İslamabad: Pakistan Talibanı saldırdı 4 polis şehit oldu

Pakistan: Afganistan sınırındaki Hayber Pahtunhva eyaletinde gerçekleşen Taliban saldırısında 4 polis hayatını kaybetti ve birçok polis yaralandı

Pakistan-Afganistan sınırında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden polisin cenazesini yakınları ve Pakistan güvenlik güçleri taşıyor (AFP)
Pakistan-Afganistan sınırında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden polisin cenazesini yakınları ve Pakistan güvenlik güçleri taşıyor (AFP)
TT

İslamabad: Pakistan Talibanı saldırdı 4 polis şehit oldu

Pakistan-Afganistan sınırında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden polisin cenazesini yakınları ve Pakistan güvenlik güçleri taşıyor (AFP)
Pakistan-Afganistan sınırında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden polisin cenazesini yakınları ve Pakistan güvenlik güçleri taşıyor (AFP)

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinde militanların polis merkezine ve buraya desteğe gelen emniyet mensuplarına saldırısında 4 polis yaşamını yitirdi, 6 polis yaralandı. Şarku’l Avsat’ın ulusal basından aktardığına göre, militanlar, Lakki Marvat bölgesinde, Saddar Polis Merkezine gece saldırı düzenledi. Saldırının haber alınmasının ardından bölgeye yardıma gelen polis aracı, bombalı saldırının hedefi oldu.
Başbakan Şahbaz Şerif, Twitter'dan yaptığı açıklamada, polislerin teröre karşı fedakarlıklarının unutulmayacağını kaydetti.
Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Afganistan sınırına yakın sorunlu kuzeybatı bölgesinde Taliban militanları tarafından düzenlenen saldırılarda en az 4 Pakistan polisinin yaşamını yitirdiği ve 6 polisin de yaralandığı bildirildi. Polis yetkilisi Muhammed İşfak, militanların dün gece Hayber Pahtunhva eyaletinin Lakki Marvat bölgesinde bulunan bir kontrol noktasına silahlı saldırı düzenleyerek en az 6 polisi yaraladığını söyledi. İşfak, militanların daha sonra yol kenarına yerleştirilen bombayla bir takviye konvoyunu hedef alarak 4 polisi öldürdüğünü sözlerine ekledi.
Pakistan merkezli militanlar, Afganistan sınırındaki Hayber Pahtunhva eyaletinde bir polis karakoluna daha önce düzenlenen bir saldırıya yanıt vermek için görev yapan bir polis aracına düzenlenen ve 4 polis memurunun ölümüne ve 6’sınınsa yaralanmasına neden olan saldırının sorumluluğunu üstlendi. Pakistanlı polis memuru Eşfak Han, “Lakki Marvat'ta polis karakoluna saldıran ve daha sonra polis aracını bombayla hedef alan şüpheli militanlar için arama faaliyetleri sürüyor” dedi. Pakistan Talibanı Hareketi (Tehrik-i-Taliban Pakistan / TTP) saldırıların sorumluluğunu üstlendi. Pakistan, TTP'nin Pakistan hükümeti ile ateşkesi sona erdirmesinin ardından saldırıların hızında bir artışa tanık oldu. Birçok TTP lideri ve savaşçısı, Taliban'ın Kabil'de iktidarı ele geçirmesinden bu yana Afganistan'da sığınaklar buldu. Pakistan, son yirmi yılda sayısız militan saldırısına tanık oldu. Ancak TTP’nin, Afganistan’daki ana akım Taliban'ın Pakistan hükümeti ile arabuluculuk yaptığı aylar süren ateşkesi sona erdirmesinin ardından Kasım ayından bu yana saldırılarda önemli bir artış gözlemlendi. Afgan muadili ile aynı katı yorumu izleyen ancak ayrı bir grup olan TTP'nin bir sözcüsü saldırının sorumluluğunu üstlendiklerini açıkladı.
Saldırı, Pakistan istihbarat teşkilatında kıdemli bir subayın son aylarda artan şiddet ortamında Taliban tarafından öldürülmesinden günler sonra gerçekleşti. Geçtiğimiz Ocak ayında Peşaver'deki polis merkezinin içindeki camide bir Taliban intihar bombacısının çoğu polis olmak üzere 102 kişiyi öldürmesinin ardından Pakistan ordusu, istikrarsız bölgedeki operasyonlarını yoğunlaştırdı. Belucistan'da 6 Mart'ta düzenlenen intihar saldırısında, 10 polis yaşamını yitirmişti.
TTP onlarca yıldır süren şiddet olaylarında yaklaşık 80 bin kişiyi öldürdü.



Çin, nükleer silah programını 7 gizli tesiste genişletiyor

Çin’in nükleer kapasiteli “DF-5C” füzeleri, 3 Eylül 2025’te Pekin’de düzenlenen askerî geçit töreninde (Reuters)
Çin’in nükleer kapasiteli “DF-5C” füzeleri, 3 Eylül 2025’te Pekin’de düzenlenen askerî geçit töreninde (Reuters)
TT

Çin, nükleer silah programını 7 gizli tesiste genişletiyor

Çin’in nükleer kapasiteli “DF-5C” füzeleri, 3 Eylül 2025’te Pekin’de düzenlenen askerî geçit töreninde (Reuters)
Çin’in nükleer kapasiteli “DF-5C” füzeleri, 3 Eylül 2025’te Pekin’de düzenlenen askerî geçit töreninde (Reuters)

Çin, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi yönündeki kamuoyuna açık çağrılarına rağmen, nükleer silah programını ülke genelindeki en az 7 ana tesiste genişletiyor.

İngiliz The Telegraph gazetesinde yayımlanan habere göre uydu görüntülerinin analizi, Çin genelindeki nükleer tesislerde ve test alanlarında kapsamlı inşaat faaliyetleri yürütüldüğünü ortaya koydu.

Nükleer silahların ateşlenmesini sağlamak üzere tasarlanan plütonyum düzeneklerinin üretildiğine inanılan tesislerden birinde, çalışanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeni konutlar, bir spor sahası ve personeli nükleer tesise götürüp getirmek için kullanılan  otobüs garajının bulunduğu kapsamlı bir yerleşim alanı inşa edildi.

Bir başka tesiste ise yaklaşık 600 metre uzunluğunda dev bir tüp inşa edildi. Bilim insanlarının bu yapıyı, şiddetli patlamaları simüle eden deneylerde kullandığı ve nükleer silahların güçlü darbe ve patlamalara ne ölçüde dayanabileceğini araştırdığı düşünülüyor.

Üçüncü bir tesisin, nükleer füzyon araştırma merkezi olduğu belirtiliyor. Burada küçük köyler ve tarım arazileri, tesise yer açmak amacıyla ortadan kaldırıldı. Çinli bilim insanlarının, bir nükleer bombanın patlaması sırasında maddelerin nasıl etkileşime girdiğini ve özelliklerinin nasıl değiştiğini incelemek için son derece güçlü lazer ışınları kullandığı düşünülüyor.

Uzmanlara göre Ping Tong, Zitong, Lop Nur, Jiuquan, Mianyang, Jinta ve Guangyuan'daki 7 tesise ait görüntüler, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping döneminde ülkenin nükleer programında daha önce görülmemiş bir genişlemeye gidildiğini gösteriyor. Bu durum, Şi'nin nükleer silahların yasaklanması ve imha edilmesi gerektiğini defalarca dile getirmesine rağmen gerçekleşiyor.

Bu genişleme, Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) Çin'in nükleer cephaneliğinin Şi döneminde iki katından fazla arttığını ve geçen ocak ayında 620 nükleer savaş başlığına ulaştığını açıklamasının ardından gündeme geldi. Şarku’l Avsat’ın SIPRI'den aktardığına göre Çin'in nükleer savaş başlığı sayısı 2025'in başında yaklaşık 600'dü.

Enstitü ayrıca Çin'in nükleer cephaneliğini diğer tüm nükleer silah sahibi ülkelerden daha hızlı genişlettiğine dikkat çekti.

Bu kapsamda, Çin'in nükleer programını inceleyen jeo-uzamsal istihbarat uzmanı Reini Babiarz, “Başkan Şi döneminde nükleer silah programını geliştirme, bu programa yatırım yapma ve programı genişletme kararı alındığını düşünüyorum” dedi.

Babiarz, “Çin kendisini küresel bir süper güç olarak görüyor ve ABD'ye meydan okuyor.” Değerlendirmesinde bulundu.

Raporda yer alan iddialara cevap veren Çin'in Londra Büyükelçiliği ise “Çin, yüksek düzeyde sorumluluk, istikrar ve şeffaflık içeren bir nükleer politika izliyor” açıklamasında bulundu.

Büyükelçilik, Pekin'in “savunma amaçlı nükleer strateji ve nükleer silahları ilk kullanan taraf olmama politikasına” bağlı olduğunu vurguladı.

Açıklamada ayrıca Çin'in “nükleer kapasitesini ulusal güvenliği için gerekli asgari düzeyde tuttuğu”, “nükleer silahlanma yarışına girmediği” ve “dünyada istikrar ile öngörülebilirliğe katkı sağladığı” ifade edildi.


Pyongyang yeni bir füze denedi, Kim düşmanlarına “tedavisi olmayan bir baş ağrısı” vadetti

Kim, füze denemelerini ergenlik çağındaki kızıyla birlikte takip ediyor (AFP)
Kim, füze denemelerini ergenlik çağındaki kızıyla birlikte takip ediyor (AFP)
TT

Pyongyang yeni bir füze denedi, Kim düşmanlarına “tedavisi olmayan bir baş ağrısı” vadetti

Kim, füze denemelerini ergenlik çağındaki kızıyla birlikte takip ediyor (AFP)
Kim, füze denemelerini ergenlik çağındaki kızıyla birlikte takip ediyor (AFP)

Kuzey Kore, bugün gerçekleştirdiği son füze denemelerinin “büyük önem taşıyan” yeni bir silah sistemini kapsadığını açıkladı. Yayınlanan görüntülerde ise daha önce hipersonik olarak tanımladığı bir füzenin fırlatıldığı görüldü.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, söz konusu silahın geliştirilmesinin ülkesinin savaşa hazırlık kapasitesini güçlendireceğini ve düşmanlarına “tedavisi olmayan bir baş ağrısı” yaşatacağını söyledi. Şarku’l Avsat’ın Resmî Kore Merkezi Haber Ajansı’ndan (KCNA) aktardığına göre Kim, silahın niteliğine ilişkin ayrıntı vermedi.

Kim, pazar günü yapılan denemeleri, kendisine büyük ölçüde muhtemel halef olarak görülen kızıyla birlikte izledi. Güney Kore ordusu, Kuzey Kore’nin pazar günü ülkenin doğusundaki kıyı kenti Wonsan’dan üç saat arayla iki kısa menzilli füze fırlattığını tespit etti.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, füzelerin deniz yönünde yaklaşık 450 ve 600 kilometre (280 ve 370 mil) mesafe katettiğini açıkladı. Japonya ordusu ise füzelerin Japonya’nın münhasır ekonomik bölgesinin dışında kalan sulara düştüğünü bildirdi.

Füze denemeleri, Kuzey Kore’nin son dönemde gerçekleştirdiği askeri güç gösterilerinin parçası. Bu gösteriler arasında gerçek mühimmatla yapılan tatbikatlar ve yeni bir savaş gemisinin hizmete alınması da bulunuyor. Kim, ABD’nin diplomatik sürecin yeniden başlatılması yönündeki çağrılarına rağmen, ülkesinin büyüyen nükleer programını sergilemeyi sürdürüyor.

Yıllarca süren yoğun füze denemelerinin ardından Kim, nükleer silah taşıyabilen geniş bir füze cephaneliğini oluşturmuş durumda. Bu cephanelik, ABD ana karasına ulaşma potansiyeline sahip uzun menzilli silahların yanı sıra, Güney Kore ve Japonya’daki füze savunma sistemlerini aşmak üzere tasarlanan daha kısa menzilli sistemleri de içeriyor.

Pyongyang’ın son yıllarda denediği silahlar arasında, hipersonik olduğu belirtilen çeşitli füze sistemleri de bulunuyor. Bu silahların ses hızının beş katından daha yüksek hızlarda hareket etmek üzere tasarlandığı ifade ediliyor. Hızları ve manevra kabiliyetlerinin bölgedeki hava savunma sistemlerinden kaçmalarını sağlaması bekleniyor. Ancak bazı uzmanlar, Kuzey Kore’nin denemeler sırasında öne sürdüğü hızlara düzenli olarak ulaşıp ulaşmadığı konusunda şüphelerini dile getiriyor.


Pakistan’ın Afganistan’a düzenlediği hava saldırısında en az 3 kişi öldü

Afganistan’ın doğusundaki Mandahil köyünde Pakistan hava saldırılarında hasar gören bir evi inceleyen bölge sakinleri. (Arşiv- EPA)
Afganistan’ın doğusundaki Mandahil köyünde Pakistan hava saldırılarında hasar gören bir evi inceleyen bölge sakinleri. (Arşiv- EPA)
TT

Pakistan’ın Afganistan’a düzenlediği hava saldırısında en az 3 kişi öldü

Afganistan’ın doğusundaki Mandahil köyünde Pakistan hava saldırılarında hasar gören bir evi inceleyen bölge sakinleri. (Arşiv- EPA)
Afganistan’ın doğusundaki Mandahil köyünde Pakistan hava saldırılarında hasar gören bir evi inceleyen bölge sakinleri. (Arşiv- EPA)

Güneydoğu Afganistan’daki Kunar vilayetinden bir yetkilinin açıklamasına dayandırılan Talebanews’in bugünkü haberine göre, Pakistan’ın bölgeye düzenlediği hava saldırısında en az 3 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

Gelişme, Pakistan ordusunun dün Afganistan sınırındaki ülkenin kuzeybatısında bulunan bir vilayette en az 6 askerinin öldürüldüğünü açıklamasının ardından yaşandı.

Aralarında 2 subayın da bulunduğu askerler, Hayber Pahtunhva vilayetinin Hangu bölgesinde silahlı gruplarla çıkan çatışmada öldü. Ordunun medya birimi tarafından yapılan açıklamada, güvenlik güçlerine ait konvoya saldıran en az 8 militanın öldürüldüğü belirtildi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre saldırı, bir gün önce aynı vilayette düzenlenen koordineli saldırılarda aralarında polislerin de bulunduğu 22 kişinin öldürülmesinin ardından gerçekleşti.

Cuma günü ise bomba yüklü bir araç, Kohat kentindeki polis yerleşkesine intihar saldırısı gerçekleştirdi. Patlama, cemaatin ve polislerin cuma namazı için toplandığı sırada meydana geldi. Ardından silahlı saldırganlar yerleşkeye girerken, saldırganlardan biri üzerindeki patlayıcı kemeri infilak ettirdi.

İslamabad, Pakistan’da saldırılar düzenleyen militanların Afganistan topraklarında faaliyet göstermesine izin vermekle Afganistan Talibanı’nı suçluyor. Kabil yönetimi ise bu suçlamayı reddediyor.