Paris'te ikinci Eyfel Kulesi, gerçek mi yoksa bir 1 Nisan Şakası mı?

Orijinal Eyfel’in yakınındaki yeni Eyfel (AFP)
Orijinal Eyfel’in yakınındaki yeni Eyfel (AFP)
TT

Paris'te ikinci Eyfel Kulesi, gerçek mi yoksa bir 1 Nisan Şakası mı?

Orijinal Eyfel’in yakınındaki yeni Eyfel (AFP)
Orijinal Eyfel’in yakınındaki yeni Eyfel (AFP)

Fransa'nın başkenti Paris’in simgesi Eyfel Kulesi’nin küçük bir versiyonu, kulenin bitişiğindeki yeşil alan olan Champs de Mars'a, orijinalinden on kat daha küçük şekilde dikildi.
Şarku’l Avsat’ın Fransız Haber Ajansı'ndan (AFP) aktardığı habere göre, söz konusu girişim, bazı ziyaretçiler ve bölge sakinleri tarafından iyi karşılanmadı.
“Evella” adı verilen versiyonun yaratıcısı Philippe Mendron, Eyfel Kulesi'ni 1/10 ölçeğinde inşa etme fikrinin aklına 7 yıl önce geldiğini söyledi. Kopya 33 metre uzunluğunda ve 32 ton ağırlığında. Kopya versiyonun parçaları ise Paris'e yaklaşık 400 km uzaklıktaki Vendée bölgesinde bir araya getirildi.
Paris Belediyesi de Twitter’da küçük ve büyük kuleleri gösteren bir resim yayınladı. 1 Nisan şaka gününden bir yorumun eklendiği resimde şöyle yazıyordu: “İçiniz rahat olsun, doğru görüyorsunuz.” Şarku’l Avsat’ın Le Parisien gazetesinden aktardığı habere göre kopya versiyonun 10 Nisan'a kadar alanda kalmasının planlandığı belirtildi.
Alanı ziyaret edenlerin tepkileri ise çeşitlilik gösterdi; Parisli Dominique Dimitrov fikrin “çok sevimli” olduğunu ve "tek bir fiyata iki Eyfel kulesini ziyaret etme imkânı verdiğini belirtirken, 35 yaşındaki turist Frederic Loubouti ise küçük kulenin "abisinin tam bir kopyası" olduğunu kaydetti.
Sosyal medyada “Champs-de-Mars'ın Dostları” topluluğu bu girişimi eleştirerek attıkları bir tweet'te “kent sakinlerinin çoğunun sadece kuleyi çevreleyen güzel bahçeli alanda yürüyüş yapmak istediğini” söyledi.
Sosyal medyadaki resmi “Eyfel Kulesi” hesabı, cumartesi günü yani 1 Nisan vesilesiyle, dünyanın en yüksek kaydırağının temmuz ayının ilk gününden itibaren Eyfel’de kurulacağını belirten ve photoshop programıyla hazırlanmış bir video yayınladı. Ancak Yapımı 134 yıl önce tamamlanan kulenin tepesinde kurulacak kaydırağın, şakadan başka bir şey olmadığı, videodaki balık resminden (1 Nisan) anlaşılıyor.



4 soruda Trump’ın Alcatraz planı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

4 soruda Trump’ın Alcatraz planı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, ünlü Alcatraz hapishanesinin yeniden açılması talimatıyla tartışma yarattı.

Trump, Truth Social’dan 4 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Alcatraz hapishanesinin "azılı suçlular" için yeniden açılması amacıyla Federal Cezaevleri Bürosu'na (BOP) talimat verdiğini duyurdu.

Adalet Bakanlığı Sözcüsü Chad Gilmartin de “Alcatraz'ın yeniden inşası, bir hukuk ve düzen sembolü olarak hizmet vermek üzere açılması için” çalıştıklarını belirtti.

Alcatraz hapishanesi nedir?

Kaliforniya eyaletinin San Francisco kentine bağlı Alcatraz Adası, öncelikle donanma savunma alanı olarak inşa edildi.

1934’te federal hapishaneye dönüştürülen yapıda Al Capone, Mickey Cohen ve George "Machine Gun" Kelly gibi kötü şöhretli mahkumlar tutuluyordu.

San Francisco Körfezi'nin güçlü akıntıları ve dondurucu soğukları nedeniyle hapishane, mahkumların kaçmasını neredeyse imkansız hale getiriyordu.

Tesis ayrıca Clint Eastwood'un başrolde oynadığı, 1979 yapımı Alcatraz’dan Kaçış’la (Escape from Alcatraz) ünlendi. Film, 1962’de hapishaneden kaçan suçluların hikayesini konu ediniyor.

Alcatraz, başrollerinde Sean Connery ve Nicolas Cage'in oynadığı 1996 yapımı Kaya (The Rock) filmiyle de tekrar gündem oldu.

Hapishane neden ve ne zaman kapatıldı?

BOP kayıtlarına göre Alcatraz’ın işletilmesi, diğer federal hapishanelere kıyasla yaklaşık üç kat daha maliyetliydi. Alcatraz’da o dönem mahkum başına maliyet 10 ila 13 dolardı. Tartışmaların ardından tesis 1963’te kapatıldı.

1973 itibarıyla ada ve hapishane, Ulusal Park Servisi tarafından işletilen bir müzeye dönüştürüldü. Tesisi her yıl 1,5 milyona yakın kişi ziyaret ediyor.

Golden Gate Ulusal Parkları Koruma Kurumu Başkanı Christine Lehnertz, BBC'ye açıklamasında şunları söylüyor:

Alcatraz geçmişin günümüzle buluştuğu bir yerdir.

Daha önceden yeniden açılması teklif edilmiş miydi?

Donald Trump, tesisin yeniden hapishane olarak açılmasını isteyen ilk ABD lideri değil.

Eski ABD Başkanı Ronald Reagan, 1981’de Küba'dan Florida'ya kaçan 20 bin kadar mülteciyi tutmak için Alcatraz’ı tekrar açmayı gündeme getirdi.

Ancak Reagan yönetimi, yapılan incelemeler sonucu adanın yeterli kaynaklara sahip olmadığını ve çok fazla turist çektiğini belirterek projeden vazgeçti.

Trump, Alcatraz’ı yeniden açabilir mi?

Bazı uzmanlar projenin gerçekleştirilmesinin zor olduğuna dikkat çekiyor. 2018-2019’da BOP Direktör Vekili olarak görev yapan Hugh Hurwitz, şu ifadeleri kullanıyor:

Açıkçası ilk başta bunun bir şaka olduğunu düşünmüştüm. Onarılması gerçekçi değil. Her şeyi baştan yapmanız lazım. Güvenlik ekipmanı yok. Kamera yok. Çit yok. Burayı hapishane olarak kullanamazsınız.

Alcatraz’ın tarihiyle ilgili çalışmalar yapan Jolene Babyak da kanalizasyon problemine işaret ediyor. O dönemde 500’den fazla kişinin atıklarının körfeze boşaltıldığını söyleyen Babyak, “Artık bunların tekneyle taşınması gerekecek, bu gerçekçi değil” diyor.

ABD’nin federal hapishanelerinde mahkumlar için kişi başına maliyet 120 ila 164 dolar. Alcatraz gibi bir tesiste bu rakam 500 doların üzerine çıkabilir.

Independent Türkçe, BBC, Reuters, CNN