Hesap paylaşımına Netflix'ten büyük kısıtlama geliyor

Şirket, ödünç şifre kullananları kendi şifrelerini almaya zorlamaya yönelik denemelerin başarıya ulaştığını belirtiyor

AFP
AFP
TT

Hesap paylaşımına Netflix'ten büyük kısıtlama geliyor

AFP
AFP

Netflix, hesap ve şifre paylaşımına getireceği geniş çaplı kısıtlamasını uygulamaya koymaya hazırlanıyor.
Şirket uzun zamandır, kullanıcılar hesaplarını tek bir hanenin dışındakilerle paylaştığında bunu tespit edip onları kendi hesaplarının parasını ödemeye zorlamayı amaçlayan yeni özellikler kullanmakla tehdit ediyor ve bu özellikleri test ediyor.
Dijital yayın platfromu başlangıçta, ilk denemenin bulgularının yerleşmesi için daha fazla zaman tanıma amacıyla yeni özelliği kapsamlı bir şekilde uygulamaya koymayı ertelemişti. Fakat şirket bu özelliğin artık hazır olduğunu ve gelecek aylarda daha "geniş çapta" yürürlüğe konacağını belirtti.
En son düzenlediği dönem sonu toplantısında bu duyuruyu yapan şirket, Netflix'in temelini atan DVD dağıtma işini de sonlandıracağını açıkladı.
The İndependent'ın haberine göre Bu toplantıda konuşan Netflix'in eş CEO'su Greg Peters, sistemin bir dizi ülkede çoktan kullanılmaya başlandığını ve "iyi gittiğini" belirtti.
Peters, müşterilerin başlangıçta bu habere tepki olarak hesaplarını kapattığını ancak daha sonra kullanıcılar kendi hesaplarının parasını ödedikçe üye sayısının ve gelirin arttığını söyledi. Peters bunun fiyat artışlarından sonraki davranışa benzediğini ifade etti.
Netflix'in eş CEO'su, yeni sistem çok farklı özelliklere sahip yerlerde uygulamaya konmuş olsa da bu davranışın birbirinden farklı birçok ülkede gerçekleştiğini söyledi. Kısıtlama ilk başta belirli Latin Amerika ülkelerinde başlatıldı ama o zamandan bu yana daha geniş bir alana yayıldı.
Öte yandan aynı denemede, bazı kullanıcıların denemenin belirli bölümleriyle ilgili hayal kırıklığına uğradığı görüldü. Peters, "kullanıcıların her zaman hareket halindeyken veya seyahat ederken kullandığı Netflix'e kesintisiz erişimin yanı sıra şirketin kullanıcıların hesaplarına ve cihazlarına erişimi yönetmeleri için iyi araçlara sahip olduğundan emin olmak gibi konularda" Netflix'in geri bildirim aldığını söyledi.
Peters, yeni versiyonun bu değişiklikleri içerdiğini ve bu nedenle şirketin artık bunu başka yerlerde de yürürlüğe koymaya başlayacağını ifade etti. Bunun "çok geniş çaplı bir uygulama olduğunu ve Birleşik Devletleri ve başka birçok ülkeyi de kapsadığını" belirtti.
Bu özellik, kullanıcıların hesaplarını ne zaman paylaştığını tespit etmek için coğrafi konum belirleme gibi teknolojiler kullanıyor. Uygulama, hesabın paylaşıldığı düşünülürse, ya tamamen yeni bir oturum açarak ya da kullanıcıların mevcut bir hesaba başkalarını eklemesine izin veren diğer seçeneklerden yararlanarak kişileri kendi hesabını satın almak durumunda bırakacak.



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais