Meta'ya bir darbe daha: Gençlerin yalnızca yüzde 1'i VR'ı düzenli kullanıyor

Mark Zuckerberg, sanal gerçekliğin bir sonraki büyük gelişme olmasına milyarlarca dolar yatırdı

Meta
Meta
TT

Meta'ya bir darbe daha: Gençlerin yalnızca yüzde 1'i VR'ı düzenli kullanıyor

Meta
Meta

Yeni bir ankete göre, ABD'li gençlerin yüzde 1'inden azı düzenli olarak sanal gerçeklik (VR) başlıkları kullanıyor.
Bu teknolojiye olan ilgisizlik, VR'la erişilen metaverse aracılığıyla dünyayı birbirine bağlamak uğruna milyarlarca dolar harcayan Meta patronu Mark Zuckerberg için en son aksaklık.
Piper Sandler tarafından bu hafta yayımlanan ankete katılan gençlerin üçte birinden daha azının bir VR cihazına sahip olduğu, bunların sadece yüzde 4'ünün bu cihazları her gün kullandığı ortaya çıktı.
Piper Sandler analistleri, "Kullanımdaki bu isteksizlik, bizim için VR'ın hâlâ 'ilk günlerini' yaşadığını ve bu cihazların akıllı telefonlardan daha az önemli olduğunu gösteriyor" diye yazdı.
ABD'deki 5 bin 690 gencin katıldığı ankette, katılımcıların yalnızca yüzde 7'sinin VR başlık satın almayı planladığı, yarısından fazlasınınsa bundan emin olmadığı veya bu cihazlara ilgi duymadığı ortaya çıktı.
Meta'nın bu yılın ilerleyen dönemlerinde Quest 3 adlı yeni bir VR başlığını piyasaya sürmesi, fiyatınınsa 500 dolar civarında olması bekleniyor.
Şirketin değeri, kısmen Zuckerberg'in yeni yeni oluşan metaverse endüstrisine yönelme planının sonucunda, 2022'de yüzde 60'tan fazla çakılmıştı.
Geçen haziranda verdiği bir röportajda teknoloji şirketinin patronu, VR teknolojisinin Facebook, Instagram ve WhatsApp dahil diğer işletmelerinden daha büyük olacağını iddia etmişti.
Zuckerberg, "Temelde metaverse'te yüzlerce dolarlık alışveriş yapan, her biri dijital ürünler, dijital içerikler, kendilerini ifade etmek için farklı şeyler satın alan yaklaşık 1 milyar insana erişmeyi umuyoruz" demişti.
"Yani bu avatarları için kıyafetler, sanal evleri için farklı dijital ürünler, sanal konferans odalarını dekore etmek için eşyalar, sanal ve artırılmış gerçeklikte ve genel olarak metaverse genelinde daha üretken olmak için yardımcı programlar da olabilir."
Meta'nın Reality Labs birimi geçen yıl 13,72 milyar dolar zarar etmiş ve şirket, "2023'teki faaliyet kayıplarının yıldan yıla önemli ölçüde artacağı" uyarını yapmıştı.



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais