Yemen hükümeti reform kararlarını onayladı

Diplomatik misyonlara dair reformu onaylayan Yemen, siyasi birliğin önemine vurgu yaptı

Yemen hükümetinin Aden’deki toplantısı (SABA)
Yemen hükümetinin Aden’deki toplantısı (SABA)
TT

Yemen hükümeti reform kararlarını onayladı

Yemen hükümetinin Aden’deki toplantısı (SABA)
Yemen hükümetinin Aden’deki toplantısı (SABA)

Yemen hükümeti, geçici başkent Aden'deki son toplantısında, harcamaların azaltılmasını, yasadışı bir şekilde kurulan veya zaruri olmayan ataşeliklerin kaldırılmasını sağlayacak yönde diplomatik misyonlarda bir dizi reformu onayladı. Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, darbeci Husilerle mücadele etmek, mali kaynakları harekete geçirmek ve koşulları iyileştirmek için siyasal birliğin önemine vurguda bulundu.
Resmi kaynakların bildirdiğine göre hükümetin söz konusu toplantısında siyasi, askeri, güvenlik ve hizmet alanlarında yaşanan gelişmeler, Başkanlık Konseyi'nin direktifleri doğrultusunda hükümetin görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi için sarf edilen çabalar ele alındı.
Şarku’l Avsat’ın Yemen resmi haber ajansı SABA’dan aktardığı habere göre “Tüm bakanların görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi ihtiyacını” vurgulayan Abdulmelik, “Atılan tüm adımlarda vatandaşa hizmet etmenin ve onun acısını hafifletmenin hedeflenmesi gerektiğini” ifade etti. Ayrıca vatandaşların hizmet ve yaşam alanlarında karşılaştıkları zorlukları ele almak için yerel makamlarla ikili koordinasyona, entegre bir ilkeye göre çalışmaya teşvik etti. Vatandaşların günlük yaşamlarını ve geçimlerini etkileyen hayati konulara odaklanılması talebinde bulunan Abdulmelik, kapsamlı reform programını uygulamaya devam etme, kamu maliyesinde reform yapma ve gelirleri artırma gereğini vurguladı. Ayrıca Yemen'deki siyasi çözümü desteklemeye yönelik uluslararası ve bölgesel çabalara, bu çabaların Husi milislerin uzlaşmazlığı ve küstahlığı ile karşı karşıya kaldığına değinen Abdulmelik, devletin ve hükümetin bununla başa çıkması yönündeki seçeneklere değindi.
Hükümet kaynaklarının bildirdiğine göre Başbakan, “devletin restorasyonunu tamamlamak ve darbeyi bitirmek için ulusal safların birliğini sürdürmenin, halkın özlemlerini gerçekleştirmek için tüm olanaklara hazır olmanın önemini” vurguladı.
Mısır’ın Yemenlilerin ülkeye giriş ve ikametini düzenlemek için aldığı yeni önlemleri tartışan Yemen hükümeti, bu prosedürleri kolaylaştırma olasılığını tartışmak için her düzeyde iletişimin sürdüğünü, zirâ Mısır’ın Yemenliler için önde gelen destinasyonlardan biri olduğunu vurguladı.
Varış limanlarından ülkeye gelen Yemen vatandaşlarının -50 yaşın üzerinde ve muaf olan ebeveynler eşliğinde- vize alma muafiyetini kaldıran Mısır, ülkeye gelen 16 ila 50 yaşındaki Yemen vatandaşlarının vize gerekliliğini onaylamıştı. Getirilen şartlar arasında tedavi için ülkeye gelenlerin Mısır'daki bir devlet hastanesinden sağlık raporu almaları, Yemen vatandaşı olmayanların Mısır büyükelçilikleri ve konsolosluklarından vize veya güvenlik onayı alması gerekliliğine yer verilmişti.
Mısır’ın attığı bu adımlar tartışmalara yol açmıştı. Yemenli siyasetçiler ve aktivistler, Mısır’ın Yemen Dışişleri ve Gurbetçiler İşleri Bakanı Ahmed Mubarek’in Etiyopya ziyareti ve orada yaptığı açıklamaların ardından bu adımları attığını ifade etmiş, ancak Yemenli Bakan bu iddiaları reddetmişti.
Yemen hükümeti, teknik ataşeliklerin kurulmasına ilişkin hüküm ve koşulları, Yemen'in yurtdışındaki büyükelçiliklerindeki atama kararları ve uzatma taleplerini gözden geçirmekle görevli komitenin tavsiyelerini onayladı. Hükümet, söz konusu tavsiyelerin uygulanmasının hızla tamamlandığına, Başkanlık Konseyi Başkanı’nın diplomatik kadro atamalarında kurallara uyulmasına, misyon kadrolarındaki sayıların azaltılması ve giderlerin düşürülmesine ilişkin direktiflerinin benimsendiğine dikkat çekti.
Yemen Hükümeti, Dışişleri Bakanlığının mali ve idari kapsamlı reform süreci içerisinde diplomatik misyonların koşullarını düzeltme ve harcamaları en aza indirerek gelirleri vatandaşların hayatını ve geçimini etkileyen temel hizmetlere yönlendirme çalışmalarına destek verdiğini vurguladı.
Resmi basında çıkan haberlere göre, Yemen Savunma Bakanı Muhsin ed-Dairi, Genelkurmay Başkanı ve Arap Koalisyonu Komutanı ile birlikte Marib, el-Mahra, Sokotra ve batı sahilindeki askeri bölgelerde gerçekleştirdiği saha ziyaretlerinin sonuçlarına ilişkin bir raporu Yemen hükümeti toplantısına iletti.
Kaynakların aktardığına göre Bakan Dairi, bakanlıkta kurtarılmış bölgelerde ortak bir harekât odasında cephelerdeki çalışmaları ve lojistik ihtiyaçları koordine etme yönünde bir planın olduğunu belirtti.
Söz konusu hükümet toplantısında, Maliye Bakanlığı’nın sunduğu teklife istinaden bu yılın ilk altı ayı için devlet genel bütçesindeki harcama planları incelendi. Planda, beklenen gelişmeler ve riskler ışığında mevcut finansal durumun bir teşhisi, önümüzdeki döneme ilişkin beklentiler, zorlukların üstesinden gelmek ve risklerden kaçınmak için uygulanması gereken politikalar ve çözüm önerileri yer aldı.



Güney Sudan'da eski istihbarat başkanının evinde şiddetli silah sesleri duyuldu

Güney Sudan'ın başkenti Juba (sosyal ağ siteleri)
Güney Sudan'ın başkenti Juba (sosyal ağ siteleri)
TT

Güney Sudan'da eski istihbarat başkanının evinde şiddetli silah sesleri duyuldu

Güney Sudan'ın başkenti Juba (sosyal ağ siteleri)
Güney Sudan'ın başkenti Juba (sosyal ağ siteleri)

Askeri bir kaynak, dün Güney Sudan'ın başkenti Juba'da, geçen ay görevden alınan eski istihbarat başkanı Akol Kor'un ikametgahında şiddetli silah sesleri duyulduğunu doğrularken, Birleşmiş Milletler de onu tutuklama girişiminden söz etti.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre silahlı saldırı, Juba Havalimanı yakınında akşam saat 7 civarında (17:00 GMT) başladı ve yaklaşık bir saat sürdü.

Birleşmiş Milletler, bölgedeki çalışanlarına yönelik yaptığı uyarıda, "eski istihbarat servisi başkanının tutuklanmasıyla ilgili" bir silahlı saldırı yaşandığını bildirdi ve güvenli yerlerde kalmalarını tavsiye etti.

Güney Sudan Halk Savunma Kuvvetleri'nin askeri sözcüsü Nol Ruai Kong, Birleşmiş Milletler Ülke Misyonu (MINOS) radyo istasyonuna "eski istihbarat başkanının evinde silahlı saldırı yaşandığını" söyledi.

Ruai Kong, "Buna güvenlik sağlamak için orada konuşlandırılan ilave güvenlik güçlerimiz de dahil" dedi.

"Ne olduğunu bilmiyoruz ve bu yanlış anlaşılma silah sesine dönüştü ve 2 asker yaralandı" diyen Ruai Kong, "Bundan sonra olay yerine koştuk... ve onlara durmalarını emrederek, durumu kontrol altına almayı başardık" ifadelerini kullandı.

Sudan Post gazetesine konuşan "operasyona katılan bir askeri kaynak", Akol Kor'un "onlarca mensubunun öldüğü ve yaralandığı" şiddetli çatışmalar sonrasında tutuklandığını, ancak tutuklamanın henüz resmi olarak doğrulanmadığını söyledi.

Sudan Post gazetesine göre, sosyal medyada yayılan ve gazete tarafından yayınlanan diğer fotoğraflar, eski istihbarat müdürünün ikametgahının yakınında trafiğin neredeyse durduğunu gösteriyordu; gazeteye göre, silah seslerinden korkan sürücüler arabalarını terk ederek kaçtılar.

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir, ekim ayında ülkenin bağımsızlığını kazandığı 2011 yılından bu yana bu görevi sürdüren Ulusal İstihbarat Teşkilatı Başkanı Akol Koor'u görevden aldı ve onu huzursuzlukların yaşandığı Warrap Eyaleti'nin valiliği görevine atadı.

Bu adımın nedenleri belirtilmedi. Bu karar, hükümetin aralık ayında yapılması planlanan ülke tarihindeki ilk seçimler için iki yıllık yeni bir erteleme açıklamasından haftalar sonra geldi.

Güney Sudan bağımsızlığından iki yıl sonra, 2013 yılında rakipler, Salva Kiir (başkan) ve Riek Machar (birinci başkan yardımcısı) arasında kanlı bir iç savaşa sürüklendi ve 400 bin kişi öldü, milyonlarca kişi yerinden edildi.