Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elektrikte yüzde 15 indirime gidiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Elektrikte tüm abone gruplarında nisan ayından itibaren yüzde 15 indirime gidiyoruz." dedi.

AA
AA
TT

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elektrikte yüzde 15 indirime gidiyoruz

AA
AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.
Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle buruk şekilde karşılanan ramazanın, bereketine, feyzine ve hayrına uygun şekilde değerlendirilmesinin nasip olmasına yönelik temennisini dile getirdi.
Bu yıl belediyelerin ve sivil toplum kuruluşlarının ramazana mahsus programlarını, yardım faaliyetlerini deprem bölgesinde yoğunlaştırdığını görmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Erdoğan, kendilerinin, depremin ilk günlerinden beri hep yaptıkları gibi felaketin yıkıcı etkilerine maruz kalmış şehirlere, oralarda yaşayan insanların yanlarına gittiklerini anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyaretlerde hem kalıcı konutların temellerini attıklarını hem de iftarda depremzedelerle hasbihal ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Bayrama kadar deprem bölgesindeki temel atma ve iftar programlarımız sürecek. Ramazan Bayramı'nın sevincini, milletimizle paylaştıktan hemen sonra seçim gününe kadar kesintisiz devam edecek il ziyaretlerimiz başlayacak. Önümüzdeki sınırlı vaktin elverdiği ölçüde mümkün olan en fazla sayıda ilimizi ziyaret ederek vatandaşlarımızla kucaklaşmayı hedefliyoruz. Buradan depremzede kardeşlerime seslenmek istiyorum; seçim süreci sebebiyle değişen gündemin, sizleri, sizlerin yaşadığı şehirlerdeki durumu, yapılan yardım ve destek çalışmalarını, kalıcı konut projelerini unutturmasına asla izin vermeyeceğiz. Birileri kendi heva ve hevesleri, hırsları, giderek artan tehdit, tezyif, nobranlık kokan şımarıklıkları içinde kaybolup gidedursun, bizim kalbimiz de elimiz de hep deprem bölgesinde olacak. Hayatını kaybeden her bir vatandaşımızın acısını, evini kaybeden her bir insanımızın üzüntüsünü, yeniden ayağa kalkmak için bekleyen şehirlerimizin mahzunluğunu asla aklımızdan çıkarmayacağız."

"85 milyon bir ve beraber olarak mücadele edeceğiz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, altyapısı ve diğer tüm hizmetleriyle adeta yeni bir şehir gibi kurdukları geçici barınma merkezlerini yaygınlaştırmayı sürdüreceklerini, her gün binlercesinin temelini attıkları kalıcı konutların inşasına söz verdikleri şekilde bir yıl içinde bitecek şekilde hızla devam edeceklerini bildirdi.
Eğitimden sağlığa hiçbir hizmeti eksik bırakmadan deprem bölgelerindeki vatandaşların hayatlarının normale dönmesini sağlayacak faaliyetleri kararlılıkla yürüteceklerini vurgulayan Erdoğan, pazartesi günü diğer illerin ardından Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay'da şartları uygun olan okullarda da eğitim öğretime başladıklarını anlattı. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sağlık hizmetlerini mevcut hastanelerde ve geçici merkezlerde verirken hızla yeni hastaneler inşa edip devreye alıyoruz. Deprem bölgesindeki tüm hizmetleri, aynı hassasiyet ve düzenle yürütmenin gayreti içindeyiz. Ülkemizin 11 şehrinin gözü yaşlıyken, diğer yerlerin vur patlasın çal oynasın aymazlığı içine düşmesine gönlümüz razı gelmez. Birileri unutsa da birileri geri plana itse de biz böyle bir yanlışın içinde olamayız. Acıların paylaştıkça azalacağı, yüklerin paylaştıkça hafifleyeceği, kayıpların birlikte çalışıldıkça kazanılacağı inancıyla 85 milyon bir ve beraber olarak mücadele edeceğiz."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer yandan deprem bölgesini ayağa kaldıracak çalışmaları yaparken yol haritaları olan Türkiye Yüzyılı vizyonundan asla geri adım atmayacaklarını söyleyerek, "Pazartesi günü TOGG yöneticileri misafirimiz olacak. En başından beri 'Yapamazsınız, fabrikası yok, fabrikasında üretim yok.' dedikleri, velhasıl atmadık çamur bırakmadıkları Togg önceki gece itibarıyla 177 binin üzerinde ön sipariş aldı. Bu tablo milletimizin, lisansı tasarımı ve üretimi ile gerçek anlamda ilk yerli otomobilimize samimiyetle sahip çıktığını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Elektrikte yüzde 15 indirim
Elektrikte tüm abone gruplarında nisan ayından itibaren yüzde 15 indirime gidildiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sanayicilerimizin kullandığı ve konut aboneliğine göre oldukça yüksek kalan doğalgaz tarifesinde, nisan ayından itibaren yüzde 20 indirim yapıyoruz." dedi.
"Bu zihniyetle ancak Kandil'e, Pensilvanya'ya bahar getirebilirler"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "'Sana söz baharlar gelecek' diyenler, bu zihniyetle ancak Kandil'e, Pensilvanya'ya, ülkemize kin ve nefretle bakan kimi başkentlere bahar getirebilir." açıklamasında bulundu.



ABD, G20'nin resmi görüşmelerine katılmayacak

Beyaz Saray sözcüsü Caroline Leavitt basın toplantısında (Reuters)
Beyaz Saray sözcüsü Caroline Leavitt basın toplantısında (Reuters)
TT

ABD, G20'nin resmi görüşmelerine katılmayacak

Beyaz Saray sözcüsü Caroline Leavitt basın toplantısında (Reuters)
Beyaz Saray sözcüsü Caroline Leavitt basın toplantısında (Reuters)

Beyaz Saray, dün yaptığı açıklamada, ABD'nin bu haftanın sonunda Johannesburg'da düzenlenecek G20 zirvesine katılmayacağını vurgulayarak, Güney Afrika Devlet Başkanı'nın Washington'ın zirveye katılmak istediği yönündeki açıklamalarını yalanladı.

d
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, düzenlediği basın toplantısında, "ABD, Güney Afrika'daki resmi G20 görüşmelerine katılmayacak" dedi. Leavit, "Güney Afrika Devlet Başkanı bugün erken saatlerde ABD ve Amerikan başkanı aleyhine konuştu ve bu dil ne başkan ne de ekibi tarafından hoş karşılanmadı" ifadelerini kullandı.


Trump'ın tehditlerinin ardından Hegseth, Nijerya'nın ulusal güvenlik danışmanıyla görüştü

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (Reuters)
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (Reuters)
TT

Trump'ın tehditlerinin ardından Hegseth, Nijerya'nın ulusal güvenlik danışmanıyla görüştü

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (Reuters)
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (Reuters)

ABC News dün, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'in, Başkan Donald Trump'ın "Hristiyanları İslamcı aşırılıkçılardan korumak için" Nijerya'ya asker gönderme tehdidinin ardından Pentagon'da Nijerya ulusal güvenlik danışmanıyla bir araya geldiğini bildirdi.

Ağ, toplantının Hegseth veya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dan Keane'in gündeminde olmadığını ve Nijeryalı askeri yetkilinin Pentagon'a gelişinin bildirilmediğini ifade etti.

Trump, 1 Kasım'da Truth Social platformu aracılığıyla Nijerya'yı, "İslami teröristlerin" Hristiyanları öldürmesine izin verdiği gerekçesiyle yardımı kesmekle tehdit etti ve ABD ordusuna hazırlık emri verdiğini belirtti.


ABD'nin barış planı Donbas'ı Rusya'ya veriyor ve Ukrayna'yı NATO'nun dışında tutuyor

Trump ve Zelenskiy, Şubat 2025'te Beyaz Saray'daki görüşmede (Arşiv- Reuters)
Trump ve Zelenskiy, Şubat 2025'te Beyaz Saray'daki görüşmede (Arşiv- Reuters)
TT

ABD'nin barış planı Donbas'ı Rusya'ya veriyor ve Ukrayna'yı NATO'nun dışında tutuyor

Trump ve Zelenskiy, Şubat 2025'te Beyaz Saray'daki görüşmede (Arşiv- Reuters)
Trump ve Zelenskiy, Şubat 2025'te Beyaz Saray'daki görüşmede (Arşiv- Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'ın da desteklediği 28 maddelik ABD barış planı, Ukrayna'nın doğu Donbas bölgesini Rusya'ya devretmesini öngörüyordu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Donbas'taki cephe hattını ziyareti sırasında (AFP)Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Donbas'taki cephe hattını ziyareti sırasında (AFP)

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre ABD'nin taslak barış planında, Ukrayna'nın, Kiev'in kontrolü altında bulunan Luhansk ve Donetsk bölgelerini de içeren Donbas'ın kontrolünden vazgeçmesinin yanı sıra, ordusunun 600 bin askerle sınırlandırılması gerektiği belirtiliyor.

Planda ayrıca, Ukrayna'yı korumak için Avrupa savaş uçaklarının Polonya'da konuşlandırılması öngörülüyor, ancak Ukrayna topraklarında NATO güçleri bulunmayacak ve Kiev ittifaka hiç katılmamayı kabul edecek.