Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri ve Uluslararası Hukukçular Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Muhammed el- İsa, komisyonun başta İslamofobi iddiaları olmak üzere, cehalet ve bencil amaçlara yönelik kampanyalar karşısında İslam'ın gerçeklerini ön plana çıkaracak çok sayıda hedefi olan küresel bir mesaj taşıdığını söyledi.
İsa’nın bu açıklamaları, Rabıta’nın Mekke’de bulunan genel merkezinde Uluslararası Hukukçular Komisyonu’nun görsel kimliğinin tanıtıldığı tören sırasında geldi. Törene çok sayıda akademisyen, adli ve hukuk uzmanı katılım sağladı. Komisyon, Rabıta’ya bağlı ihtisas organlarından birini oluşturuyor.
İsa açılış töreni konuşmasına komisyonun taslak vizyonu, misyonu, hedefleri ve değerlerinin kapsamlı incelemesiyle başladı. Ayrıca Suudi Arabistan’a değinerek, bu birlikteliğin öncesi ve sonrasının Suudi Arabistan Krallığı’nın iyi işlerinden biri olduğunu aktardı.
Genel Sekreter, İslam'ın hakikat, alim ve düşünürlerin araçlarıyla güçlü olduğunu, diyalogdan yalnızca zayıfların korktuğunu, onların haklı bir davası olmayan veya bunu iletecek araçlara sahip olmayan kişiler olduğunu vurguladı.
Ayrıca komisyonun, yetkilerle, kişilerin hatalarını, tuzaklarını ve boşluklarını ele alacağını da açıkladı. İsa, komisyonun görevlerinde uzmanlaşmış en seçkin kişilerle Yönetim Kurulu başta olmak üzere araştırmalarına ve periyodik raporlarına katılım için çalıştıklarını aktardı.
İsa, güvenilir hedef ve yönlendirmelere sahip uluslararası kuruluşlar da dahil olmak üzere bir dizi resmi ve özel kuruluşla işbirliği yapılacağını açıkladı.
Komisyon Sekreteri ve Dünya İslam Birliği Hukuk İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Şeyh Abdullatif el Mutlak, kurumun resmi onay aldığını ve tüzüğünde belirtilen mesajı ve amaçları doğrultusunda faaliyete geçileceğine değinerek, komisyonun çağdaş İslam ve insanlığa hizmet etme konusunda önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı.
Mutlak, “İslam'ın adaleti açık ve kapsamlı, değerlerinde ayrım ve çifte standart yapmaz. Komisyon, Allah'ın izniyle, insan hakları diyaloglarında ve tartışmalarının yanı sıra bazı İslami mevzuatla ilgili şüphe ve soruşturma konularında da etkili olacak. Komisyon, bunun için konularına göre çeşitlilik gösteren ihtisas komiteleri oluşturacak” dedi.
Komisyon’un haklı davaları destekleme ve mesleki etik bilincini artırma çabalarını birleştirmek amacıyla dünya çapında hakemler ve avukatlardan oluşan küresel bir konsey kuracağına dikkati çeken Mutlak, aynı zamanda Mekke Bildirgesi'nin insan hakları yönlerinin vurgulanması ve başta azınlık hakları olmak üzere küresel meselelerin savunulması yönündeki çabaları harekete geçirmeye çalışacağını aktardı.