KİK’ten İsrail’in Gazze’deki suçlarına kınama

Kuveyt Ulusal Meclis Başkanı, içeriği açıklanmayan nihai bildiriyle ilgili anlaşmazlıklara dikkat çekti.

KİK yasama organları başkanları çarşamba günü Katar’ın başkenti Doha’da toplandı. (QNA)
KİK yasama organları başkanları çarşamba günü Katar’ın başkenti Doha’da toplandı. (QNA)
TT

KİK’ten İsrail’in Gazze’deki suçlarına kınama

KİK yasama organları başkanları çarşamba günü Katar’ın başkenti Doha’da toplandı. (QNA)
KİK yasama organları başkanları çarşamba günü Katar’ın başkenti Doha’da toplandı. (QNA)

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin yasama organları başkanları, İsrail’in Gazze halkını yok etmeye yönelik ‘öldürme, evlerini yıkma, zorla yerinden etme, boğucu şartlara maruz bırakma ve haksız kuşatma’ da dahil olmak üzere Filistinlilere karşı uygulamalarını kınadı. İsrail’in işgal altındaki diğer bölgelerdeki uygulamalarına da tepki gösterdi.

Toplantıya katılanla taraflar, Filistin halkıyla dayanışmaları ve haklı davalarına desteklerinin yanı sıra uluslararası meşruiyet kararları, Arap Barış Girişimi ve iki devletli çözüm ilkesi uyarınca bağımsız Filistin Devleti’nin kurulması, mültecilerin geri dönüş hakkı, mahkumların serbest bırakılması, mahkumlar ve mülteciler için adil tazminat ödenmesi gibi meşru haklarını desteklediklerini vurguladı.

Ancak Körfez ülkelerinin şura meclisi, temsilciler meclisi ve ulusal meclisi başkanlarının yer aldığı toplantının kapanış oturumunda anlaşmazlık yaşandı. Kuveyt Ulusal Meclis Başkanı Ahmed es-Sadun, nihai açıklamanın Kuveyt Devleti’nin Filistin davasına destek konusunda benimsediği tutumu temsil etmediğini belirterek nihai açıklamaya itiraz etti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Sadun açıklamasında “Ne yazık ki açıklama bana ulaşmadı, komitelere sunulmadı ve WhatsApp üzerinden gönderildi” dedi.

Sadun Kuveyt’in Filistin meselesindeki net pozisyonunu vurguladı ve ‘Filistin’in direnme, topraklarını geri alma ve Siyonist varlıkla savaşma hakkını desteklediğini’ belirtti. “Filistin meselesinde Siyonist varlığı utandırmak için daima uluslararası hukuka bağlı kalıyoruz” ifadelerini kullanırken Filistin meselesindeki tutumlarının değişmeyeceğini vurguladı.

Sadun, Körfez’in Filistin meselesiyle dayanışma yönündeki tutumunun ve İsrail işgal otoritesinin gerçekleştirdiği ihlalleri kınayan paragrafların yer aldığı açıklamada, anlaşmazlık noktalarının neler olduğuna dair bilgi vermedi.

Ancak Katar Şura Konseyi Başkan Yardımcısı Dr. Hamda bint Hasan el-Sulaiti, Katar Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, KİK ülkelerinin yasama organları başkanlarının 17’inci toplantısının nihai açıklamasında Filistin meselesinin ve Gazze savaşının büyük bir yer tuttuğunu söyledi.

Körfez kimliği

Doha’da dün Şura Konseyi Başkanı Hasan bin Abdullah el-Ganim başkanlığında düzenlenen KİK ülkelerindeki yasama organları başkanlarının 17’inci periyodik toplantısına ait nihai açıklamada, KİK ülkelerinin hedeflerine ve çıkarlarına ulaşmak için koordinasyon mekanizmalarının güçlendirilmesi ve uluslararası parlamento oturumlarında dile getirilen konulara ilişkin konumlarının birleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Körfez yasama organları başkanları, KİK’te ele alınacak 2024 yılı ortak Körfez konusu olarak ‘Kültürel Çeşitlilik ve Değişimin Zorlukları... Körfez Yasama Organlarının Körfez Kimliğini Korumadaki Rolü’ üzerinde anlaştılar. Ayrıca geçtiğimiz yıl Umman Sultanlığındaki Şura Konseyi tarafından Körfez teması çerçevesinde düzenlenen ‘Körfez Yasama Organlarının Yatırımlar Arası Sağlamlaştırma ve Ulusal Ekonomileri Desteklemedeki Rolü’ sempozyumunun nihai tavsiyelerine övgüde bulundular.

zXASC
Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin yasama organlarının başkanları İsrail’in Filistinlilere yönelik uygulamalarını kınadı. (QNA)

Nihai açıklamada ayrıca ortak Körfez eylemini desteklemede arzu edilen amaç ve hedeflere ulaşmak amacıyla, meclis başkanlarının üye devletler arasındaki iş birliği ve koordinasyon sürecini destekleme konusundaki istekliliklerine yönelik onayları da yer aldı. Körfez vatandaşlarının kaygılarına işaretle, ortak Körfez sorunlarının önceliği vurgulandı.

Barbarca saldırganlığa tepki

Katar Şura Konseyi Başkanı Hasan bin Abdullah El-Ganim ‘Gazze Şeridi’nde ve işgal altındaki Filistin topraklarında Filistinli kardeşlerimizin maruz kaldığı iğrenç katliam ve soykırıma’ yönelik öfkesini dile getirerek kınadı. Bunları, ‘İsrail işgal güçlerinin, utanç verici bir sessizlik içinde ve uluslararası toplumun gözleri önünde işlediği etnik temizlik ve barbarca suçlar’ olarak tanımladı.

Ganim Körfez yasama organları başkanları toplantısına başkanlık ederken yaptığı konuşmada, bazı ülkeleri ve insan haklarını koruma iddiaları olan insan hakları örgütlerini, dünyanın çeşitli bölgelerindeki ihlalleri defalarca kınamalarını eleştirdi. Bugün işgal güçlerinin Gazze’de insanlığa karşı işlediği bariz ihlallere destek verdiklerini belirtti.

Ganim tüm ülkelerin parlamentolarına ‘kan dökülmesini durdurma ve Filistin halkına yönelik bu barbar saldırıya karşı çıkma’ çağrısında bulundu. Ayrıca hükümetleri ‘bu saldırıyı durdurma, İsrail varlığını uluslararası meşruiyet kararlarına uymaya zorlama ve Filistin halkının meşru haklarını elde etmesini sağlamak için acil pratik adımlar atma’ çağrısı yapıldı.



Katar Emiri ve Pakistan Başbakanı bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüştüler

Pakistan Başbakanı çalışma ziyareti için Doha'ya geldi (QNA)
Pakistan Başbakanı çalışma ziyareti için Doha'ya geldi (QNA)
TT

Katar Emiri ve Pakistan Başbakanı bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüştüler

Pakistan Başbakanı çalışma ziyareti için Doha'ya geldi (QNA)
Pakistan Başbakanı çalışma ziyareti için Doha'ya geldi (QNA)

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Sani ile Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif, bugün Emirlik Sarayı’nda düzenlenen toplantıda bölgesel ve uluslararası durumdaki son gelişmeleri, özellikle de Ortadoğu’daki gelişmeleri ele aldılar.

Toplantının başında Şeyh Tamim, Pakistan Başbakanı ve beraberindeki heyeti karşılayarak, Pakistan'ın gerilimi azaltma çabalarını destekleme ve bölgesel güvenlik ve barışa hizmet edecek şekilde diplomatik diyaloğu güçlendirme konusunda üstlendiği role takdirlerini vurguladı.

Pakistan Başbakanı ise ülkesinin Katar ve bölge ülkelerine yönelik saldırıları kınadığını yineleyerek, Pakistan’ın Katar’ın egemenliğini korumak, güvenliğini ve istikrarını sağlamak için aldığı tedbirlere tam dayanışma ve verdiği desteği vurguladı.

Toplantı sırasında her iki taraf da bölgenin güvenliğini ve istikrarını sağlamak, özellikle de hayati önem taşıyan deniz koridorları üzerinden enerji tedarik zincirlerinin kesintisizliğini korumak için sükunet sürecini desteklemenin ve uluslararası koordinasyonu güçlendirmenin gerekliliğini belirtti.

Toplantı sırasında, iki ülke arasındaki iş birliği ve dostluk ilişkileri ile bu ilişkilerin geliştirilme yolları da gözden geçirildi; bu, iki ülke arasındaki ortaklığı güçlendirecek ve ikili iş birliği için yeni ufuklar açacaktır.

Katar Emiri ve Pakistan Başbakanı ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, her iki taraf da ortak ilgi alanına giren güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu ve özellikle son olayların bölge güvenliği ve istikrarı üzerindeki etkileri göz önüne alındığında, iki ülke arasında koordinasyon ve istişarenin sürdürülmesinin önemini vurgulandı.

Pakistan Başbakanı, bugün çalışma ziyareti için Doha'ya geldi. Doha Uluslararası Havalimanı'na vardığında, kendisi ve beraberindeki heyet, Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Sultan bin Saad el Muraikhi tarafından karşılandı.


Birleşik Arap Emirlikleri, "topraklarından başlatılan saldırılar" nedeniyle Irak'a protesto mektubu gönderdi

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
TT

Birleşik Arap Emirlikleri, "topraklarından başlatılan saldırılar" nedeniyle Irak'a protesto mektubu gönderdi

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı, Irak Büyükelçiliği'nin ülkedeki vekili Ömer el-Abidi'yi çağırarak, ateşkes ilanına rağmen Irak topraklarından başlatılan ve Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerindeki hayati öneme sahip tesisleri hedef alan, “terör saldırıları” olarak nitelendirdiği olayları kınayan ve şiddetle kınayan sert bir protesto notası iletti.

Bakanlığın Arap İşleri Müdürü Ahmed el-Mereşde tarafından teslim edilen notada Birleşik Arap Emirlikleri, bu saldırıları kesinlikle reddettiğini vurguladı ve saldırıların İran'a bağlı silahlı gruplar tarafından gerçekleştirildiğini, hedef alınan ülkelerin egemenliğini ve hava sahasını ihlal ettiğini ve uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Şartı'na açık bir ihlal teşkil ettiğini belirtti.

Abu Dabi, bu saldırıların devam etmesinin, İran ve bölgedeki vekillerinin gerçekleştirdiği saldırılarla birlikte, bölgesel istikrarı tehdit ettiğini ve güvenliği güçlendirmeye yönelik uluslararası çabaları baltaladığını belirtti. Ayrıca, Irak ile ilişkilerin “son derece hassas” zorluklarla karşı karşıya kaldığını ve bunun mevcut iş birliğine ve Körfez ülkeleriyle olan ilişkilere olumsuz yansıyabileceğini vurguladı.

“Abu Dabi”, Irak hükümetinin kendi topraklarından bölge ülkelerine yönelik tüm düşmanca eylemleri önleme ve bu tehditleri uluslararası ve bölgesel yasa ve sözleşmelere uygun olarak acilen ve koşulsuz olarak kontrol altına alma konusunda kararlı olması gerektiğini vurguladı.

İtiraz notasında ayrıca, 136 ülkenin desteklediği ve komşu ülkelere yönelik her türlü tahrik veya tehdidin, vekillerin kullanılması da dahil olmak üzere, derhal durdurulmasını öngören 2026 tarihli 2817 sayılı Güvenlik Konseyi Kararı'na da atıfta bulunuldu.

Birleşik Arap Emirlikleri, notanın sonunda Irak'ın bölgesel güvenlik ve istikrarı destekleme rolünü üstlenmesinin önemini vurguladı; bu, Irak'ın egemenliğini koruyacak ve Arap dünyasında aktif ve sorumlu bir ortak olarak konumunu güçlendirecektir, ifadelerine yer verdi.


Suudi Arabistan-Pakistan görüşmelerinde gelişmeler ve ilişkiler ele alındı

TT

Suudi Arabistan-Pakistan görüşmelerinde gelişmeler ve ilişkiler ele alındı

Suudi Arabistan-Pakistan görüşmelerinde gelişmeler ve ilişkiler ele alındı

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüştü. Görüşmenin ana gündeminde, bölgedeki son durum ile İslamabad’ın ev sahipliği yaptığı ABD-İran müzakerelerine ilişkin gelişmeler yer aldı.

Cidde’de dün gerçekleştirilen görüşmede taraflar, bölgesel istikrarın yeniden sağlanmasına yönelik diplomatik çabaların sürdürülmesinin önemini vurguladı. Muhammed bin Selman ayrıca, Şahbaz Şerif ile Pakistan Genelkurmay Başkanı Asım Münir’in çalışmalarını takdir etti.

Görüşmede ayrıca Suudi Arabistan ile Pakistan arasındaki yakın ikili ilişkiler, mevcut iş birliği alanları ve bu ilişkilerin farklı sektörlerde daha da geliştirilmesine yönelik fırsatlar ele alındı.

dsv
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman dün Cidde’de Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’i kabul etti. (SPA)

Muhammed bin Selman, görüşme sırasında Şahbaz Şerif’in Pakistan’da büyümeyi güçlendirmeye yönelik çabalarını ve Riyad ile İslamabad arasındaki stratejik ortaklığın geliştirilmesine yönelik çalışmalarını takdir etti.

Görüşmede Suudi Arabistan tarafından Savunma Bakanı Halid bin Selman, Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ve Devlet Bakanı, Bakanlar Kurulu Üyesi ile Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaid el-Ayban yer aldı. Pakistan tarafında ise Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar hazır bulundu.

d
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cidde’de Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile bir araya geldi. (SPA)

Şahbaz Şerif dün Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Cidde’ye ulaştı. Şerif’i, Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı’nda Mekke Bölgesi Vali Yardımcısı Suud bin Meşal bin Abdulaziz karşıladı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı dün sabah yaptığı açıklamada, Başbakan’ın üst düzey bir heyetle birlikte 15-18 Nisan tarihleri arasında Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’ye resmi ziyaretlerde bulunacağını duyurdu.

Şahbaz Şerif’e eşlik eden heyette Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar, Enformasyon Bakanı Ataullah Tarar, Başbakan Özel Danışmanı Tarık Fatemi ile birlikte çok sayıda üst düzey yetkili yer alıyor.

Arabuluculuk çabaları

Bu gelişme, Pakistan’ın Ortadoğu’yu etkileyen savaşın ardından oluşan gerilimi sona erdirmeye yönelik ABD ile İran arasında arabuluculuk çabalarını yoğunlaştırdığı bir dönemde yaşandı. Bu süreç, geçici ve kırılgan bir ateşkes ile İslamabad’da gerçekleştirilen ilk tur görüşmelere de zemin hazırladı.

Pakistanlı siyaset analisti Dr. Ahmed el-Kureyşi, ziyaretin amacının İslamabad’ın İran’ın müzakere sürecindeki tutumuna ilişkin değerlendirmelerini Suudi liderliğine aktarmak ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin hayati meselelerinin Tahran ile yürütülen görüşmelere dahil edilmesi gerektiğini vurgulamak olduğunu söyledi.

vfdfd
Mekke Bölgesi Vali Yardımcısı Suud bin Meşal bin Abdulaziz, Cidde’deki Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı’nda Şahbaz Şerif’i karşıladı. (Mekke Bölgesi Valiliği)

Suudi Arabistan ile Pakistan arasında uzun süredir devam eden güçlü ilişkiler, iki ülke arasında imzalanan stratejik anlaşmayla daha da ileri taşınmış; bu anlaşma kapsamında genişletilen savunma ortaklığı çerçevesinde, herhangi bir ülkeye yönelik dış kaynaklı silahlı saldırının diğerine yapılmış sayılacağı kabul edilmişti.

Geçtiğimiz ay Pakistan Başbakanı, İran kaynaklı çatışmalar sırasında Suudi Arabistan’ın ‘dikkat çekici bir itidal’ sergilediğini belirterek, gerilimin acilen düşürülmesi gerektiğini vurgulamıştı.

12 Mart’ta Muhammed bin Selman ile Şahbaz Şerif arasında yapılan kapalı görüşmeye ilişkin Pakistan Başbakanlığı Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, İslamabad’ın Suudi Arabistan’a ‘tam dayanışma’ ve zor koşullarda destek mesajı verdiği belirtilmiş, tarafların bölgesel barış ve istikrar için birlikte çalışma konusunda mutabık kaldığı ifade edilmişti.

Çok yönlü ilişkiler

Pakistan ile Suudi Arabistan, askeri-stratejik iş birliğinden ekonomik çıkarlara ve enerji tedarikine kadar uzanan çok boyutlu ve köklü ilişkilere sahip.

Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı dün daha önceki gelişmeler kapsamında Pakistan’a 3 milyar dolar tutarında ek mevduat taahhüdünde bulunduğunu ve mevcut 5 milyar dolarlık finansman paketinin süresini üç yıl daha uzattığını açıkladı.

sdfvfd
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cidde’de Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile yaptığı görüşmede... 12 Mart 2026 (SPA)

Açıklamada ayrıca, Suudi Arabistan’ın sağladığı mevcut 5 milyar dolarlık mevduatın artık önceki yıllarda olduğu gibi yıllık yenileme anlaşmasına tabi olmayacağı, bunun yerine daha uzun vadeli bir çerçevede devam edeceği belirtildi.

11 Nisan’da ise Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, iki ülke arasındaki ortak savunma iş birliği anlaşması kapsamında Pakistan’ın Suudi Arabistan’a güvenlik desteği sağlamak üzere askeri birlikler ve savaş uçakları gönderdiğini doğrulamıştı.