Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy dün (6 Nisan) sona eren Varşova ziyaretinde, Washington ve Brüksel’in finansmanıyla ödenecek olan 50 yeni piyade savaş aracı da dahil olmak üzere askeri gereksinimlerin listesini sundu. Böylece talep ettiği savaş araçlarının toplam sayısı 150’ye çıkmış oldu.
Polonya Hükümeti Sözcüsü Piotr Müller yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve Polonya Başbakanı Morawiecki tarafından imzalanan ön anlaşmaya göre Ukrayna, ABD ve Avrupa Birliği’nden (AB) mali yardım alarak Rosomak piyade savaş aracı satın almak istiyor”
Şarku’l Avsat’ın Alman haber ajansı DPA’dan aktardığı habere göre Zelenskiy ve Morawiecki, Polonya hükümet binasının arkasındaki Rosomak piyade savaş araçlarını inceledikten sonra Polonya Başbakanı şu açıklamalarda bulundu:
“Özgürlüğün ne kadar önemli olduğunu biliyoruz, bu yüzden savaşan Ukraynalı askerleri destekliyoruz”
Anlaşma, Morawiecki’nin Ukrayna’nın 100 Rosomak sipariş etmek istediğini açıklamasından günler sonra imzalandı. Ancak ilgili miktar ve savaş araçlarının teslimi için planlanan program hakkında hiçbir bilgi verilmedi.
Rosomak modelinin Finlandiya askeri arazi aracı Patria AMV’nin lisanslı bir Polonya versiyonu olması dikkat çekici. 4 çekişli piyade savaş aracı, 30 mm’lik bir makineli tüfekle donatılmış ve yaklaşık 22 ton ağırlığında. 8 piyade askerinin yanı sıra sürücü, komutan ve operatörü taşıyabiliyor. Ayrıca kısa menzilli uçaksavar füze sistemleri için 100 adet füzenin teslim edilmesi planlanıyor. Polonya hükümetinin verdiği bilgiye göre, Polonya’dan Ukrayna’ya bugüne kadar tedarik edilen savunma teçhizatının toplam değeri 1,2 milyar avroya (29,2 milyar dolar) ulaşıyor. Ziyareti sırasında Zelenskiy, Polonya’nın savaş tanklarında olduğu gibi Ukrayna’ya savaş uçakları tedarik etmesi içinde batılı güçlerden oluşan bir koalisyon kurmaya yardım edeceğini açıkladı. Zelenskiy, Varşova’daki bir meydanda yaptığı konuşmada, Ukrayna ve Polonya omuz omuza olduğu sürece Rusya’nın kendilerini yenemeyeceğini söyledi.
Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, ülkesinin Ukrayna’yı askeri yardımlarla desteklemeye devam edeceğini doğruladı. Varşova Kraliyet Sarayı’nın lobisinde Ukraynalı mevkidaşıyla birlikte yaptığı konuşmada, “Evlerini, vatanlarını, kasabalarını, köylerini ve insanlarını savunanların derhal yardıma ihtiyacı var ve bekleyecek zamanları yok” dedi. Duda, bu nedenle Polonya’nın Ukrayna’ya tanklar, zırhlı personel taşıyıcıları, obüsler ve MiG-29 savaş uçakları da dahil olmak üzere Rus saldırganlığına karşı mücadelesinde ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlama çabasında olduğunu da sözlerine ekledi. Duda ayrıca, “Diğer ülkeler içinde örnek oluyoruz. Silah tedariki konusundaki inatçılıklarını ve direnişlerini kırıyoruz” dedi.
Zelenskiy Polonya’dan 150 piyade savaş aracı talep etti
Zelenskiy, Varşova’dan toplam 150 piyade savaş aracı talebinde bulundu

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Polonya hükümet binasının arkasındaki zırhlı araçları inceledikten sonra (EPA)
Zelenskiy Polonya’dan 150 piyade savaş aracı talep etti

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Polonya hükümet binasının arkasındaki zırhlı araçları inceledikten sonra (EPA)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة