İsviçre'de 2 binden fazla kadın, iklim değişikliği politikasının yetersiz kaldığı gerekçesiyle hükümeti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) şikayet etti.
BBC'nin haberine göre, AİHM tarafından görülecek ilk iklim değişikliği davası, kendilerine "İklim Yaşlıları Kulübü" adını veren ve ortalama yaşları 73 olan İsviçreli kadınlar tarafından açıldı.
Kadınlar, iklim krizi nedeniyle daha sert ve daha sık ortaya çıkan sıcak hava dalgaları nedeniyle sağlıklarının ve yaşam kalitelerinin düştüğünü dolayısıyla insan haklarının ihlal edildiğini iddia etti.
AİHM'e sunulan kanıtlar arasında kadınların sağlık kayıtlarının da olduğu belirtildi.
Kadınların, mahkemeden İsviçre'yi sera gazı emisyonunun azaltılması için daha fazla çalışmaya zorlamasını istediği kaydedildi.
Davacılardan Elisabeth Stern, "İklim değişikliği nedeniyle daha fazla sıcak hava dalgalarına maruz kalıyoruz. Yaşlı kadınlar olarak bu durum bizi daha fazla etkiliyor ve normale göre ölüm artıyor." dedi.
Stern, "Hükümetimiz düzgün bir iklim politikası çıkaramadı diye biz ölmek istemiyoruz." ifadesini kullandı.
Avrupa İklim ve Sağlık Gözlemevi, ortalama sıcaklıkta öngörülen artışların Avrupa çapında, özellikle yaşlılar arasında "halk sağlığı üzerinde ciddi etkileri" olabileceğini söylüyor.
Uzmanlara göre, İsviçre'deki sıcaklıklar küresel ortalamadan daha hızlı artıyor.
Birlemiş Milletler (BM) bünyesinde bulunan Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), küresel sıcaklık artışının 1,5 santigrat derecede tutulmadığı sürece, Avrupa'nın aşırı yağışlar nedeniyle çıkabilecek su baskınlarına karşı savunmasız kalacağını söylüyor.
İklim Yaşlıları Kulübü, iklim değişikliği politikaları nedeniyle 6 yıldır İsviçre mahkemelerinde hükümete karşı süren davalarından sonuç alamamıştı.
İsviçre, iklim değişikliği politikası nedeniyle AİHM'e şikayet edildi
https://turkish.aawsat.com/home/article/4240901/i%CC%87svi%C3%A7re-iklim-de%C4%9Fi%C5%9Fikli%C4%9Fi-politikas%C4%B1-nedeniyle-ai%CC%87hme-%C5%9Fikayet-edildi
İsviçre, iklim değişikliği politikası nedeniyle AİHM'e şikayet edildi
Avukatlar, Strasbourg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi salonunda İsviçre devletine karşı davacıları temsil ediyor (AFP)
- ANKARA: Şarku’l Avsat
- ANKARA: Şarku’l Avsat
İsviçre, iklim değişikliği politikası nedeniyle AİHM'e şikayet edildi
Avukatlar, Strasbourg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi salonunda İsviçre devletine karşı davacıları temsil ediyor (AFP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Reform UK Partisi'nin Londra Belediye Başkan Adayı Laila Cunningham, parti lideri Nigel Farage ile Southwark'taki Glaziers Hall'da düzenlenen basın toplantısında (DPA)
Reform UK Partisi'nin Londra Belediye Başkan Adayı Laila Cunningham, Londra'da düzenlenen seçim mitinginde konuşma yapıyor. (EPA)
ABD saldırıları sonrasında Natanz uranyum zenginleştirme tesisindeki kraterleri gösteren uydu görüntüsü (Arşiv – Reuters)
Kum şehrinin dışındaki Fordo Nükleer Tesisi’nin girişi (Arşiv – IRNA)
Haziran 2025'te ABD'nin saldırısına uğramadan önce Natanz Nükleer Tesisi’ndeki uranyum zenginleştirme salonunda bulunan santrifüjler (İran Atom Enerjisi Kurumu)
Tahran'ın 270 kilometre güneyinde bulunan Natanz Nükleer Tesisi (Arşiv – AFP)
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan (UAEA) bir müfettiş, 20 Ocak 2014 tarihinde Natanz Nükleer Tesisi’nde bir denetim gerçekleştiriyor. (Arşiv – AFP)
İsfahan’da bulunan Natanz uranyum zenginleştirme tesisinin iç görünümü (Reuters)