Taliban'ın yeni okul üniforması:Çarşaf

Kabil'deki bir özel üniversitedeki kapılardan birine yapıştırılan posterde, kadınlara kendilerini başörtüsüyle örtmeleri emrediliyor (AFP)
Kabil'deki bir özel üniversitedeki kapılardan birine yapıştırılan posterde, kadınlara kendilerini başörtüsüyle örtmeleri emrediliyor (AFP)
TT

Taliban'ın yeni okul üniforması:Çarşaf

Kabil'deki bir özel üniversitedeki kapılardan birine yapıştırılan posterde, kadınlara kendilerini başörtüsüyle örtmeleri emrediliyor (AFP)
Kabil'deki bir özel üniversitedeki kapılardan birine yapıştırılan posterde, kadınlara kendilerini başörtüsüyle örtmeleri emrediliyor (AFP)

Afganistan'da Taliban liderleri, öğrenciler için şeriata uygun giyim kuralları getiren bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarıda erkek ve kız çocuklarına farklı renklerde başörtüleri, çarşaflar, uzun tunikler ve bol pantolonlar zorunlu kılınıyor.
Geçici hükümetin eğitim bakanlığından bir kaynağa atıfta bulunan Kabul News'un haberine göre, hem erkek hem de kız öğrencilerden vücutlarının tamamını örten ve üzerinde Taliban bayrağı taşıyan bir rozet bulunan geleneksel kıyafetler giymeleri istenecek.
5 bölüm ve 13 madde içeren taslağa göre, ilkokula giden erkek çocuklar açık mavi renkte bir geleneksel perahan tunban, ortaokul ve lisedekilerse açık yeşil bir kıyafet giymek zorunda kalacaklar.
Bir Taliban yetkilisinden alıntı yapan Afgan haber kanalı Amu, kız öğrencilerin "kısa, transparan, ince ve dar" kıyafetler giymelerine izin verilmeyeceğini bildirdi.
Kız çocuklarının üniformasında şeriata uygun bir başörtüsü de var ve buna ek olarak öğrenciler okula gidip gelirken çarşaf giymek zorunda kalacak.
Habere göre taslak, 6. sınıfın altındaki kız öğrencilerin "beyaz" başörtüsüyle "koyu fildişi rengi" bir üniforma, daha büyük kızlarınsa siyah bir başörtüsüyle zeytin yeşili bir kıyafet giymelerini zorunlu kılıyor.
Mart 2022'de Taliban, 6. sınıfın üzerindeki kız öğrencilerin okula gitmesini yasaklamıştı.
Yetkilinin, Taliban'ın hâlâ taslak için başkalarına danışıp fikir topladığını ve henüz bir karar vermediğinden, sosyal medyada dolaşanı belgenin son hali olarak tanımlayamayacaklarını söylediği bildirildi.

Taslak, erkek öğretmenlerin de perahan tunban kıyafetleri giymelerini şart koşuyor ve kadın öğretmenler kıyafetin kadınlar için olanını tam uzunlukta bir çarşafla birlikte giymek zorunda kalacak.
Yeni üniforma kurallarının öğrenciler tarafından protesto edildiğini söyleyen aktivistler, taslak bildirimine sert tepki gösteriyor.
Mor Cumartesiler adlı bir sivil hareket, Taliban'ın 6. sınıfın altındaki kızların üniforma giymesini zorunlu kılması nedeniyle, üyelerinin tasarıyı protesto ettiğini söyledi.
Taliban, kadınları parklar dahil kamusal alanlardan ve çoğu iş kolundan men etti ancak bu, üniformalara dair taslak belgede belirtilmedi.
Taliban geçen hafta kapsamlı bir hamleyle Afgan çalışanların Birleşmiş Milletler'le çalışmasını yasakladı.
İslamcı katı rejim, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik eğitim kısıtlamalarını yasak yerine geçici bir askıya alma olarak sunmuştu ancak üniversiteler ve okullar martta kız öğrenciler olmadan yeniden açıldı.
Cumartesi günü Afgan din adamları yasağı eleştirirken, Taliban'dan önemli bir bakan da din adamlarına tartışmalı konuda hükümete karşı çıkmama uyarısı yaptı.
Alim Abdul Rahman Abid, ayrı sınıflar, kadın öğretmenlerin işe alınması, ders programlarının çakışmayacak şekilde ayarlanması ve hatta yeni okullar inşa etme yoluyla, eğitim kurumlarının kadınları yeniden kabul etmelerine izin verilmesi gerektiğini söyledi.



Japonya, Rusya ve ABD, Kamçatka açıklarında meydana gelen 8.0 büyüklüğündeki depremin ardından tsunami uyarısında bulundu

Tehlikeli tsunami dalgaları (Arşiv)
Tehlikeli tsunami dalgaları (Arşiv)
TT

Japonya, Rusya ve ABD, Kamçatka açıklarında meydana gelen 8.0 büyüklüğündeki depremin ardından tsunami uyarısında bulundu

Tehlikeli tsunami dalgaları (Arşiv)
Tehlikeli tsunami dalgaları (Arşiv)

ABD ve Japon yetkililer, dün gece Rusya'nın Kamçatka açıklarında meydana gelen 8,7 büyüklüğündeki depremin ardından, tsunami dalgalarının üç metreye kadar yükselebileceği uyarısında bulundu. Bu dalgalar, özellikle Japonya, Rusya ve Hawaii takımadalarının kıyıları olmak üzere Batı Pasifik Okyanusu'na ulaşabilecek.

Tokyo'da Japon yetkililer, takımadaların Pasifik kıyılarına 01:00 ile 02:30 (GMT) arasında üç metre yüksekliğe kadar ulaşabilecek tsunami dalgalarının gelebileceği konusunda uyardı. Japonya Meteoroloji Ajansı, "Tsunami dalgaları bölgeye sık sık vuracak. Lütfen uyarı kaldırılıncaya kadar denize açılmayın veya kıyıya yaklaşmayın" uyarısında bulundu.

Honolulu Acil Durum Yönetim Kurumu dün, olası bir tsunami tehdidi nedeniyle Hawaii'deki bazı kıyı bölgelerinin tahliye edilmesi çağrısında bulundu. Honolulu Acil Durum Yönetim Kurumu Twitter'da, "Harekete geçin! Yıkıcı tsunami dalgaları bekleniyor" ifadelerini kullandı.

ABD Tsunami Uyarı Merkezi de önümüzdeki üç saat içinde Rusya ve Japonya kıyılarında "tehlikeli tsunami dalgaları" uyarısı yayınladı ve depremin büyüklüğünün 8,7 olduğunu açıkladı. ABD Tsunami Uyarı Merkezi, Alaska ve ABD'nin Pasifik adası Guam kıyılarının bazı kısımları ile Rusya ve Japonya kıyılarını "üç saat içinde" tehdit edebilecek yüksek tsunami dalgaları riski konusunda uyardı.

Rusya'daki bölge valileri, "on yıllardır" görülen en şiddetli depremin ardından can kaybı olmadığını bildirirken, tsunami uyarısının ardından Sahalin bölgesindeki küçük bir kasaba için tahliye emri verildi. Kamçatka Valisi Vladimir Solodov, Telegram'da yayınlanan bir videoda, "Bugünkü deprem ciddiydi, on yıllardır görülen en şiddetli depremdi" dedi. Solodov, ön bilgilere göre can kaybı olmadığını, ancak bir anaokulunun hasar gördüğünü belirtti.

Sahalin Valisi Valery Limarenko, Telegram'da yaptığı açıklamada, depremin ardından verilen tsunami uyarısı sonrasında Severo-Kurilsk adlı küçük kasaba için tahliye emri verildiğini ifade etti. Rusya'nın Kamçatka Yarımadası Acil Durumlar Bakanı Sergey Lebedev, depremin ardından bölgenin bazı yerlerinde üç ila dört metre yüksekliğinde bir tsunami kaydedildiğini bildirdi. Lebedev, sosyal medyada yayınlanan bir videoda, "Herkes dalgalardan uzak dursun" uyarısında bulundu.