Kanada, protestolar ve İHA satışı nedeniyle İran'a yeni yaptırımlar uyguladı

Kanada Dışişleri Bakanlığı
Kanada Dışişleri Bakanlığı
TT

Kanada, protestolar ve İHA satışı nedeniyle İran'a yeni yaptırımlar uyguladı

Kanada Dışişleri Bakanlığı
Kanada Dışişleri Bakanlığı

Kanada hükümeti, insan hakları ihlalleri ile insansız hava aracı (İHA) ve balistik füze üretimi nedeniyle İran'a yönelik yeni yaptırımların bir parçası olarak iki kuruluşu ve sekiz kişiyi hedef aldı.
Reuters’ın haberine göre Kanada Dışişleri Bakanlığı, “Ekim ayından beri onuncu olan son yaptırımın İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) ve kolluk kuvvetlerinin üst düzey yetkilileri de dahil olmak üzere Tahran ve kuzeybatı İran'daki ‘ağır ve sistematik insan hakları ihlalleri’ nedeniyle bireyleri hedef aldığını” bildirdi.
Bakanlık açıklamasında, yaptırımların İHA ve balistik füze üretiminde yer alan üst düzey İranlı yetkilileri de hedef aldığını duyurdu.
Tahran'ın nükleer faaliyetleri ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı için insansız hava araçları tedarik etmesi, aylarca süren hükümet karşıtı protestolar aldığı sert önlemlerle bastırması nedeniyle İran ile Batı arasındaki gerilim tırmandı. Tahran, Ukrayna'daki savaşta kullanılmak üzere Moskova'ya insansız hava aracı sattığını reddediyor.
Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joliy yaptığı açıklamada, “İran rejimini İran halkına yönelik acımasız baskısını durdurmaya ve taleplerine samimiyetle yanıt vermeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Açıklamaya göre, yaptırım uygulanan kuruluşlar, “rejim karşıtı protestocuların elektronik iletişimini bozmaya ve manipüle etmeye yardım ederek veya kolluk güçlerine gösterilerin vahşice bastırılmasında kullanılan teçhizatı sağlayarak İran rejimini destekliyor.”



Dibeybe’den Trablus'taki milislere ‘savaş’ tehdidi

Libya'nın geçici Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe (UBH)
Libya'nın geçici Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe (UBH)
TT

Dibeybe’den Trablus'taki milislere ‘savaş’ tehdidi

Libya'nın geçici Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe (UBH)
Libya'nın geçici Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe (UBH)

Libya'nın başkenti Trablus'ta güvenlik krizinin tırmanmasıyla birlikte, geçici Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe, ‘devletin otoritesini tesis etme’ ve silahlı milisleri dağıtma planına bağlı kalacağını açıkladı.

Silahlı gruplara karşı savaşı önlemek için aranan kişilerin başsavcıya teslim edilmesi, havaalanları, limanlar ve hapishanelerin devletin yetkisine tabi tutulması gibi bazı şartlar öne süren Dibeybe, yasadışı silahlı gruplara seslenerek, “Sabrımız tükendi, devletin yetkisini yayma zamanı geldi” dedi.

Öte yandan Libya'nın doğusunda, Bingazi'deki Usame Hammad’ın başbakanı olduğu İstikrar Hükümeti diplomatik misyonlar ve uluslararası kuruluşların hareketlerine kısıtlamalar getirdi. İstikrar Hükümeti tarafından yapılan açıklamada bunun ‘uluslararası taahhütler ile güvenlik ve ulusal egemenliğin sağlanması gerekliliği arasında dengeyi sağlayan düzenlemeler’ olduğu belirtildi.

Uluslararası resmi ve sivil toplum kuruluşlarını ‘diplomatik amaçlara tam olarak bağlı kalmaya’ çağıran İstikrar Hükümeti, Libya içinde önceden haber vermeden resmi ziyaretler veya toplantılar yapılmaması gerektiğini vurguladı.