Ukrayna güçleri, Rusya kontrolündeki Melitopol’u hedef aldı

Rus askerlerinin elindeki Melitopol, Ukrayna’nın saldırısında ağır tahribat aldı. (EPA)
Rus askerlerinin elindeki Melitopol, Ukrayna’nın saldırısında ağır tahribat aldı. (EPA)
TT

Ukrayna güçleri, Rusya kontrolündeki Melitopol’u hedef aldı

Rus askerlerinin elindeki Melitopol, Ukrayna’nın saldırısında ağır tahribat aldı. (EPA)
Rus askerlerinin elindeki Melitopol, Ukrayna’nın saldırısında ağır tahribat aldı. (EPA)

Ukrayna güçleri, Zaporijya bölgesinin güneyinde, Rus kontrolündeki Melitopol kentini bombaladı. Rus medyası, saldırı sonucunda şehrin elektriğinin kesildiğini bildirdi.
Mart ayından bu yana Rus güçleri tarafından işgal altında tutulan Melitopol’un Belediye Başkanı Ivan Fedorov, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, şehirde çok sayıda patlamanın meydana geldiğini aktardı.
TASS haber ajansına göre Moskova’nın bölgeye atadığı yetkililer, Ukrayna’nın iddia edilen saldırısının şehrin elektrik şebekesine zarar verdiğini, şehrin ve çevre köylerin elektriğinin kesilmesine yol açtığını söyledi. Verilen ön bilgilere göre yaralanan olmadı.
Melitopol, Zaporijya Nükleer Santrali’nin 120 kilometre güneydoğusunda yer alıyor.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, bugün santrali ziyaret edecek.
Grossi, Reuters’a yaptığı açıklamada, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya’yı korumak için bir anlaşmaya varma çabalarının sürdüğünü söyledi.
Ukrayna ordusu, Rus kuvvetlerinin doğudaki Bahmut ve Avdiyivka şehirlerini kontrol etme girişimlerinde halen çaresiz olduğunu bildirdi.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, Donetsk bölgesindeki iki şehir ve çevredeki toplulukların halen Rus saldırılarına maruz kaldığı bilgisi verildi.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Ukrayna Doğu Askeri Komutanlığı Sözcüsü Serhiy Cherevatyi, sadece Bahmut’ta meydana gelen 70 saldırıya atıfta bulunarak “Birbiri ardına düzenlenen saldırılarla güçlerimizi yıpratmaya çalışıyorlar” açıklamasında bulundu.
Ordu’dan yapılan açıklamada Ukrayna askerlerinin saldırıları püskürtmeye devam ettiğini ve çatışmalar sırasında Rusya’nın ağır kayıplar verdiği de vurgulandı.
İngiltere Savunma Bakanlığı, Rus kuvvetlerinin Avdiyivka’yı kuşatma girişiminde sınırlı bir ilerleme kaydettiğini ve çok sayıda zırhlı araç ve tankı kaybettiğini duyurdu.
Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin ise Ukrayna kuvvetlerinin çoğunun Bahmut’taki bir metalurji tesisinden çekildiğini ve Rus kuvvetlerinin ilerleme kaydettiğini öne sürdü.
Diğer yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy dün Rusya sınırına yakın iki kuzey kasabasını ve cepheyi ziyaret etti.
Moskova’nın müttefiki Belarus, Rus taktik nükleer silahlarına ev sahipliği yapacağını doğruladı, bu kararın Batı yaptırımlarına bir yanıt olduğunu vurguladı.
ABD Başkanı Joe Biden, Belarus’un hamlesinden duyduğu endişeyi dile getirse de, Washington Moskova’nın savaşta taktik nükleer silah kullanmaya yakın olduğuna dair hiçbir belirti görmediklerini bildirdi.
ABD ve diğer müttefikler Kiev’e silah ve para sağlıyor ve işgali Rusya’nın ‘emperyal toprak gaspı’ olarak tanımlıyor.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi de Rus ve Belaruslu sporcuların kademeli olarak uluslararası yarışmalara geri dönmeleri ve tarafsız olarak yarışmaları için tavsiyelerde bulundu.



Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
TT

Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna'daki çatışmanın Avrupa için oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulunarak, kıtanın İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez "savaş öncesi döneme" girdiğini söyledi.

Tusk, Avrupa gazetelerinin en büyük ittifakını içeren “LENA” medya ağına verdiği röportajda şunları söyledi:

 “Savaş artık geçmişte kalan bir kavram değil. Bu gerçek ve iki yıldan fazla bir süre önce başladı. Şu anda en endişe verici olan şey, herhangi bir senaryonun mümkün olmasıdır. 1945'ten beri böyle bir durum görmedik."

Tusk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun özellikle genç nesil için kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum, ancak yeni bir dönemin başladığı gerçeğine alışmamız gerekiyor: savaş öncesi dönem. Abartmıyorum, bu, her geçen gün daha da netleşiyor."

Rusya'nın iki yıldan fazla bir süre önce Ukrayna'yı işgal etmesi Avrupalı ​​liderlerin savaş sonrasındaki istikrarlı barış duygusunu sarstı ve birçok Avrupa ülkesini Kiev'e ve güçleri için ihtiyaç duyduğu silahları sağlamak için üretimlerini hızlandırmaya yöneltti.

Ülkesi komşu Ukrayna'nın en önde gelen destekçilerinden biri olan eski Avrupa Konseyi başkanı Cuma günü, Kiev'in savaşı kaybetmesi halinde Avrupa'da kimsenin kendini güvende hissetmeyeceğini belirtti.

Kıtanın endişelerinin başında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, özellikle NATO'ya yönelik bilinen şüpheci duruşunun ardından Beyaz Saray'a dönme olasılığı da etkili oluyor.

Tusk verdiği röportajda, "Misyonumuz, Amerikan başkanının kim olduğuna bakılmaksızın transatlantik ilişkilerini güçlendirmektir" ifadelerini kullandı.