dan Hadi Gayemi şu iddiaları paylaşıyor:

İranlı yetkililer, insanları hiçbir gerekçe göstermeden ve avukatlarına erişim hakkı vermeden gözaltına alıyor, ardından ‘ulusal güvenlik' suçlamalarıyla idam ederek halkı sindirmeye ve kontrolü yeniden kurmaya çalışıyor.

New York Times'ın analizinde de Evin Hapishanesi'nin "insan hakları ihlalleriyle" gündem olduğu hatırlatılıyor. Haberde, 12 günlük çatışmaların ardından Tahran yönetiminin tarihsel bir kavşakta olduğu yazılıyor. İran'ın ileride içerideki baskıyı artırmakla ülkenin dönüşümüne yönelik politikaları uygulamak arasında bocalayabileceği ifade ediliyor.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times