Sudan'da siyasi anlaşmaya kim engel oluyor?

Cemil el-Fadıl, "Hartum'da yaşananlar, İhvan ile devrimin iradesi arasında kemik kıran bir savaştır" dedi

Cemil el-Fadıl'a göre, "Ordu Komutanının ‘nihai anlaşmaya varma ve imzalama, hem egemen hem de yürütme organlarında geçiş otorite yapılarını oluşturma ve orduyu bölgeden çıkarma’ konusundaki ciddiyeti ve niyeti konusunda şüpheler var" / Fotoğraf: Sudan Egemenlik Konseyi Medyası
Cemil el-Fadıl'a göre, "Ordu Komutanının ‘nihai anlaşmaya varma ve imzalama, hem egemen hem de yürütme organlarında geçiş otorite yapılarını oluşturma ve orduyu bölgeden çıkarma’ konusundaki ciddiyeti ve niyeti konusunda şüpheler var" / Fotoğraf: Sudan Egemenlik Konseyi Medyası
TT

Sudan'da siyasi anlaşmaya kim engel oluyor?

Cemil el-Fadıl'a göre, "Ordu Komutanının ‘nihai anlaşmaya varma ve imzalama, hem egemen hem de yürütme organlarında geçiş otorite yapılarını oluşturma ve orduyu bölgeden çıkarma’ konusundaki ciddiyeti ve niyeti konusunda şüpheler var" / Fotoğraf: Sudan Egemenlik Konseyi Medyası
Cemil el-Fadıl'a göre, "Ordu Komutanının ‘nihai anlaşmaya varma ve imzalama, hem egemen hem de yürütme organlarında geçiş otorite yapılarını oluşturma ve orduyu bölgeden çıkarma’ konusundaki ciddiyeti ve niyeti konusunda şüpheler var" / Fotoğraf: Sudan Egemenlik Konseyi Medyası

İsmail Muhammed Ali 
Hartum'da askeri unsur ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) koalisyonunun liderliğindeki sivil taraflar arasında nihai siyasi anlaşmanın imzalanmasının 1 Nisan'dan 6 Nisan'a ertelendiği ilan edildi.
Sebep olarak ise birleşik bir ulusal ve profesyonel orduya ulaşacak şekilde, ülkedeki askeri ve güvenlik güçlerini reforme etmeye yönelik geniş tedbirlerin bir parçası olarak, Hızlı Destek Kuvvetleri'nin orduya entegrasyonuna ilişkin bazı konularda fikir birliği olmaması gösterildi.
Ayrıca ,ordunun iktidardan ayrılmasını gerektiren devam eden siyasi sürecin tamamlanmasıyla ilgili sorular ve şüpheler gündeme geldi.
Peki, gözlemciler bu yansımalar ortasında siyaset sahnesinde olup bitenleri nasıl yorumluyor?

Devam eden savaş
Sudanlı yazar Cemil el-Fadıl, "Nihai siyasi deklarasyonun imzalanmasının askeri ve güvenlik reformu konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle ertelenmesine yol açan ve ülkedeki siyaset sahnesinin tanık olduğu şey, artık oyunun iplerini ordu liderliği içinde ve dışında hareket ettiren İslamcılar ile devam eden bir savaştır. 5 Aralık'ta çerçeve anlaşmanın imzalanması, zaman kazanma manevrasının ve oyunlarının bir parçasıydı. Şu an ordu ve Hızlı Destek arasında entegrasyon konusundaki anlaşmazlıkların ortaya çıkışının yanı sıra geçiş sürecini tamamlamak için nihai şekliyle ilgili taraflarca imzalanmaya hazır hale gelen anlaşmanın ardından yollar kapatılarak, protestolar düzenlenerek ve son dakika hileleri kullanılarak anlaşmanın önüne geçilmeye çalışıldı. Tüm bu engeller, rakibi ilerletmenin bir yolu olarak taktik manevralarla anlaşmayı bozmaya yöneliktir" açıklamasında bulundu.
Fadıl, "Ordu liderliği bu manevra ve hilelerde mızrağın ucu gibi görünüyor. Dolayısıyla Ordu Komutanı Korgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın 'nihai anlaşmaya varma ve imzalama, hem egemen hem de yürütme organlarında geçiş otorite yapılarını oluşturma ve orduyu bölgeden çıkarma' konusundaki ciddiyeti ve niyeti konusunda şüpheler var. O (Burhan), artık sivil toplumun çekici ile İhvan'ın (Müslüman Kardeşler) örsü arasındadır. Sivillerle siyasi anlaşmadan kaçınmak ve geri adım atmak için elinden gelen her şeyi yapıyor ve her an başka tartışmalı konuların ortaya çıkması çok muhtemel. Bana göre Burhan, doğrudan ve dolaylı olarak bu anlaşmayı bozmaya çalışan ordunun mevcut yapısı ışığında siyasi anlaşmayı tamamlayamaz" dedi. 
Sudanlı yazar, "Şu anda yaşananlar, İhvan ile Sudan devriminin iradesi arasında kemik kıran bir savaştır. Doğu Sudan'da hareketin canlanması, bazı iltihaplı bölgelerde aşiret çatışmalarının patlaması, huzursuzluk tehdidi, enerjilerin seferber edilmesi ve İslamcılar için var olma savaşı olarak kabul edilen bu savaşı kazanma çabaları ile çatışmanın biçimi netleşti. Ordu, bu savaştaki ilk araçtır, dolayısıyla mevcut sahnede olup bitenlerden izole değildir" ifadelerini kullandı.

Engeller
Ayrıca, Hartum'daki Uluslararası 'Afrika' Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Zamzami Beşir, "Hızlı Destek Kuvvetleri'nin Sudan ordusuna entegre edilmesi meselesi başta olmak üzere siyasi anlaşmanın imzalanmasının önünde birkaç engel var.
Anlaşmanın şartları, bu kuvvetlerin tamamen tasfiye edilmesini ifade ediyor. Öyle ki ister subay ister asker olsun Hızlı Destek Kuvvetleri'nin yüzde 90'ının bu kriterleri karşılamamasına neden olan şartlar ve kriterler belirlendi.
Bu, 2003'te patlak vermesinden bu yana Darfur bölgesindeki savaş döneminde saldırılara ve hızlı çarpışmalara dayalı hareketlerin tehlikesini ve yayılmasını sınırlamaya katkıda bulunan büyük bir güç olarak rolünün sona ermesi anlamına geliyor.
Ancak Hızlı Destek Kuvvetleri'nin entegrasyonunun Silahlı Hareket Kuvvetlerinin entegrasyonuna göre daha zor olacağı açık.
Ayrıca Çerçeve Anlaşma, Hızlı Destek Kuvvetleri'nin statüsüne ilişkin 2019 anayasal belgesinden farklılık gösteriyor" şeklinde konuştu.

Şeffaflık eksikliği
Beşir, ordu liderlerinin sivil güçlere olan güvensizliklerinin yanı sıra, imzalanması beklenen siyasi anlaşmaya bir tür şüpheyle baktıklarını ve şeffaflık ve netlikten yoksun olduklarını belirtti. Aynı durum komplo teorisini uygularken kolaylaştırıcı rolü oynayan yabancı taraflar için de geçerli. Etiyopya ordusunun Tigray, Çad ve Orta Afrika orduları tarafından tasfiye edilmesine ek olarak Irak ve Suriye ordularını tasfiye eden de aynı taraflardır. 
Bu çerçevede Profesör, "Genel olarak doğal olan şey, orduyla ilgili meselelerin ulusal bir mutabakat, seçilmiş bir hükümet ve tüm Sudan halkını temsil eden bir parlamentonun varlığı ışığında karara bağlanmasıdır. Bu nedenle, çerçeve anlaşmaya imza atanların bel bağladıkları idealizmle ordunun siyaset sahnesinden çekilmesini beklemiyorum. Askeri elitler iktidarda kalmak, dış politika gibi hassas konuları kontrol edip anayasal belgeyi ihlal ederek başladıkları zaman kazanma politikasını izlemek, Egemenlik Konseyi Başkanlığı'nı sivillere devretmeyi engellemek ve ardından 25 Ekim darbesinin uygulanmasını ertelemek istiyor" dedi.
Beşir, "Ordunun yaptığı sadece bir manevra ve taktiktir. Sivil yönetime doğru ilerlemek ve kışlalarına dönmek gibi bir istekleri ve niyetleri yoktur. İsrail ile ilişkilerinde kaydettikleri büyük ilerlemenin yanı sıra Rusya'yı Afrika bölgesindeki herhangi bir rolden uzaklaştırmak için kendileriyle iş birliği yapan bazı taraflarla uluslararası ilişkilere de bel bağlıyorlar" açıklamasında bulundu.

Çabaları artırmak
Sudan'daki siyasi süreç sözcüsü Halid Ömer, yaptığı açıklamada "Sivil bir hükümet atamak ve seçimlere doğru yeni bir geçiş başlatmak için siyasi anlaşmanın imzalanması 6 Nisan'a ertelendi. Askeri ve sivil taraflar, yeni tarihte nihai siyasi anlaşmanın imzalanmasına hazırlık olarak, kalan engeli birkaç gün içinde aşmak için çabaları iki katına çıkarmaya fikir birliğiyle karar verdiler" diyerek, imzalama konusundaki gecikmenin bazı önemli konularda uzlaşma sağlanamamasından kaynaklandığına dikkat çekti.
26- 29 Mart tarihlerinde düzenlenen güvenlik ve askeri reform çalıştayı sırasında, 5 Aralık'ta imzalanan yeni geçiş için bir çerçeve anlaşmanın gerektirdiği bir adım olarak, Hızlı Destek Kuvvetleri'nin orduya katılma takvimi konusunda görüş ayrılıkları yaşandı.

Independent Türkçe



Irak'ta bir alışveriş merkezinde çıkan yangında yaklaşık 60 kişi hayatını kaybetti

TT

Irak'ta bir alışveriş merkezinde çıkan yangında yaklaşık 60 kişi hayatını kaybetti

Yanmış binanın dışından bir fotoğraf... 17 Temmuz 2025 (AFP)
Yanmış binanın dışından bir fotoğraf... 17 Temmuz 2025 (AFP)

Irak İçişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamaya göre, Bağdat'ın 170 km güneydoğusundaki Vasıt vilayetinin merkezinde beş katlı bir ticaret merkezinde çıkan yangında 61 kişi hayatını kaybetti.

Irak televizyonlarında yer alan haberlere göre Kut kentindeki alışveriş merkezinde çıkan yangında yaşamını yitirenlerin sayısı 77'ye yükseldi.

Vasıt vilayetindeki yerel yetkililer daha önce kentteki bir alışveriş merkezinde gece çıkan yangında yaklaşık 50 kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını açıklamıştı.

ukılo
Irak Sivil Savunma İdaresi ekipleri, Kut yangınını söndürmeye ve mahsur kalan vatandaşları kurtarmaya çalışıyor. (INA)

Şarku’l Avsat’ın Irak Haber Ajansı’ndan (INA) aktardığına göre Vali Muhammed Cemil el-Meyyahi yaptığı açıklamada, “Vasıt vilayetindeki büyük bir ticaret merkezinde meydana gelen trajik yangında şehit olan ve yaralananların sayısı yaklaşık 50 kişiye ulaştı” ifadelerini kullandı.

3 günlük yas ilan edildi

Eyalette 3 günlük yas ilan edildiğini belirten Vali, ‘ilgili makamların yangının nedenlerini araştırmaya devam ettiğini ve ilk sonuçların 48 saat içinde açıklanacağını’ kaydetti.

Vali, “Yerel makamlar olayla ilgili olarak bina sahibi ve alışveriş merkezi hakkında yasal işlem başlattı” dedi.

Kut'taki bir AFP muhabiri, ilk raporların yangının altı katlı binanın birinci katında çıktığını ve büyüyerek son kata kadar yayıldığını gösterdiğini belirtti.

AFP muhabiri, şehirdeki bir hastanede yanmış cesetler gördüğünü, hastanenin sabah saat 4’e kadar yaralı taşıyan ambulanslarla dolu olduğunu ifade etti.

Çoğu zaman güvenlik standartlarının göz ardı edildiği ülkede son yangın dün geç saatlerde çıktı. Raporlara göre yangın, 5 katlı binada bulunan Corniche Hipermarket’in birinci katında çıktıktan sonra tüm binaya yayıldı. Yangının nedeni henüz bilinmiyor, ancak kurtulanlardan biri AFP'ye yaptığı açıklamada bir klimanın patladığını söyledi.

ıdfgbh
Yangında hayatını kaybeden kurbanların cenaze töreninden... 17 Temmuz 2025. (Reuters)

51 yaşındaki Ali Kazım, alışveriş merkezi ile kurbanların nakledildiği hastane arasında gidip geldi ve kaybolan akrabasını, eşini ve üç çocuğunu aradı. Alışveriş merkezinde, kurtarma ekipleri enkaz altında kurbanları ararken, bir ambulans da yakınlarda bekliyordu. Akrabasının cep telefonunun olayın başından beri kapalı olduğunu söyleyen Kazım, “Ailesi dünden beri ona ulaşmaya çalışıyor ama başaramıyor. Onlara ne olduğunu bilmiyoruz” dedi. AFP muhabiri olay yerinde yangının kontrol altına alındığını, ancak binanın cephesinin kül olduğunu bildirdi. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Bu acı yangın, çoğu yoğun duman nedeniyle boğularak hayatını kaybeden 61 masum vatandaşın hayatına mal oldu. Bunların arasında kimliği bilinmeyen 14 yanmış ceset de bulunuyor” denildi.

kıloşp
Yangında hayatını kaybedenlerin cenaze törenine katılan yakınları... 17 Temmuz 2025 (Reuters)

“Kaçamadık”

INA daha sonra bir sağlıkçı kaynaktan ‘kurbanların sayısının 63 ölü ve 40 yaralı olduğunu’ aktardı. AFP’ye konuşan bir sağlıkçı kaynak, kimliği belirlenemeyen çok sayıda ceset olduğunu doğruladı. İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, sivil savunma ekiplerinin restoran ve süpermarket bulunan binada mahsur kalan ‘45'ten fazla kişiyi’ kurtardığını belirtti. AFP muhabiri, adli tıp kurumunda sevdikleri hakkında bilgi almak için bekleyen kurbanların yakınlarını gördüğünü bildirdi. Bazıları yıkılmıştı. Yerde oturan bir adamın kendine vurup bağırdığı görüldü. 50'li yaşlarında bir doktor olan Nasır el-Kureyşi, yangında 5 aile ferdini kaybettiğini söyledi. AFP’ye konuşan el-Kureyşi, “Başımıza bir felaket geldi... Evdeki elektrik kesintilerinden kaçmak için akşam yemeği yemek üzere alışveriş merkezine gittik... İkinci katta bir klima patladı, ardından yangın çıktı ve kaçamadık.”

Gevşek güvenlik kuralları

45 yaşındaki Mutaz Kerim, üç akrabasının kayıp olduğunu öğrendikten sonra gece yarısı alışveriş merkezine koştu. Saatler sonra, ikisinin cesetleri yanmış haldeyken kimliklerini tespit etti. Bunlardan biri, üç gün önce bu alışveriş merkezinde çalışmaya başlamıştı. Adli tıp kurumunun önünde, kayıp olan üçüncü akrabası hakkında bilgi almak için beklerken öfkeyle şöyle dedi: “Yangınları söndürmek için bir sistem yok.”

df bgfr
Yanmış binanın dışından bir fotoğraf... 17 Temmuz 2025 (AFP)

Son günlerde sıcaklıkların yükselmesi ile Irak'ın çeşitli bölgelerinde mağaza ve depolarda yangınlar çıktı.

Petrol kaynakları açısından zengin olan Irak'ta, özellikle inşaat ve ulaştırma sektörlerinde güvenlik kurallarına çoğu zaman uyulmuyor. Ayrıca ülke, on yıllardır süren çatışmaların sonucu olarak çökmüş bir altyapıya sahip ve bu da sık sık yangınların ve diğer ölümcül felaketlerin meydana gelmesine neden oluyor.

Eylül 2023'te, Irak'ın kuzeyindeki Kerkük’te bir düğün salonu yangını çıktı ve 134 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, yangının havai fişekler ve yanıcı inşaat malzemeleri nedeniyle çıktığını bildirdi.