İsrail, İran’ın komşusu Türkmenistan ile ilişkilerini güçlendiriyor

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov (sağda) ve İsrailli mevkidaşı Eli Cohen, Aşkabat'ta bir araya geldi. (Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı)
Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov (sağda) ve İsrailli mevkidaşı Eli Cohen, Aşkabat'ta bir araya geldi. (Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı)
TT

İsrail, İran’ın komşusu Türkmenistan ile ilişkilerini güçlendiriyor

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov (sağda) ve İsrailli mevkidaşı Eli Cohen, Aşkabat'ta bir araya geldi. (Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı)
Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov (sağda) ve İsrailli mevkidaşı Eli Cohen, Aşkabat'ta bir araya geldi. (Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı)

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, komşu ülkelerle ilişkileri güçlendirme çabaları çerçevesinde dün Orta Asya'da bulunan Türkmenistan'da ülkesinin daimî büyükelçiliğinin resmen açılışını yaparak İsrail'in İran'a en yakın diplomatik varlığını tesis etmiş oldu.
İsrail ile Türkmenistan arasında diplomatik ilişkilerin 30 yıl önce kurulmasına rağmen Aşkabat'ta yalnızca geçici bir İsrail misyonu bulunuyordu. İsrail'in Müslüman çoğunluğa sahip ülkede büyükelçiliği olmadı.
Reuters'e göre Cohen, Aşkabat'tan paylaştığı Twitter meaında “İran sınırına 17 km uzaklıktaki bir İsrail büyükelçiliğini açmaya, cumhurbaşkanı ve diğer yetkililerle bir dizi görüşme yapmaya geldim” ifadelerini kullandı.
Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov da ziyareti sırasında Cohen'e eşlik eden gazetecilere İngilizce yaptığı açıklamalarda, büyükelçiliğin açılışının ‘iki ülkenin dostluğunun çok parlak bir örneği olduğunu’ söyledi.
Ziyaretini ‘tarihi’ olarak nitelendiren ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov ile görüşen Cohen, İsrail'in ‘Orta Asya'nın enerji alanındaki süper gücü’ ile ilişkilerinin stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı.
İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan görüntülere göre Cohen açıklamasında şunları söyledi:
“Ekonomik ilişkileri tarım, su, teknoloji ve sınır savunmasını içerecek şekilde genişletme niyetindeyiz. İki ülkenin daha yakın iş birliğinden fayda sağlayacağına şüphe yok.”
Cohen'in ‘İran'a karşı birleşik bir cephe’ kurarak Bakü ile Tahran yakınlaşmasını durdurması ve Azerbaycan'ın geçtiğimiz ay Tel Aviv'deki büyükelçiliğini açması İran'ı kızdırdıktan sonra Aşkabat, İran'ın kuzeyinde İsrail ile ilişkilerini güçlendiren ikinci ülke oldu. İran Dışişleri Bakanlığı da bu ayın başında yaptığı açıklamada “Siyonist varlığın Azerbaycan topraklarından kendisine yönelik komplosu karşısında Tahran pasif kalamaz” ifadesini kullandı.
Cohen, Aşkabat'a varmadan önce Bakü'yü ziyaret etmiş ve burada Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile istişarelerde bulunmuştu.
İran resmi haber ajansları, İsrail medyasından alıntı yaparak Türkmenistan'da büyükelçilik açılacağını bildirdi ancak Tahran'dan herhangi bir açıklama gelmedi.
Gaz zengini bir Orta Asya çöl ülkesi olan Türkmenistan, herhangi bir siyasi veya askeri bloğa katılmadığı için resmi bir tarafsızlık politikası izliyor. Çin, Türkmenistan gazının çoğunu satın aldığı için Türkmenistan'ın ana ekonomik ortağı konumunda bulunuyor.
Türkmenistan'ın İran'la ticaret hacmi nispeten küçük ve iki ülke arasında Hazar Denizi'ndeki potansiyel devasa hidrokarbon yatakları konusunda anlaşmazlıklar mevcut. Tahran ve Aşkabat arasındaki ilişkiler geçmişte, İran hükümetini uluslararası tahkime başvurmaya iten Türkmenistan'dan gaz ihracatının askıya alınması nedeniyle gerilmişti.
Hazar Denizi'ne kıyısı olan beş ülke bu anlaşmazlıkları çözmek için 2018 yılında bir anlaşma imzalamış olsa da Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Tahran, Aşkabat'ın Hazar Denizi üzerinden Avrupa'ya gaz taşımak için bir boru hattı inşa etme planlarını uygulamasını da engelleyen belgeyi henüz onaylamadı.
İran, ülkenin güneyinde geniş doğal gaz yataklarına sahip. Ancak 1997 yılından bu yana, özellikle kış mevsiminde kuzey bölgelerine dağıtmak için Türkmenistan'dan gaz ithal ediyor.



Mısır'ın İsrail'in Gazze Şeridi sakinlerini Güney Sudan'a yerleştirme planını engellediği doğru mu?

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Kahire'deki el-İttihadiye Sarayı'nda Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile bir araya geldi. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Kahire'deki el-İttihadiye Sarayı'nda Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile bir araya geldi. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Mısır'ın İsrail'in Gazze Şeridi sakinlerini Güney Sudan'a yerleştirme planını engellediği doğru mu?

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Kahire'deki el-İttihadiye Sarayı'nda Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile bir araya geldi. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Kahire'deki el-İttihadiye Sarayı'nda Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile bir araya geldi. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Medya raporları, İsrail'in Güney Sudan ile Filistinlileri bu ülkeye yerleştirmek için görüşmeler yaptığını ortaya koydu. Diğer yandan Mısır'ın tutumu ve İsrail'in Gazzelileri nakletme planını engellemedeki rolü hakkında sorular ortaya atıldı. Cuba'nın bu konuda İsrail tarafıyla herhangi bir görüşme yaptığını yalanlamasına rağmen, ‘Mısır'ın Güney Sudan'a Filistinlileri kabul etmemesi için baskı yaptığı’ haberleri çıktı.

Mısır, Filistinlileri Gazze Şeridi’nden, ister kendi topraklarına ister başka bir ülkeye olsun, yerinden etme girişimlerini ‘Filistin meselesinin tasfiyesi’ olarak değerlendirerek resmi ve tekrarlı bir şekilde reddettiğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın AP’den aktardığına göre, İsrail ile Güney Sudan arasında Gazze Şeridi sakinlerinin Güney Sudan'a yerleştirilmesi olasılığını görüşmek üzere görüşmeler yapıldı. Bunun İsrail'in Gazze Şeridi'nden toplu göçü kolaylaştırmak için daha geniş çaplı çabalarının bir parçası olduğu bildirildi.

Ancak Güney Sudan Dışişleri Bakanlığı bu iddiaları yalanladı. Bakanlık tarafından çarşamba akşamı yapılan açıklamada, “Cuba, Gazze Şeridi sakinlerinin Güney Sudan'a yerleştirilmesi için İsrail ile görüşmeler yaptığına dair son medya haberlerini kesin olarak yalanlıyor. Bu iddiaların hiçbir dayanağı yok; Güney Sudan'ın resmi tutumunu ve politikasını yansıtmıyor” ifadeleri yer aldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, daha önce ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze nüfusunun büyük bir kısmını ‘gönüllü göç’ olarak nitelendirdiği bir şekilde başka ülkelere yerleştirmek istediğini söylemişti. Netanyahu salı akşamı yaptığı açıklamada, “Savaş hukukuna göre, nüfusun ayrılmasına izin vermek doğru olur” dedi.

Güney Sudan'ın tutumunu memnuniyetle karşılayan Filistin Devlet Başkanlığı, dün yaptığı açıklamada, ‘Cuba'nın İsrail işgal makamlarının yürüttüğü soykırım, açlık ve yerinden etme girişimlerine örtülü olarak katılmamasını’ övdü.

İsrail medyası, İsrail'in Gazze Şeridi sakinlerini başka ülkelere nakletmek için diğer ülkelere teklifler sunduğunu belirtti. İsrail Kanal 12 televizyonu, Netanyahu hükümetinin ‘Endonezya, Somali, Uganda, Güney Sudan ve Libya’ olmak üzere 5 ülkeyle, Gazze Şeridi'nden sürülecek Filistinlileri kabul etmeleri için görüşmeler yaptığını bildirdi.

AP, Mısırlı yetkililerin ‘İsrail'in Filistinlileri kabul edecek bir ülke bulma çabalarından, Güney Sudan ile yaptığı temaslar da dahil olmak üzere, aylardır haberdar olduklarını’ söylediğini aktardı. Yetkililer, ‘Güney Sudan'a Filistinlileri kabul etmemesi için baskı uyguladıklarını’ ifade ettiler.

Mısır Dışişleri Konseyi Üyesi Büyükelçi Salah Halime, Mısır'ın İsrail'in Filistinlileri yerleştirmek için bahsettiği ülkelerle temas halinde olduğunu düşünüyor. Halime, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “Kahire, temaslarıyla Filistinlileri yerinden etme girişimlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve Arap, İslam ve Avrupa ülkelerinin bunu reddettiğini vurgulamayı hedefliyor” dedi.

Halime sözlerini şöyle sürdürdü: “Filistinlileri yerinden etme çağrıları Arap ve uluslararası kamuoyu tarafından reddediliyor. Buna rağmen İsrail bu çağrılarda ısrar ediyor. Kahire, bu önlemleri reddetmek için diplomatik temaslarını yoğunlaştırıyor. İsrail hükümetinin son uygulamaları, Filistin meselesini ortadan kaldırarak, sözde ‘Büyük İsrail’ hayalini gerçekleştirmek amacıyla yapılıyor.”

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, geçtiğimiz temmuz ayında Güney Sudanlı mevkidaşı Monday Simaya Kumba'dan bir telefon aldı. Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, görüşmede ‘ikili ilişkilerin güçlendirilmesi yolları’ ele alındı.

Kahire Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Dr. Tarık Fehmi, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “Mısır'ın Filistinlilerin yerinden edilmesini reddeden tutumu, diğer ülkelerin tutumlarına müdahale etmek anlamına gelmez. Mısır'ın bu konudaki tutumu sabit ve açıktır. Filistin meselesini korumak için bunun gerçekleşmemesi konusunda uyarıda bulunur, ancak diğer ülkelere kendi tutumunu dayatmaz” ifadelerini kullandı.

Fehmi'ye göre İsrail, Filistinlilerin Gazze Şeridi’nden yerinden edilmesini kabul ettirmek için bazı Afrika ve Arap ülkelerindeki kriz ve çatışmalardan yararlanmaya çalışıyor. Fehmi, “Uluslararası toplumun yerinden edilme çağrılarını reddeden tutumu göz önüne alındığında, bu hamleler İsrail'in planının başarıya ulaşacağı anlamına gelmiyor” dedi.

Filistinlilerin Güney Sudan'a yerleştirilmesi konusunda tartışmalar, Güney Sudan Dışişleri Bakanı'nın geçen hafta İsrailli mevkidaşının daveti üzerine Tel Aviv'i ziyaret etmesinin ardından başladı. Güney Sudan medyası ise İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Sharren Haskel'in Cuba'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirerek iki taraf arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi için yollar aradığını bildirdi.