Jeremy Corbyn, Keir Starmer'ı "ilkokul muhabbeti" yapmakla suçladı

Eski lider, "arkadaş değiliz" yorumuna büyük tepki gösterdi ve İşçi Partisi'nin "kötü haber" konulu saldırı reklamlarını eleştirdi

Jeremy Corbyn ve Sör Keir Starmer (Reuters)
Jeremy Corbyn ve Sör Keir Starmer (Reuters)
TT

Jeremy Corbyn, Keir Starmer'ı "ilkokul muhabbeti" yapmakla suçladı

Jeremy Corbyn ve Sör Keir Starmer (Reuters)
Jeremy Corbyn ve Sör Keir Starmer (Reuters)

Jeremy Corbyn, Sör Keir Starmer'ın ikilinin hiçbir zaman arkadaş olmadığı yönündeki iddialarının "ilkokul muhabbeti" olduğunu söyledi.
Islington North'ta partinin adayı olması engellenen eski İşçi Partisi lideri, ikili birlikte çalışırken Sör Keir'ı her zaman bir "meslektaş" olarak gördüğünü belirtti.
Ayrıca İşçi Partisi'nin yakın zamanda yayımlanan, Rishi Sunak'a yönelik tartışmalı sosyal medya kampanyasını da eleştiren sol görüşlü Corbyn, bunu "her yerde kötü haber" diye niteledi.
Bu açıklama, Sör Keir'ın eski liderle hiçbir zaman arkadaş olmadıklarını söylemesinin ardından geldi. Corbyn, LBC'ye yaptığı açıklamada "Aslında bu beni üzüyor. Bunu neden söylediğini bilmiyorum" dedi:
"Yani, Starmer'la birlikte çalıştım. Gölge kabinedeydi. Onunla Brüksel'e gittim. Evet, onunla çalıştım, pek çok insanla çalıştım."
Sör Keir'ı bir arkadaş olarak görüp görmediği sorulduğundaysa "Onu bir meslektaş olarak gördüm. Asla bir arkadaş olarak görmedim. Onunla arkadaşlık etmek için vakit geçirmedim. Arkadaş, birlikte yemeğe çıktığınız, sohbet ettiğiniz, ev telefonundan aradığınız kişidir" dedi.
"Öyleyse neden birdenbire arkadaşı olduğumu dünyaya duyurdu ve şimdi de, kısa süre sonra, arkadaşı olmadığımı söyledi. Bu ilkokul muhabbeti" diye ekledi.
Corbyn, Sunak'ın çocuklara cinsel istismarda bulunanların hapse girmesi gerektiğini düşünmediğini iddia eden, İşçi Partisi'nin halihazırda kötü şöhret kazanan saldırı reklamı için de "her yerde kötü haber" dedi:
"Bence rakibinize karşı hamle olarak onun hakkında inanılmaz derecede kötü bir şey söyleme fikri çok iyi ya da çok mantıklı değil. Ben bu tür şeylere inanmıyorum."
The Independent'ın haberine göre, geçen ay İşçi Partisi'nin Ulusal Yürütme Kurulu, Sör Keir'ın Corbyn'in sıradaki seçimlerde İşçi Partisi adına Kuzey Londra'daki koltuğuna aday olmaması yönündeki önerisini desteklemişti. Corbyn, bunun "parti demokrasisine yönelik utanç verici bir saldırı" olduğunu söyledi.
Bu gelişme, Yeni İşçi Partisi'nin (New Labour, İşçi Partisi'nin Tony Blair ve Gordon Brown başkanlığındaki [1997-2010] dönemi için kullanılan terim -ed.n.) mimarı Peter Mandelson'ın İşçi Partisi'nin çocuklara cinsel istismarda bulunulmasıyla ilgili tartışmalı saldırı reklamını desteklemesi ve partinin sağcı gazetelere "bunu kendi adlarına yapmaları" için güvenemeyeceğini öne sürmesinin ardından geldi.
Times Radio'ya konuşan Mandelson'a Yeni İşçi Partisi döneminde böyle bir reklamı onaylayıp onaylamayacağı sorulduğunda "Evet imzalardım" dedi.
Mandelson, Muhafazakarların kişisel saldırılar için "sağ eğilimli, Muhafazakarları destekleyen medyanın desteğine sahip olduğunu" söyledi.

"Bu gazeteler bunu onlar adına yapıyor."

Gölge Sağlık Bakanı Wes Streeting, pazartesi gecesi İşçi Partisi'nin Meclis Grubu toplantısında İşçi Partisi milletvekillerine Sunak karşıtı reklamları savundu.
Starmer'ın yakın müttefiki, ekibinin ilk sosyal medya reklamından sorumlu olmadığını açıklamasının ardından gölge İçişleri Bakanı Yvette Cooper'a yönelik "korkakça" açıklamaları da eleştirdi.
Streeting, milletvekillerine Cooper'ın "Muhafazakarların karşısına çıkardığı her içişleri bakanı gibi Suella Braverman'ı da ezip geçtiğini" söyledi.



Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
TT

Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna'daki çatışmanın Avrupa için oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulunarak, kıtanın İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez "savaş öncesi döneme" girdiğini söyledi.

Tusk, Avrupa gazetelerinin en büyük ittifakını içeren “LENA” medya ağına verdiği röportajda şunları söyledi:

 “Savaş artık geçmişte kalan bir kavram değil. Bu gerçek ve iki yıldan fazla bir süre önce başladı. Şu anda en endişe verici olan şey, herhangi bir senaryonun mümkün olmasıdır. 1945'ten beri böyle bir durum görmedik."

Tusk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun özellikle genç nesil için kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum, ancak yeni bir dönemin başladığı gerçeğine alışmamız gerekiyor: savaş öncesi dönem. Abartmıyorum, bu, her geçen gün daha da netleşiyor."

Rusya'nın iki yıldan fazla bir süre önce Ukrayna'yı işgal etmesi Avrupalı ​​liderlerin savaş sonrasındaki istikrarlı barış duygusunu sarstı ve birçok Avrupa ülkesini Kiev'e ve güçleri için ihtiyaç duyduğu silahları sağlamak için üretimlerini hızlandırmaya yöneltti.

Ülkesi komşu Ukrayna'nın en önde gelen destekçilerinden biri olan eski Avrupa Konseyi başkanı Cuma günü, Kiev'in savaşı kaybetmesi halinde Avrupa'da kimsenin kendini güvende hissetmeyeceğini belirtti.

Kıtanın endişelerinin başında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, özellikle NATO'ya yönelik bilinen şüpheci duruşunun ardından Beyaz Saray'a dönme olasılığı da etkili oluyor.

Tusk verdiği röportajda, "Misyonumuz, Amerikan başkanının kim olduğuna bakılmaksızın transatlantik ilişkilerini güçlendirmektir" ifadelerini kullandı.