Suudi Arabistan Veliaht Prensi, 2019 yılından bu yana ilk kez ABD kanalı Fox News’de

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakan Muhammed bin Selman Hindistan’daki G20 Zirvesi’ne katıldı. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakan Muhammed bin Selman Hindistan’daki G20 Zirvesi’ne katıldı. (SPA)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, 2019 yılından bu yana ilk kez ABD kanalı Fox News’de

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakan Muhammed bin Selman Hindistan’daki G20 Zirvesi’ne katıldı. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakan Muhammed bin Selman Hindistan’daki G20 Zirvesi’ne katıldı. (SPA)

Fox News, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakan Muhammed bin Selman’ın 2019'dan bu yana bir ABD haber ağıyla yapılan ilk özel röportajı yayınlamaya hazır olduğunu duyurdu.

Fox News açıklamasında, röportajın 20 Eylül’de, ABD saatiyle akşam 18:00’da yayınlanacağını bildirdi.

Özel rapor

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile yapılan röportaj, 19 ve 20 Eylül tarihlerinde Suudi Arabistan hakkında hazırlanan ve 2016 yılında hayata geçirilen Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030’unun toplumsal ve ekonomik yapısındaki köklü değişimlerin yanı sıra Ekonomi, Enerji ve Spor Bakanları liderliğindeki ülkenin üst düzey yetkilileriyle yapılan söyleşileri içeren özel ve uzun bir haberin parçası niteliğinde.

Röportajda Suudi Arabistan'ın gelecek vizyonu ile ABD Başkanı Joe Biden döneminde sarsılan ve geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaretin ardından yeniden dengeye giren ABD ile ilişkileri ele alınacak.

Bu, Veliaht Prens Selman’ın 2019 yılında CBS kanalında yayınlanan '60 Dakika' programından bu yana bir ABD televizyon kanalına verdiği ilk röportaj olacak.

ABD menşeli The Atlantic dergisi de2022'de Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile Başkan Biden'la ilişkilerin yanı sıra ülkenin vizyonu, bölgesel rekabeti ve aşırıcılıkla mücadeleye değinen uzun bir söyledi gerçekleştirdi.

Suudi Arabistan’da Fox

Veliaht Prensi ile önceden kaydedilen röportaj, Fox News’in baş siyasi spikeri Bret Baier tarafından gerçekleştirildi. Baier, Suudi Arabistan'daki programına 'harika bir haftanın' beklediği yorumunu yaptı.

Baier'in Veliaht Prens ile röportajı, 13 milyon seyirci ile yılın en çok izlenen televizyon etkinliği haline gelen Wisconsin'deki Cumhuriyetçi başkan adaylarının tartışmasını yönetmesinden haftalar sonra geldi.

Baier’in ‘Özel Rapor’ programı bu yıl şimdiye dek 2,1 milyon izlenme sayısına ulaşarak ABD’de en çok izlenen beş televizyon programı arasına girdi.

ABD’li yayıncı, Fox News'te geçirdiği 27 yıl boyunca aralarında Donald Trump, Barack Obama, Hillary Clinton ve Vladimir Zelenskiy'nin de bulunduğu liderler ve politikacılarla birçok röportaj gerçekleştirdi.

Baier, ​​2024'teki mevcut seçim döngüsünde Demokrat Parti'de Joe Biden ile yarışan aday Robert F. Kennedy Jr. ile yaptığı röportajla dikkat çekti.

Baier ayrıca Florida Valisi Ron DeSantis, eski Başkan Yardımcısı Mike Pence, eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley, iş insanı Vivek Ramaswamy, Senatör Tim Scott, eski New Jersey Valisi Chris Christie ve eski Arkansas Valisi Asa Hutchinson gibi önde gelen Cumhuriyetçi adaylarla röportaj yaptı.

Fox New, ABD’de yaklaık 80 milyon ee ukaşan ve son 20 yılda en çok izlenen televizyon kanalı oldu. Nelson Media Research'e göre,  Fox News  haberlerini izleyen izleyici kitlesinin neredeyse yüzde 50'si bu ağa ilgi gösteriyor. Bu da ağın yalnızca Cumhuriyetçi ve Demokratlarla sınırlı olmayan bağımsızları da kapsayan çeşitli siyasi izleyici kitlesini çektiğini gösteriyor.



Yemen’in kültürel mirasının korunmasına destek için Suudi Arabistan–BM ortaklığı

Mutabakat zaptı, Yemen hükümetinin kültürel varlıklarını korumaya yönelik çabalarını destekliyor (SPA)
Mutabakat zaptı, Yemen hükümetinin kültürel varlıklarını korumaya yönelik çabalarını destekliyor (SPA)
TT

Yemen’in kültürel mirasının korunmasına destek için Suudi Arabistan–BM ortaklığı

Mutabakat zaptı, Yemen hükümetinin kültürel varlıklarını korumaya yönelik çabalarını destekliyor (SPA)
Mutabakat zaptı, Yemen hükümetinin kültürel varlıklarını korumaya yönelik çabalarını destekliyor (SPA)

Suudi Arabistan Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı, cumartesi günü Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ile bir mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşma, Yemen’in kültürel mirasının korunmasına yönelik ortak çabaların güçlendirilmesini, Yemen hükümetinin kültürel varlıklarını muhafaza etme ve Dünya Mirası Listesi’ne aday olabilecek tarihî alanların tespitine yönelik çalışmalarının desteklenmesini amaçlıyor.

Mutabakat zaptını, Suudi Arabistan Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı Genel Gözetmen Yardımcısı Mühendis Hasan el-Attas ile UNESCO’nun Körfez Ülkeleri ve Yemen Bölge Ofisi Direktörü Salah Halid imzaladı.

Anlaşma; Yemen’in kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi, miras, eğitim, bilim, kültür ve kalkınma alanlarında teknik destek ve faaliyetlerin sunulmasını öngörüyor. Mutabakat, program ile UNESCO arasında eğitim, kültür ve mirası destekleyen iş birliğinin devamı niteliğinde olup, Seyun Sarayı’nın restorasyonu, Yemen’de temel eğitimin desteklenmesi ve ortak ilgi alanlarında önemli etki yaratan çeşitli kültürel girişimleri kapsıyor.

Bu adım, Suudi Arabistan’ın Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı aracılığıyla Yemen’de kültür dâhil sekiz temel ve hayati sektöre verdiği desteğin bir uzantısı olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda Hadramut vilayetindeki tarihî Seyun Sarayı’nın, bir kültürel simge ve merkez olarak korunması amacıyla restorasyonu gerçekleştirildi. Proje, Suudi programının finansmanı, UNESCO’nun uygulaması; Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı, Yemen Eski Eserler ve Müzeler Genel Kurumu iş birliği ve Yemen Sosyal Kalkınma Fonu’nun lojistik ve teknik desteğiyle hayata geçirildi.

vfevf
Suudi Arabistan Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı ile UNESCO arasında mutabakat zaptının imzalanmasından bir kesit (SPA)

“Suudi Program”, mirasın yeniden canlandırılması ve korunması, tarihî yapıların restorasyonu, kültür alanında çalışan insan kaynağının kapasitesinin artırılması ve kalkınma sürecini güçlendiren nitelikli girişimlerin uygulanması için çalışmalar yürütüyor. Program, Yemen’de ekonomik faydaları artırarak olumlu sonuçlar üretmeyi de hedefliyor.

Program ayrıca, Yemen Kültür Bakanlığı ve Kral Abdülaziz Araştırma ve Arşivler Vakfı (Darah) iş birliğiyle, Hadramut’un Tirim kentindeki tarihî Ahkaf Kütüphanesi’nde bulunan belge ve el yazmalarının dijitalleştirilmesi, onarımı ve restorasyonu yoluyla Yemen mirasının korunmasına katkı sağlıyor; Yemenli uzmanların bu alandaki kapasitelerini geliştiriyor.

Somut olmayan kültürel mirasın korunmasına yönelik olarak da çeşitli kalkınma projeleri yürütülüyor. Bunlar arasında, Sokotra Takımadaları’nda hayata geçirilen “Zanaat Atölyesi” projesi yer alıyor. El sanatları ve dikiş alanında 114 doğrudan, 570 dolaylı yararlanıcıyı destekleyen proje; Yemenli kadınların yaşam koşullarını iyileştirmeyi, becerilerini geliştirmeyi ve iş gücü piyasasına katılımlarını artırmayı hedefliyor. Proje, programın kadınların ekonomik güçlendirilmesine verdiği desteğin bir parçası olarak uygulanıyor.

drfg5
Mutabakat zaptı, Suudi Arabistan Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı ile UNESCO arasında eğitim, miras ve kültürü destekleyen iş birliğinin devamı niteliğini taşıyor (SPA)

Programın kültür alanındaki girişimleri arasında, UNESCO iş birliğiyle Mehri Dili Günü’nün kutlanması da bulunuyor. El-Mahra vilayetinde program tarafından kurulan örnek okullarda gerçekleştirilen etkinlikler, Yemen kültürel mirasına yönelik farkındalığı artırmayı ve yok olma riski altındaki mirası korumayı amaçlıyor. Mehri dili; Sokotri, Şehri ve diğerleri gibi Sami kökenli, Arap dilleri ailesine mensup bir dil olarak biliniyor.

Ayrıca program, Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı tarafından 8–20 Eylül 2023 tarihleri arasında Riyad’da düzenlenen ve Suudi ile Yemen kültürlerini tanıtan “İki Kültür Arasında” adlı serginin ilk edisyonuna katıldı. Sergide; giyim, görsel sanatlar, mimari, tasarım ve mutfak sanatları gibi alanlarda iki ülke arasındaki benzerlikler vurgulanarak kültürel değişim ve iş birliği teşvik edildi.

2024’te ise program, Yemen Enformasyon, Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle Riyad’daki Kral Fahd Kültür Merkezi’nde düzenlenen Yemen Orkestrası etkinliğine katıldı. Etkinlikte Yemenli sanatçılar, geleneksel mirastan esinlenen çeşitli müzik ve şarkı türlerini icra ederken, Suudi müzisyenler de iki ülkenin ortak mirasını yansıtan eserlerle sahne aldı. Program ayrıca, Yemen’in farklı bölgelerinde sekiz temel sektörde hayata geçirilen 268’i aşkın proje ve girişimi tanıtan bir stantla yer aldı.


ABD, Suudi Arabistan'a 9 milyar dolarlık Patriot füze satışını onayladı

Suudi Arabistan ordusuna ait bir Patriot füze sistemi (Arşiv)
Suudi Arabistan ordusuna ait bir Patriot füze sistemi (Arşiv)
TT

ABD, Suudi Arabistan'a 9 milyar dolarlık Patriot füze satışını onayladı

Suudi Arabistan ordusuna ait bir Patriot füze sistemi (Arşiv)
Suudi Arabistan ordusuna ait bir Patriot füze sistemi (Arşiv)

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) dün yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Suudi Arabistan'a tahmini dokuz milyar dolarlık bir maliyetle gelişmiş Patriot füzeleri ve ilgili ekipmanların potansiyel satışını onayladığını duyurdu.

Açıklamada, bu anlaşmada ana yüklenicinin Lockheed Martin olduğu belirtilirken, ABD Dışişleri Bakanlığı da Riyad'ın Amerika Birleşik Devletleri'nden bu türden 730 füze satın almayı planladığını duyurdu.


Suudi Arabistan Savunma Bakanı, ABD Savunma Bakanı ile bölgedeki barış çabalarını görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı, ABD Savunma Bakanı ile bölgedeki barış çabalarını görüştü
TT

Suudi Arabistan Savunma Bakanı, ABD Savunma Bakanı ile bölgedeki barış çabalarını görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı, ABD Savunma Bakanı ile bölgedeki barış çabalarını görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bugün, Washington D.C.'deki Beyaz Saray'da ABD Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Marco Rubio, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ve ABD'nin Ortadoğu Özel Elçisi Steve Witkoff ile bir araya geldi.

Görüşmede, iki dost ülke arasındaki stratejik ilişkiler gözden geçirildi; Suudi-Amerikan ortaklığının geleceği, güçlendirilmesi ve geliştirilmesi yolları ele alındı. Ayrıca bölgede ve dünyada barışın sağlanmasına yönelik çabalar da görüşüldü.

0peft