Elon Musk ve bazı yapay zeka uzmanları, ‘insanlığa yönelik riskler’ nedeniyle yapay zeka gelişiminin askıya alınması çağrısında bulundu

OpenAI tarafından başlatılan ChatGBT (Reuters)
OpenAI tarafından başlatılan ChatGBT (Reuters)
TT

Elon Musk ve bazı yapay zeka uzmanları, ‘insanlığa yönelik riskler’ nedeniyle yapay zeka gelişiminin askıya alınması çağrısında bulundu

OpenAI tarafından başlatılan ChatGBT (Reuters)
OpenAI tarafından başlatılan ChatGBT (Reuters)

ABD’li milyarder Elon Musk ve bir grup yapay zeka uzmanı, topluma ve insanlığa yönelik potansiyel risklere atıfta bulunan açık bir mektupta, OpenAI’in yeni piyasaya sürülen GPT-4’ünden daha güçlü sistemler geliştirmeye altı aylık bir ara verilmesi çağrısında bulundu.
Microsoft destekli OpenAI, bu ayın başlarında, insan benzeri konuşmalar yaparak, şarkı bestelemelerine ve uzun belgeleri özetlemelerine yardımcı olarak kullanıcıları etkileyen yapay zeka yazılımı ChatGPT’nin dördüncü sürümünü duyurdu.
Reuters’ın haberine göre, kar amacı gütmeyen Future of Life Institute’un yayımladığı mektupta, “Güçlü yapay zeka sistemleri, yalnızca bunların etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda geliştirilmelidir” denildi.
Avrupa Birliği (AB) veri tabanına göre, kar amacı gütmeyen bu kuruluşun ana fon sağlayıcıları Musk Foundation, Londra merkezli Founders Pledge Group ve Silicon Valley Community Foundation.
Musk, bu ayın başlarında yapay zeka teknolojiyle ilgili endişelerini dile getirdi.
Musk, öncü şirket OpenAI’ın kurucularından biri ve şirketi Tesla, sürücüsüz sistemlerde yapay zeka kullanıyor.
OpenAI, Reuters’in açık mektupla ilgili yorum talebine henüz yanıt vermedi.
Bağımsız uzmanlar, söz konusu mektupta ortak güvenlik protokolleri bulana kadar yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesinin durdurulmasını talep etti.
Mektupta ayrıca şu ifadeler kullanıldı;
“Makinelerin medya kanallarımızı propaganda ve yalanlarla doldurmasına izin vermeli miyiz? Eninde sonunda sayıca bizi geride bırakabilecek ve yerimizi alabilecek insan olmayan zihinler geliştirmeli miyiz? Bunun gibi kararlar seçilmemiş teknoloji liderlerine devredilmemeli.”
Mektubu, Musk dahil binden fazla kişi imzaladı.
OpenAI CEO’su Sam Altman, Alphabet CEO’su Sundar Pichai ve Microsoft CEO’su Satya Nadella imzacılar arasında yer almadı.
Avrupa Polis Teşkilatı (Europol), geçtiğimiz Pazartesi günü ChatGPT sisteminin kimlik avı girişimleri, dezenformasyon ve siber suçlarda potansiyel kötüye kullanımı hakkında uyarıda bulundu.
İngiliz hükümeti ise, yapay zeka hakkında ‘uyarlanabilir’ düzenleyici çerçeve önerilerini açıkladı.



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais