Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Suudi Arabistan’ın, BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) reform yapılarak “Konsey’in bugünkü gerçekliğimizi temsil etme” konusunda daha adil bir rol oynaması, uluslararası toplumun dönüşümüne ve gelişmelere ayak uydurmada daha etkili olması ve ortak sorunları çözmede daha verimli olması yönündeki çağrısını yineledi.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz adına Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, BM Genel Kurulu’nun 78’inci oturumunda yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan’ın BM’nin uluslararası barış ve güvenliği korumaya yönelik amaç ve hedeflerini gerçekleştirme doğrultusundaki daimi hedefi kapsamında reform çağrısı yaptı.
Prens Faysal bin Ferhan “uluslararası toplumun terörizmin ve radikalizmin desteklenmesi ve korunması karşısında kararlı bir şekilde durmasının önemini, kutsal değerlere herhangi bir şekilde zarar verilmesine ve hangi bahane altında olursa nefret ve İslamofobi’nin yayılmasına müsaade edilmemesi, bunlara karşı çıkılması ve Kur’ân-ı Kerim yakma eylemlerinin tekrarlanmaması gerektiğini” vurguladı.
Bakan, Suudi Arabistan’ın “karşılıklı saygıyı ve halklar arasındaki uyumu zayıflatan ve hoşgörü ve ılımlılık değerlerini yaymak, radikalizmi dışlamak, arabuluculuğun peşinden gitmek ve küresel barış kültürünü yerleştirmek için verilen uluslararası çabalarla çelişen bu eylemlerin tehlikesine karşı uyarıda bulunduğunu” vurguladı.
Şarku’l Avsat’ın aktardığı konuşmasında Bakan, ülkesinin “ülkelerin BM Şartı’na ve uluslararası meşruiyet ilkelerine bağlı kalmalarının gerekliliğini vurguladığını ve ülkelerin egemenliğine, bağımsızlığına ve değerlerine karşılıklı saygı gösterilmesi, iç işlerine karışılmaması ve anlaşmazlıkların güç ve tehdide sığınarak değil, barışçıl yollarla çözülmesi temelinde, insanlık için daha iyi bir geleceğe doğru ilerlemeyi arzu ettiğini” ifade etti.
Bakan “Krallığın 2030 Vizyonu, gelecek nesillerimizin isteklerini karşılama, kadınların ve gençlerin güçlenmesine katkıda bulunma, yaratıcılık ve yenilikçilik yeteneklerini geliştirme ve açıklık, diyalog, hoşgörü ve bir arada yaşama değerlerini yerleştirme doğrultusunda inşa ve kalkınma çabalarını güçlendirmeyi hedefliyor” dedi.
Aynı zamanda Prens Faysal bin Ferhan “Suudi Arabistan’ın insan hakları dosyasına büyük önem verdiğini ve yönetmeliklerinde bu hakların desteklenmesini ve korunmasını amaçlayan açık metinlerin yer aldığını” vurguladı.
Suudi Arabistan’ın kalkınma yaklaşımıyla “merkezi ve hedefinde şimdinin kalkınma çarkını yürütecek ve geleceğin kalkınmasını bilgiyle oluşturacak olan insanın olduğu, sürdürülebilir ve kapsamlı bir kalkınmayı” hedeflediğine işaret etti.
Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan’ın “güvenlik ve istikrarı güçlendirmeyi hedefleyen her çabayı desteklemeye, kapsamlı kalkınmaya odaklanmaya, diyaloğa ve itidale alan açıp gerilimleri düşürmeye, bölge ülkelerini tansiyonu yükseltmekten kaçınmaya teşvik etmeye ve bölge halklarının umutları ve beklentilerini karşılamak üzere karşılıklı çıkarlara ve menfaatlere odaklanmaya” özen gösterdiğini kaydetti.
Bakan konuşmasında, “Suudi Arabistan, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Arap Birliği çerçevesinde, Suriye’deki krizi çözmenin bölgenin ve dünyanın istikrarına katkı sağlayacağı inancından hareketle Suriye Arap Cumhuriyeti de dahil edilmek üzere tüm ülkelerin katıldığı bir dizi ortak bölgesel zirveye ev sahipliği yaparak bölge ve dünya için daha iyi bir gelecek inşa etme yolunda kolektif eylem ilkesini yerleştirmeye çalışmıştır” ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı “Riyad, nükleer silahların ortadan kaldırılması hedeflerine ulaşmaya yönelik çabaların önemini vurguluyor. Bunun için öncelikle, başta Ortadoğu bölgesinde olmak üzere nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya ulaşmak amacıyla, tüm uluslararası toplumun mevcut anlaşmalara ve yasal çerçevelere ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekliliğinin farkında olunması gerekiyor” dedi.
Bakan “Suudi Arabistan, uluslararası barış ve güvenliğin korunması ve sürdürülmesinin önemine vurgusunu yineliyor. Uluslararası ve bölgesel anlaşmazlıkların uluslararası ilke ve normlara uygun olarak çözülmesi için var gücüyle çalışıyor” ifadelerini kullandı.
Bakan Ferhan, “dünyanın farklı bölgelerinde güvenlik ve istikrarın tesis edilmesinin ancak ülkeler arasında iş birliği ve istişare yoluyla, kalkınma ve ilerleme için çaba gösterilmesiyle ve insanlık için yıkıcı olan bu silaha sahip olma yarışından kaçınılmasıyla sağlanabileceğini” vurguladı.
Bakan, dünya ekonomisi ile ilgili olarak Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı “Küresel enerji piyasalarının istikrarı, küresel ekonominin ve büyümesinin önemli bir dayanağıdır. Suudi Arabistan Krallığı, üreticilere ve tüketicilere fayda sağlayan sağlam bir küresel ekonomi sağlamak için küresel petrol piyasalarının istikrarını, güvenilirliğini, sürdürülebilirliğini ve selametini korumaya ve tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamaya özen göstermiştir” ifadelerini kullandı.
Çevre hususunda ise bakan “Suudi Arabistan, iklim değişiminin getirdiği sıkıntılarla mücadelenin öneminin farkında olarak, emisyonların azaltılmasına ve etkilerine uyum sağlanmasına katkıda bulunmaya büyük önem vermektedir. Daha sürdürülebilir olacak şekilde tüm kaynakları kullanan temiz ve düşük emisyonlu enerji sistemlerine doğru kademeli ve sorumlu bir geçişin gerekliliklerini desteklemektedir. Bu hedeflere ulaşmak, uluslararası iş birliğinin devamlılığını ve arzu edilen hedeflere ulaşmak için çabaların birleştirilmesini gerektirir” dedi.
Bakan “Suudi Arabistan çevreyi korumaya, sera gazı emisyonlarını azaltmaya, halkın sağlığını ve yaşam kalitesini iyileştirmeye, yenilenebilir enerji oranlarını ve emisyon azaltma ve giderme teknolojilerini artırmaya ve sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmaya yönelik küresel çabalara öncülük etmek için ‘Yeşil Suudi Arabistan’ ve ‘Yeşil Ortadoğu’ girişimlerini başlattı” dedi.
Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan’ın emisyon azaltımına katkısını 2015 yılına kıyasla iki katına çıkarma duyurusuna dikkat çekerek “Hedef 2030 yılına kadar yıllık 278 milyon ton. Döngüsel karbon ekonomisi yaklaşımının uygulanmasıyla ilan edildiği gibi net sıfır emisyona ulaşmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bakan sözlerine şöyle devam etti:
Dünya çapında su kaynaklarının güvenliğini sağlamaya yönelik uluslararası çabaları artırmak amacıyla, Veliaht Prens ve Başbakan Prens Muhammed bin Selman, geçtiğimiz günlerde ülkelerin ve kuruluşların su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik çabalarını geliştirip bunları entegre etmeyi ve toplu bir şekilde su sıkıntılarını çözmek için herkesin bu kaynaklara erişimini artırmayı amaçlayan küresel bir su örgütü kurduğunu duyurdu (...) Suudi Arabistan, ‘Değişim Çağı: Dünyamızı Geleceğe Taşımak’ sloganıyla Expo 2030’a ev sahipliği yapma talebinde bulundu. Riyad, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine odaklanarak fuarın, gezegenin geleceğini ve bu geleceğin sahip olacağı ileri teknolojiyi öngörme fikrini gerçekleştirmek için çalışacak.