Hurma şekeri yükseltir mi? Şeker hastaları Ramazan'da hurma yiyebilir mi?
Uzmanların diyabet hastalarını hurmayı ölçülü yemeleri ve özellikle mübarek ayda aşırıya kaçmamaları konusunda uyarmasının birçok nedeni var: Düzensiz kan şekeri, kırmızı kan hücrelerinde artış ve halk sağlığı üzerinde olumsuz etki.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı Diyabet Merkezleri ve Birimleri Departmanı Direktörü Muhammed el-Harbi, endokrinologların ve diyabet hastalarının pratik deneyimlerinden yola çıkarak, diyabetli kişilerin fazla hurma yemesinin düzensiz kan şekerinin en önemli nedenlerinden biri olduğunu ve bunun da kan hücrelerinde artışa yol açtığını doğruladı. Hurmanın kan şekeri üzerindeki etkisini belirleyen ölçme sisteminin glisemik indeks olduğunu belirten Harbi, bütün hurmaların üç tür şeker içerdiğini belirtti: Glikoz, sakkaroz ve fruktoz.
Hurmadaki şeker yüzdesi
Kral Abdulaziz Bilim ve Teknoloji Şehri (KACST) tarafından hazırlanan bir çalışmada, tüm hurmalardaki şeker oranının eşit olduğu ortaya kondu. Olgun hurmalardaki toplam şeker yüzdesinin yüzde 50-%85, yaş hurmalardaki şeker yüzdesinin de yüzde 35-%55 arasında değiştiği; bunun nedeninin ise yaş hurmanın, olgun hurmaların kuruluğuna kıyasla yüksek oranda su içermesinin yanı sıra sahip olduğu lif yüzdesi olduğu belirtildi.
Harbi konuya ilişkin şunları söyledi:
“Hurmadaki şeker, su ve lif yüzdesi olgunluk durumuna göre zamanla değişirken, şeker ve lif miktarı sabittir. Sadece hurmanın ağırlığına göre değişir. Yani hurmanın bir gramı, bir gramdan daha az olgun hurma içerir ve şeker miktarındaki fark değişimi burada ortaya çıkar.”
Hurmanın yararları ve zararları
Rus beslenme uzmanı Angelica Duval, hurmanın faydalı bir gıda olduğunu ancak aşırı tüketiminin kilo alımına yol açtığını vurguladı. Hurmanın faydasının tüketim miktarına ve kalitesine bağlı olduğunu belirten Duval, hurmanın, bağırsaklara ve mikrobiyomuna fayda sağlayan, uyku ve cilt durumunu iyileştiren diyet lifi açısından zengin bir besin olduğunu söylediği açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Hurma, cilt için gerekli olan kolajen üretimini uyaran yüksek oranda silikon içerir. Ayrıca, insülin fonksiyonunu artıran ve kan şekeri seviyelerini düzenleyici miktarda krom da içerir.
Rus uzmana göre hurma yüksek kalori içerdiğinden önemli bir enerji kaynağı ancak diyette bol tüketilmesi kilo alımına yol açıyor. Hurmanın ayrıca yüksek oranda şeker içermesi bazı durumlarda sindirim sisteminin çalışmasını da zorlaştırabildiğine dikkat çeken Duval konuya dair şunları söyledi:
“Hurmayı tek başına ya da meyve ve sebzelerle birlikte yemek daha iyi. Çünkü doğal olarak sindirilip, sindirim sisteminin herhangi bir yerinde kalmıyor ve gaz oluşumuna neden olmuyor. Bu nedenle tercihen günün ilk yarısında olmak üzere günde 3-4 hurma yenmesini öneriyorum. Zira yatmadan önce alındığında şeker gece boyunca sindirilmeye devam edecek ve bu da sindirim sistemi üzerinde bir yük oluşturacaktır.”
Rus uzman, diyabetli kişilerin ancak doktor onayından sonra hurma yemelerini tavsiye etti. Hurmaları yemeden önce yıkamanın önemine dikkat çekti.
Şarku’l Avsat’ın Rus haber ajansı Novosti’den aktardığı habere göre hurma, ruh halini olumlu yönde etkileyen ve uyku sorunları yaşayanlar için faydalı olan amino asit triptofanı içeriyor.