İslam tarihi boyunca yazılmış nadir el yazmaları ve eserler ile tarih boyunca edebiyatın kayda geçmesinde ve mektupların yazılmasında kullanılan araçlar, her Ramazan milyonlarca ziyaretçinin boş zamanlarında ve ibadet ettikten sonra geldiği ‘Mescid-i Nebevî’nin Nadir El Yazmaları Sergisi’ni dolduruyor. Bu vesileyle, Arap ve İslam tarihi boyunca Müslümanların ilmi koruma çabalarına, entelektüel üretimlerine yakından tanıklık ediliyor.
Mescid-i Nebevî’nin Nadir El Yazmaları Sergisi bilginin korunması ve nesiller boyunca İslami ilimler, Arap dili, düşünce, tarih ve çeşitli edebiyat sanatlarının aktarımının sağlanmasında el yazmalarının tarih boyunca oynadığı önemli rolü vurguluyor.
Hicri on ikinci yüzyıldan kalma bir Kur'an-ı Kerim, bilimsel çalışmaların nadir ve kıymetli nüshaları ve önemli el yazması kalıntılar gibi nadir eserlerin yer aldığı sergide bulunan paha biçilmez hazineler, ziyaretçileri zaman içinde bir tura çıkararak Müslüman âlimlerin tarih boyunca bıraktığı etki ve mirasın derinliğine götürüyor. Bu eşsiz el yazmaları, Müslümanların dünyanın dört bir yanındaki milletler ve medeniyetlerle temasının farklı yönlerini yansıtarak her tarihsel dönemi kendine özgü nitelikleriyle sunuyor.
Sergi, yazım yöntemlerinin kadim örneklerini sunuyor (Hâdimü’l-Haremeyn İşleri Genel Başkanlığı)
Sergi, yeryüzünün farklı yerlerinden gelen Müslümanların buluşma noktası olan Mescid-i Nebevî’de muhafaza edilen el yazmalarının nadir örneklerinin yanı sıra, taş, deri, kemik, sap, yaprak, hurma ağacı ve diğer ilkel araçlardan elde edilen yüzeyler ve yazı araçlarından mürekkepler, kalemler, hokkalar, kitap tutacakları gibi kadim örnekleri yansıtıyor.
Sergide bulunan nadir aletler arasında, hasırdan yapılmış, deri ile kaplanmış ve kumaşla astarlanarak Kuran'ı ve diğer kitapları korumak için kullanılan bir kap, 120 yıldan daha eski olduğu tahmin edilen mürekkeplerin yerleştirildiği bakır hokkalar ve ılgın ağacından yapılmış yazı tahtaları bulunuyor. Ayrıca kitap ciltleme aletleri, kuru mürekkep topları, geçmişte Kur'an-ı Kerim'i yazmak için kullanılan deve kürek kemikleri, kâğıt ve yaldız sabitlemek için kullanılan cilalı bir geyik boynuzu da diğer eserler arasında yer alıyor.
Bu yıl Ramazan ayının ilk 20 günü boyunca yaklaşık 30 bin kişi, burada kurulan sergileri ziyaret etti. Bu sergiler arasında Mescid-i Nebevî Mimarisi Sergisi ve Sünnet Sergisi’nin yanı sıra Ramazan'ın her günü ziyaretçi akınına uğrayan Mescid-i Nebevî Nadir El Yazmaları Sergisi yer alıyor.
Hâdimü’l-Haremeyn İşleri Genel Başkanlığı, bu sergiler vesilesiyle, Mescid-i Nebevî ziyaretçilerinin deneyimlerini zenginleştirmeyi amaçlıyor.
Müslümanların tarih boyunca bilime duydukları ilginin kanıtı: Mescid-i Nebevî'nin nadir el yazmaları
Müslümanların tarih boyunca bilime duydukları ilginin kanıtı: Mescid-i Nebevî'nin nadir el yazmaları
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة