OpenAI CEO'su Sam Altman, Elon Musk'a "pislik" dedi

İddiaya göre OpenAI, GPT-5'in insan seviyesine ulaşmasını bekliyor

Elon Musk, ChatGPT sistemini uzun süredir eleştiriyor (AFP)
Elon Musk, ChatGPT sistemini uzun süredir eleştiriyor (AFP)
TT

OpenAI CEO'su Sam Altman, Elon Musk'a "pislik" dedi

Elon Musk, ChatGPT sistemini uzun süredir eleştiriyor (AFP)
Elon Musk, ChatGPT sistemini uzun süredir eleştiriyor (AFP)

GPT-5'e dair beklentiler giderek yükselirken, dil modelini geliştiren OpenAI'ın CEO'su Sam Altman da endişelerini daha yüksek sesle dile getirmeye başladı.
Altman, kendi şirketinin hazırladığı teknolojiden endişe duyduğunu daha önce de defalarca dile getirmişti.
Son açıklamasında da endişeleri ciddiye almayanları eleştirdi.
Geçen hafta sonu yayımlanan bir bölümde podcast sunucusu Lex Fridman'a konuşan Altman, "Bence yapay zekadan korkmamak çılgınlık olur ve çok korkan insanları da anlayabiliyorum" dedi.
CEO'ya göre insanlar, yapay zeka geliştiricilerinin endişelenmesinden mutlu olmalı.

"Elon Musk bir pislik"
Diğer yandan, Altman'ın eleştirdiği tek şey bu değildi. Kısa süre önce yine bir podcast'e konuk olan Altman, Elon Musk'ın şirkete yönelik tutumuna da sert çıktı.
Gazeteci Kara Swisher'ın podcast'ine konuşan Altman, Musk'ın çok sert eleştirilerde bulunduğunu söyledi ve şirketini savundu:
"Ne isterseniz deyin, o bir pislik. Kendim için istemeyeceğim bir tarza sahip."
San Francisco merkezli OpenAI'ın kurucuları arasında Musk da yer alıyor. Ancak Musk, kuruluştan kısa süre sonra şirketten ayrılmıştı.
Haber sitesi Semafor'un konuştuğu kaynaklar, Musk'ın şirketin başına geçmek için Altman'a 2018'de teklif götürdüğünü öne sürmüştü. Altman'ın teklifi kabul etmemesi üzerine Musk'ın şirketten ayrıldığı iddia edilmişti.
Musk ise OpenAI'ın kar amacı gütmeme amacından saptığını savunuyor. Milyarder, şirketin ürettiği GPT dil modeli serisinin risklerinin de yeterince değerlendirilmediği görüşünde.
Altman da Musk'ın insanlığın geleceğini gerçekten düşündüğü görüşünde:
"Bence gerçekten umursuyor ve geleceğin insanlık için nasıl görüneceğine dair çok stresli."

Musk, "Yapay zeka durdurulsun" çağrısına imza attı
Son olarak teknoloji sektörünün önde gelen 1100 ismi, açık bir mektup yayınlayarak bütün yapay zeka laboratuvarlarının ChatGPT'den daha güçlü bir sistem üzerinde yürüttükleri çalışmaların 6 ay süreyle durdurulması çağrısında bulundu.
İmzacılar arasında Musk'la birlikte ve Apple'ın kurucularından Steve Wosniak'ın da yer alması dikkatleri çekti.
Mektupta, bu üretken araçların yarattığı risklerin daha iyi değerlendirilmesi gerektiği söyleniyor. Çalışmaların, risklerin yönetilebilir olduğu garanti edilene dek durdurulması talep ediliyor.

"GPT-5 insandan ayırt edilemez hale gelebilir"
Öte yandan OpenAI, sohbet botu ChatGPT'yle birlikte herkesin kullanımına açtığı dil modellerini geliştirmeye süratle devam ediyor.
ChatGPT ilk kez 2022'de tanıtıldığında arkasında GPT-3,5 adlı model vardı. Ancak kısa süre önce GPT-4'ün piyasaya çıkmasıyla ChatGPT de yeni sürümüne kavuştu.
Firma halihazırda bir ileri model olan GPT-5 üzerinde çalışıyor. Yeni sürüme yönelik beklentilerse her geçen gün artıyor.
ABD'li yapay zeka geliştiricisi Siqi Chen, GPT-5'in eğitiminin aralık ayında tamamlanacağını öne sürdü.
Sanal gerçeklik donanımları geliştiren The Sandbox VR firmasının da yöneticisi olan Chen, aldığı son duyumları Twitter hesabından paylaştı:
"OpenAI, yeni modelin yapay genel zeka seviyesine ulaşmasını bekliyor."
Bir makinenin insanların yerine getirebileceği herhangi bir zihinsel görevi başarıyla gerçekleştirdiği varsayımsal duruma yapay genel zeka adı veriliyor.
 
Independent Türkçe, Futurism, Gizmodo, Fortune



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais