Türkiye, EURO 2024 elemeleri ilk maçında Ermenistan'ı yendi

UEFA 2024 Avrupa Şampiyonası Elemeleri D Grubunda Türkiye, ilk maçında Ermenistan'ı deplasmanda 2-1 yendi.

AA
AA
TT

Türkiye, EURO 2024 elemeleri ilk maçında Ermenistan'ı yendi

AA
AA

10. dakikada Ermenistan öne geçti. Sağ kanattaki Barseghyan, ceza sahasına hareketlenen Hovhannisyan'a pasını verdi. Hovhannisyan'ın altı pas içine yerden sert çevirdiği topu Ozan Kabak ters bir vuruşla kendi ağlarına gönderdi: 1-0
19. dakikada gelişen ev sahibi takımın atağında, Barseghyan ceza sahasına giren Spertsyan'a pasını attı. Bu oyuncunun bekletmeden sağ çaprazdan şutunu kaleci Mert kontrol etti.
27. dakikada milli takım beraberlik golüne yaklaştı. Hakan Çalhanoğlu'nun sağ kanattan altıpas önüne kullandığı kornerde iyi yükselen Merih Demiral kafayı vurdu, kaleci ayağının dibine meşin yuvarlağı yatarak kontrol etti.
28. dakikada ay yıldızlı ekip yine etkili geldi. Hakan'ın pasıyla topla buluşan Cengiz, Ermenistan ceza sahasına yaklaştı. Cengiz'in ceza yayı önünden ayak içiyle yaptığı plase vuruşta, meşin yuvarlak az farkla yandan auta çıktı.
35. dakikada A Milli Takım beraberliği yakaladı. Onur Bulut'un pasıyla Ermenistan ceza sahası önünde topla buluşan Orkun Kökçü'nün sağ ayağıyla köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlak köşeden ağlara gitti: 1-1.
64. dakikada milli takım öne geçti. Enes Ünal'ın hızlı kullandığı serbest vuruşta savunma arkasına sarkan ve kaleciyle karşı karşıya kalan Kerem Aktürkoğlu, plase bir vuruşla meşin yuvarlağı kalecinin solundan ağlara gönderdi: 1-2.
70. dakikada gelişen Ermenistan atağında Barseghyan'ın arka direğe gönderdiği topu Zelarayan'ın altıpasa çevirdiği topa Haroyan kafayı vurdu, meşin yuvarlak az farkla dışarıya çıktı.
73. dakikada Ermenistan'ın sol kanattan gelişen atağında Bayramyan'ın ceza sahasına yaptığı ortayı Barseghyan'ın kafayla indirdiği topa Briasco sert vurdu, kaleci Mert sağına yatarak meşin yuvarlağı iki hamlede kontrol etti.
Karşılaşmayı Türkiye 2-1 kazandı.



Balogun krizinin ardından… Belçika, ABD’nin elenmesinin ardından ‘Trump dansı’ ile kutlama yaptı

Belçika Milli Takımı sadece ABD’yi elemekle yetinmedi, aynı zamanda kutlamalarını Trump’ı hedef alan alaycı bir mesaja dönüştürdü. (Reuters)
Belçika Milli Takımı sadece ABD’yi elemekle yetinmedi, aynı zamanda kutlamalarını Trump’ı hedef alan alaycı bir mesaja dönüştürdü. (Reuters)
TT

Balogun krizinin ardından… Belçika, ABD’nin elenmesinin ardından ‘Trump dansı’ ile kutlama yaptı

Belçika Milli Takımı sadece ABD’yi elemekle yetinmedi, aynı zamanda kutlamalarını Trump’ı hedef alan alaycı bir mesaja dönüştürdü. (Reuters)
Belçika Milli Takımı sadece ABD’yi elemekle yetinmedi, aynı zamanda kutlamalarını Trump’ı hedef alan alaycı bir mesaja dönüştürdü. (Reuters)

2026 Dünya Kupası’nda ABD’yi 4-1’lik skorla eleyerek çeyrek finale yükselen Belçika Milli Takımı, maç sonu kutlamalarını, Balogun’un ABD Başkanı Donald Trump’ın devreye girmesiyle maçta forma giymesi etrafında yaşanan tartışmalara göndermede bulunan alaycı bir mesaja dönüştürdü.

Romelu Lukaku’nun takımının dördüncü golünü kaydetmesinin ardından bazı Belçikalı futbolcular, Trump’ın seçim mitingleri ve kamuoyu önündeki etkinliklerinde özdeşleşen dansını taklit ederek kutlama yaptı. Bu hareket, ABD Başkanı’nın Balogun dosyasına müdahil olmasına yönelik bir alay olarak yorumlandı.

Mesaj, Belçika Milli Takımı’nın resmi X hesabından yapılan “Bu kararı iptal edin” paylaşımıyla daha da belirginleşti. Paylaşımın, FIFA’nın, önceki maçta Bosna-Hersek karşısında kırmızı kart gören ve normal şartlarda Belçika maçında forma giyememesi gereken Balogun’un cezasının uygulanmasını askıya alma kararına gönderme yaptığı belirtildi.

Trump, maç öncesinde yaptığı açıklamada FIFA Başkanı Gianni Infantino ile görüştüğünü ve oyuncunun cezasının kaldırılmasını talep ettiğini kabul etmişti. Bu durum, özellikle Belçika cephesinde olmak üzere geniş çaplı eleştirilere yol açtı.

Belçikalı orta saha oyuncusu Nicolas Raskin, saha dışındaki gelişmelerin takıma ekstra motivasyon sağladığını belirterek, maçtan önceki iki gün boyunca haksızlığa uğradıkları hissine kapıldıklarını ve bu nedenle sahada güçlü bir yanıt vermeye kararlı olduklarını söyledi. Raskin’in açıklamaları, İngiliz The Telegraph gazetesinde yer aldı.

Takım kaptanı Youri Tielemans da futbolcuların kendi aralarında tek cevaplarını sahada vermek konusunda anlaştıklarını ifade etti. Belçika, bu kararı 4-1’lik galibiyet ve çeyrek final biletiyle sahaya yansıttı.

Gergin atmosfere rağmen Belçika Teknik Direktörü Rudi Garcia, Balogun’u eleştirilerin dışında tutmaya özen gösterdi. Garcia, Monaco forması giyen golcünün maç sonrası kendisini tebrik ettiğini, kendisine bu kararın sorumlusu olmadığını söylediğini ve oyuncunun sportmen tavrını takdir ettiğini belirtti. Deneyimli teknik adam, söz konusu tartışmanın Balogun’un turnuvadaki performansının önüne geçmemesi gerektiğini vurguladı.

Balogun, cezanın askıya alınması kararında herhangi bir rolü olmadığını ifade etti. Kırmızı kart gördüğünde kararı kabul ettiğini, daha sonra oynamasına izin verilmesini de aynı şekilde kabul ettiğini söyleyen oyuncu, tartışmaların yaşanmasının beklenen bir durum olduğunu ancak bunun kendi kontrolünde olmadığını dile getirdi. ABD’li forvet ayrıca Belçika’nın üstün oynadığını ve galibiyeti hak ettiğini kabul etti.

Belçika şimdi çeyrek finalde İspanya ile karşılaşmaya hazırlanırken, ‘Trump dansı’ ve “Bu kararı iptal edin” paylaşımı, futbol ile siyasi mesajların iç içe geçtiği ve 2026 Dünya Kupası’nın en tartışmalı gecelerinden biri olarak hafızalara kazınan karşılaşmanın en dikkat çekici anları olarak öne çıktı.


Belçika, dört golle Amerika’nın macerasını sonlandırdı

Charles de Kettelaere, attığı iki golle adından söz ettirdi, (AFP)
Charles de Kettelaere, attığı iki golle adından söz ettirdi, (AFP)
TT

Belçika, dört golle Amerika’nın macerasını sonlandırdı

Charles de Kettelaere, attığı iki golle adından söz ettirdi, (AFP)
Charles de Kettelaere, attığı iki golle adından söz ettirdi, (AFP)

Belçika Milli Takımı, 2026 FIFA Dünya Kupası'nda tarihindeki ilk şampiyonluk hayalini sürdürmeye devam ediyor. Belçika, son 16 turunda ABD'yi 4-1 gibi farklı bir skorla mağlup ederek turnuvada çeyrek finale yükseldi.

ABD'nin Seattle kentindeki Lumen Field Stadyumu'nda oynanan karşılaşmada Belçika, 9. dakikada Charles De Ketelaere'nin golüyle öne geçti. ABD, 31. dakikada Malik Tillman'ın golüyle skoru eşitledi.

Ancak ABD'nin beraberlik sevinci uzun sürmedi. De Ketelaere, 33. dakikada bir kez daha fileleri havalandırarak Belçika'yı yeniden öne geçirdi.

Belçika, ABD'yi 4-0'lık skorla rahat bir şekilde geçti, (Reuters)Belçika, ABD'yi 4-0'lık skorla rahat bir şekilde geçti, (Reuters)

Maçın yıldızı olan De Ketelaere, 57. dakikada takım arkadaşı Hans Vanaken'in attığı üçüncü golün de hazırlayıcısı oldu.

Belçika'nın deneyimli golcüsü Romelu Lukaku ise ikinci yarının 90+3. dakikasında attığı golle skoru 4-1'e taşıyarak Belçika'nın gol şölenini tamamladı.

Bu sonuçla Dünya Kupası'nı tarihinde ilk kez kazanma hedefindeki Belçika, çeyrek finalde İspanya ile karşılaşacak. İki takım arasındaki mücadele cuma günü ABD'nin Los Angeles kentinde oynanacak. Bu karşılaşmanın galibi, yarı finalde Fransa-Fas eşleşmesinin kazananıyla karşı karşıya gelecek.

Öte yandan ABD, turnuvaya ev sahipliği yapan ülkeler arasında elenen son takım oldu. Daha önce Kanada ve Meksika da son 16 turunda turnuvaya veda etmişti. Kanada Fas'a, Meksika ise İngiltere'ye mağlup olarak elenmişti.


İspanya, kalesini gole kapatarak Dünya Kupası tarihinde bir rekor kırdı

Unai Simon ve İspanya'nın savunmacıları Dünya Kupası'nda parladı (AP)
Unai Simon ve İspanya'nın savunmacıları Dünya Kupası'nda parladı (AP)
TT

İspanya, kalesini gole kapatarak Dünya Kupası tarihinde bir rekor kırdı

Unai Simon ve İspanya'nın savunmacıları Dünya Kupası'nda parladı (AP)
Unai Simon ve İspanya'nın savunmacıları Dünya Kupası'nda parladı (AP)

2026 FIFA Dünya Kupası'nın favorileri arasında gösterilen İspanya, son 16 turunda Portekiz'i mağlup ederek çeyrek finale yükseldi. ABD, Meksika ve Kanada'nın ortak ev sahipliğinde düzenlenen turnuvada oynanan karşılaşmada İspanya, en zorlu rakiplerinden birini eleyerek yoluna devam etti.

Normal süresi boyunca golsüz eşitlikle devam eden mücadelede, Mikel Merino uzatma dakikalarında attığı golle İspanya'ya galibiyeti getirdi. Bu sonuçla İspanya, çeyrek final biletini alırken, bir sonraki turda ABD ile Belçika arasında oynanacak maçın galibiyle karşılaşacak.

Bu galibiyet, İspanya'ya Dünya Kupası tarihinde bir ilki de getirdi. 2010 Dünya Kupası şampiyonu olan İspanya, turnuva tarihinde art arda altı Dünya Kupası maçında kalesini gole kapatan ilk takım oldu.

İspanya, ABD-Meksika-Kanada 2026 Dünya Kupası'na Yeşil Burun Adaları karşısında aldığı golsüz beraberlikle başladı. Ardından Suudi Arabistan'ı 4-0, Uruguay'ı ise 1-0 mağlup ederek H Grubu'nu tamamladı.

Son 32 turunda Avusturya'yı 3-0'la geçen İspanya, son 16 turunda da Portekiz'i 1-0 yenerek çeyrek finale yükseldi. Serinin başlangıcı ise 2022 Katar Dünya Kupası'nda Fas ile oynadığı ve normal süresi ile uzatma bölümü golsüz sona eren karşılaşmaya dayanıyor. İspanya, o mücadelede penaltılarla elenmiş olmasına rağmen, istatistik yalnızca açık oyunda kalesinde gol görmediği maçları kapsıyor.