Elon Musk, bazı Twitter kullanıcılarına onaylarını almadan mavi tık verdi

Teknoloji milyarderi #BlockTheBlue destekçilerinin hesaplarına mavi tik yerleştirmesinin ardından "hukuken açıkta"

Reuters
Reuters
TT

Elon Musk, bazı Twitter kullanıcılarına onaylarını almadan mavi tık verdi

Reuters
Reuters

Twitter'ın CEO'su Elon Musk, sosyal medya platformunun ücretli doğrulama rozetlerine karşı çıkan kullanıcılarına istemedikleri mavi tikleri verdi. 
Platformdaki mavi doğrulama işareti için ödeme yapan hesapları engellemeyi amaçlayan #BlockTheBlue (#MaviyiEngelle) kampanyasının önde gelen destekçilerine istekleri dışında rozet verildi ve Musk, yanıt olarak ağlayarak gülme emojisini tweet'ledi.
"Trol mü, ben mi???" yazan Musk, konumunu "Trøllheim" olarak değiştirdi.
Bu hamle, platformu geçen yıl devralan teknoloji milyarderini, dolandırıcılığı önleme amaçlı kuralları muhtemelen ihlal ettiği için uzmanlara göre "hukuken açıkta" bıraktı.
Mavi tik, bir kullanıcı buna bilfiil karşı çıksa bile, Twitter Blue premium planı için gönüllü olarak ödeme yaptığını gösteriyor.
Medya hakları grubu Free Press'in strateji ve iletişimden sorumlu kıdemli direktörü Timothy Kerr, "Yanlış doğrulamalar Federal Ticaret Komisyonu (FTC) kurallarını ihlal ederek Musk'ı yasal olarak açıkta bırakıyor" diyor.
Musk ayrıca ünlülerin Twitter hesaplarına ve diğer fenomenlere önceden rızalarını almaksızın bu mavi doğrulama işaretlerini verdi. Diğer eleştirmenlere göre bu da FTC kurallarının ihlali anlamına geliyor.
Harvard Hukuk Fakültesi Siber Hukuk Kliniği'nde klinik eğitmen olan Alejandra Caraballo, "büyük hesaplara yanlış bir şekilde [Twitter doğrulama rozeti] eklenmesi aldatıcı ticaret uygulamasını teşkil edebilir" dedi.
Carabello onayları olmadan mavi onay işareti verilen herkesin, aldatıcı ticaret uygulamalarıyla ilgili herhangi bir FTC soruşturmasından ayrı, yanlış bir onay verme davası için haklı gerekçelere sahip olabileceğini de sözlerine ekledi.
"Belki de kullanıcılara aptalca trol hamleleri yapmadan önce tüm yetkin hukuk danışmanlarınızı kovmayın" diye tweet attı.
Twitter'da tik alan ünlüler arasındaki yazar Stephen King de, "Twitter hesabım Twitter Blue'ya abone olduğumu söylüyor. Abone olmadım. Twitter hesabım bir telefon numarası verdiğimi söylüyor. Vermedim" tweet'ini attı.
Musk, "Rica ederim, namaste" yanıtını verdi.
The Independent, Twitter'la temasa geçtiğinde şirket, alışıldığı üzere bir dışkı emojisiyle yanıt verdi.



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais