ABD'de Cumhuriyetçiler, Trump'a dava açan Başsavcı yüzünden New York'ta suç oranlarının arttığını ileri sürdü

ABD'de Cumhuriyetçiler, Eski Başkan Donald Trump'a dava açan Başsavcı Alvin Bragg'ın görevini yerine getirmediği iddiasıyla New York'ta suç oranlarında artış yaşandığını savundu.

AA
AA
TT

ABD'de Cumhuriyetçiler, Trump'a dava açan Başsavcı yüzünden New York'ta suç oranlarının arttığını ileri sürdü

AA
AA

ABD Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi tarafından New York'ta "Manhattan'da Şiddet Suçu Kurbanları" başlıklı oturum düzenlendi.
Eski Başkan Donald Trump'a desteğiyle bilinen Cumhuriyetçi Komite Başkanı Jim Jordan'ın liderliğindeki oturumda, Trump'a dava açan Manhattan Bölge Başsavcısı Alvin Bragg'ın "suç yanlısı ve mağdur karşıtı politikaları" nedeniyle New York'ta şiddet içeren suçlarda artış yaşandığı öne sürüldü.
New York'ta şiddet olaylarında hayatını kaybeden bir askerin ailesi ve antisemitik saldırıya maruz kaldığını iddia eden bir tanığın yanı sıra eski yerel yönetim çalışanları ve sivil toplum örgütlerinden temsilciler tanık olarak ifade verdi ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Oturum boyunca Başsavcı Bragg'a yüklenen Jordan, Manhattan'da yargının siyasallaştığını savundu. Jordan, Bragg'in yasaları uygulamak yerine görevini "fon sağlayan solcuların tekliflerini" yerine getirmek için kullandığını iddia etti.
Jordan, Bragg'in görevini kötüye kullanması sonucu New York'ta hırsızlık, saldırılar, otomobil kaçakçılığı, ağır suçlar gibi suç oranlarında artış olduğunu ileri sürdü.

Demokratlar: Trump'ın emrini yerine getiriyorlar
Komite üyesi milletvekili Jerrold Nadler gibi Demokratlar ise Cumhuriyetçilerin bugünkü oturumda "Trump'ın emrini yerine getirdiklerini" savundu.
Bragg'e destek veren Demokratlar, Başsavcı'nın sindirilmeye çalışıldığını belirterek, Trump'ı korumak için Cumhuriyetçilerin kamu kaynaklarını bu tür oturumlarla boşa harcadıklarını kaydetti.
Demokrat üyeler, ülkede artan silahlı saldırılara dikkati çekerek, şiddet suçları konusunda samimilerse Cumhuriyetçileri, silahlı saldırılarla ilgili yasaları çıkarmak için harekete geçmeye çağırdı.
Zaman zaman tansiyonun yükseldiği oturumda Jordan, polislerden rahatsızlık verdikleri için iki katılımcının oturumdan çıkarılmasını istedi.
Öte yandan, oturum devam ederken Bragg'in ofisi, Twitter'dan, göreve geldiğinden beri New York'ta suç oranlarının azaldığını gösteren istatistikleri paylaştı.
- Belediye Başkanı, New York'un güvenli olduğunu savundu
New York Belediye Başkanı Eric Adams, oturum başlamadan düzenlediği basın toplantısında, Jordan'ın New York'a gelmesini eleştirerek Bragg'e destek çıkmıştı.
Jordan'ı "vergi mükelleflerinin dolarlarını boşa harcamakla" suçlayan Adams, New York'un, ABD'nin en güvenli şehirlerinden biri olduğunu söylemişti.
Jordan, Bragg'ın yardımcılığını yapan eski New York Savcısı Mark Pomerantz'ı, Trump'a yönelik suçlamasıyla ilgili ifadeye çağırmıştı.
11 Nisan'da, Trump'ın "iş kayıtlarını tahrif etmekle ilgili 34 ağır suç" işlediği kararına varan Manhattan Bölge Başsavcısı Alvin Bragg, Jordan'a New York Bölge Mahkemesinde dava açtığını duyurmuştu.



Trump, Gazze konusunda bu hafta bir anlaşmaya varılmasını ‘iyi bir şans’ olarak görüyor

TT

Trump, Gazze konusunda bu hafta bir anlaşmaya varılmasını ‘iyi bir şans’ olarak görüyor

ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One'a binmeden önce gazetecilere konuşuyor. (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One'a binmeden önce gazetecilere konuşuyor. (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Washington'da yapacağı görüşme öncesinde, Gazze konusunda ‘bu hafta’ bir anlaşmaya varılmasının ‘iyi bir şans’ olduğunu belirtti.

Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirmesi için İsrail Başbakanı üzerindeki baskı artarken, Trump basın mensuplarına şunları söyledi: “Hamas ile bu hafta ya da önümüzdeki hafta, çok sayıda esir konusunda bir anlaşmaya varma şansının yüksek olduğunu düşünüyorum... Zaten esirlerin birçoğunu kurtarmayı başardık. Ancak şimdi kalan esirler söz konusu olduğunda, bunların büyük bir kısmı serbest bırakılacak. Bunun bu hafta gerçekleşmesini bekliyoruz.”

Trump, ABD'nin ‘İran ile belki de kalıcı bir anlaşma’ da dahil olmak üzere ‘İsrail ile çeşitli konular üzerinde çalıştığını’ ifade etti.

Netanyahu, Trump, Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile görüşmek üzere bugün ABD'ye geldi.

İsrail Başbakanı’nın uçağı Beyaz Saray'a yapacağı ziyaret öncesinde ABD'deki Andrews Hava Kuvvetleri Üssü'ne indi.

Netanyahu dün ABD'ye giderken yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nde ‘kabul ettiği koşullara göre’ bir ateşkes anlaşmasına varmak için çalıştığını söyledi. Netanyahu, müzakere heyetini Katar'ın başkenti Doha'ya gönderdiğini belirtti. Müzakere heyetini Doha'ya anlaşmayla ilgili ‘açık talimatlarla’ gönderdiğini kaydeden Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki tüm esirlerin geri gönderilmesi ve bölgenin İsrail'e tehdit oluşturmadığından emin olunması yönündeki niyetini vurguladı.

İsrail ile Hamas arasında ateşkes anlaşmasına varılması ve Gazze Şeridi'ndeki esirlerin serbest bırakılması için dolaylı müzakereler dün akşam Doha'da başladı.

Beyaz Saray'daki görüşmede Trump ve Netanyahu, İsrail ile Hamas arasında 21 aydır devam eden savaşın parçaladığı Gazze Şeridi'nde 60 günlük bir ateşkes için ABD'nin önerisini özellikle ele alacak.

sadfergty
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının ardından yükselen dumanlar (AP)

Hamas'ın 2023'teki saldırısında kaçırılan 251 esirden 49'u halen Gazze Şeridi'nde tutuluyor; bunlardan 27'sinin İsrail tarafından öldürüldüğü açıklandı. Katar, ABD ve Mısır'ın arabuluculuğuyla Kasım 2023'te bir haftalık ilk ateşkes ve 2025'in başlarında yaklaşık iki aylık ikinci ateşkes, İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin serbest bırakılması karşılığında Gazze Şeridi'nde tutulan bazı esirlerin serbest bırakılmasına izin verdi.

Ateşkesin ardından bir sonraki aşama için herhangi bir anlaşmaya varılamaması üzerine İsrail mart ayı ortasında Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına yeniden başladı ve 17 Mayıs'ta askeri operasyonlarını yoğunlaştırdı.