Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elektrikte yüzde 15 indirime gidiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Elektrikte tüm abone gruplarında nisan ayından itibaren yüzde 15 indirime gidiyoruz." dedi.

AA
AA
TT

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elektrikte yüzde 15 indirime gidiyoruz

AA
AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.
Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle buruk şekilde karşılanan ramazanın, bereketine, feyzine ve hayrına uygun şekilde değerlendirilmesinin nasip olmasına yönelik temennisini dile getirdi.
Bu yıl belediyelerin ve sivil toplum kuruluşlarının ramazana mahsus programlarını, yardım faaliyetlerini deprem bölgesinde yoğunlaştırdığını görmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Erdoğan, kendilerinin, depremin ilk günlerinden beri hep yaptıkları gibi felaketin yıkıcı etkilerine maruz kalmış şehirlere, oralarda yaşayan insanların yanlarına gittiklerini anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyaretlerde hem kalıcı konutların temellerini attıklarını hem de iftarda depremzedelerle hasbihal ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Bayrama kadar deprem bölgesindeki temel atma ve iftar programlarımız sürecek. Ramazan Bayramı'nın sevincini, milletimizle paylaştıktan hemen sonra seçim gününe kadar kesintisiz devam edecek il ziyaretlerimiz başlayacak. Önümüzdeki sınırlı vaktin elverdiği ölçüde mümkün olan en fazla sayıda ilimizi ziyaret ederek vatandaşlarımızla kucaklaşmayı hedefliyoruz. Buradan depremzede kardeşlerime seslenmek istiyorum; seçim süreci sebebiyle değişen gündemin, sizleri, sizlerin yaşadığı şehirlerdeki durumu, yapılan yardım ve destek çalışmalarını, kalıcı konut projelerini unutturmasına asla izin vermeyeceğiz. Birileri kendi heva ve hevesleri, hırsları, giderek artan tehdit, tezyif, nobranlık kokan şımarıklıkları içinde kaybolup gidedursun, bizim kalbimiz de elimiz de hep deprem bölgesinde olacak. Hayatını kaybeden her bir vatandaşımızın acısını, evini kaybeden her bir insanımızın üzüntüsünü, yeniden ayağa kalkmak için bekleyen şehirlerimizin mahzunluğunu asla aklımızdan çıkarmayacağız."

"85 milyon bir ve beraber olarak mücadele edeceğiz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, altyapısı ve diğer tüm hizmetleriyle adeta yeni bir şehir gibi kurdukları geçici barınma merkezlerini yaygınlaştırmayı sürdüreceklerini, her gün binlercesinin temelini attıkları kalıcı konutların inşasına söz verdikleri şekilde bir yıl içinde bitecek şekilde hızla devam edeceklerini bildirdi.
Eğitimden sağlığa hiçbir hizmeti eksik bırakmadan deprem bölgelerindeki vatandaşların hayatlarının normale dönmesini sağlayacak faaliyetleri kararlılıkla yürüteceklerini vurgulayan Erdoğan, pazartesi günü diğer illerin ardından Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay'da şartları uygun olan okullarda da eğitim öğretime başladıklarını anlattı. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sağlık hizmetlerini mevcut hastanelerde ve geçici merkezlerde verirken hızla yeni hastaneler inşa edip devreye alıyoruz. Deprem bölgesindeki tüm hizmetleri, aynı hassasiyet ve düzenle yürütmenin gayreti içindeyiz. Ülkemizin 11 şehrinin gözü yaşlıyken, diğer yerlerin vur patlasın çal oynasın aymazlığı içine düşmesine gönlümüz razı gelmez. Birileri unutsa da birileri geri plana itse de biz böyle bir yanlışın içinde olamayız. Acıların paylaştıkça azalacağı, yüklerin paylaştıkça hafifleyeceği, kayıpların birlikte çalışıldıkça kazanılacağı inancıyla 85 milyon bir ve beraber olarak mücadele edeceğiz."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer yandan deprem bölgesini ayağa kaldıracak çalışmaları yaparken yol haritaları olan Türkiye Yüzyılı vizyonundan asla geri adım atmayacaklarını söyleyerek, "Pazartesi günü TOGG yöneticileri misafirimiz olacak. En başından beri 'Yapamazsınız, fabrikası yok, fabrikasında üretim yok.' dedikleri, velhasıl atmadık çamur bırakmadıkları Togg önceki gece itibarıyla 177 binin üzerinde ön sipariş aldı. Bu tablo milletimizin, lisansı tasarımı ve üretimi ile gerçek anlamda ilk yerli otomobilimize samimiyetle sahip çıktığını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Elektrikte yüzde 15 indirim
Elektrikte tüm abone gruplarında nisan ayından itibaren yüzde 15 indirime gidildiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sanayicilerimizin kullandığı ve konut aboneliğine göre oldukça yüksek kalan doğalgaz tarifesinde, nisan ayından itibaren yüzde 20 indirim yapıyoruz." dedi.
"Bu zihniyetle ancak Kandil'e, Pensilvanya'ya bahar getirebilirler"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "'Sana söz baharlar gelecek' diyenler, bu zihniyetle ancak Kandil'e, Pensilvanya'ya, ülkemize kin ve nefretle bakan kimi başkentlere bahar getirebilir." açıklamasında bulundu.



ABD savaş uçakları, Danimarka ile koordineli olarak Grönland'a gönderiliyor

Danimarkalı askerler Grönland'daki Nuuk Havaalanına geldi (AFP)
Danimarkalı askerler Grönland'daki Nuuk Havaalanına geldi (AFP)
TT

ABD savaş uçakları, Danimarka ile koordineli olarak Grönland'a gönderiliyor

Danimarkalı askerler Grönland'daki Nuuk Havaalanına geldi (AFP)
Danimarkalı askerler Grönland'daki Nuuk Havaalanına geldi (AFP)

Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı (NORAD) dün yaptığı açıklamada, ABD-Kanada ortak komutanlığına ait uçakların yakında Grönland'daki Petovik Hava Üssü'ne varacağını belirtti.

Yapılan açıklamada, bu uçakların, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'daki üslerden faaliyet gösteren uçaklarla birlikte, Amerika, Kanada ve Danimarka arasındaki savunma iş birliği çerçevesinde uzun zamandır planlanan çeşitli faaliyetleri destekleyeceğini ifade edildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: “Bu faaliyet Danimarka ile koordine edilmiş olup, tüm destekleyici kuvvetler gerekli diplomatik yetkilendirme ile faaliyet göstermektedir. Grönland Hükümeti de planlanan faaliyetlerden haberdar edilmiştir.”

Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı'nın (NORAD), Alaska, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere üç bölgesinden biri veya tamamı aracılığıyla Kuzey Amerika'da düzenli olarak kalıcı savunma operasyonları yürüttüğü belirtildi.

Bu açıklama, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kutbu'ndaki Danimarka toprağı Grönland'ı ilhak etme arzusunu dile getirmesinin ardından ABD ile Avrupa güçleri arasında artan gerilimlerin ortasında geldi.

Avrupa Konseyi Başkanı dün, ABD'nin Grönland'ı satın almasına izin verilene kadar NATO üyesi ülkelere gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunan Trump'la görüşmek üzere perşembe günü AB liderlerinin acil bir toplantı yapması çağrısında bulundu.


Norveç: Vatandaşlar, savaş durumunda mallarına el konulabileceği konusunda uyarıldı

Reuters'ın haberine göre, Norveç silahlı kuvvetlerinden binlerce kişiye, savaş çıkması durumunda mallarına el konulabileceği bildirilen mektuplar gönderildi.
Reuters'ın haberine göre, Norveç silahlı kuvvetlerinden binlerce kişiye, savaş çıkması durumunda mallarına el konulabileceği bildirilen mektuplar gönderildi.
TT

Norveç: Vatandaşlar, savaş durumunda mallarına el konulabileceği konusunda uyarıldı

Reuters'ın haberine göre, Norveç silahlı kuvvetlerinden binlerce kişiye, savaş çıkması durumunda mallarına el konulabileceği bildirilen mektuplar gönderildi.
Reuters'ın haberine göre, Norveç silahlı kuvvetlerinden binlerce kişiye, savaş çıkması durumunda mallarına el konulabileceği bildirilen mektuplar gönderildi.

Bbinlerce Norveçli dün, silahlı kuvvetlerden evlerinin, araçlarının, teknelerinin ve makinelerinin savaş durumunda el konulabileceğini bildiren mektuplar almaya başladı.

AFP'nin aktardığı bir açıklamada ordu, "bu el koymaların amacı, savaş durumunda silahlı kuvvetlerin ülkeyi savunmak için gerekli kaynaklara sahip olmasını sağlamaktır" ifadelerini kullandı.

2026 yılı için hazırlık olarak yaklaşık 13 bin 500 el koyma emri verilecek.

Açıklamada, bu mektupların barış zamanında pratik bir etkisinin olmadığı, yalnızca vatandaşları ordunun çatışma durumunda mallarına el koyabileceği konusunda uyardığı belirtildi.

 Müsadere emri bir yıl geçerlidir ve 2026 yılında gönderilecek mektupların yaklaşık üçte ikisi, önceki yıllarda verilen bildirimlerin yenilenmesinden ibarettir.

Ordu lojistik biriminin başkanı Anders Jernberg, "Kriz ve savaş hazırlığının önemi son yıllarda büyük ölçüde arttı" dedi.

"Norveç, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en ciddi güvenlik durumunu yaşıyor. Toplumumuz güvenlik politikası krizlerine ve en kötü senaryoda savaşa hazırlıklı olmalıdır" diyerek, "Askeri ve sivil hazırlığımızı önemli ölçüde güçlendiriyoruz" ifadesini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre NATO üyesi ve ittifakın Arktik'teki gözü kulağı olarak kabul edilen Norveç, diğer Avrupa ülkeleri gibi son yıllarda savunmasını güçlendirdi.

Bu İskandinav ülkesi, en kuzeyinde Rusya ile 198 kilometrelik kara ve deniz sınırını paylaşıyor.


Trump, Avrupa'nın itirazlarına rağmen Grönland konusunda sert bir tutum sergiliyor

Danimarkalı askerler pazar günü Grönland'daki Nuuk limanında bir gemiden karaya çıktı (AFP)
Danimarkalı askerler pazar günü Grönland'daki Nuuk limanında bir gemiden karaya çıktı (AFP)
TT

Trump, Avrupa'nın itirazlarına rağmen Grönland konusunda sert bir tutum sergiliyor

Danimarkalı askerler pazar günü Grönland'daki Nuuk limanında bir gemiden karaya çıktı (AFP)
Danimarkalı askerler pazar günü Grönland'daki Nuuk limanında bir gemiden karaya çıktı (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Grönland bölgesini ele geçirme niyetini yineleyerek, Avrupa ülkelerini yüzde 100'e varan gümrük vergileriyle tehdit etti.

Grönland üzerinde egemenliğe sahip olan Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'in ve üst düzey Avrupalı ​​yetkililerin açıkça reddetmesine rağmen, Trump bir televizyon röportajında ​​Grönland'la ilgili çabalarına karşı çıkan Avrupalı ​​liderleri eleştirdi.

Adanın zorla ele geçirilmesi olasılığı hakkında yorum yapmaktan kaçınan Trump, “Avrupa, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa odaklanmalı, çünkü neler olduğunu görüyorsunuz. Avrupa'nın odaklanması gereken şey bu, Grönland değil” ifadelerini kullandı.

Avrupalılar durumu, İngiliz Başbakanı Keir Starmer'ın belirttiği gibi “tehlikeli” olarak değerlendirdiği için 27 Avrupa Birliği ülkesinin liderleri perşembe günü Brüksel'de “transatlantik ilişkileri” görüşmek üzere “olağanüstü” bir zirve düzenliyor.