Zelenskiy: Rusya’nın BMGK dönem başkanlığı BM’nin ‘tamamen iflas ettiğini’ gösteriyor

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy (EPA)
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy (EPA)
TT

Zelenskiy: Rusya’nın BMGK dönem başkanlığı BM’nin ‘tamamen iflas ettiğini’ gösteriyor

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy (EPA)
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy (EPA)

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dönem başkanlığını üstlenmesinin saçma olduğunu söyleyerek, bunun kurumun ‘tamamen iflas ettiğini’ gösterdiğini vurguladı.
Zelenskiy dün yaptığı açıklamada, “Rusya, BMGK’ya başkanlık ediyor. Bu tür kurumların tamamen iflas ettiğini kanıtlayan herhangi bir şey hayal etmek zor” dedi.
Rusya’nın uygulamadığı hiçbir terör biçimi kalmadığını dile getiren Zelenskiy, zulüm işleyen devletlerin uluslararası kurumları etkilememesi için BMGK da dahil olmak üzere küresel kurumların reforme edilmesi gerektiğini ekledi.
Zelenskiy, “Açıkça gecikmiş olan bu reform, bir terör devletinin dünyayı yok etmesini önlemeyi içeriyor. Teröristler kaybetmeli, terörden sorumlu tutulmalı ve hiçbir yere başkanlık etmemelidir” dedi.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise, Rusya’nın BMGK dönem başkanlığının, ‘uluslararası toplumun suratına atılmış bir tokat’ olduğunu söyledi.
Kuleba ayrıca, konseyin mevcut üyelerini, Rusya’nın bu başkanlığı kötüye kullanma girişimlerine karşı koymaya çağırdı.
Ancak bu eleştirilere rağmen, Moskova bu ay Mozambik’ten sonra BM heyetine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un başkanlık edeceğini bildirdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova gazetecilere verdiği demeçte şunları söyledi;
“Rusya’nın dönem başkanlığının bir diğer önemli etkinliği, BMGK’da ‘Birleşmiş Milletler Antlaşması ilkelerinin korunması yoluyla etkili çok taraflılık’ konulu üst düzey bir açık tartışma olacak. Bu toplantıya Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov başkanlık edecek.”
Zaharova, Lavrov’un 25 Nisan’da Ortadoğu konulu bir tartışma oturumuna da başkanlık etmeyi planladığını da kaydetti.
Kiev’in diplomatik destekçilerinden, özellikle ABD’den konuya ilişkin yanıt gecikmedi.
Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre, Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Moskova’nın konseydeki koltuğunu dezenformasyon yaymak ve Ukrayna’daki eylemlerini haklı göstermek için kullanmaya devam etmesini beklediğini söyledi.
Sözcü, “Birleşmiş Milletler Antlaşması’nı yüzsüzce ihlal eden ve komşusunu işgal eden bir ülkenin BMGK’da yeri yoktur” diye ekledi.
Ukrayna’yı güçlü bir şekilde destekleyen üç Baltık ülkesi de Rusya'nın BMGK dönem başkanlığını üstlenmesini ‘1 Nisan şakası’ olarak değerlendirdi.
Rusya başkanlığındaki BMGK’nın ilk toplantısı Pazartesi sabahı yapılacak. Ancak yalnızca bu ayın çalışma programıyla ilgili olağan kapalı tartışmaları içerecek. Toplantıyı, her zamanki gibi, bu organın yeni başkanı Rusya Büyükelçisi Vasily Nebenzia’nin bir basın toplantısı izleyecek.



Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
TT

Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer arasında dün yapılan telefon görüşmesinde, bölgedeki anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler ve İsrail'in İran'a yönelik askeri operasyonlarının yansımaları ele alınırken, tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi ve gerilimin azaltılması için her türlü çabanın sarf edilmesinin önemine değinildi.

Diğer yandan İsrail'in İran'a yönelik saldırısı bağlamında Suudi Arabistan ve Türkiye, gerilimin düşürülmesi ve itidalli davranılması için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini ve diyaloğa dönülerek tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesinin önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’dan aktardığına göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bölgede yaşanan gelişmeler gözden geçirildi ve söz konusu gelişmelerin krizin çözümüne yönelik mevcut diyaloğun kesintiye uğramasına yol açtığı ifade edildi.

Türk devlet televizyonu TRT, iki tarafın bölgesel ve küresel konuları ele aldığını belirtti. Erdoğan'ın, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail'in ‘bölgenin istikrar ve güvenliğine en büyük tehdidi oluşturduğunu’ söylediği ve bu tehdidin İran'a yönelik saldırıyla bir kez daha ortaya çıktığını belirttiği aktarıldı.

Erdoğan, ABD ile İran arasında nükleer müzakereler yoluyla uzlaşma arayışlarının sürdüğü bir dönemde İsrail'in İran'a yönelik saldırısının barış çabalarını baltalamayı amaçladığını ve İsrail saldırılarının İsrail'in ‘bölgesel ve küresel güvenliği sorumsuzca tehdit ettiğini’ bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Görüşme sırasında Erdoğan, ‘bölgenin yeni bir krizi kaldıramayacağı ve yıkıcı bir savaşın bölgedeki tüm ülkelere düzensiz göç dalgaları yaratabileceği’ uyarısında bulunarak, ‘nükleer anlaşmazlığın ancak devam eden müzakereler yoluyla çözülebileceğini’ vurguladı.