Martin Scorsese ve Leonardo DiCaprio, Killers of the Flower Moon'la kendi rekorlarını kıracak

(Evan Agostini/AP)
(Evan Agostini/AP)
TT

Martin Scorsese ve Leonardo DiCaprio, Killers of the Flower Moon'la kendi rekorlarını kıracak

(Evan Agostini/AP)
(Evan Agostini/AP)

Martin Scorsese'nin yeni filmi Killers of the Flower Moon'un (Dolunay Katilleri) muazzam uzunluktaki süresi ortaya çıktı.
David Grann'in aynı adlı çok satan kitabına dayanan, Scorsese'nin yakında çıkacak filminin başrollerinde Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone, Robert De Niro ve Jesse Plemons yer alıyor.
Hikaye 1920'lerde, topraklarında petrol bulunmasından sonra ABD'nin Oklahoma eyaletindeki Osage Kızılderili kabilesini sarsan bir dizi cinayetle ilgili bir FBI soruşturmasını anlatıyor.
Variety'ye göre mayısta Cannes Film Festivali'nde prömiyeri yapılacak film, Scorsese'nin yanı sıra DiCaprio'nun da en uzun filmi olma rekorunu kıracak.
Scorsese'nin önceki filmi İrlandalı (The Irishman) üç buçuk saat sürerken, Killers of the Flower Moon'un 4 saate ulaşacağı bildiriliyor.
Bu iddia, 200 milyon dolara mal olan Apple TV Plus projesinin ekimde çıkacağının duyurulmasının ardından geldi.
Film, Scorsese ve DiCaprio'nun rekorunu kırsa da bu uzun gösterim süresi, De Niro'nun en uzun filmi olan Bir Zamanlar Amerika'da'nın (Once Upon a Time in America) süresini geçmiyor. Sergio Leone'nin 1972 yapımı gangster filmi, 4 saat 11 dakika uzunluğunda.
2021'de DiCaprio'nun senarist Eric Roth'la arasındaki "tartışmaların" ardından aslında DiCaprio için tasarlanan rolü oynamak üzere Plemons'ın devreye girdiği ortaya çıkmıştı.
Filmde DiCaprio aslında bir dizi cinayeti araştıran FBI ajanı Tom White rolünde yer alacaktı. Fakat artık Robert De Niro'nun canlandırdığı çiftlik sahibinin yeğeni Ernest Burkhart'ı oynuyor. Başlangıçta Dicaprio'nun oynamak istediği rol buydu.



Elektrikli lolipop sanal dünyaya tat katacak

"Lolipop" cihazları sanal gerçeklik ortamlarına tat getirebilir (PNAS)
"Lolipop" cihazları sanal gerçeklik ortamlarına tat getirebilir (PNAS)
TT

Elektrikli lolipop sanal dünyaya tat katacak

"Lolipop" cihazları sanal gerçeklik ortamlarına tat getirebilir (PNAS)
"Lolipop" cihazları sanal gerçeklik ortamlarına tat getirebilir (PNAS)

Araştırmacılar tat alma duyusunu sanal gerçekliğe (VR) taşıyan, lolipop şeklinde bir cihaz geliştirdi.

Hong Kong Şehir Üniversitesi'nden bir ekip tarafından geliştirilen VR ağızlığı, kullanıcının tat tomurcuklarını uyararak farklı tatlar sunabiliyor.

Araştırmacılar bunu "ayarlanabilir tat" deneyimleri için VR uygulamalarında kullanılabilen "taşınabilir, lolipop şeklinde bir tat alma arayüzü" diye tanımlıyor.

Bilim insanları teknolojiyi detaylandıran bir çalışmada, "Görme, işitme, dokunma ve koku alma duyularının yanı sıra tat, insan deneyiminin hem fizyolojik hem de psikolojik yönlerini önemli ölçüde etkiliyor ancak VR uygulamalarında tat üreten teknolojilerin geliştirilmesine yönelik araştırmalar henüz emekleme aşamasında" diye yazdı.

VR, artırılmış gerçeklik (AR) ve karma gerçeklik (MR) ortamlarında ayarlanabilir bir tat platformu oluşturmak için iki ila 9 farklı seçeneği kapsayan bir dizi akıllı ve taşınabilir lolipop şekilli tat arayüz sistemi rapor ediyoruz.

Lolipop, şeker, tuz, sitrik asit, kiraz, çarkıfelek meyvesi, yeşil çay, süt, durian ve greyfurt olmak üzere 9 farklı aroma üretebilen çeşitli tat üreticilerine sahip.
 

Görsel kaldırıldı.
Farklı sayıda tat üreticisine sahip üç farklı VR lolipop prototipi (PNAS)

Bu aromaların her biri, cihazın yüzeyindeki küçük jel keselerine yerleştirilmiş gıda sınıfı kimyasallar aracılığıyla iletiliyor.

Bu jel keseleri bir elektrik akımıyla uyarıldığında, içlerindeki kimyasallar yüzeye çıkıyor ve aromayı üretmek için dildeki tükürükle karışıyor.

Daha sonra aroma yoğunluğu jel keselerine giden voltaj değiştirilerek artırılıp azaltılabiliyor.

VR lolipopun yaratıcıları, muhtemel uygulamalar arasında uzaktan alışveriş, insan-makine arayüzleri ve eğlencenin yer aldığını söylüyor.

"Miniaturised, portable gustation interfaces for VR/AR/MR" (VR/AR/MR için minyatürleştirilmiş, taşınabilir tat arayüzleri) başlıklı çalışma bu hafta Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adlı akademik dergide yayımlandı.

Tat uyarıcı teknoloji daha önce bardak ve çatal bıçak takımlarında kullanılmak üzere geliştirilmiş ancak bunlar öncelikle yaşlılık veya kanser tedavileri sonucunda tat alma duyusunu kaybedenlere bu yetiyi geri kazandırmaya odaklanmıştı.

Independent Türkçe