ABD Hazine Bakanı Yellen: "Bankacılık düzenlemeleri yeniden incelenmeli"

AA
AA
TT

ABD Hazine Bakanı Yellen: "Bankacılık düzenlemeleri yeniden incelenmeli"

AA
AA

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, son banka iflaslarının ardından bankacılık düzenlemelerinin yeniden incelenmesi gerektiğini belirtti.
ABD Hazine Bakanlığı, Yellen'ın, Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği (NABE) tarafından düzenlenen Ekonomi Politikası Konferansı'nda bugün yapacağı konuşmanın metnini yayımladı.
Konuşmasında finansal istikrarın önemine değinen Yellen, ülkenin refahının bir kriz çıkmadan önce finansal istikrarı korumaya yönelik yapılan çalışmalara bağlı olduğunu aktardı.
Yellen, son 15 yılda çok ilerleme kaydettiklerini ancak son olayların işlerinin bitmediğini açıkça gösterdiğini belirterek, "Bu olaylar bize bitmemiş işleri acilen tamamlamamız gerektiğini hatırlatıyor; kriz sonrası reformları tamamlamak, deregülasyonun çok ileri gidip gitmediğini değerlendirmek ve son şokların ortaya çıkardığı düzenleyici çerçevedeki çatlakları onarmak ve yeni risk alanlarını da ele almalıyız." değerlendirmesinde bulundu.
Kovid-19 salgının yoğun şekilde hissedildiği Mart 2020'deki panik sırasında bankaların finansal sistem için önemli bir güç kaynağı görevi gördüğünü vurgulayan Yellen, büyük bankaların 2007'de olduklarından daha iyi kapitalize edilmiş ve daha likit durumda olduklarını anımsattı.

"Düzenleyici gereksinimleri son yıllarda gevşetildi"
Yellen, 2010 yılında yürürlüğe giren Dodd-Frank Yasası'nın bu kurumların kayıplarını daha iyi karşılayabilmelerini sağlamak ve müşterilerin kredi ve nakit taleplerini karşılamak için tasarlanmış önemli reformlar uyguladığını aktardı.
Bu ay iki bölgesel bankanın iflasının işlerinin bitmediğini gösterdiğini belirten Yellen, şöyle devam etti:
"Açık olmak gerekirse, bankacılık sistemi küresel finansal krize doğru gittiğinden çok daha güçlü. Bu, belki de en iyi şekilde, belirli kurumlarla ilgili endişeler artarken bile bu ay genel olarak bankacılık sektöründe görece istikrar görmemiz gerçeğiyle açıklanabilir. Yine de ne zaman bir banka iflas etse bu ciddi bir endişe nedenidir. Düzenleyici gereksinimler son yıllarda gevşetildi. Bu deregülasyon kararlarının etkisinin değerlendirilmesinin ve buna karşılık olarak gerekli önlemlerin alınmasının uygun olduğuna inanıyorum."
Yellen, "Mevcut denetleyici ve düzenleyici rejimlerimizin bankaların bugün karşı karşıya kaldığı riskler için yeterli olup olmadığını yeniden incelememiz önemli." ifadesini kullandı.
Düzenlemelerin şirketlere maliyetler yüklediğine işaret eden Yellen, ancak uygun düzenlemelerin maliyetinin, finansal krizlerin trajik maliyetleriyle karşılaştırıldığında sönük kaldığını kaydetti.
ABD'de 2008'deki küresel finansal kriz sonrası 50 milyar doların üzerinde varlığa sahip bankalara sıkı denetim getiren Dodd-Frank Wall Street Reform ve Tüketici Koruma Yasası, Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde 2018 yılında gevşetilmiş ve söz konusu eşik 250 milyar dolara yükseltilmişti.
Silikon Vadisi ve Signature Bank'ın iflasları, bankacılık sektörü düzenlemelerinin yeniden mercek altına alınmasına yol açmıştı.



Suudi Arabistan Veliaht Prensi, yapay zekâ çözümleri geliştirmek için HUMAIN adlı bir şirket kurulduğunu duyurdu

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, yapay zekâ çözümleri geliştirmek için HUMAIN adlı bir şirket kurulduğunu duyurdu

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman bugün, yapay zekâ (AI) çözümleri ve teknolojileri geliştirmeyi, yönetmeyi ve sektörün ekosistemine yatırım yapmayı amaçlayan HUMAIN şirketinin Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu tarafından kurulduğunu duyurdu.

Yönetim kuruluna Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın başkanlık ettiği HUMAIN, Arapça'daki en iyi büyük dil modellerinden (LLM) birinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere son teknoloji yapay zekâ modelleri ve uygulamalarının yanı sıra, yeni nesil veri merkezleri ve bulut bilişim altyapısı sunacak.

HUMAIN, yerel, bölgesel ve uluslararası düzeyde yapay zekâ uygulamaları ve çözümleri geliştirme ve sunma yeteneklerini güçlendirmeye ve geliştirmeye ve dijital ekonomide yeni ufuklar açmaya katkıda bulunacak.

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu ve bir dizi portföy şirketi, yatırım ve uluslararası ortaklıklar yoluyla yapay zekâ ekosistemini güçlendirmek için çalışıyor ve Suudi Arabistan’ın üç kıta arasındaki stratejik coğrafi konumu da dahil olmak üzere, bağlantıyı kolaylaştıran ve büyük miktarda verinin hızlı bir şekilde işlenmesini sağlayan avantajlarından yararlanıyor. Suudi Arabistan'da artan ekonomik büyüme oranları ve modern teknolojilere ilgi duyan gençlerin yüksek oranı, yapay zekâ teknolojilerinde kapasite geliştirme, araştırma ve yeniliğin desteklenmesine katkıda bulunuyor.

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun yapay zekâ stratejisi, yerel kalkınma ve ekonomik çeşitlendirme çabalarını destekleme hedeflerinin bir parçası olarak Suudi Arabistan’ın küresel rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor. Suudi Arabistan, Küresel Yapay Zekâ Endeksi 2024'te dünyada ulusal yapay zekâ stratejisi geliştiren ilk ülkeler arasında yer aldı.

HUMAIN, veri merkezleri ve cihazlarla ilgili çeşitli girişimleri destekleyecek ve koordine edecek, çeşitli alanlarda yapay zekâ teknolojilerinin benimsenmesini hızlandıracak ve enerji, sağlık, endüstri ve finansal hizmetler gibi stratejik sektörlerde dijital ekonomi için entegre bir çözüm ekosistemi sağlayacak. Şirket ayrıca, yeniliklerin fikri mülkiyet haklarını korurken yerel kalkınma çabalarını teşvik edecek ve Suudi Arabistan’ı en iyi veri ve yapay zekâ teknolojilerini sağlamak için küresel bir merkez olarak kurmak ve Krallık'tan ve dünyadan yatırım fırsatlarını ve sektördeki en iyi yetenekleri çekmek de dahil olmak üzere Suudi Arabistan’ın veri ve yapay zekâ sektöründeki hedeflerine ulaşacak.